Справяне с Коронавируса: С Чук и Танц

Как Следващите 18 Месеца Могат Изглеждат, ако Лидерите Ни Набавят Време

 1. Какви опции имаме?
 2. Какво е едното нещо което има значение: Време
 3. Как изглежда добра стратегия за коронавируса?
 4. Как трябва да мислим за економическите и социални последстия?

1. Каква е ситуацията?

Миналата седмица, ви показах тази графика:

 • Други 16 страни имат повече случаи днес от Хубей, когато той беше в режим на блокиране: Япония, Малайзия, Канада, Португалия, Австралия, Чехия, Бразилия и Катар имат повече от Хубей, но под 1000 случая. Швейцария, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Холандия и Дания имат над 1000 случая.

2. Какви са ни опциите?

От статията ми миналата седмица, тонът на разговорите се промени и много страни взеха мерки. Ето някои от най-илюстративните примери:

Мерки в Испания и Франция

В едната крайност имаме Испания и Франция. Това е графикът на мерките за Испания:

 • Конкретна забрана да извеждане на децата на разходка, или да виждате приятели или семейство (освен да се грижите за хора, които се нуждаят от помощ, но с мерки за хигиена и физическо разстояние)
 • Всички барове и ресторанти са затворени. Допуска се само доставка на храна за вкъщи.
 • Всички забавления затворени: спорт, филми, музеи, общински тържества …
 • Сватбите не могат да имат гости. Погребенията не могат да имат повече от шепа хора.
 • Градският транспортостава отворен

Мерки в САЩ и Обединеното кралство

САЩ и Обединеното кралство, като страни като Швейцария или Холандия, се мотаеха в прилагане на мерки. Ето времевата линия за САЩ:

 • Петък: Обявена е национална спешна ситуация. Няма мерки за социално дистанциране.
 • Понеделник: правителството призовава обществеността да избягва ресторанти или барове и да присъства на събития с повече от 10 души. Никаква мярка за социално дистанциране всъщност не е приложима. Това е просто предложение.

Опция 1: Не се прави нищо

Преди да продължим, нека да видим какво “правенето на нищо” би довело в страна като САЩ:

Как трябва да мислим за коефициентът на смъртност?

Това е същата графика като преди, но сега се гледа на хоспитализирани хора, вместо на заразени и мъртви:

Колатерални (странични) щети

Тези числа показват само хора, умиращи от коронавируса. Но какво се случва, ако цялата ви здравна система се срине от пациенти с коронавирус? Други също умират от други неразположения.

Опция 2: Стратегия за смекчаване на последиците

Досега се надявам да е съвсем ясно, че трябва да действаме. Двата варианта, които имаме, са смекчаване и потискане.

Имунитет на Стадото и Мутации на Вируса

Идеята е, че всички хора, които са заразени и след това се възстановяват, вече са имунизирани срещу вируса. Това е в основата на тази стратегия: „Вижте, знам, че ще е трудно известно време, но след като приключим и няколко милиона души умрат, останалите от нас ще бъдат имунизирани срещу него, така че този вирус ще спрете да се разпространявате и ще се сбогуваме с коронавируса. По-добре го направете веднага и бъдете готови с него, защото нашата алтернатива е да правим социално дистанциране до една година или да рискуваме този пик да се случи по-късно. “Except this assumes one thing: the virus doesn’t change too much. If it doesn’t change much, then lots of people do get immunity, and at some point the epidemic dies down

Опция 3: Стратегия за потискане

Стратегията за смекчаване не се опитва да овладее епидемията, просто намаляване на пика с болни. Междувременно Стратегията за потискане се опитва да приложи тежки мерки, за да овладее бързо епидемията под контрол. По-конкретно:

 • След това, мерките се намаляват, така че хората постепенно да си върнат свободите и да се поднови нещо, което е близко към нормалния социален и икономически живот.
 1. Блокада която трае с месеци ще разруши икономиката,
 2. Блокадата даже няма да реши проблема, тъй като просто ще забави епидемията: по-късно, когато се свалят мерките за социално дистанциране, хората пак ще ще се заразят и милиони ще умрат.

3. Стойността на времето

В предната ни статия, обяснихме стойността на времето за спасяване на животи. Всеки ден, всеки час който чакаме да вземем мерки, тази експоненциална опастност продъжлаваше да се разпространява. Видяхме как само един ден може да намали общият брой случаи с 40% и смъртните случаи още повече.

По-нисък брой болни

С ефективно потискане, броя на истинските случаи ще се намали за една нощ, както видяхме в Хубей в статията от миналата седмица:

 • Незабавно облекчение за здравната система и хората, които работят в нея
 • Намаление на процента на смъртност
 • Намаление на колатералните (странични) щети
 • Възможност за заразените, изолирани и карантирани здравни работници да се подобрят и да се върнат на работа. В Италия здравните работници представляват 8% от всички заразени.

Разбиране на Истинският Проблем: Тестване и Проследяване

 • Нови тестови методи могат да ускорят тестването и да намалят цената за тест значително.
 • Бихме могли също така да организираме проследяваща акция като тази, която провеждат в Китай или други страни от Източна Азия, където те могат да идентифицират всички хора, с които се е срещал всеки болен човек, и да ги поставят под карантина. Това ще ни даде много информация, с която по-късно да намалим ограниченията за социално дистанциране т.к. ако знаем къде е вирусът, можем да се насочим само към тези места и да освободим всички останали. Това не е сложна наука: това е в основите на това как страните от Източна Азия са успели да контролират това огнище без драконоските мерки за социално дистанциране които се налагат в Италия и други страни.

Създаване на капацитет от консумативи

САЩ (и вероятно Великобритания) са на път да тръгнат на война без броня.

 • Ние можем бързо да изградим нашето производство на маски, ЛПС, вентилатори, ECMO и всякакви други критични устройства за намаляване на смъртността.

Намалена Обществена Заразеност

Обществото е уплашено. Коронавирусът е нов. Има толкова много което не знаем как да правим все още! Хората не са се научили да спрат да се здрависват. Все още се прегръщат. Те не отварят врати с лакътя. Те не мият ръцете си, след като дръжката на вратата. Те не дезинфекцират маси преди да седнат.

Разбиране на Вируса

Ние знаем много много малко за вируса. Но всяка седмица излизат стотици нови научни статии.

Намиране на Лечения

Не само това, но какво ще стане, ако намерим лечение през следващите няколко седмици? Всеки ден, който отвоюваме, ни доближава до това. Сега, вече има sняколко кандидати, като Фавипиравир или Хинин. Ами ако се окаже, че след два месеца открием лечение на коронавируса? Колко глупаво бихме изглеждали, ако вече сме имали милиони смъртни случаи след стратегия за смекчаване?

Разбиране на разходите и ползите

Всички горепосочени фактори могат да ни помогнат да спасим милиони животи. Това трябва да е достатъчно. За съжаление политиците не могат да мислят само за живота на заразените. Те трябва да мислят за цялото население и тежките мерки за социално дистанциране оказват влияние върху другите.

4. Чук и Танц

Сега знаем, че Стратегията за смекчаване вероятно е ужасен избор и че Стратегията за потискане има огромно краткосрочно предимство.

 • Колко скъпо ще бъде?
 • Ще има ли втори пик толкова голям, сякаш не сме направили нищо?

Чук

Първо, действате бързо и агресивно. Поради всички причини, които споменахме по-горе, предвид стойността на времето, ние искаме да угасим това нещо възможно най-скоро.

Танц

Ако начукате коронавируса, след няколко седмици сте го контролирали и сте в много по-добра позиция да се справите с него. Сега идват по-дългосрочните усилия, за да се контролира този вирус, докато се изработи ваксина.

Танцът в успешните страни

Как така Южна Корея, Сингапур, Тайван и Япония са имали случаи отдавна, в случая с Южна Корея хиляди от тях, и все пак те не са затворени вкъщи?

Коронавирус: Южна корея вижда “тенденция за стабилизиране”

Външният министър на Южна Корея, Канг-Киунг-ва, казва че тя смята че ранните тестове са ключови за ниските случаи в Южна Корея…

www.bbc.com

В това видео министърът на външните работи на Южна Корея обяснява как страната й го е направила. Беше доста просто: ефикасно тестване, ефективно проследяване, забрани за пътуване, ефективна изолация и ефикасна карантина.

Прексване на разпространението на COVID-19: уроци от усилията за ограничаване в Сингапур

На фокус: Въпреки множество внесени зарази, които доведоха до локални вериги на разпространение на заразата, Сингапур успя да контролира…

academic.oup.com

Искате ли да познаете техните мерки? Същите като в Южна Корея. В техния случай те се допълваха с икономическа помощ за лицата в карантина и забрани за пътувания и закъснения.

Танц на R

Наричам периодът на месецит между “чука” и ваксината “танц”, защото няма да е период, през който мерките винаги са едни и същи. В някои региони отново ще се наблюдават огнища, а в други няма да продължат дълго време. В зависимост от това как се развиват случаите, ще трябва да засилим мерките за социално дистанциране или ще можем да ги намалим. Това е танцът на R: танц от мерки между връщането на живота ни и разпространението на болестта, един танц на икономиката и здравеопазването.

 • Ако хората са обучени да идентифицират симптомите си по-рано, те намаляват броя на дните в синьо, а оттам и общата им заразност
 • Ако хората се изолират веднага щом имат симптоми, заразите от оранжевата фаза изчезват.
 • Ако хората са образовани за личното разстояние, носенето на маски, измиването на ръцете или дезинфекцирането на пространства, те разпространяват по-малко вирус през целия период.

Възвращаемостта на Социалното Дистанциране

Ако с всички тези мерки все още сме над R > 1, трябва да намалим средния брой хора, които всеки човек среща.

 • Преценяват за ползата от прилагането им: намалението на R
 • Преценяват за цената им: икономическата и социалната цена.
 • Подреждат класирането на инициативите въз основа на техните разходи и ползи
 • Избират, които дават най-голямото намаление на R до 1, за най-ниска цена.

Заключение: спестете време

Коронавирусът все още се разпространява почти навсякъде. 152 държави имат случаи. Нямаме време. Но не е нужно да е така: има ясен начин да мислим за това.

Споделете Информацията

За съжаление, милиони животи все още са в риск. Споделете тази статия — или която и да е подобна — ако смятате, че тя може да промени мнението на хората. Лидерите трябва да разберат това, за да избегнат катастрофа. Моментът за действие е сега.

Дайте време на САЩ да се бори с коронавируса и да спаси милиони животи със стратегията на Потискане Чу и Танц…

Американската здравна система се срива. И ще стане само по-лошо. Смекчаване — “намаляване на кривата не е достатъчно. Ние трябва…

petitions.whitehouse.gov

Ако сте експерт в тази област и искате да критикувате или одобрявате статията или част от нейните части, не се колебайте да оставите лична бележка под оригиналната статия или контекстуално и аз ще отговоря или ще се обърна към нея: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

Math-geek, hopefully coronavirus survivor

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store