Gemensamma lösningar och samarbete ska lyfta landets bästa journalistik

Kevin Vesterlund
Bonnier News Tech
Published in
5 min readMay 5, 2021

Bakom företagsnamnet Bonnier News döljer sig några av Sveriges mest lästa titlar. Här finns dagstidningar som Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, magasin som Allt om Mat och Teknikens värld och inte minst 42 lokaltidningar över hela Sverige. Gemensamt för dem alla är fokus på träffsäkert journalistiskt innehåll och ambitionen att erbjuda marknadens bästa användarupplevelse.

På Bonnier News strävar vi efter att nyttja vår bredd genom att dela kompetenser, teknik och lärdomar fritt inom organisationen. Mycket av den utveckling som pågår nu har därför som mål att vi i än större utsträckning ska använda gemensamma verktyg och plattformar. Vi vill helt enkelt bli bättre på att dela på likartade tekniska lösningar som uppfyller samma grundbehov!

Vi tänker alltså gemensamt när det gäller sätt att nå ut med vårt innehåll, så våra olika varumärken istället kan lägga sitt fokus på att utveckla det bästa och mest träffsäkra innehållet och produkterna för just dem. Det här är förstås i linje med vår teknikstrategi som säger att respektive varumärke ska fokusera på det som möter användaren — nyhetssajter och appar:

“Den som ska använda våra produkter och tjänster — konsumenten — ska alltid stå i centrum. Allt vi gör ska kunna härledas till en bättre upplevelse för våra konsumenter.”

Ett viktigt steg mot vår vision om ett enhetligt och skalbart tekniskt ekosystem är att skapa en gemensam innehållsplattform. Det gynnar såväl våra redaktioner, analytiker, utvecklare som läsare — win win win!

Tidigare hade varumärkena inom Bonnier News själva ansvaret för större delen av sina tekniska lösningar och plattformar. Vi har haft en mängd olika verktyg för att skapa innehåll och lika många sätt att slussa vidare innehållet innan det till slut visas upp på våra varumärkens kontaktytor. Det har gjort det utmanande att till exempel samarbeta kring nya produkter för att utvecklas i takt med våra läsare.

Nu skapar vi alltså en gemensam innehållsplattform. Den består av flera spår som tillsammans ska förbättra hela processen från att skapa, beskriva och definiera innehåll till att visa upp det på våra nyhetssajter och appar.

Vårt innehåll från ax till limpa:

  1. Innehållsverktyget — alltså hur vi skapar innehållet

Varje dag använder Bonnier News tusentals journalister olika verktyg för att planera, skapa och publicera innehåll i våra olika kanaler. Ett av de viktigaste verktygen är skriv-verktyget. Det finns fortfarande många olika lösningar, men nu har vi börjat att införa ett gemensamt verktyg som kombinerar det bästa av dagens olika verktyg. Vi kallar det nya verktyget för Abbe.
Abbe är i grunden ett och samma verktyg, men med hjälp av en flexibel användarmodell och behörighetsstyrning kan vi anpassa både funktionalitet och behörigheter. Till exempel kan ett varumärke inte se eller publicera innehåll från ett annat varumärke, men ett varumärke kan ge ett annat varumärke tillåtelse att publicera en artikel från dem. Den här modellen gör det alltså skalbart och enkelt att samarbeta kring innehåll, ta ombord nya varumärken eller rent av skapa helt nya produkter.

Skriv-verktyget Abbe

Grunden i Abbe är att skriva och publicera en nyhetsartikel:

  • Skriva rubrik, ingress, brödtext och lägga in bilder eller andra element.
  • Beskriva artikelns innehåll med hjälp av metadata.
  • Välja hur och var artikeln ska publiceras.

Visionen är: ”En lättanvänd och flexibel svit av redaktionella verktyg anpassad för snabba nyheter och fördjupande agendasättande journalistik. Verktygen hjälper journalister att göra jobbet enklare, roligare och med högre kvalitet.”

2. Innehållsmetadata — alltså hur vi beskriver innehållet

Metadata hjälper oss att beskriva vårt innehåll ur olika perspektiv så att det blir lättare att söka, återanvända, gruppera och kategorisera exempelvis artiklar. Syftet med det är att underlätta så att våra läsare får tillgång till just det innehåll som intresserar dem mest, oavsett var de befinner sig eller vilken kanal de föredrar. En förutsättning för att kunna hitta och analysera data i hela den nya innehållsplattformen är att Bonnier News har en gemensam struktur och klassificering av innehållet, alltså att vi beskriver innehållet med metadata på samma sätt över alla våra varumärken.
Därför har vi nu tagit fram en gemensam metadatastruktur för artiklar som bygger på tre centrala begrepp:

  • Ämne. Ett hierarkiskt träd med allmänna ämnen som passar oberoende av varumärke. Ämnesträdet bygger i grunden på den internationella standarden IPTC:s Media Topics.
    Exempel: [Sjukvård & Hälsa] → [Sjukdomar] → [Virussjukdomar] → [Coronavirus] → [Covid-19].
  • Plats. Koordinater eller områden (som kommun, land och liknande) som artikeln relaterar till.
  • Flexibla Entiteter. Två olika entiteter initialt: Personer och organisationer (exempelvis företag, institutioner, partier).

Nästa steg är att göra metadatan lättillgänglig och strukturerad genom att lagra den på samma ställe och ta fram en central tjänst (API) som exponerar metadatan internt för andra tjänster och produkter.

3. Innehållsformat — alltså hur vi definierar innehållsdata

Det är lätt att bli abstrakt när man pratar om innehållsdata trots att det är något väldigt konkret. I alla fall i kod. Man skulle kunna jämföra ett innehållsformat med ett överenskommet kontrakt. I kontraktet definierar vi hur data ska se ut som sen våra redaktionella sajter och nyhetsappar kan tolka för att presentera innehållet för våra läsare.

För att göra det enklare att analysera och innovera på vårt breda innehåll är det helt centralt att vi pratar innehåll på ett enhetligt sätt. Därför har vi under 2020 definierat det här gemensamma formatet som nu har införts av de flesta inom Bonnier News. Det vi jobbar på nu är att alla varumärken ska använda samma API för att hämta innehållet på vårt gemensamma format och sen leverera det vidare till nyhetssajter och appar.

Allt detta arbete med att utveckla en gemensam innehållsplattform möjliggör att vi effektivt kan skapa, beskriva, definiera och till sist leverera artiklar och annat innehåll till våra läsare! Det hjälper oss att bli ännu bättre på att bygga de nya smarta tjänster som efterfrågas för kvalitetsjournalistik, nu och i framtiden.

Vill du vara med i utvecklingen mot en gemensam innehållsplattform för några av Sveriges mest kända varumärken? Samtidigt som du får utveckla produkter som bygger på modern teknik och gör skillnad för demokratin, samhället och det fria ordet? Då kommer du att trivas hos oss på Bonnier News. Vi är stolta över att vara Sveriges största mediehus, och vi tar nu nästa steg tillsammans att skapa morgondagens journalistik. Hör av dig så berättar vi mer! https://www.bonniernews.se/lediga-jobb/

--

--