Focus on value

Roel Buyzen
4 min readMay 11, 2019

--

Dit is een post in de serie over sneller betere software deliveren volgens 5 principes gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Kijk hier voor de introductie en een overzicht van de 5 principes. Vandaag gaan we in op principe 1: focus on value.

Wat ik bedoel met value

Value is het waarom van een project of een product. Het is de reden waarom we effort (tijd, geld en energie) in een initiatief steken. Bij softwareprojecten gaat het bijna altijd over veel tijd, veel geld en veel energie. Er moet dus een erg goede reden zijn om die effort te doen.

Aan de basis van elk IT-initiatief ligt de wens om iets te veranderen. We willen dingen eenvoudiger maken, minder laten kosten, meer laten opbrengen, leuker maken, informatiever en zoveel meer. Er zijn veel zaken die we wensen te veranderen. Maar dat we iéts willen veranderen is een feit. Het bereiken van die verandering is de waarde van dit stuk software.

Financial en non-financial value

Financial value is waarde die we duidelijk kunnen uitdrukking als een verandering van de topline (de omzet) of de bottomline (de winst). De twee meest voorkomende soorten initiatieven met financiële waarde zijn dan ook initiatieven die de omzet verhogen en initiatieven die de kosten verlagen. Omzet verhogen kan bijvoorbeeld door het introduceren van nieuwe producten of diensten waar een klant voor wil betalen. Kosten verlagen kan bijvoorbeeld door dure processen te vereenvoudigen of manuele stappen te automatiseren.

Non-financial value kennen we in de eerste plaats van bedrijven met een sterke purpose. Bijvoorbeeld bedrijven die de wereld groener, eerlijker of gezonder willen maken. In dit soort bedrijven worden initiatieven vaak afgemeten aan andere resultaten dan hun financiële impact. Natuurlijk worden financials bijgehouden, maar ze zijn dan een middel en niet het doel. Ze vormen op dat moment een onderdeel van de effort, maar niet van de value. Het is belangrijk om value en effort altijd goed uit elkaar te houden. Effort is wat een initiatief kost (in tijd, geld en energie), value is wat het opbrengt (financial of non-financial).

Ook in minder purpose gedreven bedrijven is de value van heel wat initiatieven niet financieel. Denk bijvoorbeeld aan HR-initiatieven om het werkgeluk bij medewerkers te vergroten, marketinginitiatieven om de bekendheid van een merk te verhogen en zoveel meer. Het succes van dit soort initiatieven wordt niet rechtstreeks afgemeten in geld, maar in de bereikte verandering. Hoeveel méér mensen zijn gelukkig op hun werk. Hoeveel méér mensen kennen het merk.

Zowel financial als non-financial value kunnen worden voorgesteld aan de hand van KPI’s. 1 of meerdere SMART parameters die de beoogde verandering uitdrukken in cijfers. De definitie van een initiatief kunnen we dan zien als: de verandering van de value (uitgedrukt in KPI’s) van niveau x naar niveau y in minder dan een voorafbepaalde maximale effort.

Features zijn geen value

Of toch niet noodzakelijk. Veel Agile softwareprojecten meten hun succes af aan het opleveren van features elke sprint. Agile practices goed implementeren betekent voor veel teams elke sprint features van goede kwaliteit opleveren op productie. Dat is dan het moment dat ze zichzelf feliciteren en aan de volgende sprint beginnen. Dat is echter net 1 stap te vroeg.

Elke feature is een soort gok. Een inschatting van professionals dat het toevoegen van bepaalde functionaliteiten aan de software een positieve impact zal hebben op de value KPI’s. Het werkelijke succes van een sprint is niet af te meten aan de hoeveelheid opgeleverde features, maar aan de werkelijke impact die die features hebben op de value KPI’s.

Waarom is een continue focus op value zo belangrijk

Voor elk probleem zijn verschillende oplossingen te bedenken. En als het maken van een stuk software die oplossing is, dan zijn er honderden features te bedenken die binnen dat stuk software passen. Dat betekent ook dat elk software initiatief bestaat uit duizenden beslissingen. Kleintjes en grote.

Door bij elk van die beslissingen te focussen op de value worden deze beslissingen een heel stuk eenvoudiger om te nemen. Zo kunnen oeverloze discussies over must haves, should haves en could haves vermeden worden. Kunnen MVP-discussies erg gericht en los van ego gevoerd worden. Dit geldt ook voor beslissingen over wat we vandaag doen en wat we laten liggen tot morgen. Alsookk voor beslissingen over de kwaliteitsnormen waaraan onze software moet voldoen.

Value is het true north. Het is een continu aanwezig kompas dat de weg wijst. Je moet enkel de moeite doen om er regelmatig naar te kijken.

Hopelijk heb je iets aan deze post gehad. Misschien ben je ook geïnteresseerd in de 2de post in deze reeks: deliver value incrementally.

--

--

Roel Buyzen

Operations professional, Delivery management enthousiast, Reverse Nederbelg www.linkedin.com/in/roel-buyzen