Bir Tutam Girişim — 26

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim
Published in
7 min readDec 31, 2016

Yılın son yazısından herkese merhaba!

Güncel paylaşımları Bir Tutam Girişim Twitter ve Facebook sayfalarından takip edebilir, aşağıdaki üyelik formundan da e-bülten’e abone olabilirsiniz. Ayrıca Bir Tutam Girişim Kaynak Listesine buradan ulaşabilirsiniz. 2–3 Şubat 2017 tarihlerinde düzenlenecek Paris Talent Summit 2017 başvuruları 8 Ocak’a kadar devam ediyor. Buradan başvurunuzu yapabilir, buradan da geçen seneki konferans izlenimlerime göz atabilirsiniz.

Yılın son yazısına bir teşekkürle başlamak istiyorum. Yaklaşık 9 ay önce bu yayına başlarken amacım devamlı bir yazma alışkanlığı edinmek ve ilk yazıda da bahsettiğim gibi yerli girişimleri tanıtarak bir nebze de olsa bu girişimlerin daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilmekti. Bu süreçte çok güzel geri dönüşler ve burada tanıtılan girişimler sayesinde yeni iş ortaklıkları yapan kişilerden teşekkür mailleri aldım. Yıl sonu sürprizi ise Bir Tutam Girişim’in geçen hafta yayınlanan Medium’un 2016'da en çok okunan yayınları arasında yer alması oldu. Bir Tutam Girişim’a ilgi göstererek iyi yerlere gelmesini sağlayan herkese çok teşekkür ederim.

Öte yandan yılın sonlarına doğru benim adıma güzel bir gelişme daha yaşandı ve Aralık ayı itibariyle Webrazzi’de yazar olarak ilk yazılarımı yayınlamaya başladım. Bundan sonra dilerseniz yazılarımı Webrazzi üzerinden de takip edebilirsiniz.

Yerli Girişimler

  • Arastta (Web) — Açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımı. Github üzerinde reposu bulunan Arastta, bir OpenCart alternatifi olarak dikkat çekiyor. Arastta’nın öne çıkan özellikleri ise Facebook Store modülü, hiç kod yazmadan arayüzde değişiklikler yapılabilmesi, mağazaların müşteri, sipariş ve ürünlerini mobilden kontrol edebilmelerini sağlayan mobil uygulamalar, çoklu dil desteği ve platform içindeki uygulama mağazası olarak sıralanabilir.
  • İçerikBulutu (Web-Mobil) — Profesyonel ve onaylanmış içerik üreticileri ile içerik ihtiyacı olan markaları bir araya getiren bulut tabanlı servis. Bağımsız ve ajanslardan oluşan içerik üreticilerinin yer aldığı platform, müşteri merkezi ve yeni hayata geçirdiği API’siyle dikkat çekiyor.
İçerik Bulutu, 2017’de Guru adıyla açıcağı içerik türüne de sadece konusunda seçilmiş uzman kişileri kabul edecek. Böylece talep eden marka veya ajanslar, içeriklerini bu Guru’lara (mühendis, mimar, diyetisyen vs.) ürettirebilecek.
  • Botmizer (Web) — Yerli chatbot geliştirme platformu. Artan chatbot trendine katılan yeni yerli girişimlerden Botmizer, yalnızca geliştiricileri değil, tüm Facebook kullanıcılarını hedefleyen bir platform olmasıyla benzerlerinden ayrışıyor. BONUS: Anony Chat — Kısa bir süre önce piyasaya sürülen yerli chatbot Anony, Bir Tutam Girişim-21'de bahsettiğim anonim sesli sohbet uygulaması BlindID’nin bir bot versiyonu olarak tanımlanabilir. Anony kısaca Facebook üzerinde tanımadığınız kişilerle eşleşerek sohbet edebilmenizi sağlıyor.
  • Driven (Mobil) — Arabaseverler için geliştirilen araba listeleme ve community uygulaması. Uygulamada listelenen araçlardan favorilerinizi seçip kendi dijital garajınızı oluşturulabileceğiniz Driven ile araba piyasasından haberleri takip etmek, farklı kanallara üye olmak, yeni araçlar hakkındaki yorumları takip etmek ve tartışmalara katılmak da mümkün.
Driven’da an itibariyle 150’den fazla otomobil markası, 3 binden fazla model bilgisi ve 60 binden fazla yüksek çözünürlüklü fotoğraf yer alıyor. Görsel: Webrazzi
  • TopTalent (Web) — Genç profesyonel ve yeni mezun kariyer platformu.“En az X yıl tecrübeli” adayları arıyoruz şeklindeki iş ilanlarını barındırmayan bu platformun diğer platformlardan ayrışan özellikleri ise platforma üye firmalardan profesyonellerle tanışmak amaçlı düzenlenen Networking buluşmaları ve online iş mülakat simulasyonları olarak sıralanabilir.
Kaynak : Çay Kahve İnsan
  • Jetlink (Web-Beta) — 2016 chatbotların yükselişine sahne olan bir yıl oldu. Jetlink de bu trendi temsilcilerinden biri olan chatbot temelli bir müşteri mesajlaşma uygulaması. Intercom’a benzer özellikler taşıyan Jetlink’i SDK ile mobil uygulamalar, widget ile web siteleri ve Messenger gibi mesajlaşma servislerinde kullanmak mümkün.
  • Vakademi (Web) — Udemy, SkillShare ve Lynda gibi örneklerine yurtdışında rastladığımız internet tabanlı öğrenme platformlarının yerli versiyonu. Vakademi; yazılım, tasarım, 3D animasyon, sosyal medya ve işletim sistemleri gibi konularda video dersleri içeriyor. Platformdaki ücretsiz derslerin yanı sıra 50, 120 ve 300TL’lik ücretli üyelikleri de mevcut.
150'den fazla eğitim seti ve 4binden fazla ders içeren Vakademi, platformdaki eğitimlerin yanı sıra Youtube üzerinden de eğitici webinarlar ve videolar yayınlıyor. Kaynak : Youtube

Yabancı Girişimler

  • SkyGuru (Mobil) — SkyGuru uçuş korkusu yaşayan yolcuları uçuşun her anında bilgilendirmek üzerine kurulu bir uçuş destek uygulaması. 22 yıllık Rus pilot Alex Gervash’ın kendi tecrübelerinden yola çıkarak geliştirdiği uygulama; telefonun mikrofon, cayroskop (gyroscope), ivme ölçer ve barometre gibi yerleşik sensörlerinden topladığı verileri kullanıyor. Daha ilgi çekici taraf ise bu bilgilere telefonunuz uçuş modundayken de ulaşılabilmesi. Uygulamanın iOS versiyonu mevcut.
SkyGuru, uçuş esnasında yaşanan türbülans şiddeti ve türbülanstan kaynaklı maruz kalınan G kuvveti değerleri gibi verileri grafiksel veriler üzerinden yolculara aktarabiliyor. Görsel : SkyGuru
  • EyeQue (Donanım) — Göz sağlığı odaklı aparat girişimi. Ufak bir mikroskopu andıran EyeQue, mobil uygulama ve aparattan oluşuyor. Bu aparatın mobil uygulama açıkken göze doğru tutulmasıyla görüş testi yapma ve göz numaranızı öğrenmek gibi temel göz testleri gerçekleştirilebiliyor. Girişimin Kickstarter kampanyası.
  • Gatebox (Asistan Robot)— Yapay zeka destekli Japon dijital asistan. Kadın bedeninde görünen ve holografik olarak canlandırılan 3D anime formunda sanal asistanı bir silindirin içinde sunulan Gatebox, benzerlerinden farklı olarak hedef kitlesini tamamen yalnız yaşayan 30 yaş altı erkekler olarak belirlemiş.
2500 dolar gibi yüksek bir fiyatla kullanıma sunulan Gatebox, animesever erkekleri bu parayı verdirecek kadar etkiler mi bilinmez ama şahsen biraz rahatsız edici bulduğumu da belirtmeden geçmeyeyim. Görsel : Gatebox.ai
  • Zero (Mobil) — Pehriz ve aralıklı oruç(beslenme) takip uygulaması. Zero ile “Intermittent”, “5:2”, ve “Circadian Rhythm” olarak adlandırılan aralık beslenme modellerinin takibi yapılabiliyor. Özelleştirilmiş pehriz zamanları da oluşturulabilen Zero’da takip verilerinin spreadsheet olarak çıktılarını edinmek de mümkün. Girişimin sadece iOS versiyonu mevcut.
Zero’daki oruç takibi dini anlamından biraz daha farklı. Uzmanlar tarafından diyetten farklı olarak tanımlanan bu beslenme modeli, öğünleri planlı olarak atlayarak “oruç” pencereleri oluşturma ve beslenmeye ayrılan süreyi daha kısaltmaya dayanıyor. Görsel : AppStore
  • CloudWithMe (Web) — AWS altyapısını kullanarak müşterilerine SaaS modeliyle ulaşmayı hedefleyen CloudWithMe, hazır e-posta sunucusu, sunucu için analitik araçlar, WordPress, Magento ve benzeri CMS’ler, herhangi bir zahmete girmeden statik sayfalardan yayın yapmak ve FTP kurulumu gibi özelliklere sahip. ServerPilot ve CloudWays de Cloud Hosting dikeyindeki CloudWithMe benzeri diğer araçlar.
  • Pana (Mobil) — Bir seyahat plan uygulaması olan Pana, Google’ın mobil servisi Google Trips’e oldukça benzese de Trips’te olmayan ve şahsen benim de ihtiyacım olduğu seyahat planı paylaşma özelliğiyle fark yaratmaya çalışıyor. Pana’nın diğer öne çıkan özellikleri ise otomatik check-in yapma ve rezervasyon yönetimi olarak sıralanabilir.
  • BONUS : Nuzzel — Geçtiğimiz hafta keşfettiğim bir mobil uygulama olan Nuzzel bir newsfeed uygulaması olarak nitelendirilebilir. Twitter hesabınız ile bağlanabildiğiniz Nuzzel ile sizin takip ettiğiniz kişilerin ağırlıklı olarak paylaştığı ve gündem olan haberleri takip edebilirsiniz. Ayrıca bu paylaşımlardan kendi bülteninizi oluşturmanız da mümkün.

Girişim, Bilişim, Internet Dünyasından Haberler ve Faydalı Linkler

  • 2016 yılında dünyayı değiştirme amacıyla hayata geçirilen 21 yeni icat listelendi. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Güneş enerjisinden daha fazla yararlanma amacıyla ortaya konulan projelere bir yenisi daha eklendi. Fransa’da dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu kullanıma açıldı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • 2016 yılında hayata geçirilen en inovatif ürünler Wired tarafından listelenmiş. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • QnAMaker, Microsoft tarafından geliştirilen ve Sıkça Sorulan Sorular kısmını conversational bir chatbota dönüştürmeye yarayan bir araç.
  • Medium’da takibe değer bulduğum yayınlardan biri olan açık kaynak komunitesi FreeCodeCamp’ten, 2016'daki mobil uygulamalara dair bir analiz yazısı.
  • Apple, daha önce söz verdiği üzere ilk yapay zeka araştırmasını yayınladı. Apple altında çalışan ve içlerinde bir Türk mühendisi de barındıran araştırma grubu tarafından yayınlanan bu makale, yapay zekanın objeleri algılamasıyla ilgili bilgiler barındırıyor.
  • Türkiye’de erişim engellemeleri ve internet sansürleriyle dolu bir yılı geride bıraktık. Bunların en son örneği ise Türkiye’deki yabancı dizi sitelerine gelen oldu.
  • Uber’in başı Türkiye’yle dertte. Şu ana kadar sadece İstanbul’da hizmet veren platform, Uber kullanan bir şoförün korsan taksi cezasıyla karşılaştı. Ancak sonrasında yaptığı resmi açıklamayla Türkiye servislerine bağlılığını bildirdi. Öte yandan geçtiğimiz günlerde tanıttığımız yerli Uber rakibi YOLO’nun Türkiye’deki Uber faaliyetlerine talip olması dikkatleri çekti.
  • iPhone7 lansmanında tanıtılan ilk mobil Mario oyunu Super Mario Run iOS’tan sonra geçtiğimiz hafta Android için de ön kayıt almaya başladı. Super Mario Run, ilk 4 günde 40 milyon indirme sayısına ulaşarak bu alanda Pokemon Go’yu geride bırakmıştı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Google’ın bir süredir güvenli olmayan sitelerin önüne geçmeye yönelik adımlar attığı biliniyordu. Şirket, Google Webmasters’ın Google+ sayfasından yaptığı resmi açıklamayla birlikte Ocak ayından itibaren oturum açma veya kredi kartı alanlarını içeren web sayfalarını, internet protokolünün güvenli sürümü olan HTTPS’yi kullanarak sunulmadığı takdirde Chrome’da “Güvenli Değil” olarak etiketleyeceğini duyurdu.
  • Yapay zeka ve akıllı asistanlarla ilgili çalışmalar yürüttüğü bilinen Mark Zuckerberg geçtiğimiz hafta yayınladığı eğlenceli bir videoyla Iron Man filmindeki Jarvis’ten esinlenerek geliştirdiği akıllı ev kontrol sistemini takipçileriyle paylaşarak eklemeyi düşündüğü özellikleri için öneriler istedi. Jarvis’in nasıl geliştirildiğini içeren teknik detaylar da paylaşıldı.
Iron Man filmindeki asistan ile aynı ismi taşıyan Jarvis’i bu videoda ünlü oyuncu Morgan Freeman seslendirdi. Görsel: Facebook
  • Starbucks, iPayYou bitcoin cüzdanı sayesinde mobil uygulamasına dijital para birimi Bitcoin’le ödeme seçeneği ekledi. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce) Bitcoin, geçtiğimiz hafta rekor kırmış ve tüm dünyadaki Bitcoin tutarı 14 milyar doların üstüne çıkmıştı. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • 2017 yılı itibariyle bazı internet firmaları için e-faturaya ve e-arşive geçiş zorunlu hale geliyor. StartupHukuku da bu konuya dair güzel bir rehber hazırlamış.
  • Geçtiğimiz hafta Tesla arabalarının güvenliğiyle ilgili çarpıcı bir video yayınlandı. Video’da Tesla’nın Model X aracı önünde gerçekleşmekte olan bir kazayı gerçekleşmeden önce sezinleyerek otomatik frenleme özelliğini devreye soktuğu görülüyor. (🇹🇷 Türkçe, 🇬🇧 İngilizce)
  • Product Hunt’ın her yıl düzenlediği Golden Kitty Awards’ın kazananları açıklandı. 13 farklı kategoride sahiplerini bulan kazananların listesi.
  • Startup Toolkit, girişimciler için belli konularda makaleler, görsel akış ve hazır bir proje taslağı sunan “Girişimimi nasıl hayata geçirebilirim?” sorusuna cevap arayan bir rehber niteliğinde.
  • Elon Musk ve SpaceX ekibinin Falcon roketinin fırlatışı ve yere inişi esnasındaki heyecanını içeren kısa film, gerçekten izlemeye değer.

2016 yılında zor geçen bir seneyi geride bıraktığımız bir gerçek. Yeni yılın herkese sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini dilerim.

Soru, görüş ve önerilerinizi yazının altına yorum olarak veya Twitter üzerinden bana iletebilirsiniz. Eğer yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna tıklayarak ve paylaşarak devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yeni yılda yeni yazılarda görüşmek dileğiyle..

--

--

Mertcan Yücel
Bir Tutam Girişim

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI