Bir Tutam Girişim — 25

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim
Published in
7 min readDec 13, 2016

Merhaba, herkese iyi haftalar!

Güncel paylaşımları Bir Tutam Girişim Twitter ve Facebook sayfalarından takip edebilir, aşağıdaki linkten de e-bülten’e abone olabilirsiniz. Ayrıca Bir Tutam Girişim Kaynak Listesine buradan ulaşabilirsiniz.

2–3 Şubat 2017 tarihlerinde düzenlenecek Paris Talent Summit 2017 başvuruları devam ediyor. Buradan başvurunuzu yapabilir, buradan da geçen seneki konferans izlenimlerime göz atabilirsiniz.

Yerli Girişimler

  • Groop (Mobil) — Farklı kategoriler altında gerçekleştirilen grup konuşmalarına odaklı mobil girişim. Birbirini tanıyan veya tanımayan 6 kişilik gruplarda 15 dakikalık konuşma seanslarında sohbet etme imkanı sunan GROOP, sohbet esnasında topladığınız beğeniler sayesinde seviye atlama ve benzer özelliklere sahip kişilerle eşleşerek sohbete girme olanağı da tanıyor. Girişimin şimdilik iOS versiyonu mevcut.
Groop, sohbetleri oyunlaştırma (gamification) ile daha eğlenceli hale getirmeyi hedefliyor. Görsel : Groop
  • BulutKlinik (Saas)— Klinikler için bulut tabanlı online yönetim sistemi . Klinik sahiplerine randevu yönetimi, hasta takibi, finansal hizmet takibi, raporlamalar ve yurtdışı operasyonlarda destek gibi detaylı özelliklere sahip BulutKlinik; iş yeri hekimleri, güzellik merkezleri, diş klinikleri, tıp merkezleri ve hastanelere uçtan uca bir yönetim altyapısı sunuyor.
  • Heatro (Elektrikli Mont)— Şarj edilebilir pille ısıtmalı mont girişimi. “İçimizi ısıtan bir girişim” olarak karşımıza çıkan Heatro, sahip olduğu düşük voltaj ile ısınabilen polyester kumaşı ve şarj edilebilir 4 pili sayesinde 14 saate kadar kullanım sağlamakta. Yağmurda veya karda ‘mont su alırsa elektrik çarpması ile karşı karşıya kalır mıyım’ diye düşünenler için ise montun su geçirmez olduğunu da belirtelim.
Heatro ArıKovanı tanıtım filmi. Görsel : Arıkovanı
  • Kitap Dostum (Mobil)— Kitap severler için yeni sosyal okuma ağı. Kitapseverlerin kütüphanelerini dijital ortama aktarmasına aracılık eden, diğer kitap severlerle iletişim kurmayı sağlayan ve tamamen ücretsiz kitap takası yapılabilen Kitap Dostum, barkod okuyucu özelliğiyle de kitap keşfini kolaylaştırıyor. Uygulamanın iOS ve Android versiyonları.
Kitap Dostum henüz yeni bir girişim olmasına rağmen 3500 yayınevi, 77 bin yazar ve 180 bini şu an satışta olan toplam 275 bin kitap verisine erişim sunmasıyla dikkat çekiyor. Görsel : Kitap Dostum
  • Social Famous (Web)— Marka ve fenomenleri bir araya getiren Türkiye’nin ilk online influencer marketing platformu. Marka veya ajansların yeteri kadar fenomenle temas kuramadığından yola çıkarak hayata geçirilen Social Famous, bünyesinde 450’den fazla fenomen, 50’ye yakın ajans, 60’dan fazla da marka bulunduruyor.
Ajanslar ve markalar Social Famous üzerinden çalışmak istedikleri fenomenleri seçip isteklerini içeren raporu onlara sunduktan sonra bütçede anlaşılması durumunda kampanya hayata geçmeye başlıyor. Görsel : Çay Kahve İnsan

BONUS — Qoshe : Türkiye ve dünyadan köşe yazarlarını ve bu yazarların yazılarını takip edebileceğiniz girişim. Geçtiğimiz hafta keşfettiğim Qoshe aslında yeni bir girişim değil. Türkiye’deki neredeyse bütün köşe yazarlarını takip edebileceğiniz Qoshe ayrıca Qolumnist isimli servisi üzerinden de yazar olmak isteyen kişilere bağımsız yazarlık imkanı tanıyor. Qoshe’nin iOS, Android, Windows Phone ve web versiyonları mevcut.

Yabancı Girişimler

  • Volume (Mobil) — Medium üzerindeki hikayeleri ve paylaşımları text formatından dinlenebilir formata aktaran bir mobil girişim. Şu anda sadece iOS uygulaması bulunan ve IBM’in Watson text-to-speech API’sini kullanan uygulama yine de bazı kullanıcıları tarafından sesin insansı olmadığı konusunda eleştiriler almış. Şimdilik sadece ingilizce hikayeler için dinlenebilir olan Volume’e benzeyen Play de aynı işi gören (ve yine sadece ingilizce hikayeleri destekleyen) bir chrome eklentisi.
  • Gomix (Geliştirici Araçları) — Her ne kadar geliştirici araçları altında kategorize etsek de Gomix, hem teknik kullanıcılar hem de daha az kod bilgisine sahip kullanıcıları hedefleyen, uygulama/bot geliştirmek için tasarlanmış ve eğlenceli bir arayüze sahip bir online geliştirme ortamı. Gomix ile basit bir Slack botu geliştirme veya Bootstrap kullanarak websitesi oluşturma gibi hazır uygulamaları deneyerek kendinizi geliştirmek veya yeni teknolojileri öğrenmek mümkün.
Github üzerindeki repository’leri kolayca import edebileceğiniz Gomix’in bir diğer başarılı özelliği de birden fazla kişinin aynı anda aynı proje üzerinde çalışmasını sağlayan simültane kodlama özelliği. Görsel : Youtube
  • Manageyum (Masaüstü) — Trello, Slack veya Intercom gibi birçok servisi tek bir yerden kullanmaya yarayan masaüstü uygulama girişimi. Windows, MacOS ve Linux için kullanılabilir durumda olan Manageyum benzeri Franz’dan SalesForce, ProductHunt ve Intercom gibi servisleri desteklemesiyle öne çıkıyor. Manageyum web tarayıcı tarzı kullanımını masaüstü uygulama deneyimine taşıyarak servisler arası kolay geçiş yapmayı sağlıyor.
  • Ransomly App-Beacon+ (IoT) — Farklı ihtiyaçlarımız için kullandığımız sınırsız sayıda uygulama fayda sağladığı kadar çoğu zaman odağımızın dağılmasına ve işimizden geri kalmamıza sebep olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek isteyen Ransomly — Beacon+ ikilisi, mobil cihazlardaki uygulamalara erişim engeli koyarak sosyalleşmeyi ve odağı arttırmayı amaçlayan bir girişim. Girişimin Kickstarter kampanyası.
Bu girişim sayesinde örneğin anneler çocuklarına “Ödevler bitene kadar Whatsapp yok!” gibi engellemeler getirebilmesi olası hale geliyor. Görsel : Kickstarter
  • SwitchBot (IoT) — Çoğumuzun evde herhangi bir elektrikli araç-gereci kapatmayı unuttuğumuz ve bu stresi yaşadığımız anlar olmuştur. İşte bu sorunun önüne geçmeyi planlayan SwitchBot, elektrikli cihazlarınızı uzaktan kontrol etmeye yarayan minik bir robot. SwitchBot, anahtarların manuel olarak kullanılabildiği şekilde düğmelere bağlanabilen Botlardan oluşuyor ve internetin olmadığı durumlarda da kontrolü Bluetooth ile sağlamayı mümkün kılıyor. Girişim, Kickstarter’de halen destek arıyor.
Switch Bot ile yataktayken odanızın ışıklarını kapatma veya sabah alarmınızı kapar kapamaz kahve makinenizi çalıştırma gibi komutlar vermek mümkün. Görsel : Kickstarter
  • Velvet (Paylaşım Ekonomisi-Beta) — Şu sıralar adını sıkça duyduğumuz, AirBnb, BlaBlaCar ve Pley gibi güzel örnekleriyle karşımıza çıkan paylaşım ekonomisi girişimlerinin en yeni örneklerinden olan Velvet, kablosuz ağ ve modemi, internetini paylaşmak isteyen kullanıcının belirlediği bir kullanım kotası ile yakınındakilere paylaşıma açarak buradan gelir etme etmeye yarayan bir girişim olarak karşımıza çıkıyor.
Henüz beta aşamasında olan Velveti kullanmaya başlamak için 60$ dolarlık Velvet Hotshot isimli paylaşım cihazına da sahip olmak gerekiyor. Görsel : Youtube
  • IO (Web) — Son 2 haftadır Telegra.ph ve Write.as ile örneklerini gördüğümüz yayıncılık dikeyinin yeni üyesi olan IO, benzerlerinden farklı olarak yazıyı hazırlama aşamasında yazarlara farklı ortam sesleri (Hogwarts kütüphanesi, sakinleştirici bir fırtına gibi) dinleterek odaklanmayı arttırmayı planlıyor. . Hemingway asistanı sayesinde de (Sadece ingilizce yazılarda) yazdığınız yazıları daha basit hale getirecek öneriler sunuyor.
  • Findster Duo (IoT) — Evcil hayvanlar için geliştirilmiş takip ve ölçümleme cihazı. GPS takip sistemini kullanan Findster, evcil hayvanlarınızın tasmasına yerleştirilen bir cihazdan oluşuyor. Bu cihazla haberleşen mobil cihazınız üzerinden takip yapmanızı sağlayan girişim, evcil hayvanınızın sağlık verilerini ölçebiliyor ve evcil hayvanınız için günlük hedefler belirlemenize de yardımcı oluyor. Bu pazarda yerli benzeri Koala olan Findster şu anda Indiegogo’da fonlanmakta.
Belirlenen günlük hedefler için hatırlatma bildirimleri de gönderen Findster bu hedeflerin gerçekleştirilmesi halinde indirimler (köpek mamasında %25 indirim gibi) ve ödüllendirmeler de sunuyor. Görsel : Indiegogo

Kitap Tavsiyesi

Bu haftanın kitap tavsiyeleri benden değil Microsoft kurucusu Bill Gates’ten geliyor. Farklı zamanlarda en beğendiği kitapları derleyerek kişisel blogundan paylaşan Gates’in bu kış için önerdiği 4 kitapsa şu şekilde :

Gates’in GatesNotes isimli Youtube kanalında yayınladığı kitap tavsiyelerini anlattığı video. Görsel : Youtube

Girişim, Bilişim, Internet Dünyasından Haberler ve Faydalı Linkler

  • Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Avenue EV ismiyle geçtiğimiz hafta tanıtıldı. TEMSA ve ASELSAN ortaklığında hayata geçirilen otobüs 8 dakika gibi kısa bir sürede şarj olabiliyor. Avenue EV tanıtım videosu.
Tek şarjla 50-70 km arasında menzile sahip olan Avenue EV 88 yolcu kapasitesine sahip. Görsel : Webrazzi
  • VR(Arttırılmış gerçeklik) uygulamaları Finansal Teknolojilerde(FinTek) de kullanım alanlarını arttırmaya başladı. Oculus Rift sanal gözlükleri ile erişilebilen ve Fidelity Labs tarafından geliştirilen yeni VR uygulaması sayesinde şirketlerin hisse değerleri ve değişimlerini sanal haritada yer alan şirket binaları üzerinden gözlemlemek mümkün. (🇬🇧 İngilizce)
  • Yaygın kablosuz teknolojilerden Bluetooth, son standardı Bluetooth 5'i resmi sitesinden yayınladığı bir yazı ile duyurdu. Bluetooth 5, selefi 4.2'ye göre iki kat daha hız, dört kat daha geniş bir menzil ve sekiz kat daha fazla mesaj yayın kapasitesine sahip durumda. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Robot teknolojileri üzerine ortaya geliştirmeler günden güne daha farklı türde robotlar görmemize olanak sağlıyor. Bunlardan biri de Berkeley Üniversitesi tarafından geliştirilen SALTO isimli zıplayabilen robotu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
Ağırlığı 100 gram ve uzunluğu 26 santimetre olan SALTO ilk zıplamada 1 metre, ikincisindeyse 1.21 metreye ulaşabiliyor. Görsel : Youtube
  • Bir diğer yenilikçi robot örneği ise MIT laboratuarlarından çıkma. ChainForm teknolojisini kullanan, lineer ve modüler bu robotlar farklı ihtiyaçlar için kullanım imkanları sağlıyor. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
İnsani dokunuşlara hassas bir şekilde renk ve şekil değiştirebilen chainform robotlarının örnek kullanımlarını içeren video. Görsel : MIT
  • Google, yeni Chrome güncellemesiyle birlikte 1GB altında RAM’e sahip cihazlarda performans artışına ve sitelerin kaydedilip sonradan çevrimdışı olarak görüntülenebilmesini sağlayan bir dizi yeni özelliğe kavuştu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Google’a dair diğer gelişmeler ise 2017 yılında ihtiyaç duyacağı tüm enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağını açıklaması (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce) ve acil durumlarda kullanılması planlanan Facebook “Safety Check” benzeri “Trusted Contacts (Güvenilir Kişiler)” (Android) uygulamasını yayınlanması oldu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
Güvenilir Kişiler uygulaması sayesinde yakınlarınızı güvenilir kişileriniz olarak ekleyebilir ve bu kişilerden lokasyon bilgilerini endişe duyduğunuz anlarda talep edebiliyorsunuz. Görsel : Trusted Contacts-Play Store
  • Kitle fonlama platformu Kickstarter, Medium üzerinde yayınladığı bir blog yazısı ile 2016'da platformdan geçen 11binden fazla projenin verilerini ve 2017'deki teknolojik eğilimlere dair tahminleri yayınladı.
  • Instagram, resmi blogundan yayınladığı yazı ile bir dizi yeni özellik yayınladığını duyurdu. Bu yeniliklere göre artık istenilen gönderiye yorum yapılmasını engellenebilecek, yorumlar beğenilebilecek, kapalı hesaplarda takipçiler silinebilecek ve ruhsal olarak desteğe ihtiyacı olan kişilere de anonim olarak destek mesajı gönderilebilecek.
Görsel : Instagram
  • Apple, 2016 yılının AppStore’da yer alan en iyi uygulamalarını açıkladı. Listede 1 numarayı bu sene Snapchat alırken, 2. ve 3. sırayı sırasıyla Messenger ve Pokemon Go aldı. Editörler tarafından seçilen “Yılın Uygulaması” ise Prisma oldu. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
Öte yandan AppStore, geçtiğimiz Kasım ayında aylık bazda en yüksek satış rakamına ulaşmayı başararak bir rekora imza atmayı da başardı.
  • Benzer bir liste de Twitter’dan geldi. Twitter, 2016 yılında en çok konuşulan konu başlıklarını açıklarken Rio Olimpiyatları, Amerikan Başkanlık seçimleri ve Pokémon Go’yu geride bırakarak en çok konuşulan konu başlığı olmayı başardı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Facebook-Snapchat özellik savaşları tam gaz devam ediyor. Facebook Snapchat’ten alışkın olduğumuz iki özellik olan Snapchat’in eski menü yapısı ve Snapchat benzeri fotoğraf çerçevelerini uygulamaya dahil etti.
Snapchat’in eski menüsünün Facebook kopyası (solda) — Snapchat benzeri yeni Facebook çerçeveleri (sağda) Görsel : Snapchat, Facebook
  • Microsoft daha önceki Tay botu faciasından sonra bu sefer daha temkinli bir şekilde yeni botu Zo’yu Kik uygulaması üzerinden erken erişime sundu. Eğer Kik kullanıcısıysanız buradan Microsoft Zo’yu deneyebilirsiniz. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • CodersNearby (beta) yakınızdaki yazılım geliştiricileri bulabileceğiniz, bağlantı kurabileceğiniz veya ortak çalışmalar yürütmenize ön ayak olan lokasyon bazlı bir servis. Freelancer bir yazılımcıysanız kendi profilinizi sisteme ekleyerek yakın çevreden iş alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
  • Facebook chatbotlarını genel olarak çok fazla kullandığım söylenemez. Ancak geçen hafta düzenli kullanmaya başladığım, fazla vakit almayan ve girişimcilikle ilgili tavsiyeler, ücretsiz ebooklar sunan Startup Wisdom’ı chatbot severlere kesinlikle tavsiye ederim. Herkese mutlu haftalar dilerim.

Soru, görüş ve önerilerinizi yazının altına yorum olarak veya Twitter üzerinden bana iletebilirsiniz. Eğer yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna tıklayarak ve paylaşarak devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle..

--

--

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI