Kundcenter — bästa språngbrädan in i organisationen

Charlotte Lundqvist
Bonnier News Tech
Published in
5 min readJan 26, 2022
Medarbetarna på Bonnier News Locals kundcenter i Örebro hanterar kundärenden från 43 titlar. På bild syns Sandy Kahlo och Rebecca Junggren. Bild: Pavel Koubek

Att kliva in och lyfta lur kan vara dörren till en roll som tung analytiker eller systemspecialist. Det underlättar att ha pratat med dem som faktiskt är viktigast i affären — de som nyttjar och betalar för tjänsterna, berättar en av Bonniers nyckelspelare i läsaraffären, Erik Sorjonen, som började på kundcenter i Örebro.

Två förutsättningar för att göra ett bra jobb som analytiker är 1. att ha en fallenhet för att tolka data och 2. en förståelse för branschen och organisationen man arbetar inom. På kundcenter fick Erik Sorjonen möjlighet att utveckla båda. Eriks Sorjonens första jobb inom Bonnier News Local var ett sommarvikariat på supporten i Örebro.

– Jag lärde känna produkten väldigt väl under tiden på kundcenter. Inte minst våra olika varumärken och deras läsare.

Interna utvecklingsmöjligheter

Erik Sorjonen

Intresse för teknik och system gjorde att Eriks Sorjonens fick möjlighet att avancera internt. Först till back office — kundservice administrativa avdelning med mer komplicerade kundärenden — och sedan med utveckling av Bonnier News Locals prenumerationssystem.

– Kort därefter fick jag frågan om att tillträda min nuvarande roll som analytiker.

I Eriks Sorjonens fall handlar det framförallt om analys av läsarintäktsdata.

– Jag sätter den i kontext och visualiserar trender och utfall så att den blir begriplig. Det hjälper oss att ta bättre beslut.

Han ser det som en fördel att ha börjat med en kundnära position.

– Det underlättar att ha pratat med dem som faktiskt är viktigast i affären — de som nyttjar och betalar för tjänsterna. Det gör att jag kan förankra det jag gör lite mer. Det är inte bara siffror utan jag har också pratat med kunderna bakom datan.

Rekryterar med omsorg

Kim Ekström är chef på kundcenter sedan 2016. När han rekryterar är personlig mognad och intresse och för de värden Bonnier News står för viktiga egenskaper hos kandidaterna.

Demokrati och yttrandefrihet är centrala begrepp i en organisation som företräder 43 lokaltidningar. För någon som arbetar deltid på kundservice kan det också bidra till motivationen.

Ett varumärke som lockar unga

Flera av deltidsarbetarna på kundcenter pluggar medie- och kommunikationsvetenskap, ekonomi eller statsvetenskap och har ett starkt samhällsintresse.

– För de unga är det inte bara viktigt hur mycket pengar man får ut den 25:e utan också att man vill lägga sin tid på ett schysst företag, säger Kim Ekström.

Det bidrar också till att man vill stanna kvar. Personalomsättningen på kundcenter är förhållandevis låg.

– Du kan vara här till pensionen eller se det som en språngbräda vidare i karriären. Det kan vara en väg in på företaget att jobba några år och visa framfötterna, säger Kim Ekström.

De flesta börjar sin bana på Kundcenters supportavdelning för att sedan gå vidare till att arbeta med andra typer av kundärenden.

Kim Ekström leder 43 medarbetare i åldrarna 20–62 år på Bonnier News Locals kundcenter i Örebro. De hanterar tillsammans 40 000 kundärenden i månaden. Bild: Pavel Koubek.

Intern rekrytering

Det finns möjligheter att utvecklas både inom kundcenter och genom att söka sig vidare till andra avdelningar.

Ambitionen är att teamcheferna ska rekryteras internt. Inte bara som en morot för medarbetarna utan också för att arbetet är komplext med 43 titlar att serva. Det gör det svårare att komma in utifrån.

Själv hoppas Kim Ekström att det blir någon internt som tar över som kundcenterchef om han väljer att gå vidare.

Det händer också att chefer inom andra delar av organisationen rekar på kundcenter i samband med rekrytering. När Läsarshoppen behövde förstärkning frågade de om det fanns någon med rätt kompetens internt. Då var Sofie Fagerberg en toppkandidat.

Från kundcenter till Läsarshoppen

Sofie Fagerberg

När Sofie Fagerberg blev klar med sin utbildning i medie- och kommunikationsvetenskap var hon intresserad av att börja jobba inom Mittmedia (nu en del av Bonnier News).

– Det var ett stort medieföretag med många olika kommunikationsroller. Jag trodde jag skulle kunna lära mig mycket. Sedan var det intressant eftersom vi befinner oss i en övergångsfas — från print till digitalt. Jag tänkte att här kan man verkligen vara med och utveckla hur framtidens nyheter ser ut.

Redan på intervjun med sin teamchef var hon tydlig med att hon hade ett intresse för företaget och ville vidare samtidigt som hon ville lära sig så mycket som möjligt under sin tid på kundcenter.

– Det var en chock att tempot var så högt. Man får vara stresstålig. På morgonen är det många som ringer om det är förseningar, sedan kan det lugna ner sig. Jag tycker att alla ska jobba inom kundservice någon gång i livet. Det är väldigt nyttigt att lära sig hantera olika typer av människor.

Sofie Fagerberg jobbade ett halvår innan hennes teamchef tipsade om att det fanns en öppning på Läsarshoppen. Idag jobbar hon som marknadskoordinator.

– Jag skriver annonser, nyhetsbrev och poster till sociala medier och publicerar allt på Läsarshoppens sajt. Utöver det ingår ansvar för den övergripande utvecklingen på en mer strategisk nivå.

– Jag har haft tjänsten i tre år och trivs. Det är roligt att vara på en avdelning där vi gör folk glada.

Både Erik Sorjonen och Sofie Fagerberg tipsar om att man ska vara öppen med vart man vill om det finns en ny roll inom företaget som lockar — fråga, var nyfiken och gör det lilla extra.

– Cheferna kommer att vilja att du ska utvecklas, säger Sofie Fagerberg.

Är du nyfiken på Bonnier News som bolag? Prata med oss förutsättningslöst! Oavsett var du bor i landet: hör av dig till johan.arvas@bonniernews.se.

--

--