Bir Tutam Girişim — 19
Yeni bir yazıdan herkese merhabalar,
Güncel paylaşımları Bir Tutam Girişim Twitter ve Facebook sayfalarından takip edebilir, aşağıdaki linkten de e-bülten’e abone olabilirsiniz. Ayrıca Bir Tutam Girişim Kaynak Listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Yerli Girişimler
- Nerdeİçek (Web) — “Yeni Nesil Mekan Keşif Platformu” mottosuyla karşımıza çıkan yerli girişim. Mevcut mekan arama platformlarının hiç birinin “Bugün arkadaşlarımla Kadıköy’de fasıllı bir yerde rakı içmek istiyorum” gibi sorulara cevap vermemesinden yola çıkarak geliştirilen Nerdeİçek, arka bahçeleri olarak tanımladıkları blogları nerdeicek.rocks ile de sadece dışarda mekan arayanlara değil evden çıkmak istemeyenlere de güzel önerilerde bulunuyor.
- Volt (Ulaşım) — Ünlü paylaşım ekonomisi girişimi Bla Bla Car’dan esinlenen ve bu fikri şehir içi yolculuk paylaşımına uyarlayan yerli girişim. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerdeki trafik sorununun çözülmesine katkı sağlamayı da amaçlayan Volt, kullanımını arttırmak adına uygulamaya ödül mekanizması da eklemiş durumda. Girişimin iOS ve Android versiyonları mevcut.
- WeWalk — Görme engelliler için geliştirilmiş dünyanın ilk akıllı bastonu. YGA ve Vestel ortaklığıyla geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirilen Engelsiz Hackathon’dan sonra geliştirme süreci başlayan ve yerli kitlesel fonlama platformu Arı Kovanı üzerinde kısa bir sürede hedeflediği 200bin TL limitini aşmayı başaran başarılı sosyal girişimcilik örneği WeWalk, göğüs ve baş hizasında engel algılayabilme, bluetooth üzerinden mobil entegrasyon ve açık kaynak desteğiyle öne çıkıyor.
- Olev (Ulaşım) — Uber’e yerli rakip olarak geliştirilen mobil girişim. Uber’in yarattığı yıkıcı yükselişten etkilenilerek geliştirilen Olev, yerli versiyonları kullanmayı tercih edenler için bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ülkemizde Uber’in boğuştuğu yasal süreçler devam ederken Olev’in bu rekabette avantaj elde edip edemeyeceğini bizlere zaman gösterecek.
Yabancı Girişimler
- Notion (Mobil) — Yapay zeka destekli email istemci uygulaması. Notion, her gün gelen kutumuzda biriken emailleri anlamlandırmak üzerine ortaya konmuş bir mobil girişim. Barındırdığı yapay zeka algoritmaları ile emailleri ve kontak geçmişini inceleyen ve önceliklendiren uygulama hem iOS hem de Android platformunda kullanıma hazır durumda. Bununla birlikte Notion; Amazon Alexa, Mac ve Windows masaüstü istemci ve web uygulamalarını da yakında kullanıma sunmayı planlıyor.
- Movsea (Mobil-Beta)— Filmler için Shazam. Uçak veya otobüs seyahati gibi geçici bir süreliğine bulunduğumuz yerlerde adını ve oyuncularını da bilmediğimiz filmlere denk gelebiliyoruz. İşte bu tip ender durumlar için geliştirilen Movsea de filmden bir kesiti uygulamaya okutarak film adını öğrenebileceğiniz bir mobil uygulama.
- Eclipse (Aksesuar) — Teknolojik gereçleri şarj ederken yaşanan şarj kablosu dağınıklığına çözüm getiren tasarım odaklı girişim. Eclipse, dikkat çekici tasarımının yanı sıra bünyesinde barındırabildiği üç kablo için toplamda 7.2A’lık hızlı şarj imkanı ve ülkeden ülkeye değişen fiş tiplerinin tamamına verdiği destekle öne çıkıyor. Kickstarter kampanyası.
- Bonjour (IOT) — Yapay zeka destekli akıllı çalar saat girişimi. Bonjour, aslında bir ses kontrollü kişisel asistanmış gibi çalışıyor. Bağlı bulunduğu mobil uygulaması ile senaryoları önceden belirlenebilen Bonjour, yapay zeka özellikleri de hobilerimizi ve ajandamızı öğrenip bizlere yeni alternatifler sunmasıyla ortaya çıkıyor.
- Final (Finans Teknolojileri-Beta) — Kredi kartı harcamalarını kontrol altında tutmaya yarayan yeni nesil kredi kartı girişimi.Her işyeri için ayrı bir kart bilgisi ya da tek kullanımlık kart bilgileri üretebilen Final, işyeri bazında harcama sınırlandırması veya üyelik ödemelerinin bir ay sonunda otomatik olarak iptal edilmesi özellikleriyle ön plana çıkıyor.
- VaultEdge (Web-Beta) — Bulut platformlarındaki dosyalarınızı tek bir yerden yönetebileceğiniz web girişimi. Dosyalarını birden fazla bulut servisinde tutan ve bu dosyaları ararken zaman kaybedenler için geliştirilen VaultEdge; Google Drive, Dropbox, Gmail ve Outlook gibi servisler için destek sağlıyor.
- Hatchli (Mobil) — Yenilikçi fikirler için kitle kaynak platformu. Paylaşılan yeni fikirler etrafında faydalı bir topluluk yaratmayı hedefleyen ve fikrini doğrulamak isteyenler için yararlı bir platform olarak göze çarpan Hatchli, aynı zamanda fikirleri Tinder’daki gibi sağa, sola ve yukarı swipe hareketleriyle oylayabilme ve fikirler üzerinde yorum yapabilme şansı tanıyor.
- BONUS : Mailinator — Kullanışlı, tek kullanımlık ve ücretsiz e-posta adresleri sağlayan servis.
KİTAP TAVSİYESİ : From Zero to One — PayPal’ın kurucu ortaklarından ve Facebook’un yatırımcılarından biri olan girişimci Peter Thiel bu kitapta; Facebook, Whatsapp, Paypal gibi iş fikirlerinin nasıl hayata geçirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunuyor. BONUS : Kitabın detaylı incelemesi.
Girişim, Bilişim, Internet Dünyasından Haberler ve Faydalı Linkler
- Son dönemlerde satılacağı yönünde haberlerle gündemde yer alan ve geçtiğimiz hafta kar elde etmek için çalışan sayısında %9'luk küçülmeye giden Twitter, geçtiğimiz hafta herkesi şaşırtan bir kararla 2013'ten beri kullanımda olan 6 saniyelik videoların paylaşım platformu Vine’ı kapatma kararı aldığını açıkladı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce) Bu kararın ardından ortaya atılan ilginç iddia ise ünlü porno sitelerinden PornHub’ın Vine’ı almak istemesi oldu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
BONUS : Giphy’den Vine’ları gife çeviren servis.
- Whatsapp, bir süredir beklenen görüntülü konuşma özelliğini Android kullanıcıları için beta olarak kullanıma sundu. Dilerseniz bu linkten sizler de beta tester olabilirsiniz. Ufak bir uyarı: Beta tester olmadan önce Whatsapp sohbet geçmişinizin yedeğinizi almanız tavsiye edilir.
(🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce) - İnternet üzerindeki en büyük açık artırma usulü alışveriş sitesi olan eBay, yeni alışveriş asistanı botu ShopBot’u beta olarak kullanıma sundu. BONUS: The Ultimate Guide to Chatbots
- Facebook, Snapchat’in özelliklerini kopyalamaya devam ediyor. Facebook uygulamasına entegre edilen yeni kamera uygulamasında Snapchat filtrelerine benzer özellikler getirdi. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
- Geçen hafta 2 teknoloji devi ve ezeli rakip Microsoft ve Apple’dan heyecan verici tanıtımlar üst üste geldi. Önce Microsoft, 26 Ekim’de düzenlediği etkinlikte 3 boyutlu yeni Paint uygulaması, Windows My People ve Surface Studio ailesininin yeni ürün ve aksesuarlarını tanıttı.(🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
- Ardından 27 Ekim’de gerçekleştirilen etkinlikte ise merakla beklenen yeni Macbook’ları tanıttı. Yeni Macbook’larda en dikkat çeken yenilik fonksiyon tuşlarınınkaldırılıp yerine dokunmatik Touch Bar’ın eklenmesi oldu. Aynı etkinlikte Apple TV başta olmak üzere tüm platformlardan ulaşılabilen TV uygulaması da tanıtıldı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
BONUS : Apple üzerine bir takım düşünceler..
- İki etkinliğin tamamlanmasından sonra gerçekleşen dikkat çekici gelişme ise Microsoft’un şu an için Amerika ve Porto Riko’da başlattığı uygulama ile Macbook’unu Surface Studio’yla değiştirmek isteyenlere para ödemesi yapacağını açıklaması oldu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
- Medyada çıkan yalan veya manipülasyon haberleri doğrulayıp halka en doğru şekilde aktarmak amacıyla yola çıkan haber doğrulama platformu teyit.org yayın hayatına başladı.
- Tesla, SolarCity’i satın aldıktan sonra konuşulmaya başlanan güneş panelli çatı sistemini, Universal Studio’da gerçekleştirilen bir etkinlikte Elon Musk tarafından yapılan sunumla tanıttı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
- Uber her ne kadar farklı ülkelerdeki yasal sorunlarla boğuşmaya devam etse de servis inovasyonu konusunda durmayı düşünmüyor gibi duruyor. Firmanın şimdiki hedefi Uber Elevate adını verdiği servisle uçan Uberleri hayata geçirmek. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
- Nintendo, mobil ve konsol oyunculuğunu birleştirerek tasarladığı yeni oyun konsolu Nintendo Switch’i tanıttı. Nintendo Switch’in Mart ayında piyasaya çıkması bekleniyor. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
- Mobil uygulama geliştirmeye başlamadan önce ve geliştirme süresince yerine getirilmesi gereken önemli adımlardan oluşan faydalı checklist’le bu haftaki yazıyı sonlandırıyor ve herkese keyifli haftalar diliyorum.
Soru, görüş ve önerilerinizi yazının altına yorum olarak veya Twitter üzerinden bana iletebilirsiniz. Eğer yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna tıklayarak ve paylaşarak devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle..