Hissipuheen terävöittäminen

Marty’s Ƀent -uutiskirje #355

Thomas Brand
Brandin kirjasto
2 min readMar 27, 2020

--

Kuva: Jason Dent / Unsplash

Olen aina yrittänyt “terävöittämään hissipuhetta”, koska olen ollut hieman kiinnostunut Bitcoinista ja joutunut aiemmin selittämään Bitcoinia monille muille. Haluan saada aikaan “aha!”-elämyksen riippumatta siitä, kuka minä olen (tämä päättyy yleensä melko huonosti) yrittäessäni selittää Bitcoinia. Hissipuheesta on ollut monia muotoja vuosien varrella, kun ymmärrykseni on kehittynyt uuden tiedon sulattelun myötä. Päädyimme yksinkertaiseen tapaan Bitcoinin selittämisessä viimeksi keskustellessamme Justin Moonin kanssa Tales of the Cryptissä. Uusi selitys mielestäni saa todella vastakaikua niiltä ihmisiltä, jotka yrittävät vilpittömästi ymmärtää Bitcoinia ensimmäistä kertaa. Bitcoin on tavallisen ihmisen valuutta.

Säästääkseen rahaa, jonka ostovoima säilyy koko elämän läpi nykymaailmassa, tavallisen ihmisen on tunnettava 401k-järjestelyt, sijoitusrahastot, osakkeet, joukkovelkakirjat ja muut sijoitusvälineet rahojensa sijoittamiseksi, koska säästötilille hillotut rahat menettävät inflaation vuoksi ostovoimaansa. Tämä on sen inflaatiojärjestelmän luonne, jota haukuin eilisessä uutiskirjeessä. Tavalliselle ihmiselle tämä on erittäin vaivalloista, koska näiden sijoitusvälineiden opettelu syö merkittävän määrän aikaa ja rahaa. Monilla ihmisillä ei ole aikaa opetella näiden tuotteiden toimintaa ja syventyä niihin sijoittamiseen liittyviin riskeihin, koska heidän on pakko tehdä uuvuttava määrä työtä ja kasvattaa perhettään. Tämä jättää tavallisen ihmisen erittäin epäedulliseen asemaan hänen yrittäessään kiivetä ylemmäs yhteiskunnan tikkaita pitkin.

Bitcoin puolestaan järjestelmän, jossa tavallinen ihminen hyötyy suuresti siitä, että hänen säästönsä säilyttävät arvonsa ostovoiman muodossa (ja ehkä jopa kasvattaessaan arvoa) pitkällä aikavälillä, koska ei ole (valtavaa) riskiä siitä, että prosenttiosuutesi kokonaistarjonnasta laskisi keinotekoisesti tulostamalla lisää bitcoineja. Se on rahajärjestelmä, joka voisi tarjota tavalliselle ihmiselle mielenrauhan ja paremman perustan sosiaaliselle nousulle. Enää ei tarvitse kuluttaa aikaa ja energiaa ja stressaantua siitä, että yrittää navigoida petollisen ostovoimaa kuluttavan inflaatiorahajärjestelmän merten läpi.

Monet bitcoinin selittämiseen liittyvät ongelmat johtuvat siitä, että se on niin monitahoinen. Usein on vaikea päättää, mistä aloittaa. Olen huomannut, että yritys selittää Bitcoinin toimintaa teknisellä tasolla (toisin sanoen louhinta, konsensuskoodi, täydet solmut ja niin edelleen) ei ole koskaan hyvä päätös, kun joku yrittää selittää tätä järjestelmää toiselle ensimmäistä kertaa. Mielestäni Bitcoinin määritteleminen tavallisen ihmisen valuutaksi on erittäin toimiva lähtökohta, koska se auttaa ihmisiä ymmärtämään, mitä nykymaailmassa on todella tehtävä rahan säästämiseksi ja tarjoaa vaihtoehtoisen — luultavasti paremman — tavan, jota he voivat sitten ryhtyä tutkimaan perusteellisemmin.

Sen ymmärtäminen, miksi rahaa on ehkä mietittävä uudelleen, saattaa mielestäni olla välttämätön edellytys sen ymmärtämiseksi, miten Bitcoinin taustalla olevat kannustimet ja konsensusjärjestelmät toimivat. Mitä te kummajaiset ajattelette?

Lopullinen ajatus …

Olen valmis tapaamaan ulkoavaruuden muukalaiset.

Suomennos Marty Bentin (Twitter) uutiskirjeestä “Issue #355: Sharpening the pitch”. Uutiskirje ilmestyi 6.11.2018.

Marty Bent on tunnettu amerikkalainen bitcoinaaja, jonka tuotantoa ovat muun muassa Marty’s Ƀent -uutiskirje ja Tales from the Crypt -podcast yhdessä Matt Odellin kanssa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Brandin kirjasto
Brandin kirjasto

Published in Brandin kirjasto

Kirjastoon on koottu pääasiassa Bitcoinia, taloustiedettä ja politiikkaa koskevaa (suomennettua) luettavaa. Voit ottaa kirjastonhoitajaan yhteyttä sähköpostitse thomasbrand@gmx.com.

Thomas Brand
Thomas Brand

Written by Thomas Brand

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.