10 konkrete tips til at løfte videokvaliteten — hver dag

TV2 Østjylland
TV2 Østjyllands udviklingsblog
5 min readMar 13, 2018

Vi har ladet os inspirere af de store videoskabere på YouTube og Facebook, og for overblikkets skyld kogt tendenserne ned til 10 tricks, som vi bruger i hverdagen — også på tv.

Der snakkes meget om, at ‘godt indhold’ er den bedste markedsføring. Både i den kommercielle og ikke-kommercielle del af branchen. Men ‘godt indhold’ er ikke godt nok, hvis ikke den visuelle indpakning følger med.

I TV2 ØSTJYLLANDs virkelighed er indhold som udgangspunkt nyhedshistorier, der enten produceres på dagen eller i vores forproduktion. Og de her nyhedshistorier skal altså formidles med virkemidler, der virker på de digitale platforme — og på tv.

Den mest markante forskel på videoproduktion til digitale platforme kontra “gammeldags tv” er måske afskeden med tidstyranniet: Tyranni, fordi en nyhedsudsendelse skal vare de 30 minutter, den er programsat til, og fordi det aftegner sig i de enkelte indslag, der har en mere eller mindre fast længde og mere eller mindre fast opbygning: Soundbite — Speak — Sync — Soundbite — Speak — Sync — Soundbite…

Tyranni, men også en form for tryghed, for skabelonen er velkendt — både for dem, der producerer, og dem, der forbruger. Men den største svaghed er, at den faste form ind imellem kan stå i vejen for den bedste måde at formidle indholdet på. Og det bringer os tilbage til digital video og manifestet:

Alle historier er ikke ens, og derfor skal de ikke formidles ens.

Det ved enhver visuel storyteller jo godt, men netop opblomstringen af digitale videoformater har tydeliggjort risikoen for at lade den faste form styre formidlingen. Og det bliver helt tydeligt at se, når formen ikke understøtter indholdet, hvis man fx lægger et tv-nyhedsindslag uredigeret på Facebook: Ingen gider at se det, for forventningen til formidlingen er en helt anden.

På den måde har de digitale videoformater sat storytellingen fri og viser, hvad kernen er: Storytelling handler ikke om former og kasser, men om historien. Først og fremmest historien. Dernæst platform, virkemidler og værktøjer.

Vi tror på, at den digitale formidling langt hen ad vejen også fungerer på tv (hvor det modsatte altså ikke er tilfældet) — og derfor eksperimenterer vi gerne med både længden på indslag, med virkemidler og dramaturgi.

Men hvordan gør man så det i praksis? Når man som tv-nyhedsfotograf får stillet til opgave at lave video, der virker på alle platforme, kan det det godt være svært at se forskellene fra sit tidligere arbejde med levende billeder udelukkende til nyhedsudsendelserne. Ikke fordi man ikke vil, men fordi man under hverdagens pres kan have brug for håndgribelige værktøjer at ty til frem for at skulle opfinde den dybe tallerken fra gang til gang.

For at sætte det på spidsen er det denne her virkelighed, vi som etableret mediehus er oppe imod:

For at blive konkrete og for at blive bevidste om de redskaber, vi rent faktisk i forvejen render rundt med i værktøjskassen som tv-nyhedsfotograf, satte vi i efteråret gang i en proces, der ledte frem til fødslen af “Det visuelle menukort” — en række greb, formater og teknikker, der er inspireret af digitale videoformater, der virker.

Den ene halvdel af gruppen er i gang med at nedskrive tendenser og sortere.

Udviklingen af ‘det visuelle menukort’

En gruppe af vores visuelle storytellere — nye såvel som garvede tv-fotografer og videojournalister— blev udvalgt til i et koncentreret forløb at identificere tendenser, der fungerer godt indenfor digitale videofortællinger, afprøve tendenserne i hverdagen, for så at koge dem ned og overføre dem som konkrete værktøjer i hverdagen på TV2 ØSTJYLLAND.

Arbejdet mundede ud i det, der er blevet til TV2 ØSTJYLLANDs visuelle menukort:

Menukortet er interaktivt og bliver løbende opdateret med egne såvel som andres eksempler. Vi oplever problemer med at ‘embedde’ menukortet, så hvis det ikke virker her på siden, kan du finde det via dette link: https://www.thinglink.com/scene/1009197948115877889

Hvad er dagens ret?

Det er grundlæggende en forkert indstilling til storytelling at proppe det i en kasse. Alle historier er ikke ens. Historien skal formidles på historiens præmisser. Også visuelt.

‘Retterne’ i menukortet skal ikke ses som nye spændetrøjer, men som generelle løsningsforslag på at give historier det rette digitale ‘pift’.

Om man bruger menukortet rent praktisk eller ej, afhænger af, om man som fotograf selv har en idé til formidlingen. Vi vil altså helst, at man som fotograf selv finder ingredienserne, tilbereder og smager til. Det foretrækker og prioriterer vi altid. Men det er ikke ‘godt nok’ at gøre, som man altid har gjort.

‘Retter’ fra menukortet: Kilden kigger i kamera, underlægningsmusik, konstrueret billedramme, slow motion, ingen speak, still-billeder. Videoen blev også sendt i vores nyhedsudsendelse på tv.

Processen har været med til at åbne for en generelt friere, kreativ proces i forbindelse med fortællingerne, og der har været en god stemning omkring at få kortlagt og anskueliggjort dét, der allerede er en del af tv-fotografernes faglighed:

I årevis har vi forsøgt at proppe kreative mennesker i kasser for at kunne få MEST muligt indhold ud af færrest mulige mennesker.

Nu er virkeligheden en anden: Vi vil have BEDST muligt indhold!

Det er den gamle ‘kvalitet over kvantitet’-sang. For kreative og visuelle mennesker vinder kvaliteten altid.

‘Retter’ fra menukortet: Kilden kigger i kameraet, underlægningsmusik, slow-motion, still-billeder, ingen speak.

Nye retter, nyt køkken

Vi har undervejs i processen oplevet tekniske forhindringer frem mod at opnå det digitale, visuelle udtryk. Vores Sony X400-nyhedskameraer ligner ikke det lækre spejlrefleks-look fra YouTube, vores redigeringssystem fra samme fabrikant kan ikke lave square-video, og grafik-delen er helt til grin.

Det har betydet opkvalificering og indkøb.

Vi har købt to Sony FS5, der er den perfekte blanding mellem spejlrefleks og nyhedskamera. Derudover har det fantastiske slow-egenskaber og er generelt super lækkert og hurtigt at arbejde med. Næste skridt er flere optik-muligheder.

Vi arbejder i Adobe Premiere Pro, når vi skal lave video, der kræver grafiske elementer, effekter, andre formater end 16:9, anden skandering end interlaced m.m.

Dén cocktail er giftig. Og det gør, at man som storyteller er godt på vej udstyrmæssigt.

Men hvad siger tv-seerne til det?

Seerne på tv og brugerne på web og sociale medier er vant til at se mange typer af visuel formidling. Vi skal overraske visuelt — også på tv. Kontrakten med seerne om, hvordan video burde se ud, blev brudt den dag, de oprettede en Facebook-profil — hvilket 3,7 millioner danskere har gjort.

De digitale videoplatforme afspejler i langt højere grad virkeligheden end et poleret tv-studie med et nedskrevet manus — og seerne/brugerne foretrækker det i stigende grad.

Vi kan som mediehus af en vis størrelse ikke bare oprette en ny afdeling, der gør alt det nye, og så kan de andre fortsætte med det, de plejer at gøre. Det vil vi bestemt heller ikke. Det er både uambitiøst og direkte usympatisk.

Fotografgruppen på TV2 ØSTJYLLAND har allerede udviklet sig kreativt, og hver eneste dag leges der med spændende ny formidling. Vi laver stadig gammeldags tv-nyheder, når tiden bliver knap. Det kaldes rutine og er guld værd lige netop, når tiden er knap. Men vi applauderer ikke rutinen, vi applauderer antirutinen.

Tak til gruppen af visuelle storytellers bag menukortet
Camilla Nielsen
Emil Nordkvist Johansen
Jesper Sterum
Kim Christiansen
Oliver Høegh Nygaard Pedersen

Af Michael Guldbrandt Steffensen, visuel leder, TV2 ØSTJYLLAND

--

--

TV2 Østjylland
TV2 Østjyllands udviklingsblog

Vi skaber samtaler og oplevelser i fællesskab og sikrer public service til de kommende generationer.