Cassini Uzay Aracı’nda TRIZ Uygulamaları

Metin Orhan Kaya
2 min readMay 4, 2024

Prof. Dr. Metin O. Kaya

Cassini uzay aracı, Satürn sisteminin detaylı bir şekilde incelenmesi amacıyla tasarlanmış bir uzay aracıdır. NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve İtalyan Uzay Ajansı (ASI) tarafından ortaklaşa geliştirilmiş ve 1997 yılında fırlatılmıştır. Cassini, Satürn’ün halkaları, uyduları ve manyetosferiyle ilgili çeşitli bilimsel görevleri yerine getirmek üzere donatılmıştır.

Cassini Satürn Yörüngesinde

Uzay aracının ana hedeflerinden biri, Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’ı incelemektir. Bunun için Huygens sondası da Cassini uzay aracıyla birlikte gönderilmiştir. Huygens, Titan’ın atmosferine inerek yüzey koşullarını araştırmak üzere tasarlanmıştır. Cassini, Huygens sondasını Titan’a yaklaştırarak onu atmosferine bırakmıştır. Huygens, 14 Ocak 2005 tarihinde Titan’ın atmosferine girerek başarılı bir iniş gerçekleştirmiştir. Bu iniş sırasında, Titan’ın atmosferi, rüzgarları, kimyasal bileşimi ve yüzey özellikleri hakkında değerli veriler toplanmıştır.

Cassini uzay aracı ise Titan’ın yanı sıra Satürn’ün diğer uydularını ve halkalarını da detaylı bir şekilde incelemiştir. Uzay aracı, Titan’ın dışında Enceladus gibi diğer uyduların da detaylı görüntülerini ve verilerini toplamıştır. Ayrıca, Satürn’ün manyetosferi ve halkalarının yapısı hakkında da önemli bilgiler sağlamıştır.

Cassini-Huygens misyonu, uzun yıllar boyunca Satürn sistemi hakkında birçok keşif ve bilimsel bulguya imkan sağlamıştır. Cassini uzay aracı, 15 Eylül 2017 tarihinde Satürn’ün atmosferine kontrollü bir şekilde dalış yaparak misyonunu tamamlamıştır. Bu uzay aracı ve sondası, Satürn ve uydularıyla ilgili bilimsel araştırmalara yeni bir boyut kazandırmış ve uzay keşiflerinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Cassini’nin uzay misyonu sırasında inovatif çözüm gerektiren çok sayıdaki problemlerden birisi de üzerindeki araçların ve sayısal elektronik parçaların radyasyondan zarar görmesidir. Fazla radyasyon uzay aracı üzerindeki aletlere zarar vermektedir.

Teknik Çelişki Haline Dönüştürme

İyileştirilmesi gereken özellik : Radyasyon yoğunluğu (radyasyon yoğunluğu hacim ile ilişkilidir) Volume of moving object, hareketli nesnenin hacmi

Kötüleşen Özellik : Device complexity (Cihazın karmaşıklığı)

Önerilen buluş prensipleri

1 Segmentation Parçalara Ayırma
26
Copying Kopyalama

Parçalara ayırma prensibi (1) çözümdeki ana itici güçtür. Tasarım ekibi ekipman ve elemanları iki ayrı tabakaya ayırdı : iç ve dış tabaka. Radyasyondan daha az etkilenen elemanlar Cassini yapısının dış kısmına yerleştirilir ve böylece radyasyondan etkilenen bileşenlere de zırh görevi yaparlar. Bazı durumlarda dış-tabaka ekipmanları uzay aracının yapısal elemanının hemen arkasına yerleştirilir, böylece radyasyon koruması artar.

İlgili yazılar

Cassini Uzay Aracı

TRIZ-Çelişki

TRIZ-Teknik Çelişki

Triz-40 Buluş Prensibi

TRIZ-Resimlerle 40 Buluş Prensibi

--

--

Metin Orhan Kaya

Triz, inovatif fikir üretme, aeroelastisite, yapısal titreşim