Bitcoinista evankeliointi

Mitä voimme oppia uskonnosta

Thomas Brand
Brandin kirjasto
5 min readSep 27, 2019

--

Kirjoittajat: Su Zhu ja Hasu

Eri ihmisillä on erilaiset tavoitteet Bitcoinin suhteen ja arvottaa sen menestystä. Jos Bitcoinista tulisi yksi maailmanlaajuinen reservi- eli varantovaluutta, joka korvaisi kaikki fiat-valuutat ja turvattaisiin hajautetusti, uskon, että voimme olla yhtä mieltä siitä, että Bitcoin olisi melko onnistunut. Vaikka bitcoin olisi “vain” rinnakkainen rahoitusjärjestelmä, joka tarjoaa ihmisille valinnanvapautta ja pitää jäljelle jääneet keskuspankit kurissa, useimmat meistä ottaisivat sen tänään käyttöön. Mutta miten saavutamme tavoitteen?

Suuri osa vaatii yksinkertaisesti aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta on myös asioita, joita jokainen meistä voi tehdä auttaakseen bitcoinia menestymään. Kaikki alkaa siitä, että Bitcoinia ajatellaan tietyllä tavalla. En väitä, että tämä on oikea tapa tai vetoaa kehenkään muuhun, mutta haluan silti jakaa sen, koska se tuntuu oikealta ja on saanut minut toden totta ajattelemaan asiaa.

Lähtökohta on se, että Bitcoin on kuin uskonto. Tarkastelen asiaa kahdesta eri näkökulmasta.

Ensinnäkin, Bitcoin on kuin uskonto siinä mielessä, että sinun pitäisi olla kallellaan vasemmalle ja myös olla bitcoineri, samalla tavoin kuin, että voit olla kallellaan vasemmalle, oikealle tai keskellä ja olla ateisti, kristitty tai muslimi. Bitcoinin murtautuminen valtavirtaan, sen ideologian on oltava mieluisa tolkun ihmisille, ei vain libertaareille. Bitcoin itsessään ei ole ristiriidassa juuri minkään muun kuin rahan tarjonnan inflaation ja yksilöiden rahallisen sorron kanssa. Eikä Bitcoinin pitäisi ottaa kantaa sellaisiin asioihin, jotka eivät kuulu sen soveltamisalaan.

Toiseksi, Bitcoin on uskonto siinä mielessä, että raha itsessään on ihmisten jaetun mielikuvituksen tuotetta, fiktiota, joka tekee mahdolliseksi laajamittaisen koordinaation ja tarjoaa etuja kenelle tahansa, joka uskoo siihen. Bitcoin vie tämän äärimmäisyyteen, koska toisin kuin kulta, jonka ominaisuuksia voidaan muuttaa aineellisella tasolla. Bitcoin saa kirjaimellisesti kaikki ominaisuutensa yhteisistä uskomuksistamme. Bitcoin on sitä, mitä haluamme sen olevan.

Historiallisesti yleismaailmalliset uskonnot, kuten kristinusko, islam tai buddhalaisuus, ovat levinneet erittäin nopeasti, koska ne tunnustavat viestinsä kaikkein perustavimman yhtenevyyden. Ihmiset voivat palvella Jeesus Kristusta riippumatta siitä, elävätkö he Afrikassa tai Aasiassa. Bitcoinin viestin ytimessä ei pitäisi olla sen enempää ulossulkevampi kuin tämä. Mielestäni yksi suurimmista uhista bitcoinille on se, että siitä tulee yleismaailmallisen uskonnon sijaan paikallinen uskonto.

Uskonnot eivät kilpaile poliittisten suuntausten kanssa. Uskonto ja politiikka voivat elää rinnakkain, jonka vuoksi uskonnolla on puolellaan merkittävä etu. Uskonnot kilpailevat vain muiden uskontojen kanssa. Joten minkä uskontojen kanssa Bitcoin kilpailee? Nocoinerismin ja Multicoinerismin kanssa.

Nocoinerismi on ajatus, että digitaalisella omaisuudella ei ole arvoa tai se ei voi koskaan olla rahaa. Se on ideologisesti latautunut versio nocoiner-pakanallisuudesta, jota voitaisiin myös kuvata nimellä esicoinerismi — he eivät yksinkertaisesti vielä tiedä Bitcoinista.

Multicoinerismi on ajatus, jonka mukaan voimme keksiä jatkuvasti uusia kryptovaluuttoja ja ajatus siitä, että meidän on parempi käyttää aikamme ja resurssimme Bitcoinin sijaan johonkin muuhun kryptovaluuttaan.

Mitä seurauksia siitä on, jos bitcoinerit oppivat jotain yleismaailmallisista uskonnoista? Asia on yksinkertainen: Bitcoinista puhuttaessa meidän pitäisi pyrkiä olemaan mahdollisimman avoimia ja pyrkiä pysymään poissa politiikasta kiistoista, mutta samalla suhtautua mahdollisimman suvaitsevaisesti muihin uskontoihin.

Meidän on oltava avoimia tolkun ihmisiä kohtaan Bitcoinin edustamien ydinominaisuuksien suhteen, jotta olisimme yleismaailmallisempia. Meidän on oltava kuitenkin suvaitsemattomia niitä kohtaan, jotka yrittävät estää näiden ominaisuuksien muuttumista todeksi.

Mikä on tämänhetkinen tilanne? Pahoin pelkään, että Bitcoin on poliittisempi kuin sen pitäisi olla. Joka päivä näen Twitterissä viestejä siitä, kuinka veganismi, keynesiläisyys, liberalismi tai valtiojohtoisuus ovat Bitcoinin vastaisia näkemyksiä. Ne eivät ole. Äänekkäät vähemmistöt lataavat Bitcoiniin poliittisia näkemyksiä, jotka eivät ole välttämättömiä sen erottamiseksi muista uskonnoista. Tällaiset näkemykset karkottavat sellaiset ihmiset pois, jotka mahdollisesti ovat samaa mieltä Bitcoinin todellista viestistä, mutta eri mitä sitä koskevista lausunnoista.

Nyt voisi sanoa, että Bitcoin ei ole koskaan ollut valtavirran ulkopuolella ja se on aina ollut osa libertaarista/anarkokapitalistista liikehdintää. Todellisuudessa narratiivin viimeaikainen muutos on yksinkertaisesti karkottanut monet ihmiset, jotka olivat eri mieltä nykyisestä ryhmäajattelusta. Bitcoinissa on aina ollut suuri määrä ihmisiä, jotka ovat lähestyneet sitä vaihdon välineen ja maksamisen näkökulmasta, ja heidän näkemyksensä olivat bitcoinia arvon säilyttäjänä pitävää joukkoa monimuotoisempia. Niitä, jotka halusivat tehdä internet-maksamisesta helpompaa, oli yksinkertaisesti enemmän kuin niitä, jotka uskoivat kultaan ja itävaltalaiseen taloustieteeseen.

Toinen argumentti, joka voitaisiin esittää sen hyväksi, että Bitcoin on yhteydessä edellä mainittujen poliittisten ajatusten kanssa, on se, että Bitcoin käännyttää helpommin ne ihmiset, joilla on jo tällaisia poliittisia näkemyksiä. Tämä on totta, mutta siinä sivuutetaan se, miten marginaalisia nämä edellä mainitut poliittiset näkemykset ovat maailmanlaajuisesti tarkasteltuna. Jopa suurin niistä, libertarismi, on todella harvinainen käsite, kun laajennat näkökulmaasi Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Olen nyt henkilökohtaisesti vakuuttunut siitä, että arvon säilyttämisen merkitystä korostavien lähestymistapa skaalaamiseen on oikea, mutta olen huolissani niistä lisäkustannuksista, joita Bitcoin-verkolle aiheutuu siitä, että toiminnassa noudatetaan muita kultajoukon kannattamia poliittisia näkemyksiä ja käsitteitä. Hyviä esimerkkejä ovat itävaltalaisuus, lihansyönti, libertarismi tai aseoikeudet. Tietyssä mielessä jotkut ryhmät ovat hypänneet Bitcoinin ydinviestin ja suosion myötä mukaan edistääkseen omia poliittisia tavoitteitaan, jotka vaikuttavat ulkopuolisista varsin ahdasmielisiltä.

Kun sanoin, että meidän on oltava suvaitsemattomia muita uskontoja kohtaan, tämä suvaitsemattomuus on muotoiltava asianmukaisesti ja sen on perustuttava niin uhan suuruuteen kuin myös mahdollisuuteen käännyttää nämä ihmiset meidän puolellemme. Multicoineriin verrattuna nocoinerit ja etenkin esicoinerit ovat se suuri ihmisjoukko, jotka olemme valmiita vakuuttamaan. Olisi siis järkevää keskittyä ennemmin tähän suureen ihmismassaan sen sijaan, että tartumme pienten ja vaikeasti vakuutettavien joukkojen heittämään “syöttiin”.

Yhteenvetona todettakoon, että Bitcoinin ja maailmanlaajuisten uskontojen välillä on monia samankaltaisuuksia. Bitcoin voi oppia paljon maailmanlaajuisista uskonnoista. Meidän pitäisi puhua entistä enemmän esicoinereille multicoinerien sijaan. Bitcoinista puhuessamme haluamme olla avoimia ja poliittisesti sitoutumattomia. Haluamme ennen kaikkea korostaa Bitcoinin ydinsanomaa: ei enää rahan heikentämistä ja rahallista vapautta kaikille — riippumatta siitä, mihin muuhun uskot.

Kiitos palautteestanne Aurelius, Nic Carter ja Matt Odell.

Tämä on suomennos Su Zhun ja Hasun kirjoittamasta artikkelista “Evangelizing Bitcoin What we can learn from Religion”, joka on julkaistu 8.8.2018.

Su Zhu (Twitter) on Three Arrows Capitalin toimitusjohtaja ja toinen Sensus Marketsin perustajista.

Hasu (Twitter) on itsenäinen kryptovaluuttatutkija ja -sijoittaja, jolla on vahva tausta peliteoriasta. Hasu on tällä hetkellä eräs tunnetuimmista kryptoalan analyytikoista. Hänen lempikirjansa on Franz Kafkan Oikeusjuttu.

Voit lukea Su Zhun ja Hasun muita kirjoituksia heidän ylläpitämästään Uncommon Core -blogista.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.