Van idee naar business: Hoe Concept7 startup Srprs.me bedacht

Case Study

Concept7
Concept7
Jan 17, 2018 · 13 min read

Waarde toevoegen

Met srprs.me zijn we dat avontuur ingestapt. Omdat we het heerlijk vinden om met onze voeten in de klei te staan. Om te leren door te doen en van kleine dingen iets groters te maken. Om iets te ontwerpen dat waarde toevoegt voor mensen.

‘Hi Stefan, je gaat over 60 minuten naar Marrakesh…’

Begin 2012 stapte Stefan van Concept7, op het vliegtuig naar Barcelona voor een UX conferentie. De vrijdag na de conferentie had hij nog geen plannen en hij belde met onze office manager. Of ze op die dag een reis wilde boeken voor hem, zonder te vertellen waar hij naartoe zou gaan. Een sms met het vluchtnummer was voldoende…

Wie zit hier op te wachten?

Klinkt mooi, maar zijn er echt mensen die hier op zitten te wachten? Mensen die een reis boeken en daar geld voor betalen, terwijl de bestemming onbekend is? En wie zijn die mensen dan, wat willen ze? Bestaat het idee al en hoe wordt het uitgevoerd? Duizend en 1 vragen gingen er door ons heen.

Wie betaalt 800 euro voor Product X?

We hadden veel feedback en concrete ideeën en we zochten naar conclusies. Naar de werkelijke potentie van ons idee. Wie zijn die mensen die een vakantie bij ons zouden boeken? En waarom. Het is niet dat je pennen gaat verkopen. Je hebt het over veel geld en een product van waarde.

  • het vermijden van keuzestress.

Voor wie is het niet

Bij de groep mensen die een cijfer 0 t/m 7 gaven zijn de bezwaren voor ons wel belangrijk, maar toch passen we het concept er niet op aan. Het is niet erg om voor een grote groep niet of minder interessant te zijn, zolang er genoeg potentie zit in de groep die enthousiast is. Bovendien stelden we onszelf bij alle individuele bezwaren de vraag of we deze weg konden wegnemen (Welke kleren neem ik mee, ik wil wel zon als ik op vakantie ga, et cetera.) Dat kon in bijna alle gevallen.

April 2013: De eerste boeking

In april 2013 deden we onze eerste boeking! Het is onze eigen Stefan en hij gaat samen met zijn maat Emile op verrassingsreis. Zij gaan ervaren hoe het is om te reizen via bestemming onbekend. Ze dronken ijskoude rode huiswijn in Milaan. Te vies voor woorden, maar wat een mooie ervaring!

eerste kpi’s
Eerste e-mailflow

Geen product maar een mindset

Bijna dagelijks schetsten we ideeën voor de site ‘bestemming onbekend’ en plakten ze op een groot bruin vel. We wilden zo snel mogelijk live, zodat we konden leren van het concept. Tegelijkertijd moet het concept wel heel goed uitgevoerd worden. Een vakantie is niet goedkoop en mensen besteden vaak veel tijd aan het uitzoeken van hun vakantie. Vertrouwen mensen ons genoeg om dit aan ons over te laten? Het spanningsveld tussen ‘zo snel mogelijk live’ en het ‘zo goed mogelijk uitvoeren’, is iets waarmee we worstelden.

Prototype van het doosje dat de reiziger thuis gestuurd zou krijgen, bleek uiteindelijk te duur

Een naam die de essentie raakt

We schreven voor tachtig dollar een contest uit op naming force. Een website waar een grote groep mensen op basis van een kleine briefing heel veel namen bedenkt. Na een week of twee hadden we 1280 (!) namen. Maar eigenlijk zat er niet 1 bij waar we echt enthousiast van raakten.

schets homepage
Eerste site ontwerp
Eerste boekingsfunnel, inclusief lorem ipsum
De budget vraag in de boekingsfunnel, met Balotelli optie 😜

Een naam verkoopt nog geen mindset

De naam van ons concept was een feit. En ook het achterliggende idee was voor ons glashelder. We wilden een mindset verkopen in plaats van een bestemming; eentje waarin je open staat voor nieuwe ervaringen en je eigen, authentieke vakantie beleeft.

Look & Feel exploratie

Mensen aannemen

Het concept begon meer en meer tijd te vragen. Inmiddels hadden er zo’n 25 mensen bij ons geboekt, allemaal vrienden of bekenden die via via van ons hadden gehoord. Deze mensen kenden ons en hadden er daarom vertrouwen in. Deze eerste reizen hielpen ons bij het aanscherpen van het concept maar het kostte ook veel tijd. We ontdekten dat als we dit serieus wilden aanpakken, we iemand nodig hadden die hier full-time mee bezig is.

Homepage design dat de eindstreep niet haalde
Bedankpagina. Let ook op het kanon waarmee je letterlijk werd weggeschoten 😬

Live met MVP

Toen de merkgedachte helder was ging het snel. We gingen live met een minimale website zonder cms, maar met een steengoede fundering. De site moest een movement uitstralen en statements neerzetten. Sinds de live gang veranderen en verbeterden we continu. Iedere boeking werd bovendien handmatig door ons gedaan, inclusief de communicatie met onze klanten.

Eerste onbekende boeker!

Via Facebook hadden we al een behoorlijke community opgebouwd van mensen die ons volgden. Veel mensen waren geïnteresseerd in waar we mee bezig waren: de reismarkt op z’n kop zetten, een nieuwe manier van reizen aanbieden, een mindset verkopen. Maar waren ze bereid er voor te betalen? De familie en vrienden die tot nu toe bij ons hadden geboekt, vertrouwden ons op onze blauwe ogen maar zouden volstrekt onbekenden dat ook doen?

Niet iedereen is blij

Omdat we veel reizen wilden verkopen stuntten we met de prijs. We bieden één type reis zo goedkoop aan dat we er niets aan verdienden. De gedachte is: zoveel mogelijk mensen op reis sturen zodat zij hun ervaringen gaan delen, wij hiervan leren en mond-tot-mond-reclame genereren. Dit blijkt een denkfout en het resultaat is ontevreden klanten. Mensen die enkel op basis van de prijs kiezen voor srprs.me krijgen niet de complete ervaring omdat zij niet de mindset hebben die juist zo belangrijk is voor reizen met een open blik. We scherpten het concept aan.

Als een speer

En nu? We gaan als een speer en hebben er ontzettend veel plezier in. We hebben grote ambities, willen groeien, meer verkeer genereren en de hele reisbranche op z’n kop zetten.

Kunnen we jou ook helpen?

Neem contact op!


Concept7

Digital design for humans

Concept7

Written by

Concept7

Digital design for humans

Concept7

Concept7

Digital design for humans