Değerli İşi Anlamanın 5 Anahtarı

Fatma Şenel Düzgün
Akbank Teknoloji
Published in
3 min readDec 8, 2023

Çevik bir takımın odağı, değerli iş üretmek olmalıdır. Ancak değerli işi belirlemek ve bu işi ürettikten sonra hedeflenen değeri yaratıp yaratmadığını görmek, pek çok takım için zor bir konudur. Bu yazıda “değerli iş nedir?”, “nasıl belirlenir?” ve “değerli işi ürettiğimizi nasıl anlayabiliriz?” sorularına yanıt bulacaksınız.

Görsel kaynak: https://deltarisk.com/

Bir işin değerini aşağıdaki 5 boyuttan anlayabiliriz:

Finansal Değer: İşin ekonomik boyutunu temsil eder. Örneğin, ürününüze yeni bir özellik eklemek istiyorsunuz ve bu özelliğin ürününüzün satışını artıracağını öngörüyorsunuz. Burada doğrudan gelir elde etme söz konusudur. Toplam satış rakamı ya da net kar beklentisi üzerinden değeri hesaplayabilirsiniz.

Verimlilik Değeri: Her eklenen özellik doğrudan gelir artışı yaratmayabilir. Bazı özellikler verimlilik yaratır. Örneğin, ürüne eklediğiniz bir fonksiyon, ürünü kullanan çalışanların işlem yapma süresini kısaltıyor olabilir veya üründe yapacağınız bir iyileştirme ile ürüne verilen bakım süresini azaltabilirsiniz.

Pazar Değeri: Bir özellik, firmanın yeni pazarlara girmesini veya mevcut pazarda daha fazla müşteriye ulaşmasını sağlayabilir. Örneğin, e-ticaret uygulamanızı mobil platformlara taşımak ya da iOS’ta sunduğunuz bir özelliği Android’de de sunmak, pazar değerinizi artırabilir.

Müşteri Değeri: Müşterinin memnuniyeti, işin değerini doğrudan etkileyen bir faktördür. Bu nedenledir ki yalın yönetim “müşteri değeri yaratmayan her şey israftır” der. Kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik yaptığınız çalışmalar bu kategoride ele alınır. Örneğin, daha kolay kullanılabilen ekranlar tasarlamak, müşteri değerini artırabilir. Müşterinin satın alma işlemi için harcadığı süreyi yarıya indirmeniz, müşteriniz için ciddi bir değer ve memnuniyet yaratabilir.

Risk Değeri: Riskler, işin geleceğini doğrudan etkileyen unsurlardır. Örneğin, değişen teknolojilere karşılık vermekte zorlanan altyapılarınızı yenilemek için yapacağınız çalışmalar, gelecekte karşılaşabileceğiniz riskleri azaltmak açısından önemli ve güvenlidir.

Bu beş boyut ve onların örnekleri, değerli bir işi belirlemenin anahtarlarıdır.

Scrum Takımının Değer İlişkisi

Scrum takımları daima, ürünü etkin yönetme ve ürün değerini maksimize etmek üzerine odaklanmalıdır. Takımda bu sorumluluğun ana taşıyıcısı olan Product Owner (PO)’a derin bir göz atmak için buradan faydalanabilirsiniz.

Görsel kaynak: https://agileswag.com

Değerli olanı belirleyen PO, her bir talebi beş farklı açıdan değerlendirir. Değeri yüksek olanları seçer, düşük olanları dışarıda bırakarak israfın önüne geçer.

Developers (Geliştiriciler) ise bu önceliklere göre hareket eder, fikirlerini PO ile paylaşarak, çözümü birlikte şekillendirir.

Scrum Master, bu değer zincirinin önemli halkalarından biri olarak, değerin sürekli odakta kalmasını sağlar. Eğer takımda bir değer kayması olursa, müdahale eder ve farkındalığı artırır.

Ürünün ana sorumlusu PO rolümüze geri dönelim. PO, bu süreçte daima değeri maksimize etme amacını korur. Kararlar alırken kurumu, kaynakları, piyasayı ve rakipleri dikkate alır.

Düşünün; iki önemli proje var ve sadece birini gerçekleştirebilecek kaynaklara sahipsiniz. Biri yasal bir zorunluluk, diğeri potansiyel bir kazanç kaynağı. İşte burada, kazançlarınızı ve kayıplarınızı dikkatlice tartmanız, kurumsal değerleri ve itibarı gözeterek karar vermeniz gerekir.

Peki bu zor kararı verdiniz, beklenen değere göre önceliklendirerek projenizi hayata geçirdiniz. Şimdi geriye dönüp, hipotezinizin sağlamasını yapmalı ve bu değerin gerçekten elde edilip edilmediğine bakmanız gerekiyor. Değer tipine göre kullanabileceğiniz bazı metrikler şöyledir;

Özellikle risk değeri için, diğer uygulamalar veya ürünlerle kıyas yaparak bir değerlendirme oluşturabilirsiniz. Ölçümleyeceğiniz metrikler arasında işlem süresi, hata sayısı, müşteri ve çalışan değerlendirmeleri bulunabilir.

Sonuç

Hızla değişen günümüz dünyasında, değer yaratmanın en önemli yolu, doğru zamanda doğru işi yapmaktan geçiyor.

Bu yazıda bahsedilen 5 değer perspektifinden işleri değerlendirmeli, karar vermeli, ürününüz müşterisi ile buluştuktan sonra ölçümlemeler yaparak veriler toplamalısınız. Elde ettiğiniz verileri, sonraki kararlarınız için girdi olarak kullanarak hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

Eğer bu değerlendirme sürecinde kullanılabilecek teknikleri daha detaylı öğrenmek isterseniz, bir sonraki yazımda buluşalım.

--

--