Κατασκευή Ιστοσελίδας για Επιχειρήσεις: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

WIELDEX
13 min readFeb 3, 2024

--

Κατασκευή Ιστοσελίδας για Επιχειρήσεις

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας επαγγελματικού σκοπού, είναι πλέον απαραίτητη, όχι μόνο για να σάς βρίσκουν οι πελάτες σας, αλλά και για λόγους αξιοπιστίας.

Εν έτη 2024, όπου το 76% των Ελλήνων καταναλωτών κάνει αγορές online, η κατασκευή μιας επαγγελματικής ιστοσελίδας είναι απαραίτητη. Το να έχει μία επιχείρηση ιστοσελίδα αυτή την εποχή, είναι κομμάτι της ύπαρξής της.

Αποτελεί πλέον, τον πυρήνα της διαδικτυακής παρουσίας κάθε εταιρείας, ενισχύει τις προσπάθειες digital marketing και αποτελεί ένδειξη αξιοπιστίας και σοβαρότητας.

Σκεφτείτε πως, λίγα μόλις χρόνια πίσω, μία επιχείρηση που ήθελε να έχει παρουσία σε ολόκληρη τη χώρα, θα έπρεπε να επενδύσει σε δεκάδες καταστήματα, αν όχι εκατοντάδες, σε εκατοντάδες επιπλέον εργαζομένους και αυτό αποτελούσε ένα μακρυνό όνειρο για τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Πόσο μάλλον, τώρα, που μπορεί με ένα “κατάστημα”, που είναι η ιστοσελίδα της, να έχει παρουσία σε περισσότερες από μία χώρες, αν το επιθυμεί. Ακόμη και το custom development (κατασκευή ιστοσελίδας από την αρχή, χωρίς έτοιμα πρότυπα), που είναι η πιο ακριβή επιλογή δημιουργίας website, σάς εξοικονομεί πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να επενδύσετε, αν δεν είχατε αυτήν την δυνατότητα.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της κατασκευής ιστοσελίδων, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την απήχησή τους, να διευρύνουν το κοινό τους και να ξεκλειδώσουν νέους δρόμους και νέες αγορές για τη δημιουργία εσόδων.

Στις ενότητες που ακολουθούν, αναλύουμε την διαδικασία κατασκευής μιας ιστοσελίδας, τα στάδια κατασκευής ιστοσελίδας, ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά, οι συνηθέστερες σελίδες, οι διαφορετικές επιλογές ως προς τον τρόπο κατασκευής τους και τι πρέπει να συνυπολογίσετε μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας σας — δηλαδή τα κόστη διαχείρησης και ανάπτυξης περιεχομένου. Πριν εμβαθύνουμε ας δούμε πως πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή τη διαδικασία όσον αφορά την επιχείρησή μας.

Κατανοώντας το Website Development — Κατασκευή Ιστοσελίδας

Η εποχή που μπορούσαμε με πολύ οικονομικό τρόπο και πολύ γρήγορα, να σχεδιάζουμε επιτυχημένες ιστοσελίδες πέρασε ανεπιστρεπτί.

Πλέον οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις είναι τεράστιες, τόσο από την πλευρά του ανταγωνισμού, όσο και από την πλευρά των επισκεπτών και των μηχανών αναζήτησης.

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε εμπειρίες χρηστών και όχι ενημερωτικές σελίδες, δηλαδή να ενσωματώσουμε το Marketing σε αυτή τη διαδικασία με σκοπό να αναλύσουμε, προβλέψουμε και ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των καταναλωτών.

Απαιτείται δηλαδή, μία ολιστική προσέγγιση. Κάθε επιχείρηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση αργά ή γρήγορα, ακόμα και αν δεν το κάνει εξ’ αρχής, ειδάλλως η ιστοσελίδα της δεν θα αποδόσει καρπούς.

Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι ευκαιρίες για επιτυχία και ανάπτυξη είναι τεράστιες, αλλά η επίτευξη της επιτυχίας απαιτεί πολλά, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε επίπεδο (αντιλαμβανόμενης) αξίας που προσφέρει η επιχείρηση στο κοινό της.

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής ιστοσελίδων;

Η διαδικασία κατασκευής ιστοσελίδων είναι μία σύνθετη και πολύεπίπεδη διαδικασία.

Από τη μία, προϋποθέτει από την επιχείρηση, να έχει αποφασίσει ένα συγκεκριμένο όραμα και concept για την ιστοσελίδά της, όπως ποιος θα έιναι ο κύριος σκοπός της, πώς θα ευνοήσει την σχέση της επιχείρησης με τους πελάτες της, ποιες θα είναι οι δυνατότητες που θα δίνει στους επισκέπτες (θα κάνουν online κρατήσεις, θα μπορούν να έχουν δικό τους λογαριασμό, αν ναι, με τι σκοπό κλπ).

Και από την άλλη το Digital Agency, ή το τμήμα development, θα μετατρέψει αυτό το concept σε design, κώδικα, έρευνα χρηστών, λειτουργίες και χαρακτηριστικά, και μετά, θα είναι υπέυθυνοι για την διατήρηση της ιστοσελίδας σε ένα ποιοτικό και ασφαλές επίπεδο με updates ασφαλείας κ.α..

Συνολικά, η διαδικασία κατασκευής μίας ιστοσελίδας απαιτεί έναν συνδυασμό λειτουργικότητας, αισθητικής και εμπειρίας χρηστών.

Οι συμπεριφορές των καταναλωτών αλλάζουν και εξελίσσονται με τρομερούς ρυθμούς και ο απώτερος σκοπός της ιστοσελίδας δεν είναι άλλος, από το να φέρει πιο κοντά το κοινό με την εκάστοτε επιχείρηση, με σκοπό να ενισχύσει την αφοσίωση και πιστότητα των πελατών και φυσικά την αύξηση των εσόδων, είτε άμεσα (ηλεκτρονικά καταστήματα), είτε έμμεσα επαγγελματικές ιστοσελίδες.

Ποια είναι τα στάδια στην κατασκευή ιστοσελίδας;

Τα στάδια στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας είναι συνήθως έξι. Κάθε στάδιο είναι δομημένο με τρόπο που εξυπηρετεί τόσο την οργάνωση, όσο την εξοικονόμηση χρόνου. Απώτερος σκοπός αυτών των σταδίων είναι η επιχείρηση και η ομάδα που θα σχεδιάσει την ιστοσελίδα, να έχουν ένα κοινό όραμα, με σκοπό το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό για τον συνεργάτη μας, εάν έχει γίνει εξωτερική ανάθεση έργου.

Αυτά τα στάδια περιλαμβάνουν συνήθως:

  • Concept και Πλάνο: Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον καθορισμό των στόχων του έργου, την κατανόηση του κλάδου, των αξιών της επιχείρησης, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, του κοινού-στόχου και την διεξαγωγή έρευνας αγοράς από την πλευρά της ομάδας που θα ολοκληρώσει το έργο. Μετά την συλλογή των δεδομένων δημιουργείται το πλάνο του έργου, το οποίο περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, λειτουργίες, προσχέδια για να αποφασίσει η εταιρεία το στυλ με το οποίο ταυτίζεται, κόστη και χρόνο υλοποίησης. Στην πραγματικότητα αυτό το στάδιο θέτει τα θεμέλια για την επιτυχία και το ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα της ιστοσελίδας, αφού βάση αυτού θα σχεδιαστεί όλο το έργο.
  • Σχεδιασμός και Wireframing: Έχοντας το πλάνο του έργου, ξεκινάει ο σχεδιασμός και το Wireframing. Σε αυτό το στάδιο μεταφέρονται τα δεδομένα που έχουμε και μετατρέπονται σε οπτικές αναπαραστάσεις, sitemaps, wireframes και mockups, που οριοθετούν την διάταξη, την σωστή εμφάνιση σε κάθε οθόνη, τη δομή και τα αισθητικά στοιχεία της ιστοσελίδας. Σε αυτό το στάδιο επίσης, δημιουργείται αυτό που αποκαλούμε σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη (UX design), διασφαλίζοντας την επίτευξη των αρχικών στόχων που έχουμε θέσει με τον συνεργάτη μας.
  • Ανάπτυξη και κατασκευή: Έχοντας πλέον το σχέδιο, τα πρότυπα της ιστοσελίδας και την δομή (structure), προχωράμε στην υλοποίηση. Σε αυτό το στάδιο εμπλέκονται οι developers της ομάδας και μετατρέπουν το δημιουργικό και το στρατηγικό μέρος του έργου σε κώδικα, λειτουργίες, χαρακτηριστικά, διασυνδέσεις με εργαλεία και συστήματα. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά για κάθε ιστοσελίδα σε αυτο το στάδιο, είναι η προσβασιμότητα, η βέλτιστη απόδοση και η συμβατότητα με τα διάφορα προγράμματα περιήγησης.
  • Testing και διασφάλιση ποιότητας: Σε μεγαλύτερα έργα, το testing και η διασφάλιση της ποιότητας, ενσωματώνεται στο προηγούμενο στάδιο, για να αποφύγουμε τυχόν μεγάλες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Παρόλα αυτά, στις τυπικές ιστοσελίδες που δεν έχουν πολύπλοκες απαιτήσεις, αυτό το στάδιο λαμβάνει χώρα μετά την κατασκευή και έχει απώτερο σκοπό να ελέγξει την αποδοτικότητα κάθε λειτουργίας και διασύνδεσης με εξωτερικά συστήματα (πχ CRM, ERP κλπ), την γενικότερη απόδοση της ιστοσελίδας και την αξιολόγηση της ευκολίας. Σε αυτή τη φάση πολλές φορές, γίνονται δοκιμές από χρήστες εκτός ομάδας για να αποκαλύψουν κατά πόσο η δομή και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας τους ικανοποιεί και εξυπηρετεί τον σκοπό της και φυσικά για να εξασφαλίσουμε αμερόληπτους ποιοτικούς ελέγχους.
  • Τελικές εργασίες και Go Live: Έχοντας ολοκληρώσει τους ελέγχους για την ποιότητα και χρηστικότητα της σελίδας, είμαστε πλέον έτοιμοι να λανσάρουμε την ιστοσελίδα. Σε αυτό το στάδιο λοιπόν, κάνουμε τις τελικές ρυθμίσεις στους servers και το domain, γίνονται τελικοί έλεγχοι για να εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση από το test περιβάλλον στο live και λανσάρουμε την ιστοσελίδα.
  • Συντήρηση και Διαχείριση Ιστοσελίδας: Κάθε ιστοσελίδα, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί ή πόσο μάλλον αν είναι custom, απαιτεί ενημερώσεις (updates) για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, απόδοση και την λειτουργικότητα της. Παράλληλα, πρέπει να αναλογιστείτε και το κόστος διαχείρησης της ιστοσελίδας σας. Το οποίο μπορεί να αφορά άρθρα, ενημερώσεις εταιρικών νέων, δημιουργία νέων σελίδων, ανάλυση στατιστικών δεδομένων και γενικότερα μία digital marketing προσέγγιση σχετικά με την ιστοσελίδα σας (landing pages, καμπάνιες κλπ).

Η ασφαλέστερη και πιο αποδοτική οδός που μπορείτε να ακολουθήσετε, είναι μία στρατηγική προσέγγιση. Γνωρίζοντας εξ’ αρχής τους στόχους και τις ενέργειες που καλείται να εξυπηρετήσει η ιστοσελίδα σας, την μετατρέπει σε μία επένδυση και μάλιστα αρκετά κερδοφόρα αν συνεργαστείτε με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Δείτε ecommerce stores που έχει σχεδιάσει η Wieldex για παγκοσμίου φήμης εταιρείες και τι να περιμένετε αν συνεργαστείτε μαζί μας:

Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε ιστοσελίδας;

Με σκοπό να σάς βοηθήσουμε να έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα των αναγκών σας, θα σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε ιστοσελίδας, έχοντας δεδομένο ότι εξυπηρετεί κάποιον εμπορικό σκοπό, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

#1 Web design:

Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας είναι αποτέλεσμα όλων όσων θέλουμε να προβάλουμε για την εταιρεία μας αλλά δεν το λέμε ανοιχτά.

Ο σχεδιασμός προδίδει τις αξίες μας, αν είμαστε καινοτόμοι, δημιουργικοί, αν προσφέρουμε premium υπηρεσίες κλπ. Επίσης λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του κοινού-στόχου της κάθε εταιρείας.

Το design, είναι μία προέκταση του brand, συνεπώς ακολουθεί την συνέπεια της έως τώρα στρατηγικής μας ως προς τα χρώματα, την γραμματοσειρά, τα wireframes κλπ.

Τέλος το design, είναι αυτό με το οποίο αλληλεπιδρά ο επισκέπτης. Όσο πολύπλοκο και ιδιαίτερο κι αν είναι το back-end, η πλειοψηφία των πελατών σας δεν το αντιλαμβάνεται. Αντιθέτως, μπορεί να το θεωρήσει έως και δεδομένο, αν ο κλάδος σας έχει γενικότερα υψηλού επιπέδου ιστοσελίδες.

Ενώ το design μπορεί να σάς ξεχωρίσει άμεσα στην αντίληψη του καταναλωτή

#2 User-Friendly και Ελκυστικότητα — Διευκολύνετε τους επισκέπτες

Παραμένοντας στην σημαντικότητα της βιτρίνας, που είναι το design, η ευκολία χρήσης (user friendly design) και εύρεσης αυτού που αναζητά ο πελάτης είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Θα το εξηγήσουμε με ένα προσωπικό παράδειγμα. Είχε έρθει μία εταιρεία σε εμάς προ μηνών, που ήθελε ecommerce SEO. Έτσι περιηγηθήκαμε στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι λειτουργικά και να εξασφαλίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα των εργασιών μας δεν θα επηρεαστεί από άλλους παράγοντες. Εν συντομία, βρήκαμε πως για να δει ο επισκέπτης μία κατηγορία προϊόντων, θα έπρεπε, κυριολεκτικά, να πατήσει 10 κουμπιά (να επιλέξει 10 υποκατηγορίες δηλαδή), εκ των οποίων σε κάθε σελίδα δεν έβλεπε καν την υποκατηγορία, αλλά μόνο κουμπιά.

Αυτή η δομή, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους πελάτες σας, αλλά τους δυσαρεστεί, κάτι που σίγουρα δεν θέλετε. Όταν έχετε μεγάλο όγκο προϊόντων, η λύση είναι τα φίλτρα και ένα πολύ καλό σύστημα “έξυπνης αναζήτης.

Το κομμάτι της ελκυστικότητας είναι επίσης σημαντικό σε όλους τους κλάδους. Ένα ελκυστικό website πάντα μάς εμπνέει να το ανακαλύψουμε και να μείνουμε περισσότερη ώρα, έχοντας έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες να αλληλεπιδράσουμε με την εταιρεία, αν και το περιεχόμενο είναι εξίσου ενδιαφέρον.

#3 Web Content: Το εργαλείο για να ξεχωρίσετε

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι εξίσου σημαντικό, όπως και οι περιγραφές των προϊόντων, η εταιρική σας σελίδα και όλα όσα αναφέρονται στο website σας.

Ορισμένα digital agencies όπως η Wieldex, προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα που περιλαμβάνουν τόσο τον σχεδιασμό και την κατασκευή, όσο και τη διαχείρηση των ιστοσελίδων, ενώ άλλα μπορεί να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες development, design ή content.

Σίγουρα είναι ένα ζήτημα που θα ήταν καλό να σκεφτείτε πριν προβείτε στη δημιουργία της ιστοσελίδας σας.

#4 SEO

Το SEO (Search Engine Optimization), είναι ένας κλάδος του μάρκετινγκ που ασχολείται με όλες εκείνες τις τεχνικές και μη, ενέργειες, που καλούμαστε να κάνουμε, ώστε μία ιστοσελίδα να πληροί τις προϋποθέσεις των μηχανών αναζήτησης (πχ Google) για να την εμφανίζουν και μετέπειτα για να εμφανίζεται στις top 3 θέσεις.

Το SEO, χωρίζεται στο technical SEO, on-page SEO και off-page SEO. Το technical SEO, αφορά τεχνικές προϋποθέσεις και πρέπει να ρυθμίζεται από την εταιρεία που σας κατασκευάζει την ιστοσελίδα σας, ώστε μετά να μπορείτε να προβείτε στο on-page SEO.

Δηλαδή, σε όλες εκείνες τις μη τεχνικές ενέργειες που κάνουμε μέσα στην ιστοσελίδα για να μπορούμε να εμφανιστούμε ψηλά στην κατάταξη των οργανικών αποτελεσμάτων της Google (ιδανικά στις 3 πρώτες θέσεις).

Ο λόγος που αναφέρουμε τις 3 πρώτες θέσεις είναι γιατί αυτές γίνονται ορατές από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Το off-page SEO αφορά advertorials και εξωτερικές συνεργασίες για να ενισχύσουμε την online παρουσία μας.

#5 Τύποι περιεχομένου που περιλαμβάνονται συνήθως σε επαγγελματικές ιστοσελίδες

Σύμφωνα με τους στόχους και την έρευνα για την ιστοσελίδα, οι συνηθέστες σελίδες που περιλαμβάνονται είναι:

  • Η αρχική — στην οποία συνήθως βρίσκουμε τα highlights και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που θα βρει ο επισκέπτης στο website μας.
  • Υπηρεσίες ή λύσεις: Αυτή η σελίδα μπορέι να περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών μας ή να δημιουργηθούν υπόκατηγορίες για κάθε μία υπηρεσία.
  • Το προφίλ της εταιρείας: Κάθε επιχείρηση καλείται να έχει μία σελίδα που να παρουσιάζει το όραμα, την αποστολή τις αξίες και άλλες πληροφορίες, ανάλογα και το μέγεθός της (αν είναι στο χρηματηστήριο και απευθύνεται σε επενδυτές μπορεί να έχει και άλλα δεδομένα)
  • Επικοινωνία: Κάθε σελίδα διαθέτει μία σελίδα επικοινωνίας, με μία φόρμα επικοινωνίας και στοιχεία επικοινωνίας πελατών.
  • Άρθρα και Ενημερώσεις: Εδώ η εταιρεία μπορεί για λόγους SEO, για λόγους αξιοπιστίας (εταιρικά νέα) ή για λόγους μάρκετινγκ να δημιουργήσει το ανάλογο περιεχόμενο.
  • Προϊόντα: Είτε αναφερόμαστε σε μία εταιρεία B2B που μπορεί απλώς να παρουσιάζει τα προϊόντα της, είτε για ένα B2B ή B2C ecommerce store, οι περιγραφές των προϊόντων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων των καταναλωτών.

#6 Λειτουργίες και χαρακτηριστικά Ιστοσελίδων

Στις ιστοσελίδες είναι σημαντικό να διασυνδέονται οι σελίδες μεταξύ τους, να έχουν υψηλή απόδοση την οποία μπορείτε να ελέγξετε δωρεάν στο Page Speed Insight, να υπάρχει υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικό υλικό αλλά μικρού σχετικά μεγέθους για να μην επιβαρύνουν τη σελίδα, να είναι σωστά ενημερωμένες οι διασυνδέθεις με εξωτερικά συστήματα και τράπεζες και να μπορεί ο χρήστης, όπως προείπαμε, εύκολα να βρει ότι αναζητά.

#7 Βασικά Χαρακτηριστικά

Τα βασικά χαρακτηριστικά μίας ιστοσελίδας είναι τα μενού πλοήγησης στο πάνω μέρος της οθόνης (header) και στο τέλος της σελίδας (footer), οι φόρμες επικοινωνίας και η λειτουργία αναζήτησης. Ιδίως για τα ηλεκτρονικά καταστήματα η ενσωμάτωση μιας έξυπνης λειτουργίας αναζήτησης μπορεί να μεταμορφώσει την εμπειρία των χρηστών.

Να προτιμήσω Custom Website, να επιλέξω ένα CMS ή να το φτιάξω μόν@ μου με έτοιμο Builder;

Οι επιλογές είναι πολλές και πολλαπλάσιάζονται συνεχώς αλλά θα αναφέρουμε τις πιο ασφαλείς και αξιόπιστες.

Πολλά agencies θέλοντας να προωθήσουν τις δυνατότητές τους υποστηρίζουν ότι το Joomla είναι καλύτερο από το WordPress (Θεός φυλάξοι) ή το BigCommerce καλύτερο από το Shopify και πάει λέγοντας.

Σίγουρα έχουμε όλοι μας, τις αγαπημένες μας πλατφόρμες, για παράδειγμα εμείς, δεν είμαστε fan της Joomla (κάτι υποψιαστήκατε), ενώ προτιμάμε Custom, WordPress και Shopify.

Παρόλα αυτά, αναφερόμαστε σε όλα τα CMS και σε άλλο άρθρο ίσως εμβαθύνουμε.

#1 Custom Design & Custom Development

Το custom development περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ιστοσελίδας από την αρχή.

Αυτή η διαδικασία γίνεται για να δημιουργήσουμε εξαιρετικής απόδοσης ιστοσελίδες, να έχουμε μία μοναδική εμφάνιση και λειτουργικότητα, να είναι scalable η ιστοσελίδα και γενικότερα να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία.

Το custom development απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, σημαντική επένδυση χρόνου και πόρων.

Δείτε τα Custom ecommerce, Woocommerce και Shopify ecommerce που έχουμε σχεδιάσει:

  • Πλεονεκτήματα:
    Ανταγωνιστικός σχεδιασμός, ευελιξία, ιδιοκτησία όλου του έργου
    Δυνατότητα υλοποίησης πολύπλοκης λειτουργικότητας και μοναδικών σχεδιαστικών στοιχείων.
    Επεκτασιμότητα για να καλύψει τις εξελισσόμενες επιχειρηματικές ανάγκες και τις τεχνολογικές εξελίξεις.
  • Μειονεκτήματα:
    Υψηλότερο αρχικό κόστος και μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης.
    Εξάρτηση από τους προγραμματιστές ή το agency για συντήρηση και ενημερώσεις.
    Μεγαλύτερη ευαισθησία σε σφάλματα και τεχνικές προκλήσεις.

#2 Πλατφόρμες CMS (πχ WordPress, Prestashop, Joomla κλπ)

Οι πλατφόρμες CMS παρέχουν προκατασκευασμένα πλαίσια (frameworks) και πρότυπα (templates) που διευκολύνουν τη δημιουργία και τη διαχείριση ιστοσελίδων χωρίς να απαιτούν εκτεταμένες γνώσεις κωδικοποίησης.

Το WordPress και το Joomla είναι από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες CMS, προσφέροντας μια πληθώρα θεμάτων, plug-ins και επιλογών προσαρμογής (customizations).

Οι πλατφόρμες CMS απλοποιούν τη διαχείριση περιεχομένου και επιτρέπουν την γρήγορη κατασκευή ιστοσελίδων, καθιστώντας τες ιδανικές για επιχειρήσεις που αναζητούν ευελιξία και ευκολία στη χρήση.

  • Πλεονεκτήματα:
    Ευκολία χρήσης και προσβασιμότητα για μη τεχνικούς χρήστες.
    Πολλά και διαφορετικά themes, plugins και extensions για customization.
    Ισχυρή υποστήριξη κοινότητας και συχνές ενημερώσεις για βελτιώσεις ασφάλειας και απόδοσης.
  • Μειονεκτήματα:
    Περιορισμένη δυνατότητα προσαρμογής σε σύγκριση με το custom development.
    Κίνδυνοι ασφαλείας και ζητήματα συμβατότητας μεταξύ κάποιων plugins.
    Εξάρτηση από τρίτους παρόχους για τεχνική υποστήριξη και ενημερώσεις.

#3 Website Builders (π.χ. Wix, Squarespace):

Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν δημιουργηθεί να εξυπηρετήσουν όλους εκείνους που δεν έχουν τεχνική κατάρτιση και θέλουν γρήγορα και εύκολα να φτιάξουν μία ιστοσελίδα. Αυτά τα εργαλεία ονομάζονται website builders.

Οι πλατφόρμες Wix, Squarespace και παρόμοιες πλατφόρμες παρέχουν μια σειρά από προσαρμόσιμα πρότυπα και δυνατότητες, καθιστώντας τη δημιουργία ιστότοπου προσβάσιμη σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις.

Αυτά τα εργαλεία, δίνουν προτεραιότητα στην ευκολία και την απλότητα, θυσιάζοντας κάποιο βαθμό προσαρμογής και επεκτασιμότητας υπέρ της φιλικότητας προς τον χρήστη.

  • Πλεονεκτήματα:
    Εύκολη και γρήγορη δημιουργία ιστοσελίδας
    Προσχεδιασμένα πρότυπα και ενσωματωμένες δυνατότητες.
    Απαιτούνται ελάχιστες τεχνικές γνώσεις, καθιστώντας τα ιδανικά για αρχάριους.
  • Μειονεκτήματα:
    Περιορισμένες επιλογές προσαρμογής σε σύγκριση με custom development και CMS.
    Δεν δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης αν η επιχείρηση μεγαλώσει διαδικτυακά
    Εξάρτηση από τον πάροχο της πλατφόρμας για ενημερώσεις, υποστήριξη και βελτιώσεις δυνατοτήτων.

Πώς να επιλέξω την καλύτερη επιλογή;

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογούν τις μοναδικές απαιτήσεις, τους περιορισμούς προϋπολογισμού και τις τεχνικές τους δυνατότητες όταν επιλέγουν μια προσέγγιση ανάπτυξης ιστοσελίδας. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

  • Προϋπολογισμός: Το custom development συνήθως συνεπάγεται υψηλότερο αρχικό κόστος, ενώ οι πλατφόρμες CMS και οι website builders προσφέρουν πιο οικονομικές λύσεις. (Custom development — δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, CMS — συνήθως μερικές χιλιάδες ευρώ και website builder — από 0 έως 50 ευρώ / μήνα)
  • Τεχνική εξειδίκευση: Οι επιχειρήσεις με εσωτερικές ομάδες ανάπτυξης μπορεί να επιλέξουν custom λύσεις, ενώ εκείνες που δεν διαθέτουν τεχνική εξειδίκευση μπορεί να προτιμούν πλατφόρμες CMS ή website builder.
  • Επεκτασιμότητα: Λάβετε υπόψη τις μελλοντικές προβλέψεις ανάπτυξης και τις απαιτήσεις επεκτασιμότητας κατά την επιλογή μιας προσέγγισης.
  • Λειτουργικότητα: Αξιολογήστε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα που απαιτούνται για τον ιστότοπο και επιλέξτε μια προσέγγιση που ευθυγραμμίζεται με αυτές τις απαιτήσεις.

Επιλέγοντας τους κατάλληλους συνεργάτες

Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας πως να επιλέξετε το κατάλληλο Digital Agency, αυτό που θέλουμε να έχετε υπόψη σας και είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι η κατασκευή και ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας είναι τα θεμέλια — σημαντικά, αλλά από μόνα τους δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο συνδυασμός μίας ομάδας για την κατασκευή, την διαχείρηση και την προώθηση της ιστοσελίδας είναι ο ιδανικός.

Αν δεν μπορείτε να επιλέξετε και τα τρία, η αμέσως επόμενη επιλογή σας είναι να επιλέξετε δύο από τα τρία, γιατί κανένα από μόνο του δεν θα έχει αξία για την επιχείρησή σας.

Τώρα αν θα επιλέξετε agency ή θα χτίσετε μία εσωτερική ομάδα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Εμείς ως εταιρεία, έχουμε επιλέξει να επενδύουμε περισσότερο χρόνο σε όλους τους πελάτες μας, θυσιάζοντας τον αριθμό των πελατών μας και να παρέχουμε premium υπηρεσίες (περίπλοκες και μεγαλύτερου κόστους) και άλλες εταιρείες δίνουν πιο οικονομικές επιλογές και επενδύουν λιγότερο χρόνο. Εξαρτάται πάντα, από τη φάση που διανύετε επιχειρηματικά και τις απαιτήσεις που έχετε.

Σε γενικές γραμμές, δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να γράφουμε γι’ αυτό το θέμα, αλλά νομίζουμε ότι καλύψαμε τις σημαντικότερες απορίες σας. Ξέρουμε ότι έχετε άλλη μία που αφορά το κόστος της κατασκευής ιστοσελίδας, αλλά αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί είναι σαν να ρωτάμε πόσο κάνει ένα ακίνητο — εξαρτάται την περιοχή, τα τετραγωνικά και την γενικότερη κατάστασή του. Ομοίως και οι ιστοσελίδες έχουν διαφόρων μεγεθών κόστη, από μερικές χιλιάδες ( 3,000–4,000) μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες (custom development).

More About us:

--

--

WIELDEX
0 Followers

E-Commerce, Digital Marketing, Customer Behavior, Custom Ecommerce Solutions