21 oppituntia

10. oppitunti: Arvo

Thomas Brand
Brandin kirjasto
2 min readOct 30, 2019

--

Kuvalähde: Chapter 4 ~ The Rabbit Sends In A Little Bill

Tulija olikin valkoinen kani, joka hitaasti tipsutti takaisin, katsellen joka askelella hätäisesti ympärilleen, ikään kuin jotain etsien.

Arvo on jokseenkin paradoksaalista. Vuosisatojen saatossa on esitetty lukuisia teorioita, jotka yrittävät selittää, miksi arvostamme tiettyjä asioita enemmän kuin toisia asioita. Ihmiset ovat olleet tietoisia tästä paradoksista tuhansien vuosien ajan. Platon kirjoitti dialogissaan Euthydemoksen kanssa meidän arvostavan joitakin asioita, koska ne ovat harvinaisia, ei pelkästään niiden selviytymisellemme välttämättömän luonteen vuoksi.

Euthydemoksen kunniaksi lyöty hopeakolikko (n. 230–200 eaa.) (Kuvalähde: Wikipedia)

Jos olette järkeviä, varoitatte oppilaitannekin ryhtymästä väittelyyn kenenkään muun kuin teidän tai toistensa kanssa. Katsos, Euthydemos, harvinainen on aina arvossaan, mutta halvinta on vesi, vaikka se on hyvää, niin kuin Pindaros sanoo.
- Platon

Arvon paradoksi osoittaa jotain mielenkiintoista meistä ihmisistä: me näytämme arvostavan asioita subjektiivisesti, mutta teemme niin tietyillä ei-mielivaltaisilla perusteilla. Jokin voi olla meille arvokasta useista eri syistä, mutta arvostamillamme asiat jakavat tiettyjä ominaisuuksia. Jos voimme kopioida jotain hyvin helposti tai jos sitä on luonnostaan runsaasti, emme arvosta sitä.

Näyttää siltä, että arvostamme jotain, koska se on niukkaa (kulta, timantit, aika), vaikeaa tai työvoimavaltaista tuottaa, sitä ei voi korvata (vanha valokuva rakkaastasi), se on hyödyllinen tavalla, joka antaa meille mahdollisuuden tehdä asioita, joita emme muutoin voineet, tai näiden yhdistelmä, kuten suuret taideteokset.

Itävaltalaisen taloustieteen perustajaisä Carl Menger ratkaisi vesi ja timantti -paradoksin subjektiivisesta arvoteoriasta johdetun rajahyödyn avulla.

Bitcoin on kaikkea edellä mainittua: se on erittäin harvinaista (21 miljoonaa), sitä on aina vain vaikeampaa tuottaa (lohkopalkkion puoliintuminen), sitä ei voi korvata (kadonnut yksityinen avain katoaa ikuisiksi ajoiksi) ja se antaa meille mahdollisuuden tehdä joitakin varsin hyödyllisiä asioita. Se on kiistatta paras väline rajat ylittävään arvon siirtoon, käytännössä sensuurille ja takavarikoille vastustuskykyinen. Lisäksi se on itsenäinen arvon säilyttäjä, joka antaa yksilöille mahdollisuuden säilyttää vaurauttaan pankeista ja valtioista riippumatta vain kaksi asiaa nimetäkseni.

Bitcoin opetti minulle arvon olevan subjektiivista, mutta ei mielivaltaista.

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.