Framgångsfaktorer för korsfunktionellt samarbete

Therese Mattisson
Bonnier News Tech
Published in
3 min readFeb 7, 2023

Hur kan data möjliggöra resultat?
I detta korta inlägg hoppas jag inspirera dig genom att dela med mig av några av insikter som banat väg för mitt teams framgång.

I mitt föregående inlägg om varför just engagemang är nyckeln till lång CLV (customer lifetime value) hos Bonnier News prenumeranter delade jag även nedanstående insikter.

Fyra insikter som möjliggjort snabba resultat för mitt teams korsfunktionella samarbete:

  1. Börja med en tydlig vision och avgränsat scope
  2. Börja litet och låt användare testa tidigt i processen
  3. Arbeta iterativt (vårt agila arbetssättet bygger på iterativa cykler)
  4. Undvik ett beställar/utförande-förfarande genom att satsa på korsfunktionella team för en gemensam förståelse för visionen samt för att arbeta effektivt och möjliggöra snabbare testning

Data möjliggör best practice

Under hela 2022 arbetade vi på Bonnier News med att förstå den resa våra kunder gör. Vi ville tänka på kunden ur ett Bonnier News-perspektiv snarare än för våra enskilda varumärken såsom Dagens Nyheter, Expressen eller Dagens industri. Tidigare hade vi arbetat i silos, där de olika varumärkena drevs som egna affärer. Nu river vi silos för att kunna dra nytta av skalfördelar, plattformar och best practises.

Målsättningen är att framåt kunna basera såväl beslut som kommunikation utifrån de avtryck vi kan följa, snarare än vad vi tror eller hur vi har arbetat tidigare. För detta behövs korrekt och tillgänglig data, som komplement till enkelt visualiserade bilder av kundresan.

Här har jag summerat tre av mina fokusområden för att effektivt kunna styra om till ett mer datadrivet arbete:

  1. Färre men värre insatser, balansgång mellan outcome (effekt) och inte endast output (antal). Teamet avsätter mer tid på att utreda och förstå problemet och inte enbart hitta snabba lösningsförslag.
  2. Optimera hur vi arbetar datadrivet, samt tillgängliggöra data med en 360-vy av en Bonnier News-kund för att möjliggöra optimering i alla led.
    - Hur vet vi att vi har “rätt” insikter för att kunna skala best practice?
    - Hur vi arbetar inom team mellan team samt avdelningar
    - Har vi rätt dokumentation för att sprida och arbeta efter lärdomar samt kvalitetssäkring?
    - Hur och när arbetar vi med AB-tester?
    - Hur tar vi fram agerbara KPI:er som tydligt nycklas till teamet, affärsområdet och bolagets övergripande mål?
  3. Användning av prioriteringsnycklar inom team samt tillsammans med andra team och avdelningar där det finns beroenden där vi låter kvalitativ och kvantitativ data och information leda oss.

Framtiden är ljus

Att sätta gemensam Northen Star kan vara av stor vikt för att skapa gemensam riktning för organisation såväl som team för att visa vart vi är påväg

Bonnier News befinner sig fortfarande på en resa och det finns mycket kvar att göra. Att se kunden från ett helhetsperspektiv samtidigt som vi har hundratals varumärken som verkar inom olika plattformar är både utmanande och spännande.

I nuläget är vi på gång med nya och mer snabbfotade trackinglösningar och vi kommer framåt att se över hur vi kan ta in datapunkter i vår CRM-plattform (varifrån digital kundkommunikation genereras och skickas ut i olika kanaler).

Genom att hitta och testa relevanta triggers i kundbeteendet kommer vi framåt kunna automatisera allt större delar av vår kommunikation. Då kommer vi kunna rikta ett beteendestyrt och personaliserat budskap till våra kunder, i realtid. På så sätt hoppas vi att uppfattas som mer relevanta och därför ha möjlighet att i större grad påverka engagemang och lojalitet.

Summerande bild av teamets fokusområden 2023 gällande data

Här är de saker jag som ledare och teamchef ser mest fram emot under 2023:

  1. Fortsatt korsfunktionellt samarbete mellan avdelningar och kompetenser där vi arbetar nära tillsammans. Vi delar insikter och lösningar för att så småningom kunna sätta best-practice som skalas över hela Bonnier News.
  2. Identifiera, utveckla och optimera våra befintliga och nya segmenteringsstrategier. Detta ska ske med hjälp av analys av den data vi löpande samlar in kring användarens digitala avtryck under hela kundresan.
  3. Enhetlig dataplattform där all data samlas för att möjliggöra en 360-vy av kunden. Några exempel på data som ska kopplas ihop är kundservice, mejl, sajt och extern marknadsföring. En enad kundbild ökar relevansen i kommunikationen genom hela kundresan.
  4. Prediktiva insikter och analyser gör att vi kan börja agera proaktivt snarare än reaktivt för att öka engagemang och lojalitet.

Rekommenderad vidareläsning: Läs gärna 3 konkreta affärscase på hur Bonnier News onboardar ny kund och Varför satsa på lojalitetsarbete och inte enbart intag av nya kunder?

--

--

Therese Mattisson
Bonnier News Tech

Experienced leader who enjoys working with digital growth.I believe that the willingness to dare testing and do things differently will distinguish the winners.