Notion’u Data Science alanında nasıl kullanabilirim ?

Dr. Fatih Hattatoglu
Academy Team
Published in
6 min readApr 25, 2023

Yaşadığımız zaman dilimi hem bilgiye ve belgeye kolayca — hızlıca ulaşabildiğimiz imkanları sunarken hem de çok fazla işi bir arada yapmayı ve yürütmeyi gerektiriyor. Öğrenecek çok fazla şey var diyenler için de bunun belli bir sistematikte olmaması nedeniyle işler iyi karmaşık hale gelip nitelikli bir öğrenme maalesef gerçekleşemiyor. Ortada duran birçok elmadan her birisinden bir ısırık alınmış ama hiçbiri tam yenilmemiş olduğu bir resim hayal edin. Durum tam olarak bu hale dönüşüyor.

Bu durumu dikkate alan bazı girişimciler insanoğluna bu ihtiyaçları gidermek üzere yani temelde iş disiplin sağlamak ve birçok işi doğru biçimde yürütebilmek maksadıyla programlar hatta programcıklar geliştirmişlerdir. Bunlar Evernote, MS OneNote, Trello, ClickUp, MS To Do list vb. programlar. Bunların bazıları birçok şeyi çok iyi yapıyor ama tüm ihtiyaçları tam olarak gidermiyor. Birkaç tanesini beraber kullanmak durumunda kalabiliyoruz. Fakat son gelişmeler ışığında kendisini yenileyen Notion programı (veya web üzerinden verdiği destekten dolayı “platformu” da denilebilir) tüm ihtiyaçları karşılayabilmesi yönüyle hepsinin önüne geçmiş durumda. Diğerlerini kullanmaya ihtiyaç bırakmıyor. Bugünlerde en gelişmiş not alma ve organize etme uygulaması hangisi diye sorsak cevabı Notion diyebiliriz. Ama bugünlerde.. Çünkü çok hızlı gelişmeler yaşanıyor ve yarını tahmin etmek zor.

Notion, ChatGPT’ nin yaptığı devrimle beraber işleyişine yapay zekayı mükemmel biçimde entegre ederek diğerleri ile arasını oldukça açmıştır. Yapay zekanın Notion’da kullanımı için linkte bulunan Youtube videosuna bu yazıyı okuduktan sonra bakabilirsiniz.

Peki nedir Notion?

Notion, çok yönlü bir iş birliği ve üretkenlik yazılımıdır. Notion, farklı özellikleri bir araya getirerek kullanıcılara birçok farklı amaç için kullanabilecekleri bir platform sunmaktadır. Notion, bir to-do listesi veya proje yönetimi aracı olarak kullanılabileceği gibi, bir kişisel bilgi yönetim aracı olarak da kullanılabilir. Ayrıca, blok notları, takvimler, belge hazırlama, iş takibi, not alma, blog yazma, CRM, ajanda yönetimi gibi birçok özellik sunar. Notion’un maharetleri arasında, içeriklerin kolayca organize edilmesi, paylaşılması, ortak projelerde çalışma ve birçok farklı veri türünün (örneğin, metin, sayılar, resimler, videolar, dosyalar, vb.) kolayca entegre edilmesi yer alır. Bu nedenle, Notion özellikle ekipler arasında iş birliği yapmak ve proje yönetimi için popüler bir araçtır.

Data Science (Veri bilimi) alanı çok yönlü süreçleri bir arada organize etmeyi gerektiren, yapılacak işleri doğru adımlarla oluşturup uygun bir zaman dilimine yayan ve sonuçların makul biçimde sunulduğu raporlama süreçlerini de barındıran bir prosedür gerektirir.

Data Science Process

Önemli bir Data Science projesinde yer aldığınızı veya kendi bireysel projenizi tasarladığınızı hayal edin. Yapılması gereken yüzlerce task (görev), uygun bir zaman dilimine yayılmış işler ve elde edilmesi gereken sonuçlar vardır. İşin önemli bir kısmı hazırlık sürecinde geçer aslında. İyi planlama başarılı neticeye götürür. Burada farklı bir yazımızdaki analitik düşünme ve analitik planlama yazısına da bakabilirsiniz. Hazırlık sürecinde beyin fırtınaları ve ortak akıl platformu vesilesiyle ana hatlar belirlenir. Bu esnada çok farklı fikirler ortaya da çıkabilir. Belki farklı bir program (API) kullanmak, belki yapay zekadan farklı bir şekilde yararlanmak gibi. Ortaya çıkan fikirler doğrultusunda araştırma süreci başlar ve birçok makale, web sayfası, data seti platformları vs. alanlarında derinlik kazanılır. Bu esnada çok fazla bilgiye ve belgeye ulaşılacağı için bunların çok iyi organize edilmesi gerekir. Bazen de anket yaparak veya simülasyonlar yardımı ile sizin veri üretmeniz gerekecektir. Böyle bir durumda çok daha iyi organize olmanız gereklidir. Tüm süreci tıpkı bir sporcunun maçtan önce kafasında maçı hayalen oynayıp bitirmesi gibi senaryoyu baştan sona düşünmeniz gereklidir. Tüm bu senaryo adım adım notlar halinde işlenmelidir. Ayrıca bunların uzun zaman boyunca da dokümante bir halde saklanması da gerekecektir. Nasıl mı? Evet, Notion ile.. Aksi halde iş yükü çok büyümüş olacak, sizi yapılamaz düşüncesine sevk edecek, ruhsal daralma yaşatacak, detayları kaçıracak bir sıkıntılı sürece dönüşecektir. Notion bir sürecin tamamına bütüncül bir açıdan bakmanıza da imkan tanıyacaktır. Ana başlıklar, alt başlıklar ve zaman çizelgesi halinde bir makete üstten bakarak her tarafını görür gibi..

Data Science alanında çalışan birisi olarak bu alandaki rastladığınız güzel ve ilham verici projeleri (GitHub, Medium, Kaggle, Youtube vs platformlardaki), eğitim materyallerini, notları, makaleleri, data setlerini harika biçimde saklayıp, düzenleyerek olması gereken biçimde tek bir platformda yönetebiliriz. Günümüzün karmaşasında muazzam bir kolaylık; tek yerden her şeye ve her zaman (cep telefonundan Notion ile her yerde) ulaşabilmek.

Notion’un esnek yapısı kendi çalışma sayfamızı kendimiz tasarlayacağımız biçimde imkan tanıyarak özelleştirmemizi sağlar. Data Science alanında proje yönetimi yapabilmek adına aşağıdaki maddeler için Notion’u kullanabiliriz:

· Proje planlama, yönetme süreci

· Task’lerin (görevlerin) oluşturulması ve takibi

· Kaynakçanın, resimlerin, videoların saklanması

· Eğitim materyallerinin ve notların düzenli halde tutulması

· Kod okuyuculuğu kapsamında kendi kod kütüphanenizin oluşturulması (kendi cheat sheet’iniz)

Farklı projelerinizi ayrı ayrı sayfalarda veya bir tabloda aktif projeler, yakında başlayacak projeler veya tamamlanmış projeler gibi başlıklarda sınıflandırmanız da kolaylık sağlayacaktır. Bu projelerin detaylarını her birinin alt alanlarında karışmadan ve detaylıca ele alabilirsiniz.

Yukarda bahsettiğimiz task’lerin zamana bağlı takibinde de muadilleri olan ClickUp, Trello, Jira gibi platformlara benzer biçimde “In Progress — Completed — Deployed vb” kategoriler halinde ve öncelik sıralamasıyla beraber düzenlenmesi ile süreç kontrolü sağlanabilmektedir. Projelerin içeriğindeki sayfalarda kodlara ilişkin detay açıklamaları, hatırlatma görselleri, GitHub bağlantıları, alakalı makaleler vb. ile detaylandırılmaktadır.

Yürüteceğimiz proje için hem ana çerçeveyi oluşturmak ve hem de alt detayları zenginleştirmek için de gerekirse yine yapay zeka entegresinden sadece “/” işaretini kullanarak faydalanabiliyoruz.

Bununla beraber Notion uygulamasını Data Science projelerinde nasıl kullanabileceğimizi dair örnek adımlar aşağıda sunulmuştur:

· Veri Toplama (Data Collecting): Web sitelerinden, API’lerden veya diğer kaynaklardan veri toplamak için Notion kullanılabilir. “Web Sayfası Ekle” seçeneği, Notion’un veri toplama işlevselliğini sunar ve API’leri kullanarak veri almak için diğer araçlarla entegre edilebilir. Ayrıca Notion’un form özelliği ile bir anket hazırlanabilir ve bu ankete kullanıcılar veri girişi yapabilirler. Ardından, Notion’un veritabanı özelliği ile toplanan veriler bir arada depolanabilir

· Veri Depolama (Data Storage): Notion, farklı veri türleri (metin, sayı, tarih vb.) için özelleştirilebilir şablonlar sunar. Verilerinizi bu şablonlar aracılığıyla depolayabilir ve veri kaynaklarınıza kolayca erişebilirsiniz. Ayrıca etiketleme yaparak daha sonrasında filtreleme seçenekleriyle kolayca ulaşabilirsiniz.

· Veri Görselleştirme (Data Visualization): Notion, farklı veri görselleştirme araçları sunar. Verilerinizi grafikler, tablolar veya haritalar gibi görsel formatlara dönüştürebilirsiniz. Çeşitli görselleştirme kaynaklarınıza bağlantılar oluşturabilirsiniz.

· Proje Yönetimi (Project Management): Notion, proje yönetiminde kullanılabilecek bir dizi araç sunar. İş akışları, görevler, takvimler ve proje ilerlemesi gibi özellikler, projelerinizin organize edilmesine yardımcı olabilir.

· Proje İşbirliği (Project Cooperation): Notion, proje ekibiyle işbirliği yapmak için kullanılabilir. Notion, ekip üyeleri arasında bilgi paylaşımını kolaylaştıran bir platformdur. Oluşturulan Notion sayfaları şablon olarak diğer proje ortaklarıyla paylaşılarak aynı dokümanlar üzerinde çalışma imkanı elde edilmiş olur

· Raporlama (Reporting): Raporlama sürecinde, Notion’un sayfa özelliği ile raporlar hazırlanabilir ve bu raporlar kolayca paylaşılabilir.

Yukarıdaki örnekte, Notion’un veri bilimi projelerinde kullanılabilecek çeşitli özelliklerine değinilmiştir. Bu özellikleri bir arada kullanarak veri toplama, veri depolama, veri görselleştirme, proje yönetimi ve işbirliği gibi farklı süreçleri yönetebilirsiniz. Bu kavramları ya hazır bir Notion template’i üzerinden yada kendi hazırlayabileceğiniz template (şablon) ile oluşturabilirsiniz. Bu konuda çok fazlaca örneği Youtube’da bulabilirsiniz. Bu linktede örnek bir şablon bulabilirsiniz.Şablondaki detaylara tıklayarak detay sayfalarına ulaşabilirsiniz.

Bütün bunların yanında Notion’u Pipeline şeklindeki daha büyük bir iş çevriminin parçası haline de getirebilriz. Örneğin alttaki gibi yapay zeka içeren bir iş akışı yürüteceğimizi düşünelim:

· Bir konuşmanın ses dosyası olarak kaydedilmesi
· Ses dosyasının Cloud alanına aktarılması
· Konuşmanın metine çevrilmesi
· Metinin özetlenip saklanması

Bu şekilde bir çalışmada birkaç farklı platform kullanılması gerekmektedir. Notion böyle bir sürecin içerisinde API olarak yer alarak sonuca ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Bu pipeline ile alakalı tüm sürece ulaşmak için linkteki videoya bakabilirsiniz. Buna benzer bir Data Science proje akışında da Notion’un rahatlıkla kullanılabileceğini ifade etmek istiyorum.

Bu makalede son zamanlarda bünyesine entegre ettiği yapay zeka uygulamaları ile kendi alanında lider haline gelen Notion uygulamasının Data Science alanında kullanılabileceği proje adımları ve bunu efektif olarak gerçekleştirmenin yollarından kısaca bahsedilmiştir. Notion’u hayatımıza entegre etmek hayatımızın akışını kolaylaştırdığı gibi başarıya ulaşma ihtimalini de artırmış olacaktır.

--

--