Yapay zeka çağında ŠKODA’nın yeni marka kimliği.

Küresel marka yenilemelerinin çuvallamasının nedenleri

Mehmet Gözetlik
Antrepo
Published in
8 min readSep 5, 2022

--

İngiliz asıllı Kanadalı yazar Malcolm Gladwell’e göre, bir konunun uzmanı olabilmeniz için, toplamda 10 bin saat o konuda çalışmalısınız. Yani Henrik Fisker gibi otomobil tasarlamayı veya başarılı bir keman virtüözüne dönüşmeyi istiyorsanız o işe yıllarınızı adamanız gerekiyor.

Midjourney yapay zeka uygulamasıyla, kelimelerle tarif ederek saniyeler içinde üretilmiş otomobil tasarımı

Bugünlerde dünya gündemini meşgul eden Midjourney ve Dall-e yapay zeka uygulamalarıyla sadece saniyeler içinde üretilen tasarımlara bakınca, Gladwell yanılıyor mu diye sorabilirsiniz. Hatta ŠKODA’nın, genç Çekyalı pazarlama ekibinin kanatlı oku silen yeni kimlik yaklaşımını beğenmiş de olabilirsiniz.

Ancak bu yazıda paylaşacağım saptamalarla, Gladwell’in mesajının daha anlaşılır olacağını düşünüyorum. Çünkü ŠKODA gibi uzmanlığı sürece dahil etmeyen marka yenilemeleri, kendilerinden beklenmeyecek bir acemilikle çuvallayabiliyor.

ŠKODA Logosunun kısa öyküsü

Kanatlı ok/Tüylü logo’nun yüz yıllık hikayesi
Yeni logoya bakmadan önce çoğu kişinin sevmediği kanatlı ok ambleminin nasıl ortaya çıktığını öğrenelim.

1918–19 yıllarında Pilsen’deki ŠKODA yönetim ofisinde bir Kızılderili resmi bulunuyordu. ŠKODA’nın paylaştığı bilgilere göre kanatlı okun ilham kaynağı bu resimdi. Bu resmin logoya dönüştürme fikrinin, zamanın ticari direktörü Tomáš Maglič’ten çıktığı düşünülüyordu. Tomáš Maglič Amerika gezisinden de yanına yardımcı olarak aldığı bir kızıldereliyle dönmüştü. 1920'li yılların başına kadar bu fikir geliştirildi.

Kanatlı Ok’un ilham kaynağı ŠKODA yönetim ofisindeki bir Kızılderili resmiydi

15 Aralık 1923'te, Pilsen’de iki farklı ŠKODA logosu tescillenmişti. Bunların birinde beş tüylü, diğerinde ise üç tüylü kanat ve sağa bakan ok bulunuyordu. Üç tüylü olan sade versiyon zamanla asıl logo olarak kabul edildi.

Kanatlı ok 1923'te beş ve üç tüylü tescil edilse de sade olan zamanla asıl logo olarak kabul edildi.

1990 yılının Aralık ayında ŠKODA, Volkswagen, Audi ve Seat’ın yanına dördüncü marka olarak Volkswagen grubuna katıldı. Bu birleşme sonrasında güncellenen kimlikte tüylü logoya ŠKODA ve Auto kelimelerini içeren siyah bir daire eşlik ediyordu. Siyah renk ŠKODA’nın geçmişini simgelerken, yeşil renk ise çevreci vizyonu temsil ediyordu.

2011 yılında, kanatlı ok‘tan ayrılan ŠKODA logo fontunu alman asıllı Motaitalic geliştirdi

Sonraki ŠKODA logosu, 2011 Geneva otomobil fuarında “Vision D” konseptiyle birlikte tanıtıldı. Bu güncellemeyle ŠKODA yazısı, daha geniş ve bold bir font seçimiyle tüylü logodan ayrıştırılmıştı.

2011 yılında Motaitalic’in geliştirdiği logo fontu tüm güncel model isimlerinde kullanılıyor

Mart 2022 ŠKODA konferansına göre, bu yıl tanıtılacak marka kimliği, 1990 yılındaki Volkswagen birleşmesinden sonraki en köklü değişim olacaktı. Ayrıca elektrik çağının tasarım dilini yansıtacaktı.

Heyecanla beklenen an geldi, 30 Ağustos 2022, saat 19.00'da düzenlenen “Explore More/Daha fazlasını keşfet” etkinliğiyle ŠKODA yeni otomobil konsepti “Vision 7S”i ve yeni marka kimliğini tanıttı.

ŠKODA’nın yeni otomobil konsepti “Vision 7S”i ve yeni kimliğini tanıttığı etkinliği

ŠKODA’nın şapkalı S harfi
Türkçe Ş, Ç, Ğ, Ö, Ü gibi çengel, nokta veya şapkalı harfler içeren bir dil olduğu için yeni ŠKODA logosundaki ilk büyük sorunu anlamamız daha kolay olacak. Çünkü yeni logoya dek Š harfinin üstündeki ‘caron’ geleneksel formuyla kullanılırken, yeni logoyla birlikte yeni bir tasarım önermesiyle sunuluyor. Şapka harfin içine gizleniyor. (Bu şapkaya Çekçe háček deniyor. Okunuşu Türkçedeki Ş harfine benziyor, ŠKODA çekçe Şkoda olarak telaffuz ediliyor. Bilmeyenler için ŠKODA kelimesi “damage-hasar” anlamına geliyor. Bir araba markası için ne ilginç bir seçim.)

ŠKODA’nın özgün Š harfi yorumunu içeren yeni logosu, yeni tanıtılan kurumsal yeşil tonlarında

Bir harfin okunurluğunu etkileyen bu cesur adımın arkasında, 100 yıllık geleneksel kullanımın benimsenmesi, ŠKODA’nın Š ile yazıldığının çoğu kişi tarafından bilinmesi olabilir. Ayrıca metinlerde de ŠKODA yazımı sürdürülerek Š vurgusu halen devam ettiriliyor.

2022 yılına dek tüm ŠKODA logolarında Š vurgusu açıkça görülüyordu

Ancak sadece logoya baktığınızda Š ve A harflerinde bir aksan değil görsel bir oyun olduğunu düşünmeniz çok daha olası. Böylelikle ŠKODA kelimesini olması gerektiği gibi değil, SKODA olarak okursunuz.

Yeni logoda önerilen Š harfinin şapkası okunmuyor

Uzun vadede uluslararası kullanım kolaylığı için Š harfinden S harfine dönüşüm arzulanıyor olabilir, ama böyle bir amaç varsa metinlerde de Š harfini kullanmaktan vazgeçmek gerekir.

Global bir logonun simetri hataları
Š harfindeki diagonal kesmenin, A harfinde sürdürülmesi Š harfinin de görsel bir amaçla kesildiği “şapka” vurgusu içermediğini hissettiriyor. A harfi düz bırakılsa Š harfindeki şapka vurgusu daha anlaşılır olabilirdi.

S harfindeki kesme, A harfinde yapılmadığında (sağda), Š vurgusu daha anlaşılır oluyor.

Eğer “şapka” yerine estetik amaçlarla bu kesmeler yapılmışsa Š artık S harfi olarak kullanılacaksa iki harfin de benzer kesmeleri içermesi daha simetrik ve doğru bir kullanım olurdu.

S ve A harfindeki kesmeler aynı şekilde kullanıldığında (sağda) simetrik doğruluk sağlanabiliyor

Yapılan simetrik hatalar sadece diagonal kesmenin boşluğuyla sınırlı kalmıyor, biraz daha dikkatli baktığınızda aşağıda görebileceğiniz başka önemli grafik hatalar da ŠKODA’nın yeni logosunda farkediliyor. (Belki sonraki sürümlerinde bunlar düzeltilebilir.)

S harfinin alt ve üst boşlukları simetrik değil, S ve K harflerinin orta noktaları, logoya ortalı değil
S harfinin bitişleri optik olarak hizalı değil
S harfinin dönüş noktaları optik olarak sürekli değil
Harflerin dikey ve yatay kalınlıkları, aynı harf içinde bile birbirleriyle tutarlı değil
Harflerin dikey ve yatay kalınlıkları, aynı harf içinde bile birbirleriyle tutarlı değil

Yenilenmeyen font kütüphanesinin uyumsuzlukları
“Skoda Sans” font ailesi, 2000 yılında Bernd Moellenstaedt ve Dalton Maag tarafından, o yıllarda kullanılan ŠKODA logosuyla uyumlu bir biçimde geliştirildi. 2011 yılına dek tüm iletişim ihtiyaçlarında kullanıldı. 6 farklı ağırlığı bulunuyordu.

2000‘de ’ Bernd Moellenstaedt ve Dalton Maag tarafından tasarlanan “Skoda Sans” font ailesi

ŠKODA’nın 2011'de yenilenen kimliğiyle, “SKODA Pro” font ailesi geliştirildi. Yeni font tasarımı logonun da fontunu üreten Motaitalic tarafından üretilmişti. Bu yüzden yenilenen logo ile birlikte uyum içinde çalışıyordu.

Hem logo, hem de font ailesi yuvarlatılmış köşeli hatlara sahipti. 15 üyeden oluşan geniş font ailesi ŠKODA’nın her alandaki ihtiyaçlarını karşılıyordu.

“SKODA Pro” font ailesi, 2011 yılındaki logonun da fontunu üreten Motaitalic tarafından üretilmişti.
Halen tüm araçların arayüzlerinde “SKODA Pro” fontu kullanılıyor.
2017‘de’, “SKODA Next” font ailesi, logodan bağımsız olarak Monotype tarafından geliştirildi.

Yeni tipografi ihtiyaçlarına bağlı olarak 2017 yılında, daha oval formlara sahip olan “SKODA Next” font ailesi, ŠKODA logosundan bağımsız olarak Monotype tarafından geliştirildi. Yeni geliştirilen “SKODA Next” 2011 yılındaki logo ile “SKODA Pro” kadar uyumlu çalışmıyordu. Üstelik 8 üyesiyle, daha kısıtlı bir aileye sahipti.

Yeni kimlikte, halen Monotype‘ın 2017’de geliştirdiği “SKODA Next” font ailesi kullanılıyor

2017 yılından beri iletişim ihtiyaçlarında “SKODA Next” font ailesini kullanılırken, otomobil arayüz tasarımlarında “SKODA Pro” font ailesini kullanılmaya devam etti. (Bu iki font ailesi birlikte kullanmaya uyumlu değiller, bu nedenle yanyana kullanılmıyorlar) Yeni ŠKODA kimliğinde bu kullanım biçiminde bir değişiklik yapılmamış. Tipografi kütüphanesi aynı şekilde bırakılmış.

“Vision 7S” ön konsol detayında yeni logonun “SKODA Next” fontuyla uyumsuz kullanımı

Oysa geometrik forma sahip yeni ŠKODA logosuyla, iki font ailesi de uyumlu çalışmıyor. Özellikle “Vision 7S” otomobilinin bazı detaylarında bu uyumsuzluk göze çarpıyor.

Yeni logonun kurumsal fontlarla uyumsuzluğu nedeniyle, model ismi için farklı bir font üretilmiş

Bu uyumsuzluklar nedeniyle “Vision 7S”in model isminde farklı bir font kullanılıyordu. Bu yeni fontun okunurluğunda da ciddi sorunlar var. Eğer “Škoda Vision 75” kelimeleri ile Google üstünde arama yaparsanız birçok kişinin yanlış okuyup,“Škoda Vision 75” olarak içerikler ürettiğini görebilirsiniz.

Yeni fontun yanlış okunması nedeniyle “Vision 7S” yerine “Vision 75” olarak girilen hatalı içerikler.

Amblem mi Logotype mı?
Yeni ŠKODA kimliğinde kanatlı ok sembolü artık otomobil üzerinde yer almıyor. Marka sunumunda, ambleminin sadece iletişim materyallerinde kullanılacağı belirtildi.

ŠKODA yeni kimliğiyle kanatlı ok amblemini araç üstünde kullanmaktan vazgeçiyor

Özellikle kanatlı ok’tan hoşlanmayanlar, bu dönüşümü benimsemiş olsa da kafamızdaki ŠKODA ile örtüşen amblemin bu denli geri çekilmesi doğru mu? Amblem kullanan bir marka bir anda amblemden logoya dönebilir mi? Yada bir başka açıdan yaklaşırsak, Audi, Renault, Toyota gibi logo yerine amblemi önceliklendiren yaklaşımlar daha mı doğru? Bu soruların yanıtlarını zamanla daha iyi anlayacağız.

En değerli otomobil markalarının değerleri, Milyar USD, Statista

En değerli otomobil markası: Tesla
Yaklaşık 75,93 milyar USD marka değeriyle Tesla, 2022 yılında dünyanın en değerli otomobil markası seçildi. 2021'in lideri Toyota ise ikinci sırada yer alıyor, onu Mercedes-Benz, BMW ve Ford takip ediyor.

En değerli ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci otomobil markalarının ilk ürettikleri otomobil modelleri

Toyota 1934'te, Mercedes-Benz 1885'te, BMW 1928'de, Ford ise 1896 yılında ilk araclarını ürettiler. Bu yüz yıllık devlerin yanında Tesla 2008 yılında ilk modelini tanıttı ve sadece 14 yıl içinde bu uzun soluklu yarışı kazanıp dünyanın en değerli otomobil markasına dönüştü.

En değerli otomobil markası Tesla’nın ilk ürettiği otomobil modeli

Marka kimliği uzmanlarının çoğunun beğenmediği logosuyla, Mazda modellerini andıran otomobil tasarımlarıyla ve sadece birkaç 10 yıla dayanan geçmişiyle nasıl oluyor da en değerli otomobil markası Tesla olabiliyor?

Olivier Roth’un “Tesla Markası: Kaputun altına bir bakış” başlıklı yazısında da belirttiği gibi marka, bir ürün veya hizmet için anlam yaratan, onu tüketicileri gözünde değere dönüştüren karmaşık bir sistemdir. Bir sistem olarak markanızın, tanınabilir ve güvenilir olması için istikrarlı ve tutarlı olması gerekir.

Dünyanın en değerli ilk beş otomobil markasının güncel logoları

Güçlü bir marka yaratmak, etkili tasarım, canlı renkler ve orijinal bir logonun yan yana gelmesinden daha fazlasını gerektirir. Eski Disney CEO’su Michael Eisner’ın dediği gibi: “Marka yaşayan bir varlıktır, binlerce küçük hareketin zaman içinde birikmesiyle zenginleşir veya zayıflar”.

Birçok otomobil markasının Tesla’nın gerisinde kalmasının nedeni marka sisteminin binlerce küçük bileşenini besleyebilecek yeterliliğe sahip olmamasından kaynaklanıyor.

Tesla markasını besleyen bileşenler

Örneğin ŠKODA’nın son etkinliği amatörce çekilmiş bir skeçle başlıyor. Klişe marka metinleri ve ŠKODA evriminin anlatıldığı ikna edicilikten uzak tarihi bir sunumla devam ediyor. Oysa Tesla’nın konferansları, ürün sunumları çdk daha iyi planlanmış bir akışa sahip oluyor. Eğer Musk’ın sunumlarına aşina değilseniz, 2015 yılındaki Tesla Powerwall sunumunu izlemenizi öneririm.

Elon Musk, Tesla Powerwall Sunumu. 2015

Sonuç: Çığır açan kimlikler, akıl almaz çuvallamalar
VW grubunun bir diğer markası olan Audi, elektrikli otomobil çağını birçok markadan önce başlatmış, logosundaki krom görünümü terkederek düz halkalara geçiş yapmıştı. Bu öncü stratejinin arkasındaki tasarım ekiplerinden biri olan Strichpunkt, 2021'in Mart ayında Audi için daha sofistike bir tasarım sistemini tanıttı.

Strichpunkt‘in tasarladığı, 2021'in Mart ayında güncellenen Audi marka kimliği

Yenilenen kimlikte, 2017 yılında boyutunu kaybeden ikonik Audi halkaları yeni bir derinlik kazanıyor ve farklı amaçlara yönelik olarak, bold veya light kullanılabiliyordu. Yani ilk defa bir otomobil markasının amblemi font gibi davranmaya başladı. Büyük kullanımlarda incelen halkalar zarif bir görüntü yaratırken, küçük kullanımlarda kalınlaşarak okunabilirliği güçlendiriyordu. Yeni geliştirilen “Değişken Audi Type” font ailesiyle de logonun dinamik havası tamamlanıyordu. Mobil telefon öncelikli iletişimin tüm ihtiyaçlarını karşılıyordu.

Değişken ağırlık yaklaşımıyla yüzlerce ara çıktı üretilebilen Audi Type ve Farklı ağırlıklarda Amblem kullanımı

Peki ŠKODA’nın marka ve pazarlama ekibi, aynı grubun diğer markalarının yenilikçi adımları görmüyor mu?

Aslında ŠKODA’nın yaptığı bu hataları sadece o değil, başka küresel markalar da yapıyor. Bu tip konular ilginizi çekiyorsa, Audi’nin yaptığı hataları, NYC merkezli Chermayeff ekibinin hatalarını, veya Interbrand’ın hatalarını daha önce yazdığım medium makalelerinde okuyabilirsiniz.

Malcolm Gladwell dediği gibi, bir konunun uzmanı olabilmeniz için, o konuya yıllarınızı vermeli veya uzmanları projenin her aşamasında sürece dahil etmelisiniz. Yoksa her an için çuvallayabilir, farklı medium makalelerine konu olabilirsiniz.

Click link below for English Edition

--

--

Mehmet Gözetlik
Antrepo

Creative Director, Brand Designer / Featured many times in Vimeo & Behance.