Цифрова трансформація та потреби бізнесу

Anton Verkhovodov
5 min readNov 23, 2018

--

Цифрова трансформація та інновації є зрозумілим та дієвим інструментом вирішення стратегічних завдань для бізнесів усіх рівнів. Статистика показує, що традиційні гравці, які активно інвестують у діджитал, мають набагато кращі конкурентні позиції, а їхні фінанси від цього виграють.

Попередня стаття фокусувалася на основних етапах, які проходять бізнеси у своїй інноваційній діяльності, та рекомендаціях по тому, де на кожному з них знайти підтримку. Проте, багатьом там не вистачало прив’язки до більш конкретних бізнес-потреб. Дана стаття зануриться у цю тему детальніше.

Про що говорить статистика?

За останні роки вийшло декілька сильних підтверджень переваг роботи із цифровими інноваціями.

Інвестиції у цифрову трансформацію приносять відчутні фінансові результати

За результатами дослідження McKinsey, так звані “перевинайдені традиційні гравці” (reinvented incumbents) у порівнянні з їхніми закостенілими конкурентами мають у 2.5 рази активніше зростання виручки, кращі показники EBIT та ROI від цифрових ініціатив.

Запорукою цього є набагато вищий розмір інвестицій у цифрову трансформацію, готовність до самоканібалізації (з’їдати стару бізнес-модель новими) та інтеграції цифрових бізнес-моделей.

Цифрові чемпіони випереджають конкурентів у розвитку бізнесу

Цього ж року, колеги з BCG подивилися, наскільки цифрова трансфомрація впливає на конкурентність. Виявилося — цифрові чемпіони краще почуваються у своєму бізнесі.

Особливо виділяються 3 зони:

  • 78% краще запускають нові продукти чи послуги або вирощують стартапи
  • 62% швидше виходять на ринок, в тому числі через цифровий маркетинг і персоналізацію
  • 60% ефективніше управляють витратами через здешевлення технологічних експериментів

Робота зі стартапами є стратегічним пріоритетом

Ще у 2016 році наша команда у Match-Maker Ventures опитала сотні корпорацій у Європі. 79% зізналися, що вже працювали зі стартапами у тій чи іншій формі.

У середньому, такі корпорації використовували 2 різні формати взаємодії, а найпопулярнішими цілями назвали розробку нових продуктів чи вихід на нові ринки (30%) та фінансові вигоди (21%).

Як цифра та інновації допоможуть бізнесу?

Найважча задача і для консультантів, і для бізнес-стратегів, і тим паче для управлінців різних рівнів — з’єднати точки у площинах нагальних потреб бізнесу та цифрових інновацій.

Після ряду розмов з українським бізнесом та активістами Digital Transformation Institute, а також спираючись на західний досвід цифрової трансформації бізнесу, я прийшов до наступних формулювань.

Елементи цифрової стратегії, у яку вбудована цифрова трансформація

Стратегія бізнесу

Компанії мають думати про роботу на 3 вісі: поточний бізнес (конкуренція з існуючими гравцями), нові або дотичні сегменти (розмиття меж між індустріями), радикально нові ринки (проривні та підривні зміни).

Інновації у поточному бізнесі є зрозумілим процесом із покращення існуючих процесів та продуктів. Цим компанії можуть більшою мірою займатися всередині.

Zara є найуспішнішим брендом одягу завдяки глибоко реформованому supply chain за рахунок нових технологій. Відстеження трендів та реагування на них є блискавичним у масштабах можної індустрії: нові зразки одягу момжуть з’явитися на полицях за 2–3 тижні.

Вихід на нові (а тим більше на радикально нові ринки) суттєво відрізняється, а тому вимагає іншого підходу — відкритих інновацій та залучення широкої екосистеми партнерів. Потрібна також готовність відмовитися від старих бізнес-моделей на користь нових способів споживання продукту.

Компанія Microsoft є гарним прикладом, здійснивши епічну трансормацію від продажів коробочного ПЗ до провайдера рішень у сфері продуктивності за принципово новими бізнес-моделями. При цьому їхня фінансова ситуація значно покращилася, не дивлячись на короткочасні втрати на початку переходу.

Ризиком ігнорування цих сфер є поява нових конкурентів із неочікуваних ніш, які мають сильнішу технологічну платформу і кращі стосунки із користувачами (наприклад для BMW конкурентами є вже не тільки Volkswager чи та ж Tesla, а й Google/Waymo, Uber).

Новим елементом стратегічної підтримки є функція передбачення (strategic foresight) — аналіз основних трендів у широкому бізнес-ландшафті, розуміння їх впливу на кожну вісь стратегії, передача знань про інновації та цифрову еру всередину компанії, проведення експериментів.

Операційна робота

Цифрові технології дозволяють радикально підвищити продуктивність та оптимізувати витрати компанії за рахунок автоматизації рутинної роботи та зниження людського фактору. Сучасні технології дозволяють виробляти високоперсоналізовані продукти із низькими граничними затратами на одиницю.

Аналітичні системи дозволяють детально контролювати та управляти навіть найдрібнішими елементами бізнесу. Окрім того, приклад компанії Microsoft показав, що системи цифрового діловодства радикально скорочують час прийняття рішень, а також підвищують релевантність робочих дій працівників.

Джек Ма, засновник інтернет-гіганту Alibaba, якось дуже влучно підсумував різницю між цифровим та фізичним бізнесом (Walmart): “Якщо вони хочуть додати 10.000 нових клієнтів, то мають побудувати склад, магазині найняти купу людей, а я — поставлю 2 сервери”

Клієнти

Головний козир цифрових стартапів — близькість до клієнта. Використовуючи цифрові канали для комунікації, просування, випробування ідей та зворотнього зв’язку, а також для побудови особистих стосунків із клієнтом, вони завойовують ринки набагато швидше, маючи при цьому надвисоку лояльність (і це не згадуючи більш ефективної структури витрат).

Далеко по приклад йти не треба. Ще жоден банк Старого Світу (Європи та Північної Америки) не набирав півмільйона клієнтів за рік. Окрім Monobank.

Традиційним компаніям є чого повчитися у цій сфері. Задля справедливості варто зазначити, що найбільше цифрова трансформація в Україні прогресує саме в маркетинговій площині.

Люди

Компанії будуються людьми, тому робота із персоналом — важливий аспект цифрової трансформації.

Молодші покоління радикально відрізняються від попередніх тим, що їхні звички сформувалися під впливом цифрових технологій від раннього дитинства. Працювати з ними можливо лише перебуваючи у тому самому цифровому полі, використовуючи їхні інструменти та моделі роботи. У цьому допомагає велика кількість HRtech-рішень.

Старшим поколінням важливо опановувати цифрові технології, оскільки вони здатні радикально підвищити продуктивність кожного працівника.

На додачу, залучення працівників у інноваційну роботу та робота із цифровими рішеннями допомагає культурно освіжити організації та створити нові робочі ідеї.

Технології

Uptake

Хмарні рішення дозволяють необмежене та блискавичне масштабування, а також віддалену роботу. Аналітика даних та інтернет речей створюють високоефективні та автономні компанії. Штучний інтелект на “хмарах” допомагає розв’язати надскладні ділові проблеми і знайти більше закономірностей. Цифрові канали комунікації та доповнена реальність відкривають нові можливості залучення працівників та клієнтів.

Хмарні рішення дозволяють необмежене та блискавичне масштабування, а також віддалену роботу. Аналітика даних та інтернет речей створюють високоефективні та автономні компанії. Штучний інтелект на “хмарах” допомагає розв’язати надскладні ділові проблеми і знайти більше закономірностей. Цифрові канали комунікації та доповнена реальність відкривають нові можливості залучення працівників та клієнтів.

Що із цим робити?

Розуміння стратегії є важливим, просте стратегії без дій нічого не варті. Починати цифрову трансформацію та інноваційну діяльність слід поступово та помірковано.

  1. Відкрите ставлення та сприйняття нової інформації. Отримати кредит довіри від правління, зануритись у діснейлендівську версію стартап-сцени та цифрових трансформацій, бути відкритими до нового та експериментів (які за рахунок здешевлення технологічного підприємництва несуть набагато менше ризиків, ніж здається)
  2. Розуміння цифрової трансформації. Що то таке діджиталізація, які були історії успіху, які основні вісі та buzzwords (platforms, ecosystems, GAFA…)
  3. Розуміння власного положення. Потреби компанії, напрями зміни індустрії, що із цим робить діджитал та як виглядає ландшафт нових бізнес-сегментів
  4. Проекти-маяки. Запустити кілька маленьких lighthouse projects, щоб завоювати довіру всередині компанії, почати збирати уроки та відточувати навички, здобути впевненість у собі
  5. Стратегія цифрової трансформації. Включно із операційним малюнком та можливістю адаптування до змін
  6. Виконання. Побудова та розвиток командів, запуск і масштабування проектів

Хто я? Мене звуть Антон, Innovation Strategist (консультант з питань стратегії та інновацій) компанії Civitta. Більшу частину останніх 4 років я варився в інноваційному середовищі Австрії та Німеччини. Там довелося попрацювати із великими корпораціями та стартапами у ролях стратегічного консультанта, операційного виконавця і аналітика. Це дало мені розуміння того, як компанії в різних індустріях реагують на цифрову трансформацію, як прочитати майбутнє індустрій по стартапах та якими інструментами старі гіганти досягали успіху. Цими знаннями я вирішив поділитися із місцевим бізнесом.

На своєму Telegram-каналі я регулярно публікую відібрані та анотовані матеріали про інновації, важливі трансформаційні тренди для різних бізнесів та трохи фахового гумору. Раджу підписатися.

--

--

Anton Verkhovodov

Untone — music, innovation, entrepreneurship. Corporate innovation advisor. Opinions are personal.