Принципи Тойоти на службі Аджайлу

Yuriy Koziy
agiledrive
Published in
3 min readSep 6, 2018

Від Скрам-тренерів (в т.ч. і від мене) можна часто чути, що Toyota Production System (Lean) — мама Аджайлу.

І справді, давайте розберемось, що Аджайл-підходи запозичили з принципів філософії Тойоти? Нижче — деякі з 14 принципів Lean із паралелями в Скрам та Канбан практиками. Якраз із свіжовиданої українською “Філософія Toyota”.

Свіжа редакція бестселлера Джефрі Лайкера від видавництва “НашФормат”

Lean-принцип №2:

Створіть потік, по якому матеріали та інформація рухатимуться швидко, а процеси і люди будуть пов”язані між собою так, щоб негайно виявляти будь-які проблеми. Цей потік повинен бути видимим у вашій організаційній культурі. Це — ключ до справжнього процесу безперервного вдосконалення та розвитку людей.

Візуалізація процесу через Скрам чи Канбан дошку. Повсякденна актуалізація задач допомагає всім однаково розуміти прогрес проекту. Зберіть крос-функціональну команду (з працівників різного фаху), які будуть достатньо кваліфіковані і зацікавлені в тому, щоб підготувати класний продукт вчасно. Надайте їм спільний простір, створіть умови для безпосередньої комунікації, спостерігайте за їх прогресом і допомагайте ставати кращими.

Lean-принцип №7:

Розробіть прості візуальні системи для робочих місць для підтримання потоку та витягування. Уникайте використання комп”ютерних екранів, якщо вони відволікають працівників від роботи.

Так, Канбан народився в Тойоті. А 7-й принцип — це, по суті, відповідь на вічну дилему — Jira, Trello, чи стікери на фізичній дошці?

Часто складні інтерфейси на кшталт Jira спричиняють небажання членів команди слідкувати за прогресом та актуалізовувати статус задач в режимі реального часу. Наче інструмент стоїть між людиною і її задачею. З фізичною дошкою і стікерами таких проблем не виникає (правда, з нею може виникнути психологічна складність, як результат повної прозоростті 24х7).

Lean-принцип №9:

Виховуйте лідерів, які досконало знають свою справу, живуть філософією компанії та можуть навчити цьому інших. Робота лідера — не лише виконувати завдання та взаємодіяти з працівниками. Лідер має власним прикладом показувати, якою є філософія компанії і як потрібно вести справи.

Звучить достатньо просто, але дотримуватися цього принципу в реальному житті значно складніше :) Нещодавно у своєму блогу, у статті My biggest challenge, гуру менеджменту Іцхак Адізес зізнався, що найважчим для нього є слідувати тому, що сам же і пропагує своїм вченням. Адже в першу чергу, це вимагає визнання іншості різних людей.

Servant leadership — це не про планування-організація-мотивація-контроль (хоча, куди без них), а про допомогу, чи навіть служіння (слово, яке у даному контексті ріже вухо пересічному українському менеджеру).

Scrum Master служить Скрам-команді, Product Owner — клієнту. Тоді все стає на свої місця.

Lean-принцип №10:

Створюйте крос-функціональні або міжфункціональні команди для покращення якості та продуктивності і підсилення потоку шляхом вирішення складних технічних проблем. Постійно навчайте працівників працювати разом, як команда, щоб досягати спільної мети. Командній праці потрібно вчитися.

Командна робота — навик не менш важливий, ніж навик професійний, заради якого тебе взяли в цю команду. Особливо в крос-функціональних командах.

Крім того, команда — це маленький соціум. Працюючи в ній, домовляючись, конфліктуючи, заявляючи про свої потреби і принципи, враховуючи цінності і потреби інших, ми проживаємо такий соціальний досвід, отримуємо такі інсайти і приводи для самоаналізу, що кращого середовища для розвитку і вдосконалення важко собі уявити.

Lean-принцип №12:

Для розуміння ситуації треба піти і побачити все на власні очі. Шукайте підтвердження отриманим даним через власні спостереження, а не теоретизуйте на підставі інформації, отриманої від інших людей чи за допомогою комп”ютерів. Навіть керівники найвищого рівня повинні перевіряти все особисто. Так вони отримають глибинніше розуміння ситуації.

Про розуміння процесу вищим менеджментом ми писали в пості про роль стейкхолдерів у трансформаціях… Додамо лише, що роль менеджменту в Аджайл-компанії — не “моніторити прогрес команд”, не “вилучати з команд людей, які, як може здатись, недостатньо продуктивні”, а “підтримувати Власника Продукту інсайтами та інформацією, необхідною для створення цінного продукта, а також — підтримувати Скрам Мастера у веденні організаційних змін, які сприяють самоорганізації, емпірицизму, ініціативі знизу-вгору та розумному випуску продуктів”.

Lean-принцип №13:

Ухвалюйте рішення неспішно, спільно, й ретельно орбміркувавши всі варіанти. А втілюйте — швидко і негайно.

“Немаваші” — процес обговорення проблеми та потенційних рішень з усіма, кого ця проблема зачіпає. Такий процес пошуку консенсусу, попри те, що займає багато часу, допомагає розширити коло варіантів виходу з ситуації та підготувати майданчик для швидкого втілення рішення, щойно воно буде ухвалене.

Саме тому, Скрам Мастер приділяє особливу увагу процесу проведення ретроспектив — допомагає команді побачити простір варіантів, забезпечує консенсусне прийняття рішень, та створює умови для виконання цих рішень.

--

--

Yuriy Koziy
agiledrive

Organizational Consultant, Managing Partner @ agiledrive