2022'de Şapkadan Çıkabilecek Tavşan: Gaming Guild’ler

Şafak KAYRAN
4 min readJan 5, 2022

--

Pandemiyi modern zamanın miladı olarak kabul edip tarihi 2020'den başlatacak olursak, dünya borsaları ve kriptolar el ele yeni rekorlara yürüdüler son 2 senedir. Kimisi için büyük bir balon kimisi içinse insanoğlunun adaptasyon gücünün bir göstergesiydi oluşan fiyatlamalar. Peki fiyatların üstünü şimdilik kapatacak olursak, kripto ekosisteminin yeni vaatleri neler olabilir? Bu yıl hangi peronlarda beklersek trenleri yakalayabiliriz? DeFi, NFT veya Metaverse’ün ardından ne gelebilir?

İnsanoğlunun tarihinde hep yer almış olgulardan birisidir oyunlar. Zara benzer kemikler ile başladığı düşünülen ve bugün mobilden konsola farklı boyutlarda bize eşlik eden oyunlar eğlencenin yanı sıra bize kendi gerçekliğimizi ve doğrularımızı kurgulama şansı tanırken aynı zamanda topluluk anlayışı ve hiyerarşik düzeniyle de “birlikte var olma” içgüdüsünü tetiklemekte. “Oyunlaştırma” kavramı son 10 yıla baktığımızda hayatımızın her alanında kendine yer bulmuş bir konsept. Pazarlama stratejilerinin üstünde kurulduğu bu konsept kripto ekosisteminde de son dönemde oldukça ses getirdi. Bu yıl adını sıkça duyabileceğimizi düşündüğümüz kavram ise Gaming Guild’ler. Aslında Covid döneminde ekonomik olarak zorlanan Filipinler ve Endonezya’da guildler oldukça yaygın hale geldiler bile. NFT bazlı oyunlardan ek kazanç elde etme fikri ama sadece bu bölge ile sınırlı kalmayacaktır. Guild kavramı hardcore oyuncular için yeni bir kavram olmasa da kripto ekosistemi için yeni bir furyanın başlangıcı olabilir.

Gaming Guild’ler | Momentum 6 Capita

Örneğin geçtiğimiz yılın en büyük blockchain oyun projelerinden Axie Infinity, günlük 106.000 aktif kullanıcı tarafından oynanırken bugüne kadar oyun içi harcamaların 3.6 milyar USD’lik büyüklükte olduğu hesaplanıyor. Gaming guild’lerin asıl amacı iyi bir community ile birlikte oyunun sürekli gelişimi ve pazarlamasını sağlayarak oyunların yaşam sürelerini uzatmak. Tabi yaşam süresi ve oyuncu tabanı da genişlerken milyar dolarlık değerlemelere ulaşmak. Geleneksel oyun kültürünü bir adım daha ilerleterek platformlara dönüştürmek guildlerin hedefi. NFT’lerin kilit rol oynadığı bu ekosistemde oyuncuların kendi kazançları ve oyunun gelişimi aynı yönlerde hareket ediyorlar. Böylelikle kazan-kazan statüsü oyuncuları bir anlamda oyunun sahibi haline de getiriyor. Oyun içi kazanımların daha da değerlenmesiyle birlikte projeler şu sıralar yeni Axie Infınity olmak için birbiriyle mücadele halindeler. Guildlerin bir başka önemli özelliği ise scholarship kavramı.Oyun içi NFT fiyatlarının oldukça yükselmesiyle birlikte yeni oyuncuların oyuna katılımları epeyce zorlaşmıştı. Guildler yatırım yaptıkları NFT’leri oyuna başlamak isteyenlere kiralayarak yeni oyuncu havuzu yaratıyorlar. Scholar olarak adlandırılan bu yeni oyuncular kazanımlarının bir bölümünü (%70 gibi) kendilerine alırken diğer kısmını guild ve kendisini finanse eden kişiye bırakıyor. Guildler böylece oyunlara yeni oyuncu kazandırırken ciddi de bir nakit akışı oluşturuyorlar. Gaming guildlerin ön plana çıkan projelerini gelin birlikte inceleyelim.

1- Yield Guild Games

YGG’nin Yatırımları

4 Ocak itibarıyla 350 milyon USD’lik bir piyasa büyüklüğüyle YGG guildlerin en dikkat çekici olanı. Discord üzerinde 75.000'ten fazla üyesiyle birlikte ciddi bir community oluşturan YGG, farklı oyunlara ve NFT’lere yatırım yapan ve oyunları oynamak için finansal destekler sunan bir guild. Şu ana kadar 4500’ün üzerinde scholara destek oldu. Beraber hareket ederek kazançları büyüten ve fırsatlara daha hızlı hareket eden büyük bir organizasyon gibi düşünebiliriz YGG’nin yapısını. YGG’nin iş modeli olarak blokcchain alanında en ilgimizi çeken işlerinin başında geldiği söyleyebiliriz. YGG’nin yapısını daha detaylı öğrenmek isteyenleri şu videoya alabiliriz.

2- Merit Circle

Merit Circle

Tıpkı YGG gibi Merit Circle da DAO olarak tanımlanan bir guild. YGG’den sonra community ve piyasa büyüklüğü açısından önemli bir potansiyel barındırıyor. Axie Infinity, Star ATLAS, Illuvium ve Hash Rush gibi oyunları bünyesinde barındırıyor. Şu zamana kadar1000’in üzerinde scholar sağlamış bulunmakta.

3- Good Games Guild

Good Games Guild’in Yatırımcıları

Önde gelen sektör liderlerini arkasında barındıran GGG’nin guild özelliklerinin yanı sıra bir incubator olarak da oynadığı rol kendisini diğerlerinden biraz ayırıyor. Good Games Labs ile aslında klasik bir venture capital rolü üstlenen bu guild iyi projelerin finansal ve teknik açıdan büyümesi için de bir kuluçka merkezi olarak ortaya çıkıyor.

4- Unix Gaming

UNIX Ekesistemi

Unix Gaming de DAO olarak karşımıza çıkan büyük guildlerden bir diğeri. 4000’e yakın schoları bulunan Unix Gaming guild özelliğinin yanında Streaming ve Launchpad ürünü ile 200.000'e yakın community üyesiyle dikkat çekiyor. Axie Infinity Star Atlas ve Splinterlands gibi oyunlar şu an Unix Gaming’in radarında.

Guildler aslında ölçek ekonomisi kavramının önemli bir örneği. Kripto ekosisteminin sunduğu DAO, NFT gibi farklı konseptleri barındıran guildlerin başarısının temel belirleyicisi bir sonraki büyük balığı tutma becerileri olacak. Bunun da yolu iyi bir communityden geçiyor elbette. Guildlerin burada dikkat etmesi gereken şey ise cannibaliazion effect olarak adlandırdığımız olgu. Yeni trendin çok hızlı şekilde eski trendi gölgede bırakması olarak tarif edebileceğimiz bu olgu, guildlerin şu sıralar gözdeleri olan Axie ve Atlas’ın yeni oyunlar karşısında yaşayacağı olası ve ani düşüşlerin olabileceğine işaret ediyor. Bu durumda guildlerin ve communitylerinin nasıl bir reaksiyon göstereceği kendi başarıları için düşünülmesi gereken bir nokta olacak.

Oyun oynarken para kazanmak aslında yeni bir kavram değil. E-sporun bugüne gelişimine bakacak olursak streaming ile birlikte guildler hep vardı. Peki bunu merkeziyetsiz olarak daha geniş kitlelere yaymak isteyen bu guildler ve yenileri 2022'nin parlayan yıldızı olabilecek mi her birlikte göreceğiz.

Yazarlar: Safak Kayran ve Berkay Pekel

Not: Bu yazıda yer alan bilgi, yorum ve görüşler yatırım danışmanlığı kapsamında olmayıp yazarların ve yararlandıkları kaynakların şahsı görüşlerini içermektedir.

--

--

Şafak KAYRAN

Ingama Marketing Agency Founder | Formerly ~ @HuobiGlobal & @SeedifyFund | Blockchain Advisor | #Blockchain #GameFi #Metaverse