21 oppituntia

Ensimmäinen luku: Filosofia

Thomas Brand
Brandin kirjasto

--

Hiiri ja Liisa kyynellammikkossa (John Tenniel, 1865)

Hiiri loi häneen uteliaan silmäyksen ja näytti vilkuttavan toista pikkusilmäänsä, mutta ei virkannut mitään.

Kun Bitcoinia tarkastellaan pintapuolisesti, voidaan päätyä siihen johtopäätökseen, että se on hidas, tuhlaileva, turhan redundantti ja liian vainoharhainen. Kun tarkastelet Bitcoinia uteliaasta, voit kuitenkin saada selville, että asiat eivät ole aivan sitä miltä ne ensisilmäyksellä vaikuttavat.

Bitcoinilla on tapana ottaa oletuksesi ja kääntää ne päälaellaan. Jonkin ajan kuluttua, juuri kun olit taas mukavuusvyöhykkeelläsi, Bitcoin tulee seinän läpi kuin härkä posliinikaupassa ja murskaa oletuksesi jälleen kerran.

Sokeat munkit tutkivat Bitcoin-härkää

Bitcoin on monien tiedonalojen lapsi. Niin kuin sokeat munkit, jotka tutkivat elefanttia, jokainen, joka lähestyy tätä uutta teknologiaa, tekee niin eri näkökulmasta. Kaikki päätyvät erilaisiin päätelmiin pedon luonteesta.

Seuraavat oppitunnit koskevat joitain oletuksiani, jotka Bitcoin rikkoi, ja tekemiäni johtopäätöksiä. Seuraavan neljän oppitunnin aikana tutkitaan filosofia kysymyksiä, jotka koskevat muuttumattomuutta, niukkuutta, sijaintia ja identiteettiä.

Viidennessä oppitunnissa selvitetään sitä, kuinka Bitcoinin syntymätarina ei ole vain kiehtova, vaan ehdottoman välttämätön johtajattomalle järjestelmälle. Tämän luvun kaksi viimeistä oppituntia tarkastelevat sananvapauden voimaa ja henkilökohtaisen tietämyksemme rajoja, jotka heijastelevat Bitcoinin kaninkolon yllättävää syvyyttä.

Toivon, että huomaat Bitcoinin maailman olevan yhtä opettavainen, kiehtova ja viihdyttävä niin kuin minäkin huomasin ja huomaan edelleen. Kehotan sinua seuraamaan valkoista kania ja tutkimaan kaninkolon syvyyttä. Pidä kiinni taskukellostasi, mene alas ja nauti pudotuksesta.

Kuvalähde: auspices / Foter.com / CC BY

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.