21 oppituntia

9. oppitunti: Inflaatio

Thomas Brand
Brandin kirjasto
5 min readOct 30, 2019

--

Punaisen kuningattaren kisa (John Tenniel, 1865)

Rakas, täällä meidän on juostava niin nopeasti kuin pystymme vain pysyäksemme paikoillamme. Ja jos haluat mennä minne tahansa, sinun on juostava kaksi kertaa nopeammin.

Yrittäessämme ymmärtää rahataloudellista inflaatiota ja miten Bitcoinin kaltainen ei-inflatorinen järjestelmä saattaisi muuttaa tapaa, millä teemme asioita, oli taloustieteen tutustumisen lähtökohtani. Tiesin, että inflaatio oli nopeus, jolla uutta rahaa luotiin, mutta en tiennyt juuri sen enempää.

Vaikka jotkut taloustieteilijät väittävät inflaation olevan hyvä asia, toiset väittävät, että “kovaa” rahaa, jota ei voi helposti lisätä — kuten oli kultakannan aikoina — on välttämätöntä terveen talouden kannalta. Bitcoin, jonka tarjonta on kiinteät 21 miljoonaa, on samaa mieltä jälkimmäisen leirin kanssa.

Inflaation vaikutukset eivät yleensä ole heti ilmeisiä. Inflaatioasteesta (samoin kuin muista tekijöistä) riippuen syyn ja seurauksen välinen aikaväli voi olla useita vuosi. Ei vain näin, vaan inflaatio vaikuttaa eri ihmisryhmiin enemmän kuin toisiin. Kuten Henry Hazlitt huomauttaa kirjassaan Talous yhdeltä istumalta: “Taloustieteen harjoittaminen perustuu minkä tahansa yksittäisen teon tai toimintaperiaatteen välittömien seurausten näkemisen lisäksi myös sen pitkän aikavälin seurauksien näkemiseen; se koostuu kyseisen toimintaperiaatteen seurauksien jäljittämisestä yhden ryhmän lisäksi kaikille ryhmille.”

Yksi henkilökohtaisista havahtumisen hetkistäni oli oivallus, että uuden valuutan liikkeeseenlasku — luomalla enemmän rahaa — on taloudellista toimintaa, joka eroaa täysin kaikesta muuta taloudellista toiminnasta. Vaikka todelliset tavarat ja palvelut tuottavat todellista arvoa todellisille ihmisille, rahan luominen tekee päinvastoin: se vie arvoa kaikilta niiltä, joilla on hallussaan paisutettua valuuttaa.

Puhdas inflaatio — tarkoittaen puhdasta lisärahan liikkeelle laskemista seurauksella, että palkat ja hinnat nousevat — saattaa näyttää lisäkysynnän luomiselta. Mutta se ei ole sitä oikeiden tuotteiden todellisena tuotantona ja vaihdantana.
- Henry Hazlitt

Inflaation tuhoisa voima käy ilmi heti, kun pieni inflaatio muuttuu suureksi. Jos raha hyperinflatoituu, asiat saavat ruman käänteen todella nopeasti. Kun inflatoitunut valuutta hajoaa, se ei pysty säilyttämään arvoa ajan myötä ja ihmiset kiirehtivät hankkimaan mitä tahansa sellaisia hyödykkeitä, jotka säilyttävät arvonsa.

Toinen hyperinflaation seuraus on, että kaikki rahat, jotka ihmiset ovat säästäneet elämänsä aikana, käytännössä katoavat. Paperiraha on edelleen tietysti lompakossasi. Mutta se on täsmälleen sitä itseään: arvotonta paperia.

Weimarin tasavallan hyperinflaatio (1921–1923)

Rahan arvo laskee myös niin sanotun “vähäisen” inflaation myötä. Se vain tapahtuu niin hitaasti, että useimmat ihmiset eivät huomaa ostovoimansa vähenevän. Kun painokoneet ovat päällä, valuutan määrää voidaan helposti kasvattaa, ja se, mikä oli aiemmin vähäistä inflaatiota, voi muuttua napin painalluksella suureksi inflaatioksi. Vähäinen inflaatio johtaa yleensä suoranaiseen inflaatioon, kuten taloustieteilijä Friedrich A. Hayek huomautti eräässä esseessään.

Kuvalähde: Bastion Magazine

“Vähäinen” tasainen inflaatio ei voi auttaa — se voi johtaa vain suoranaiseen inflaatioon.
Friedrich A. Hayek

Inflaatio on erityisen petollista, koska se suosii niitä, jotka ovat lähempänä painokonetta. Äskettäin luodun rahan kierto ja hintojen sopeutuminen vie aikaa, joten jos pystyt saamaan käsiisi enemmän rahaa ennen kuin kaikkien muiden rahan arvo laskee, olet inflaatiokäyrän edellä. Tämän vuoksi inflaatiota voidaan pitää piiloverona, koska loppujen lopuksi valtiot hyötyvät siitä, kun kaikki muut päätyvät maksamaan inflaation hinnan.

Mielestäni ei ole liioiteltua sanoa, että historia on suurelta osin inflaation historiaa ja yleensä inflaatioiden, jotka valtiot ovat suunnitelleet valtion eduksi.
Friedrich A. Hayek

Toistaiseksi kaikki valtion hallitsemat valuutat on lopulta korvattu tai ne ovat romahtaneet kokonaan. Riippuen siitä, kuinka pieni inflaationopeus on, “tasainen” kasvu on vain yksi tapa sanoa eksponentiaalinen kasvu. Luonnossa, kuten taloustieteessä, kaikkien räjähdysmäisesti — eksponentiaalisesti — kasvavat järjestelmät tasautuvat lopulta tai kärsivät katastrofaalisesta romahduksesta.

“Se ei voi tapahtua minun kotimaassani”, ajattelet luultavasti. Et usko tätä, jos olet kotoisin tällä hetkellä hyperinflaatiosta kärsivästä Venezuelasta. Raha on pohjimmiltaan arvotonta, kun inflaatio on yli miljoona prosenttia.

Se ei välttämättä tapahdu seuraavien parin vuoden aikana tai kohdistu sinun maasi valuuttaan. Vilkaisu historiallisten valuuttojen luetteloon osoittaa, että se tapahtuu väistämättä riittävän pitkän ajan kuluessa. Muistan ja käytin monia mainituista: Itävallan šillinkiä, Saksan markkaa, Italian liiraa, Ranskan frangia, Irlannin puntaa, Kroatian dinaaria ja niin edelleen. Isoäitini käytti jopa Itävalta-Unkarin kruunua. Ajan myötä käytössä olevat valuutat siirtyvät hitaasti mutta varmasti ajasta ikuisuuteen. Ne hyperinflatoituvat tai ne korvataan. Ne ovat pian historiallisia valuuttoja. Ne poistuvat käytöstä.

“Historia osoittaa valtioiden kiusauksen kasvattaa rahavarantoja liian suureksi.
- Saifedean Ammous

Miksi Bitcoin on erilainen? Toisin kuin valtion määräämät valuutat, rahahyödykkeillä, joita valtiovalta ei sääntele, mutta jotka noudattavat fysiikan lakeja, on taipumus selviytyä ja jopa säilyttää arvonsa ajan myötä. Tähän mennessä paras esimerkki tästä on kulta, joka, kuten osuvasti nimetty kulta-kunnollinen-puku -suhde osoittaa, on säilyttänyt arvonsa satojen ja jopa tuhansien vuosien ajan. Se ei ehkä ole täysin “vakaa” — lähtökohtaisesti kyseenalainen käsite — mutta sen säilyttämä arvo on ainakin samassa suuruusluokassa.

Jos rahahyödyke tai valuutta säilyttää hyvin arvonsa läpi ajan ja avaruuden, sen katsotaan olevan kova ja luja. Jos se ei voi säilyttää arvoaan, koska se heikkenee helposti tai inflatoituu, sitä pidetään pehmeänä ja heikkona valuuttana. Kovuuden käsite on välttämätön Bitcoinin ymmärtämiseksi, ja sitä on syytä tutkia perusteellisemmin. Palaamme siihen viimeisessä taloudellisessa oppitunnissa: kestävä raha.

Entistä useammat maat kärsivät hyperinflaatiosta, jonka vuoksi entistä useammat ihmiset kohtaavat kovan ja pehmeän rahan todellisuuden. Jos olemme onnekkaita, ehkä jotkut keskuspankkiirit joutuvat arvioimaan rahapolitiikkansa uudelleen. Mitä tahansa tapahtuukaan, Bitcoinin ansiosta saamani oivallukset ovat luultavasti korvaamattomia, olipa lopputulos mikä tahansa.

Bitcoin opetti minulle inflaation piiloveromaisesta luonteesta ja hyperinflaation katastrofista.

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.