Koronapaniikki (Osa: II)
Morgan Houselin essee
Ensimmäinen osa on tässä.
Monet asiat näyttävät nyt jälkikäteen ilmeisiltä. On niin helppoa syyttää itseään. Muista kuitenkin, että historiaan taaksepäin katsomisen ongelma on siinä, että tiedät nyt, kuinka tarina eteni, ja on mahdotonta poismuistaa, mitä tiedät tänään ajatellessasi menneisyyttä. Syy sille, miksi asiat vaikuttavat jälkikäteen ilmiselviltä, johtuu siitä, että maailma muuttui viime viikolla. Et voi syyttää viikon takaista itseäsi siitä, että et tiedä, miten maailma muuttuisi.
Epävarmuus pienentää näkökenttääsi pahimmalla mahdollisella hetkellä. Kun maailma muuttuu 24 tunnin aikana, on vaikea ajatella 24 tuntia pidemmälle. Tulevaa vuotta on mahdotonta kuvitella, kun aamiaisen aikaiset oletukset tuhoutuivat päivälliseen mennessä. Ironista on, että pitkän aikavälin ajattelu on voimallisinta, kun kaikki näyttää hajoavan palasiksi. Suurin osa pitkän aikavälin tuloksista määräytyy pienessä aikaikkunassa tehtyjen päätösten perusteella, ja juuri nyt on yksi niistä ajoista. Nyt on traaginen hetki olla lyhytnäköinen.
On vaikea tietää, miten reagoit riskeihin. Jos olisit kysynyt sijoittajalta kaksi kuukautta sitten, mitä he ajattelisivat 25 prosentin markkinoiden laskusta, useimmat olisivat sanoneet: “Ooo, tarjouksia. Se olisi ihanaa! Mutta on helpompia sanoa niin kuin tehdä niin nyt, koska kaksi kuukautta sitten et kyennyt käsittelemään asiaan liittyviä seikkoja, kuten perheesi terveydentilaa vaarassa tai mahdollisuutta sille, että tämä voisi vaarantaa työpaikkasi. Warren Buffettin siteeraaminen härkämarkkinoilla on helpompaa kuin olla rohkea reaaliaikaisen hätäännyksen hetkellä.
Suhteellisia arvoja on vaikea käsitellä. Osakemarkkinat ovat edelleen korkeammalla tasolla kuin joulukuussa 2018. Osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin vuoden 2017 lopulla, kun älykkäät ihmiset olivat ällikällä lyötyjä siitä, kuinka korkealla markkinat tuolloin olivat. Mutta kukaan ei voi sanoa: “Sinun pitäisi tuntea olevasi rikas tänään.” Ei se maailma toimi sillä tavalla, olipa se järkevää tai ei. Ihmiset arvioivat hyvinvointiaan suhteessa muihin ihmisiin heidän ympärillään ja suhteessa siihen, kuinka he ovat itse aiemmin pärjänneet.
On okei myöntää, että selviämme tästä ja että tämä on iso juttu. Ne eivät sulje toisiaan pois. On houkuttelevaa laittaa itseensä yhteen kahdesta leiristä: puhdas paniikki tai puhdas optimismi. Harmaa alue tuntuu päättämättömältä, jota on vaikea erottaa tietämättömistä. Mutta se on todennäköisesti järkevin paikka. Optimismin supersankaripersoonallisuus toisella ja paranoidinen toisella puolella on hyödyllistä maailmassa, jossa pitkäaikaisen kasvun keskeyttävät paniikkihetket ovat normi.
On myös hyvä myöntää, että asiat todennäköisesti pahenevat, mutta meillä ei ole melkein minkäänlaisia odotuksia hyvistä uutisista. Joten hyvät uutiset tulevat tuntumaan sensaatiomaisilta. Tämä pätee sekä markkinahintoihin että (vielä tärkeämmin) ihmisten yleiseen optimismiin.
Varasuunnitelmat, turvaverkot, joustavuus ja mahdollisuus virheille olivat yhtä tärkeitä kaksi kuukautta sitten kuin nykyisinkin. Se on vain selvempää tänään. Yritä pitää tämä mielessä, kun tämä on ohi.
“Historia ja yhteiskunnat eivät ryömi. Ne hyppivät. Ne menevät murtumasta murtumaan ja välissä on muutama värähdys. Kuitenkin me (ja historioitsijat) haluamme uskoa ennustettavaan pienten askelten etenemiseen.”, Taleb sanoo kirjassaan Musta joutsen. Siksi on helppo aliarvioida sitä, kuinka paljon maailma voi muuttua yli 99 prosenttia siitä ajasta, kun maailma ryömii.
Nyt on hyvä aika ryhtyä pitämään päiväkirjaa. Sen ei tarvitse olla pitkä. Mutta on hyvin mahdollista, että kerrot lapsenlapsillesi näistä päivistä. Muista myös, että on vaikea poismuistaa, mitä tiedät menneisyydestä, kun tarkastelet sitä tästä hetkestä taaksepäin. Sinun on siis hyvä dokumentoida ajatuksiasi reaaliajassa, ennen kuin tulevat muutokset vääristävät ajatuksiasi — mitä muutokset sitten ikinä sitten ovatkaan.
Suomennos Morgan Houselin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Corona Panic (Part II)”. Artikkeli on alun perin julkaistu Collaborative Fundin blogissa 12.3.2020.
Housel on pääomasijoitusyhtiö Collaborative Fundin partneri ja The Motley Foolin ja The Wall Street Journalin entinen kolumnisti.
Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).