Беззаконие в Министерство на електронното управление

Нора Василева
3 min readAug 2, 2024

--

Преди няколко месеца се заинтересувах от машините за гласуване и по-точно самото им сертифициране, което се провежда от МЕУ. Вече публикувах това, което открих — а именно, че служебния министър Мундров е провел най-непрозрачното сертифициране до момента, откакто се използват машини в изборите. Но работейки по темата, се натъкнах на други явни нарушения на законите от страна на министерството.

На 10 юли бивша служителка на министерството публикува в профила си доста сериозно обвинение, че именно началника на политическия кабинет Христина Стойчева не е законовите изисквания, а изпратила информация директно към Информационно обслужване.

А това далеч не е единственият казус. Съгласно моите източници през последните месеци в това министерство се наблюдават няколко интересни теми:

  • Практически всички служители на ръководни постове са уволнени, а на тяхно място са назначени служители с тесни връзки с Информационно обслужване. Като пример можем да дадем финансовата директора Анеса Вълева, която според публикации в Интернет е освободена от МВР заради злоупотреби, и чийто бивш началник в МВР в момента работи именно в ИО.
  • Допускат се изключително много закононарушения — повечето ръководни служители са уволнени неправомерно, в резултат на което осъждат министерството. Тук има една интересна подробност — на тези дела не се явява никой от най-малко 10-те юриста, които работят там. Явява се една добре позната вече юридическа кантора. Т.е. за всяко дело МЕУ плаща пари на външна кантора, а какво се случва по-нататък с тези суми е адвокатска тайна.
  • Дори и журналистическите въпроси не са защитени от некомпетентност, въпреки Закона за достъп до обществена информация — многократно се опитвах да задам въпроси на МЕУ, с които да разбера повече за случващото се там. Резултатите са повече от плачевни — на въпроси поставени по електронна поща, получих само неподписано запитване от “Дирекция Стратегически комуникации”, което ме пита коя медия представлявам. Явно от тази дирекция дават различни отговори в зависимост от това коя медия пита ( и да не забравяме, че министър Йоловски, който уж трябва да се бори с дезинформацията, избра именно ПИК да даде интервю след най-големият скандал, свързан с изборите )
Отговор на МЕУ на поставени журналистически въпроси

След като отговорих, че съм независимa журналистка — всяка комуникация беше прекъсната. Въпреки всичко реших да не се отказвам — подадох искания съгласно Закона за достъп до обществената информация. По този закон министерството има 14 дни да вземе решение да ми предостави информация или не. От изпратените седем искания, получих отговори навреме само на две от тях. На още две получих отговори с близо две седмици закъснение, като отговорите бяха частични ( а единият не отговаряше на истината ). На последните две запитвания така и не съм получила отговор — в изрично нарушение на ЗДОИ. Изпратих жалби за закононарушенията на служебният министър Мундров и до министър-председателя, и до президента, който назначава служебния кабинет. Резултатът беше също толкова неадекватен — от президентството ми предложиха да осъдя МЕУ в процес, който ще отнеме поне година, а от кабинета на министър-председателя препратиха жалбата ми към МЕУ, към същата институция, която е извършила закононарушенията!

Но нека да оставим немощта на правителството настрани. Това поведение е неадекватно за министерство, пък било то и едно от най-младите, формирано едва преди две години. Единственото възможно обяснение е, че служителите там, воглаве с министър Валентин Мундров, вярват че законите на България не важат за тях. Кой ще понесе отговорност за това?

--

--

Нора Василева

Журналист, който се опитва да преоткрие себе си чрез работата си. Препечатвания и цитати само с изрично посочване на автора!