Bonnier News värderingar — vad betyder de för Tech?

Fredrik Bergljung
Bonnier News Tech
Published in
5 min readApr 7, 2020

Detta är en fördjupning av den första delen i Bonnier News Techs Manifest 2020. Du kan läsa hela manifestet här.

Bonnier News är en del av Bonnier-koncernen, och omfattar i sin tur en rad olika enheter med skiftande uppdrag och verksamhet. Den gemensamma kulturella grunden inom Bonnier News utgörs av våra gemensamma värdeord: engagemang, integritet, transparens och affärsmässighet. De bottnar i sin tur i Bonniers publicistiska vision som är vår yttersta riktningsgivare — vår north star för att prata managementkonsultlingo.

I den här bloggposten reflekterar jag runt värdeorden och vad jag ser att de betyder för oss på Bonnier News Tech och för mig som individ. Min förhoppning är att ge dig som läser en mer mångfacetterad bild av vår kulturella grund, och att inspirera till egen reflektion: vad betyder detta för mig i min vardag? För min grupp?

Engagemang

Vi drivs av att bidra till journalistik och innehåll som når och berör många.

Vi bygger långsiktigt goda relationer till kollegor, läsare, kunder och samarbetspartners.

På Bonnier News Tech bryr vi oss om det öppna samhället och vi är helt införstådda med att den vitala roll som oberoende media har i det. Den insikten ger vårt arbete en djupare mening och den gör vår arbetsplats speciell: det är något alldeles unikt att jobba på Bonnier News Tech i skarpa nyhetslägen och då känna att man bidrar med det man kan till att göra samhället mer välinformerat och intressantare.

På Bonnier News Tech värderar vi relationer mellan individer, grupper och avdelningar inom och utanför Bonnier News Tech högt: teamen — inte individen — är organisationens minsta beståndsdel. Hur väl vi lyckas med det vi ska göra beror mycket mer på hur väl relationerna mår än på hur enskilda individer presterar på individnivå. Vi ser organisationen som en organism, inte som en maskin eller fabrik, och det betyder att vi optimerar på helhetens funktion snarare än på varje enskild del var för sig.

Om vi inte har engagemang i organisationen, om vi slutar vårda relationerna och inte bryr oss om vad det är vi egentligen gör, är vi snabbt illa ute. Vi skulle må sämre och skapa sämre produkter vilket i sin tur skulle innebära sämre ekonomi. Det är en negativ spiral som lätt kan starta men som kräver otroligt mycket för att stoppa.

Integritet

Vi står upp för det fria ordet och värnar den oberoende journalistiken. Vi välkomnar att bli granskade såsom vi granskar andra.

Vi upprätthåller god etik, behandlar alla respektfullt och är förebilder för Bonnier News värderingar.

Att vi själva ska tåla samma typ av granskning som den vi själva utför i form av t.ex. grävande journalistik är en förutsättning för att organisationen ska hålla ihop. Det gör att vi kan — och ska — vara öppna med och stolta över det vi gör. Integritet handlar för mig om att uppträda ärligt och visa respekt för mina kollegor, för våra läsare, lyssnare, tittare och deltagare, och inte minst mot mig själv. Integritet är en nödvändig del i tillitsfulla relationer, och tillit är en helt nödvändig förutsättning för lyckad utveckling.

Om vi tappar vår integritet tappar vi snabbt förtroendet internt och externt. Vi skulle sannolikt hamna i en beställar-utförarrelation med andra enheter och avdelningar, med en omfattande och engagemangsdödande byråkratisk apparat runt omkring som följd. Om vi inte litar på varandra så är steget kort till kravspecar, kontraktskrivningar, blame games och annat som utmärker en osund och byråkratiskt inriktad organisation. Vi skulle då förlora förmågan till innovation i högt tempo i en komplex omvärld.

Transparens

Vi verkar för ett öppet samhälle. Vi inkluderar, tar tillvara andras åsikter, delar med oss av information och kunskap.

Vi uppmuntrar till samarbete och kommunikation inom och mellan varumärken och avdelningar.

Transparens gör att vi kan delegera beslut och mandat till lämpliga grupper och personer i hög grad. När alla har en förståelse för helheten, tillgång till data och annan information och är med på vår strategiska riktning så blir vi effektiva och gör rätt saker utan command / predict and control från högre positioner i organisationen. Med transparens kommer också ett ansvar för att hantera det faktum att vi är en stor organisation där mycket händer samtidigt — att det helt enkelt inte går att veta lika mycket om allting även om man skulle vilja; jag måste lita på mina kollegor och att de även ser till mig och mina behov.

Transparens är också en stark drivkraft i arbetet med att bli den inkluderande och bjussiga organisation som vi vill vara. Om vi inte blottar missförhållanden eller försöker skyla över dem så blir vi inte bättre.

Bonnier News Tech har ända sedan bildandet verkat över varumärken och avdelningsgränser. Det ska vi i inte bara fortsätta med utan göra mer av framöver.

Affärsmässighet

Våra affärer finansierar vår journalistik. Vår lönsamhet säkrar våra långsiktiga satsningar.

Vi lyssnar på läsare, kunder och marknader och identifierar ständigt nya affärsmöjligheter med dem och hållbarhet i fokus.

Genom att vara ekonomiskt bärkraftiga kan vi vara oberoende och agera självständigt i högre grad än om vi skulle vara beroende av externa finansiärer. Oberoendet är viktigt inte bara för den journalistiska verksamheten utan också för att kunna fatta sunda tekniska beslut. Genom att sätta läsaren, lyssnaren, tittaren och deltagaren i centrum och försöka göra vårt allra bästa för dem så tror vi att vi kommer att kunna hitta en hållbar affär.

Vi agerar affärsmässigt genom att jobba enligt vetenskaplig metod: att identifiera och formulera problem, beskriva vilken förändring vi vill se i termer av förändring av mätbara KPI:er, göra små experiment och studera och utvärdera innan vi tar nästa steg. Det minskar risken i allt vi gör och det minskar också konflikter som handlar om tyckande och magkänsla.

Att agera affärsmässigt är att agera datadrivet utan att vara datastyrd — om vi blir datastyrda tappar vi lätt kreativ höjd. Men alla beslut ska vara grundade i data och vi ska veta vad det är vi riskerar om/när vi väljer att ta vägar som är nya eller oväntade.

Jaha — och nu då?

Ett bra sätt att glömma bort värderingar är att hänga upp dem som fina affischer på väggen. Om man bara gör det så stelnar de snabbt och blir bara tomma ord. För att hålla värderingarna vid liv och utvecklas som organisation i enlighet med dem så måste vi göra dem, t.ex. genom att då och då ta fram dem i team eller på avdelningsnivå och prata igenom vad de innebär rent praktiskt: “Vad gör man/gör man inte när man är transparent? I vilken utsträckning gör vi det/gör vi det inte? Hur kan vi bli bättre?”. Steget mellan värdering och handling verkar ofta mer komplicerat än vad det är, ändå så glöms det lätt bort för att det är lätt att vara överens om abstrakta begrepp. Därför måste de abstrakta begreppen omsättas i handling, inte sättas på piedestal eller sluta som snygga men tomma väggmålningar.

På Bonnier News Tech håller vi värderingarna levande genom att diskutera dem regelbundet på retrospektiver, avdelningsmöten, one-on-ones och andra tillfällen då vi reflekterar och lär oss för att bli ännu bättre.

--

--