Yksilön nousu, valtion kaatuminen

Aleksandar Svetskin essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
17 min readFeb 27, 2020

--

“Suurin vaara valtiolle on itsenäinen, älyllinen kritiikki.”

— Murray N. Rothbard

Omistettu niille, jotka nousivat tyranniaa vastaan. Tänään Hongkongin asukkaat, huomenna, me kaikki.

Miksi Bitcoinilla on merkitystä?

Kirjoin noin vuosi sitten artikkelin Hacker Noonissa, jonka otsikko on “Miksi Bitcoin on tärkeä”.

Tarkastelin Bitcoinia perusperiaatteiden näkökulmasta tutkien aluksi yhteiskunnallista stäkkiä eli pinoa, rahan roolia yhteiskunnassa, miten raha kehittyi ajan myötä, sen perusominaisuuksia ja toimintoja, ja kirjoitukseni huipentui analyysiin siitä, miksi Bitcoin on ylivoimainen sekä rahayksikkönä että rahaverkkona (toisin sanoen rahapoliittisena käyttöjärjestelmänä).

Tässä kirjoituksessa haluaisin omaksua kenties “vallankumouksellisemman” lähestymistavan siihen, miksi Bitcoin on tärkeä ja miksi sillä on merkitystä.

Winston Smithin alitajuinen huuto

Se on se “asia”, jota Orwellin loistoteoksen Vuonna 1984 päähenkilö (Winston Smith), tietämättään vaati ja kuvaili O’Brienin kiduttaessa häntä.

Hyvän “voima”, joka on kaikissa ihmisissä” ja vapauden halu oli ja tulee aina säilymään, mutta väline, jonka kautta se voisi ilmentyä autoritaarisen valtion sortotoimista huolimatta, ei vain ollut olemassa eikä voinutkaan olla vielä tuolloin olemassa.

Mutta emme enää elä vuotta 1984. Ajat ovat muuttuneet.

Bitcoin on tärkeä, koska Bitcoin on tuo työkalu.

Se on se, mitä me, vallankumoukselliset, olemme odottaneet kaiken aikaa saapuvaksi.

Meillä on henkeä, tahtoa, me tiesimme jonkin olevan vialla, mutta meiltä puuttui työkalu, jolla pystyisimme asettumaan Isoveljeä vastaan.

Bitcoin on tuo työkalu.

Vaikka on loistavaa rikastua siksi, että olit mukana peleissä jo varhaisessa vaiheessa (ahneus kannustaa minua yhtä paljon kuin muitakin), se on juuri tämä Bitcoinin vallankumouksellinen näkökohta, jonka pitäisi innostaa sinua sen tulevaisuuden näkymistä.

Ruutivallankumouksen jälkeen tavalliset ihmiset eivät ole voineet asettua seisomaan niitä vastaan, jotka ovat päättäneet sortaa tai hallita heitä epäoikeudenmukaisesti. Tällä kertaa vallankumous tapahtuu kuitenkin rauhanomaisesti ja väkivallattomasti, joka antaa meille mahdollisuuden rauhanomaisesti irtautua — kuten John Galt ja “järjen ihmiset” tekivät Ayn Randin teoksessa, Kun maailma järkkyi.

Tämä on syy sille, miksi Bitcoin on tärkeä ja miksi sillä on merkitystä, ja miksi Satoshin legendasta tulee ihmiskunnan historian syvällisin tarina sitten ajanlaskun alun (mihin tahansa uskonnolliseen tapahtumaan tai tarinaan verrattuna).

Tämä seikka vain vahvistaa sen, miksi Craig Wrightin ja hänen seuraajiensa kaltaiset Kool-Aidia juoneet suuruudenhullut ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan Satoshin ja Bitcoinin vastakohta.

Vallankumoukselliset ja uudistajat

Bitcoin on se kanta, jonka me otamme tällä vuosikymmenellä, tällä vuosituhannella ja tällä vuosituhannella.
Bitcoin on se työkalu, jonka avulla erotamme rahan ja valtion.
Bitcoin on se ukkosenjohdatin, joka kokoaa yhteen vallankumoukselliset ja uudistajat.

Bitcoin on vapauttajille, lähetyssaarnaajille ja visionaarisille. Se on myös lähtöisin heistä.

Bitcoin on niille ihmisille, jotka eivät hyväksy tukahduttamista, sortoa tai sanelua, jossa olemme keskussuunnittelijoiden, byrokraattien, sortajien, huomiohakuisten, korruptoituneiden poliitikkojen, kierojen pankkiirien, taustavaikuttajien, hiipivän sosialismin ja rosvokapitalismin oikuille ja mielihaluille alistettuja.

Koskaan ei ole ollut työkalua, joka olisi niin rikkoutumaton, mutta samalla luonnostaan niin tehokas ja helppokäyttöinen kuin Bitcoin.

Sen avulla voimme luoda “valtion” uudelleen.
Muutamme yhteiskuntaa.

Määrittelemme uudelleen sen, mitä tarkoittaa olla nykyaikainen ja yhteistyöhaluinen ihminen.

Olenko jo syvässä päässä?
Tietysti.

Mutta täällä on aivan uusi maailma — ja jossain vaiheessa tiedän sinun liittyvän mukaan.

Tämä essee olkoon lähtöpiste…

Rahan ja valtion erottaminen

Tämä vuosisata tullaan määrittelemään rahan ja valtion erottamisella toisistaan. Älä kuvittele mitään muuta.

Se on jo alkanut, eikä mikään voi pysäyttää sitä.

Se on väistämätöntä, tietysti olettaen, että onnistumme pysymään hengissä.

Vaihtoehtona on parasiittinen dystooppinen tulevaisuus, jossa yhteiskunta syö itse itseään, kunnes se romahtaa.

Joten… jos erehdymme ihmiskunnan säilymisen suhteen, meidän on oltava rehellisiä itsellemme ja ymmärrettävä, että paradigman muutos on lähellä.

Jopa Ray Dalio näyttää vihdoin ymmärtävän tämän. Hänen viimeisimmässä artikkeleissa ei kuitenkaan mainita Bitcoinia. Luulen kuitenkin, että se oli fiksu valita hänen kannaltaan, sillä jos hän mainitsisi Bitcoinin myönteisessä valossa, se voisi aiheuttaa pakokauhua ja täten nostaa Bitcoinin hinnan — pirulauta — ennenaikaisesti miljoonaan dollariin ja pilata koko varanto-virtamallin!

Lisäksi se tarkoittaa, että voin ostaa surkealla fiat-valuutallani vähemmän Bitcoinia — emmekä me halua tämän tapahtuvan (vielä).

Joten Ray, jos luet tätä, jatka Bitcoinin ostamista yksityisesti. Ole kiltti.

… Takaisin rahan ja valtion erottamiseen.

Paradigma on muuttumassa.
Taloudellisesti, poliittisesti, teknologisesti, yhteiskunnallisesti, eettisesti ja kaikilla muilla kuviteltavissa olevilla tavoilla.

James Dale Davidson ja William Rees-Mogg esittivät ennen 2000-lukua kirjoittamassaan kirjassa The Sovereign Individual: Mastering the Transition to the Information Age tämän muutoksen saaneen alkunsa 1990-luvulla Berliinin muurin murtumisen, kommunismin kaatumisen ja tietoyhteiskunnan aikakauden myötä.

Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä heidän kanssaan.

Kommunismi oli parasiittisen, keskitetyn valtion huippu, ainakin raa’alla väkivallalla ja laajalla kyvyttömyydellä mitattuna.

Rosvokapitalismi ja kvasisosialismi, jotka ovat nykyisin läsnä länsimaissa, ovat suuri parannus kommunistiseen Neuvostoliittoon ja jossain määrin Kiinan kommunismiin (kiitos kapitalismin etujen, jonka avulla näiden maiden hallitsijat rikastuivat) nähden. Tämän myötä sen yhden yksikön luontainen keskittyminen, jonka kautta yhteiskuntaa mitataan (toisin sanoen raha), on vienyt meidät vähenevien tuottojen aikaan, jossa huipputyhmyys, huippuelvytys ja talouden valtava vääristyminen tarkoittavat sitä, että hallituksen (eli valtion) ei ole enää mahdollista puristaa enemmän hyvää ulos järjestelmästä ja valtio on alkanut syödä itseään.

Huomaa, että olen jättänyt pois “suoraisen” väkivallan kasvun, mutta luulen, että se riippuu siitä, keneltä kysyt. Hongkongin asukkaat tai falungongilaiset olisivat todennäköisesti eri mieltä kanssasi.

Tämä muutos siinä, että valtio “syö itseään” näkyy esimerkiksi sellaisten suuruudenhullujen, kuten Bernie Sandersin tai Alexandria Ocasio-Cortezin huomautuksissa:

“Miljardööriluokka on peloissaan, ja heidän sietäisikin [pelätä].”

- Bernie Sanders

Tällaisia ajatuksia voivat esittää vain loiset, jotka eivät ole koskaan tuottaneet mitään, ja jotka voivat tulla toimeen vain pakkolunastamalla muiden töiden hedelmiä.

Tämä on mahdollista vain sellaisessa järjestelmässä, jossa väline, jonka avulla mitataan taloudellista arvoa, on vain valtion etuoikeus.

Mutta tämä muuttuu parhaillaan.

Rahan ja valtion erottamista edesauttaa yksilö, jolla on nyt teknologiset kyvykkyydet, että rahallinen kyky olla itsenäisempi, riippumattomampi, kestävämpi ja kyllä, täysvaltaisempi, kuin koskaan ennen.

Aikakauttamme ilmentää itsenäisen yksilön nousu

Muutos on käynnissä, vaikka valtion huippuhetki saattaa koittaa vasta kahdenkymmenen vuoden kuluttua.

Tilanne ei muutu yhdessä yössä.

Aikaisemmat siirtymät ovat tapahtuneet sukupolvien, elleivät vuosisatojen kuluessa, ja vaikka etenemme nyt paljon nopeammin, paljon on vielä tehtävä.

Muutos ei ole tasainen matka.

Paradigman muutokset tapahtuvat sekasortoisesti. Ne ovat määritelmän mukaisesti samaan aikaan sekä rakentavia että tuhoisia! Muutos reaalimaailmassa on monimutkainen prosessi.

Samalla kun uudet rakenteet muodostuvat, niin vanhat rakenteet romahtavat, eikä tämä tapahdu rauhallisesti. Se ei ole hallittua. Voit olla pirun varma siitä, että se ei ole “oikeudenmukaista” tai “tasavertaista”.

Surkeat keynesiläiset ja uusklassiset talousteoriat ja yhteiskuntateoriat eivät ennusta mitään, ja niitä ei voi käyttää “tasaisempaan laskuun” tai “tyylikkääseen velkalastin purkamiseen” (näin ei todennäköisesti käy, anteeksi vaan, Ray).

Ne, jotka tästä palkitaan, ovat, kuten aina, onnekkaita (maailma on täynnä satunnaisuuden hämäämiä, esimerkiksi Roger Ver), mutta myös niitä, jotka valmistautuvat, tuntevat uteliaisuutta ja haluavat lisää tietoa.

Ne, jotka nostavat takapuolensa ja kaivautuvat pintaa syvemmälle, ovat parhaassa asemassa tämän muutoksen rakentavalla puolella, kun taas laiskat, epäpätevät, tietämättömät, ylimieliset ja tietysti, epäonniset, löytävät itsensä tuhoavalta puolelta.

“Jotakin Tanskan valtioss’ on mätää.”

Roomalaiset kokivat sen.
Kuten myös katolinen kirkko.
Shakespeare kirjoitti näytelmän tästä melkein 500 vuotta sitten.

Tulee hetki, jolloin “valtio”, “imperiumi” tai “kollektiivi” alkaa yksinkertaisesti lahoa.

Kun korruptio, saalistustalous, politiikka ja kaikenlainen epäorgaaninen byrokraattinen sekaantuminen alkavat määritellä sen rakenteen toiminnan, joka alun perin suunniteltiin edistämään sen rakentajien vaurautta, tiedät, että loppu on lähellä.

Nykyajan vaurauden majakka on ollut kapitalismi.

Itse asiassa armoton, vapaan markkinatalouden kapitalismi on inhimillisen yhteistyön mekanismi, joka muistuttaa kaikkein läheisemmin luontoa.

Potenssilait, rekursiiviset vuorovaikutusverkostot, monimutkaiset panos- ja tuotossuhteet, jotka saavuttavat tasapainon itsekseen, palkkiot ja rangaistukset kulkevat luonnostaan järjestelmäpohjaisten kannustimien avulla ja tietysti myös onnella on merkitystä.

Samanlaisia piirteitä löytyy myös kaikista muista luonnollisista järjestelmistä, jotka ovat kehittyneet tuhansia, miljoonien ja miljardien vuosien aikana.

Joten mikä meni pieleen kapitalismissa?

Miten hemmetissä päädyimme läpimätään rosvokapitalismiin?

Selitän tämän alla, mutta sen voi tiivistää Michael Hopfin lainaukseen.

“Kovat ajat luovat vahvoja ihmisiä. Vahvat ihmiset luovat hyvät ajat. Hyvät ajat luovat heikkoja ihmisiä. Heikot ihmiset luovat kovia aikoja.”

- Michael Hopf

Ajan myötä ihmiset näyttävät toistuvasti harhautuvan pois perusperiaatteista.

Parempina aikoina kasvaneet esivanhempanne unohtavat, miksi joitakin päätöksiä alun perin tehtiin.

Vielä pahempaa on se, kun esivanhempamme ymmärtävät, että he voivat myös hallita ydinresurssia eli aikaa.

Kirkolla oli kirjoitetun sanan ja koulutuksen (informaation) monopoli.
Kapitalismi ja tiede tuhosivat sen.

Tänään valtiolla on rahan monopoli.
Bitcoin tuhoaa sen.

Joten… miksi tämä mätä?

Tuottava vai loismainen

Kaikessa elämässä, oli se sitten maassa tai missä tahansa muualla, on kaksi tapaa ansaita “elantonsa”.

  1. Tuotanto.
    Tuotanto edellyttää ajan ja energian vaihtamista (eli käytännössä vaivannäön, lahjakkuuden, taidon ja työnteon) sellaista omaisuutta — rahaa tai jotain muuta — vastaan, jota pidät arvokkaana ja tekemäsi työn mukaisena.
  2. Varkaus.
    Varastamalla muutat jonkun toisen omaisuutta luvatta omaksesi. Otat mitä haluat joko valehtelemalla, huijaamalla tai useimmiten (kuten kautta historian on tapahtumat) käyttämällä väkivaltaa.

Saksalainen sosiologi Franz Oppenheimer kutsuu [1] “taloudellisiksi keinoiksi” niitä tapoja, joilla rakennamme vaurautta.

Taloudellisiksi, koska niillä on luonnostaan lisäävä ja kerrannainen vaikutus, joka syntyy sellaisen yhteiskunnan jäsenten yhteistyöpyrkimysten tuloksena, joka tuottaa ja siten käyvät kauppaa omaisuudellaan, ja täten molemmat vaurastuvat.

Oppenheimer kutsuu toista ensimmäisen keinovalikoiman poissulkevaa menetelmää “poliittisiksi keinoiksi”. Poliittisiksi, koska tällöin ei olla huolissaan uusien hyödykkeiden tai omaisuuden tuotannosta, vaan nämä keinot ovat olemassa ja jatkavat eloaan hyödykkeiden ja omaisuuden takavarikoinnin, poisottamisen, verottamisen ja varastamisen kautta kollektiivin “nimissä”.

Jälleen kerran tämä pohjimmiltaan loismainen luonne näyttää nousevan esille joka 500 vuosi, jos hyväksyt Davidsonin ja Rees-Moggin analyysin teoksessa The Sovereign Individual.

Joten missä kuljemme nyt?

On tärkeää ja hyödyllistä ymmärtää, mikä järjestelmä on hallitseva siinä paradigmassa, jossa tällä hetkellä elämme.

Ihmiskunnan kierto

Nykyaika

Keskustelin hiljattain ystäväni kanssa, jota pidän luonteeltaan tolkun ihmisenä tai lievästi konservatiivisena (jos näillä kuvauksilla on edes nykyään mitään merkitystä).

Hän huomautti, että keskitetysti hallitut valtiot, kuten Skandinavian maat, ovat nykyään maailman “onnellisimpia” viimeisimpien tilastojen ja kyselyiden valossa.

Vaikka tällaiset kyselyt ovat parhaimmassakin tapauksessa naurettavia, nyt vain oletetaan, että niissä on pieni totuuden jyvänen. Ongelma tässä on se, että “onnellisuutta” mitataan sellaisena aikana ihmiskunnan historiassa, jossa elämme sen koko historian suurinta inflaation aikakautta.

Se on fasadi!

Ja ne, jotka tuntevat suurta väärää onnellisuutta tänä aikana, tulevat pahoin pettymään, kun heidän maailmansa murenee kiitos paisuneiden yhteiskunnallisten rakenteiden, jotka eivät kykene selviytymään uudessa nopeasti lähestyvässä taloudellisessa todellisuudessa.

Lisäksi nämä “onnelliset” ihmiset uhraavat vapautensa ja henkilökohtaisen itsemääräämisoikeutensa rauhan illuusion puolesta. He luottavat hyväntahtoisiin johtajiinsa, jotka oikeuttaisivat hyvin nopeasti yksinvaltiasta muistuttavat toimensa, jos hirvittävät taloudelliset olosuhteet edellyttäisivät tällaisia toimia.

Älä hetkeäkään ajattele, että “se ei koskaan tapahdu”, koska se tapahtuu NYT.

Asetuksella sinun on annettava säästösi minulle, koska ne kuuluvat minulle…

Entinen IMF:n pääjohtaja EKP:n nykyinen pääjohtaja Christine Lagarde esitti äskettäin seuraavan helmen:

“Eikö olekin totta, että olemme viime kädessä tehneet oikein, toimimalla pikemminkin työllisyyden ja kasvun puolesta kuin säästäjiä suojellaksemme?”

Lagarde näyttää viittaavan siihen, että ihmisten tulisi olla kiitollisia työpaikoistaan riippumatta siitä, olivatpa heidän säästönsä suojassa vai eivät.

Käännös:

“Sinun pitäisi olla kiitollinen, sillä mestarisi antaa sinulle oikeuden olla orja.”

Vitsailetko?

Koko ajatus siitä, että sinun pitäisi maksaa instituutiolle rahojesi säilyttämisesti (ne eivät oikeastaan ole “sinun” rahojasi) tai sinulle maksetaan lainanotosta, on täysin järjetön. Tällaista ajattelumaailmaa ei vain hitaasti istuteta mieliimme länsimaissa siksi, että se on välttämätöntä huumeriippuvaisen taloutemme “elvyttämiseksi”, mutta tämän lisäksi sitä kutsutaan “normaaliksi”.

Jopa Dalio pyristelee irti unestaan:

“Tämän seurauksena rikkaat kapitalistit muuttavat yhä useammin paikkoihin, joissa varallisuuserot ja konfliktit ovat vähäisempiä, ja näitä suuria veronmaksajia menettävien valtioiden virkamiehet yrittävät yhä useammin keksiä tapoja veronmaksajien ajamiseksi ansaan.”

— Ray Dalio

Eikä kyse ole vain taloudellisesta hulluudesta.

Aiemmin mainitsemani Bernie Sanders on loistava esimerkki vanhasta hölmöläisestä, joka julistaa uskomattoman kivalta kuulostaa ideologiaa, mutta jonka juuret ovat äärimmäisen vaaralliset.

Ehkä hän sai inspiraation tältä ihmiseltä…

“Minun on vaikea kuvitella, millaisesta ‘henkilökohtaisesta vapaudesta’ työtön nauttii. Hän kärsii nälkää ja ei löydä töitä.

“Todellista vapautta voi olla vain silloin, kun riistäminen on lopetettu, jossa ei ole muuta sortoa, ei työttömyyttä tai löyhyyttä, jossa ihmistä ei ahdista pelko siitä, että huomenna ei ole työpaikkaa, kotia tai leipää. Vain tällaisessa yhteiskunnassa todellinen, eikä paperille kirjoitettua, henkilökohtainen ja muu vapaus mahdollista.”

Kuulostaa hyvältä, eikö niin?

Sama ihminen jatkoi sanomalla:

“Kapitalistit myyvät meille köyden, jolla hirtämme heidät.”

Jep.
Tämä sama ihminen johti hallintoa, joka antoi ihmiskunnalle orjaleirit, nälänhädän, karkotuksia, joukkomurhia, ihmisten katoamisia, laittomia teloituksia, kidutusta ja joka oli vastuussa paitsi miljoonien ihmisten kuolemista, mutta myös kymmenien miljoonien muiden sortamisesta seuraavien vuosikymmenien aikana.

Tämä henkilö oli Josif Stalin.
(Vaikka saatoit jo hetken aikaa kuvitella Bernie sanoi jotain tällaista)

Stalin oli alkuaikoina se voima, joka auttaisi työväenluokkaa ja köyhiä taistelemaan niin sanottuja “sortavia kapitalisteja” vastaan.

Harvat köyhät kuitenkaan tajusivat (vai mitä sanot?), että he tulivat hyväksyneeksi nykyaikaisen maaorjuuden muodon.
He eivät myöskään tienneet, kuinka hirvittävät tällaisen ideologian seuraukset tulisivat olemaan.

Ja tässä olemme tuskin sukupolvi sen jälkeen, kun hemmetin Berliinin muuri murtui. Taas puhumme samoista asioista.

Tällä kertaa Bernie Sandersin, AOCn ja Elizabeth Warrenin kaltaiset tyypit. He kaikki haluavat kävellä puhemies Maon, Leninin tai itsensä Stalinin jalanjäljissä.

Tämä twiitti ilmestyi samalla hetkellä, kun viimeistelin tätä kappaletta. Minun oli pakko sisällyttää se tähän.

Tietysti. Bernie tietää aivan varmasti, miten pääoma laitetaan oikealla tavalla käyttöön… hyödyttämään hänen kavereitaan, paisuttamaan surkeita sosiaalipoliittisia ohjelmia ja tukemaan kaikenlaisia muita toimimattomia ja kannattamattomia hankkeita. Bernien seuraava kirja: Kuinka polttaa 100 miljardi dollaria saavuttamatta mitään.

Bernie Sanders on vain vanhan ajan sosialistijohtajien nykyajan vastine, joka ilmentää varallisuuden poliittisia keinoja [takavarikointeja]. Hänen mielestään hänellä oikeus ja valta ryöstää kuka tahansa kelvottomaksi leimaamansa ihminen.

Tervetuloa kaltevalle pinnalle, joka johtaa kommunismiin ja orjuuteen.

Ainoa tapa ylläpitää tällaista järjestelmää on väkivallan tai väkivallan uhan avulla.

Tämä ei ole vapautta.
Tämä on orjuutta.

Eikä kenenkään miehen, naisen tai lapsen pitäisi joutua elämään sellaisessa maailmassa.

Tämä on kollektivismin polku.

Yksi suosikkikohtani Ayn Randin, Kun maailma järkkyi, kanavoi täydellisesti tämän osion otsikon lainausta Hamletista:

Raha on yhteiskunnan hyveiden mittari. Kun näette kaupankäynnin loppuvan pakottamalla eikä sopimuksesta, kun te näette että teidän on tuottaaksenne saatava lupa ihmisiltä, jotka eivät itse tuota mitään, kun näette, että raha virtaa niille, jotka eivät käy kauppaa tuotteilla vaan palveluksilla, kun te näette että ihmiset rikastuvat lahjonnalla ja kiskonnalla pikemminkin kuin työnteolla eikä lakinne suojele teitä heitä vastaan, kun näette että lahjonta palkitaan ja rehellisyydestä tulee uhrautumista, silloin te saatatte saada tietää, että teidän yhteiskunta on tuomiottu.

— Kun maailma järkkyi, ss. 536–537

Verhon rikkoutuminen

Bitcoinin lupaus auttaa pankittomia ei liittynyt niinkään lupaukseen maksuteknologiasta. Kyse oli siitä, että Bitcoin lupasi antaa heille sellaisen rahan, johon heillä on omistusoikeus.

Ne, jotka elävät sellaisissa maissa, jotka eivät kunnioita, tunnusta tai arvosta henkilökohtaista omaisuutta, ovat niitä, jotka tarvitsevat vapautta kipeimmin.

Niille meistä lännessä, jotka seuraavat sivusta valtion ovelia kikkoja omistusoikeuksien kumoamiseen, on kaksi tärkeää syytä osallistua tähän vallankumoukseen:

(a) Kykenemme pakenemaan nykyaikaisen, teknologian vahvistaman rautanyrkin puristuksista

(b) Lennämme raketilla tarumaiselle “kuulle”, koska meillä oli sisua, ennakointikykyä, oivallusta, visio tai onnen kantamoinen ollessamme mukana riittävän ajoissa.

Olen kuitenkin henkilökohtaisesti kiinnostunut enemmän (a)-kohdasta. Tämä johtunee todennäköisesti siitä, että olen poliittisesti libertaari tai koska koen sen “merkitsevän” minulle enemmän (todennäköisesti kyse on molemmista).

Nyt saatat todeta:

“Sinähän liioittelet. Asiat ovat täällä lännessä melko hyvin. Yhteiskuntamme ovat vakaita, omistusoikeudet on turvatta ja vaikka verot ovat korkeita, niin raha käytetään hyviin tarkoituksiin. Elämme aika hyvä elämää.”

Suurimmaksi osaksi olisin samaa mieltä, mutta kehotan sinua katsomaan verhon toiselle puolelle.

Keskuspankkikartelli ja länsimaisen rosvokapitalistiset hallitukset ovat saavuttaneet sen historian kohdan, jossa ne eivät enää kykene ylläpitämään rakennettaan alistamatta kansalaisia vielä kovemmin. Ja he tietävät tämän.

Merkit ovat ilmiselvät, kuten edellä jo kuvasin.
Katso myös ympärillesi!

Nämä samaiset “vakaat” valtiot jatkavat vapauksiemme polkemista sellaisten järjettömyyksien kautta, kuten Australian salauksen estolait, käteisen vastaiset lait, erittäin ankarat kaikkialle seuraavat verolait, kyvyttömyys matkailla vapaasti, panopticonmainen valvonta, lisääntyneet viranomais- ja lainvalvontavaltuudet, ylinopeuden valvontajärjestelmät (et voi ajaa edes kymmentä minuuttia Sydneyssä törmäämättä poliisiin, joka on valmiina sakottamaan siitä, että et käyttänyt vilkkua) ja jopa uudet lait, jotka antavat valtion “toimijoille” valtuudet pakottaa sinut antamaan yksityisiä tietojasi (esimerkiksi Uuteen-Seelantiin on tulossa laki, joka pakottaa sinut purkamaan kiintolevyjesi salauksen).

Tämä on hulluutta.

Ayn Rand oli jälleen kerran niin kirvelevän oikeassa:

“Luulitteko te todellakin, että me haluamme että noita lakeja noudatettaisiin”, sanoi tohtori Ferris. “Me haluamme että niitä rikotaan. […]Me etsimme valtaa ja tarkoitamme sitä. Te muut olette jänishousuja, mutta me osaamme oikeat temput ja teidän on parasta ymmärtää se. Ei ole tapaa hallita viattomia ihmisiä. Ainoa valta hallituksella on valta murskata rikolliset. Ja koska rikollisia ei ole tarpeeksi, me luomme heitä. Me julistamme niin monet asiat rikoksiksi, että käy mahdottomaksi elää ilman, että ihmiset rikkovat lakeja. Kuka haluaa sellaisen maan, jossa kansalaiset noudattavat lakeja? Mitä hyötyä sellaisesta olisi kenellekään? Mutta kun säädetään ainoastaan sellaisia lakeja, joita ei voida noudattaa tai valvoa tai tulkita objektiivisesti — ja luodaan lainrikkojien kansakunta — ja silloin voi rahastaa ihmisten syyllisyydellä. Juuri sellainen on järjestelmä, herra Rearden, se on pelin henki, ja kun te sen ymmärrätte, kanssanne on paljon helpompi toimia.”

— Kun maailma järkkyi, ss. 565–566

Ajattelemme, siis olemme

Ajattelen, siis olen [olemassa].

— René Descartes

Descartes kirjoitti näin lähes 500 vuotta sitten ihmiskunnan viimeisimmän merkittävän mullistuksen aikana. Kirkon määräävän aseman kaatuminen ja kauppias- ja tiedemiespohjaisen valtion nousu.

Tästä on puhuttu paljon erityisesti Bitcoin-piireissä.

Olen varma, että kaikki “kraptoihmiset” aikovat yrittää tämän pian, mutta kaikkien pitää tietää, että Bitcoin on ollut mukana vallankumouksessa alusta alkaen.

Ruutisalaliittoa, renessanssia, varhaista pankkitoimintaa, kauppiasluokan nousua ja kirkon vaikutusvallan vähenemistä on toisinaan verrattu nykypäivän teknologian vallankumoukseen, yksityiseen, itsenäiseen pankkitoimintaan, itsenäisen yksilön nousuun ja valtion kukistumiseen. Rinnastukset ovat aavemaisia.

Ajattelen, siis olen

Descartesin sanat eivät ole koskaan olleet niin syvällisiä kuin nykyään.

Sanat “ajattelen” ja “olen” ovat alku itsessään.

Kyllä, me kaikki koostumme samasta aineksesta, mutta se on ainutlaatuinen yhdistelmä, joka tekee meistä sen, keitä me olemme.

Yksilön pyhyys on ensiarvoisen tärkeää.
Tony Robbinsilla oli syvällinen ajatus:

“Maailmankaikkeuden vahvin voima on ihminen, joka elää sopusoinnussa identiteettinsä kanssa.”

“Minä olen” on identiteettiä ja itsenäisyyttä koskeva väite.

Se on vaade henkilökohtaiselle itsenäisyydelle. Se on nyt mahdollista laajemmin kuin koskaan ennen, suurelta osin kiitos Bitcoinin.

“Miten niin?”, saatat kysyä.

Työmme on työtämme.
Työmme on yhtä kuin aikamme ja energiamme.

Kun asia tiivistetään äärimmilleen, niin kaikki oli tässä, ja meidät on tehty työstämme.

Eläminen, rakastaminen, työnteko, matkustelu, kokeminen, muistaminen, suunnittelu ja kaikenlainen muu tekeminen vaatii kahta asiaa: aikaa ja energiaa.

Voimme mitata aikaa ja energiaa käytännössä vain sellaisen yksikön avulla, josta olemme kaikki yksimielisiä. Meidän pitää olla yksimielisiä siitä, että juuri tämä yksikkö edustaa parhaiten aikaa ja energiaa.

Kuten olet oppinut, “raha” tämä yksikkö, ja meillä on ensimmäistä kertaa historiassa sellainen versio tästä yksiköstä, joka hoitaa hommansa ja jota ei voi vaarantaa.

Täten Bitcoin on perimmäinen työ henkilökohtaisen itsemääräämisoikeuden lunastamisessa. Se on katalyytti, joka vie meidät Star Trekia muistuttavaan tulevaisuuteen Terminator-elokuvaa muistuttavan tulevaisuuden sijaan.

Lahjomattomat omistusoikeudet

Bitcoin tarjoaa vakaan omistusoikeusjärjestelmän ilman valtiota.

Sen avulla yksilöt voivat olla aidosti itsenäisiä.

Matemaattisten tosiseikkojen ja nykyaikaisen avoimen lähdekoodin kryptografia takaavat meille ensimmäistä kertaa historiassa keinon, jolla henkilökohtaisen omaisuuden pyhyys ja tulevaisuuden uhraukset voidaan toteuttaa ILMAN valtion, kirkon, hallitsijan, feodaaliherran tai heimojohtajan suojelusta (tai sortoa).

Nyt ja tulevaisuudessa ihmiset (ja koneetkin mahdollisesti) kykenevät säästämään työnsä hedelmät ja viivästyttämään tarpeentyydytystä (yhteiskunnan rakennuspalikat) omilla ehdoillaan.

Kun tämä lisääntyy, ja meillä on yhteinen valta ottaa takaisin henkilökohtainen itsemääräämisoikeutemme (sen avulla, mikä on todennäköisesti suurin lahja ihmiskunnalle tietoisuuden saavuttamisen jälkeen), meillä on harvinainen tilaisuus määritellä paikallinen ja maailmanlaajuinen yhteistyö uudelleen vapaaehtoisuuteen ja väkivallattomuuteen perustuen.

Bitcoinin ydin on “suostua” tai “olla suostumatta”. Sen käyttö on avointa ja se ei välitä siitä, kuka tai mikä olet. Tämä on sen uuden aikakauden perusta, jonka kohtaamme piakkoin.

Bitcoin on päättänyt paitsi luopua valtion vaatimuksesta, mutta lisäksi se on päättänyt tehdä tämän muuntamalla aikaa ja energiaa näkyväksi ja todennettavaksi olevaksi verkoksi ja yksiköksi.

Matematiikan avulla Bitcoin auttaa meitä keksimään uudelleen sen, mitä me ihmiset kutsumme “valtioksi”.

Käteinen raha on itsenäisen yksilön perimmäinen työkalu.

Ja yhä digitaalisemmassa maailmassa sen huippu on vertaisverkkoon perustuva sähköinen käteinen.

Käteinen antaa mahdollisuuden käydä kauppaa vapaasti.
Ja vapaalla tarkoitan sitä, että kauppaa voidaan tehdä “sensuroimattomalla, suoralla ja lopullisella tavalla”.

Tämä oli perinteisesti mahdollista vain fyysisesti reaalimaailmassa.

Nyt tämä on mahdollista digitaalisesti.

Kryptoyhteisön sisällä näkyy kyvyttömyyttä. Esimerkiksi Roger Ver ja hänen BCash-kaverinsa ajattelevat, että vapaa aja avoin tarkoittaa kustannuksetonta. He eivät ymmärrä, että kustannukseton voi tarkoittaa vain yhtä asiaa kahdesta:

  1. Sillä ei ole arvoa, toisin sanoen kustannukseton on määritelmällisesti jotain sellaista, jolla ei ole arvoa.
  2. Sillä on arvoa, jolloin halpa ja ilmainen tarkoittaa, että kustannukset ovat jossain muualla. Kustannukset ovat tällöin todennäköisimmin luonteeltaan erittäin ankarat.

He ajattelevat, että suuntaus kohti keskitettyä maksujärjestelmää internet-transaktioiden mahdollistamiseksi tarkoittaa käteistä. Tämä ei kuitenkaan ole käteisen tarjoamaa vapautta.

Roger oli onnekas ostaessaan Bitcoinia.
Satunnaisuuden perimmäisesti hämäämän typeryksen onni.

Bitcoinissa ja pankittomien pankkitoiminnan luomisessa ei ollut koskaan kyse halvoista maksuista.

Tarkoituksena oli antaa kaikille rikkoutumaton, sensuroimaton työkalu taloudellisen vaurauden rakentamiseksi.

Bitcoin oli, on ja tulee aina olemaan työkalu henkilökohtaisen itsemääräämisoikeuden saavuttamiseksi.

Tämä on se, mitä “käteinen” tarkoittaa. Satoshi ei tietenkään voinut sanoa asiaa niin suoraan ja räikeästi vuonna 2008, sillä muuten Bitcoin olisi saattanut ajautua historian roskakoriin muiden hullujen ajatusten tavoin.

Hän antoi protokollan ja sen luontainen kyky on puhua.

Sitten Satoshi päätti lähteä pois ja päästi tällöin vapaaksi jotain sellaista, jota ei mikään väkivallan määrä voi tuhota eikä mikään määrä tyranniaa hallita.

Loppu on historiaa… ja sitä ollaan parhaillaan muotoilemassa.

Johtopäätökset

Elämme maailmassa, jossa oikeuksiamme ollaan hitaasti rajoittamassa, yksityisyyttämme nakerretaan vähitellen ja vapauttamme ilmaista itseämme totuudenmukaisesti sensuroidaan (olipa kyse sitten hullunkurisista “poliittisen korrektiuden” vaatimuksista tai toisaalta hullusta autoritaarisesta hallinnasta)

Toivokaamme rohkeiden hongkongilaisten inspiroivan meitä jatkossakin.

Bernie ja hänen kaltaisensa — olipa kyse sitten epäpätevyydestä tyhmyydestä tai vain siitä, että he ovat Talebin kutsuman “intelligentsian” jäseniä — uskovat, että jo ennestään monimutkaisen järjestelmän kärsimiä oireita tulee hoitaa lisäämällä interventioita. Järjestelmä on kuilun partaalla.

Tämä ei koskaan toimi. Reaalimaailma on tämän seurauksena matkalla maanpäälliseen helvettiin.

AINOA tapa korjata nykyjärjestelmän mokat on aloittaa puhtaalta pöydältä.

Meidän pitää tulla hindujumalatar Kalin kaltaisiksi. Leikattava syöpä ja purettava kaikki perustuksia myöten.

Neuvottelujen aika on päättynyt.

Libertaarit ovat yrittäneet tätä tuloksetta, koska vanhan paradigman sisällä pelaaminen ei saa aikaan mitään uutta.

Taistelu tulevaisuudesta käydään nyt. Etulinja on siellä, missä Bitcoin kohtaa fiat-määräisen valtion.

Tämä on sotaa, ja panokset ovat korkeammat kuin koskaan ennen.

Raha on yhteiskunnan elinehto.
Raha on vaurautta.
Se, joka hallitsee rahaa, hallitsee koko yhteiskuntaa.

Vapaat markkinat edesauttoivat kirkon ja valtion erottamista toisistaan. Vapaan rahan luominen saa aikaan rahan ja valtion erottamisen.

Tämän lisäksi Bitcoin on myös vaarna nykyajan valtion sydämeen. Valtion, joka on rappeutunut siihen pisteeseen, että sen ensisijaiseksi tehtäväksi on jäänyt imeä, ottaa, varastaa ja takavarikoida vaurautesi.

Nykyään sen tarkoituksena ei ole enää suojella ja palvella sinua. Se haluaa alistaa sinut.

Olet jälleen kerran sen alamainen.

Huomaat tämän, kun tarkastelet kieltä, jota tämä sinua oletettavasti suojeleva taho käyttää: “lainvalvojat”.

Milloin suostuin maksamaan jollekulle “lainvalvonnasta”. Lakien, joista minulta ei ole kysytty.

Valtion hallitsema raha on sen vallan ja voiman ydin. Rahaa hallitsemalla se pystyy panemaan tahtonsa täytäntöön kaikilla elämän osa-alueilla.

Me etulinjan viimeiset bitcoinaajat olemme täällä lopettaaksemme sen.

Vapaus ei ole ilmaista

Bitcoin on mahdollisuutemme.

Bitcoinin avulla voimme ottaa ihmiskunnan tärkeimmän yhteistyön välineen eli rahan (perimmäisen resurssin) ja teemme siitä:

  • Inflatoitumattoman
  • Sensuroimattoman
  • Takavarikoimattoman

ja kaiken kaikkiaan sellaisen, että sille ei voi ryppyillä.

Poistamalla sen valtion käsistä me:

  1. Näännytämme valtiolta sen kyvyn jatkaa loismaista olemassaoloaan
  2. Saamme mahdollisuuden suunnitella uudenlaista yhteistyön muodon, jossa henkilökohtainen itsemääräämisoikeus saa ensisijaisena aseman, yhteiskunnan jäseniä kohdellaan kuin asiakkaita ja “valtio” tai “yhteiskunnallinen kollektiivi” järjestellään noudattamalla vähimmäisauktoriteetin periaatteen mukaisesti.
Näin tämän otteen muutama viikko sitten. Olen melko varma, että löysin sen Nick Szabon kautta.

Kaiken tämän kulmakivi on henkilökohtainen itsemääräämisoikeus ja vapaus. Tämä on mahdollista vain Bitcoinin avulla.

Tämä on mahdollista vain silloin, kun yksityiset omistusoikeudet ovat lähtökohtaisesti jokaiseen taloudelliseen yksikköön sisäänrakennettuja.

Isoveli ei hallitse sitä, mitä päässäsi ja sydämessäsi tapahtuu, kuten Winston toteaa Orwellin teoksessa Vuonna 1984.

Bitcoin muuntaa rahan yksiköksi, joka on pohjimmiltaan informaatiota ja informaatiota ei ole missään ja se on kaikkialla.

Se on sekä sisällämme että ympärillämme. Kun tiedämme yhdistelmän, joka antaa meille henkilökohtaisen pääsyn tähän informaatioon (rahaan), se on syvimmässä merkityksessä “yksityistä omaisuuttamme”.

Libertaarit, itävaltalaiset taloustieteilijät ja heitä edeltäneet perinteiset taloustieteilijät olivat oikeassa. Heidän ajatuksensa eivät kuitenkaan olleet koskaan kovin käytännöllisiä maailmassa, jossa taloudellista mittayksikköä omisti tai hallinnoi mikä tahansa organisaatio, hallitus, kollektiivi tai valtio.

Mutta…

Rahasta on nyt tullut väärentämätöntä dataa, jota kukaan ei voi hallita tai manipuloida. Se on rakennettu sellaisen verkon varaan, jossa kukaan ei tarvitse lupaa tuotteiden ja palveluiden rakentamiseksi. Tämä perusta antaa meille mahdollisuuden rakentaa täysin uuden maailman; ei vain rahoitusmaailmaa, vaan myös uudenlaisen yhteiskunnan.

Joten… kokoontukaamme yhteen…

Bitcoin on nyt täällä.

Raha on TAISTELUKENTTÄ.
Täällä piirrämme raja-aidat.
Kukaan ei välitä “lohkoketjusta”.
Raha. Se on RESURSSI.
Ja meidän kaikkien on valittava puolemme.
Liity joukkoomme ja näytämme, kuinka syvälle tämä kaninreikä ulottuu…

Bitcoin on nyt täällä.

Bitcoin on nyt täällä.

Tämä on uusi vastakulttuuri.
Saat olla oma itsesi.
Olla kuka olet.
Tehdä mitä olet syntynyt tekemään.

Olla aidosti itsenäinen.
Se on pelottavaa, mutta se on vapautus kaikessa loistossaan.

Suomentajan huomautukset

Kiitos Johannekselle Kun maailma järkkyi suomenkielisten lainausten paikantamisesta.

Suomennos Aleksandar Svetskin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “The Rise of the Individual. The Fall of the State” Artikkeli on julkaistu alun perin The Bitcoin Times -verkkolehden toisessa kokoelmassa lokakuussa 2019 ja myöhemmin Mediumissa 31.12.2019.

Svetskin on australialainen yrittäjä, neuvonantaja ja työskennellyt Bitcoinin ja kryptovaluuttojen parissa vuodesta 2012. Hän on perustanut lukuisia yrityksiä ja hänet tunnetaan aktiivisena keskustelijana.

The Bitcoin Times -verkkolehden toinen kokoelma on kahdeksan kirjoittajan ja yhden suunnittelijan yhteistyön tulos. Sen tarkoituksena on kouluttaa, inspiroida ja levittää bitcoinia koskevia ajatuksia.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.