21 oppituntia

Johtopäätökset: Mitä olemme oppineet

Thomas Brand
Brandin kirjasto
3 min readNov 5, 2019

--

Keskellä pihaa oli pöytä ja pöydällä suuri vadillinen leivoksia; ne näyttivät niin herkullisilta, että Liisalle tuli nälkä niitä katsellessa. (Kuvalähde: John Tenniel, 1865)

“Aloita alusta”, sanoi kuningas juhlallisesti, “ja jatka loppuun asti, siinä lopeta.”

Mielestäni kaikki vastaukset kysymykseen “Mitä olet oppinut Bitcoinista?” oat aina epätäydellisiä, kuten alussa mainitsin. Moninaisten elävinä pidettävien järjestelmien välinen symbioosi — Bitcoin, teknosfääri ja taloustiede — on liian toisiinsa kytkeytyneitä, aiheita on liian monia ja asiat etenevät liian nopeasti, jotta yksittäinen ihminen ymmärtäisi kaiken siihen liittyvän täysin.

Jopa täysin sitä ymmärtämättä, ja sen kaikista outouksista ja näennäisistä puutteistaan huolimatta, Bitcoin epäilemättä toimii. Se tuottaa lohkoja noin kymmenen minuutin välein ja tekee sitä kauniisti. Mitä kauemmin Bitcoin toimii, sitä useammat ihmiset päättävät käyttää sitä.

“Asiat ovat kauniita, kun ne toimivat. Taide on toimintaa.”
Giannina Braschi

Bitcoin on internetin lapsi. Se kasvaa eksponentiaalisesti, hämärtäen tieteenalojen välisiä rajoja. Ei ole esimerkiksi selvää, mihin puhtaan teknologian valtakunta päättyy ja mistä toinen valtakunta alkaa. Bitcoin edellyttää, että tietokoneet toimivat tehokkaasti, mutta tietojenkäsittelytiede ei riitä Bitcoinin ymmärtämiseen. Bitcoin ei ole vain rajaton ja rajoittamaton sisäisen toimintansa kannalta, vaan myös rajaton akateemisten alojen osalta.

Taloustiede, valtio-oppi, peliteoria, rahatalouden historia, verkkoteoria, rahoitustiede, kryptografia, informaatioteoria, sensuuri, oikeustiede ja sääntely, organisaatiotieteet, psykologia — kaikki nämä ja muut ovat asiantuntemuksen alueita, jotka voivat auttaa meitä ymmärtämään, miten Bitcoin toimii ja mitä Bitcoin on.

Yksikään keksintö ei ole vastuussa omasta menestyksestään. Se on yhdistelmä useita, aiemmin toisiinsa liittymättömiä asioita, jotka on liimattu toisiinsa peliteoreettisin kannustimin ja jotka yhdessä saavat aikaan Bitcoin-vallankumouksen. Monien tieteenalojen kaunis sekoitus tekee Satoshista neron.

Muiden monimutkaisten järjestelmien tavoin myös Bitcoinissa on pitänyt tehdä kompromisseja tehokkuuden, kustannusten, turvallisuuden ja monien muiden ominaisuuksien suhteen. Aivan kuten ei ole täydellistä ratkaisua ympyrän neliöimiseksi, mikä tahansa ratkaisu sellaiseen ongelmaan, jonka Bitcoin yrittää ratkaista, on aina epätäydellinen.

En usko, että meillä voi enää koskaan olla hyvää rahaa ellemme ota sitä pois valtion käsistä. Emme toisin sanoen voi sitä väkivalloin ottaa pois valtion käsistä, vaan voimme jollakin ovelalla tavalla panna alulle jotakin sellaista, mitä ne eivät voi pysäyttää.
Friedrich A. Hayek

Bitcoin on ovela epäsuora tapa palauttaa kestävä raha takaisin maailmaan. Bitcoin tekee sen asettamalla omaehtoisen itsenäisen yksilön kunkin solmun taakse, aivan kuten Leonardo da Vincin yritti ratkaista Vitruviuksen miehen avulla ympyrän neliöimisen matemaattisen ongelman. Solmut poistavat tehokkaasti kaikki käsitykset keskipisteestä luomalla järjestelmän, joka on hämmästyttävän antihauras ja äärimmäisen vaikea sammuttaa tai sulkea. Bitcoin elää ja sen sydämensyke jatkuu kauemmin kuin kenenkään meidän.

Liisa löytää oven verhon takaa (Kuva: John Tenniel, 1865)

Toivottavasti olet nauttinut näistä 21 oppitunnista. Ehkä tärkein opetus on, että Bitcoinia on tarkasteltava kokonaisvaltaisesti useasta eri näkökulmasta, jos haluat saavuttaa jotain sellaista, joka edes lähentelee kokonaiskuvaa. Aivan kuten yhden osan poistaminen monimutkaisesta järjestelmästä tuhoaa kokonaisuuden, Bitcoinin osien tutkiminen toisistaan erillään pilaa sitä koskevan ymmärrykseksi. Olen onnellinen kuolinvuoteellani, jos edes yksi ihminen poistaa sanastostaan sanan “lohkoketju” ja korvaa sen sanalla “lohkojen ketju”.

Minun matkani joka tapauksessa jatkuu. Aion uskaltautua vielä syvemmälle kaninreiän syvyyksiin ja kutsun sinut mukaan matkalleni.

Seuraa Gigiä Twitterissä ja tutustu hänen muihin kirjoituksiinsa. Kuuntele myös joitakin niistä keskusteluohjelmista, joihin Gigi on osallistunut.

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.