Evden Ürün Yönetmek

Ayhan Epik
Wingie / Enuygun Growth
4 min readJun 23, 2020

Uzun süredir pek çok şirketin daha önce deneyimlediği evden çalışma fikri yakın zamanda yaşadığımız Covid-19 pandemisi ile artık her şirket için bir gerçeğe dönüştü. Bu yazıda teknoloji şirketlerinde ürün yöneticisi olarak uzaktan çalışmayı, oluşan bu yeni düzenin süreci nasıl etkilediğini ve buradan çıkarabileceğimiz faydaları listelemeye çalıştım. Ürün yöneticisi temelde ürünlerin fikir aşamasından itibaren canlıya çıktığı ana ve sonrasında takibine kadar hemen hemen her noktada farklı bir şapka takarak rol alıyor.

Ürün yöneticisi bu rollerde :

  1. Müşterinin çözemediği bir problemi olduğuna,
  2. Bu problemin verilere dayanarak ortaya çıkan çözümüne,
  3. Bu çözümün ürünün kullanıcı deneyimine uygun olduğuna,
  4. Bu çözümün finans ve legal gibi diğer birimlerin süreç ve prosedürlerine uygun olarak hazırlandığına,
  5. Bu çözümün teknik olarak ürünün altyapısına uygun olarak tasarlandığına,
  6. Tasarlanan çözümün sorunsuz olarak hazır olduğuna,
  7. Hazır olan çözümün de doğru zamanda ve doğru şekilde müşteriyle buluşturulduğuna,
  8. Müşteriyle buluşturulan çözümün de gerçekten sorunu çözdüğüne emin olmak, verilerle bunu doğrulamak ve çalıştığı ekipleri de bu noktalara ikna etmek gibi pek çok noktadan sorumlu.

Hal böyle olunca ürün yöneticisi, tüm bu görev ve sorumlulukların tamamlandığı birimlerle bir köprü olarak hem iletişimi hem de süreçteki kararları yönetme görevini üstleniyor.

Uzaktan ürün yönetmenin avantajları neler?

Evden ürün yönetirken yukarıda bahsettiğim aşamalar için gereken araştırmaları daha odaklı yapabiliyor ve kararları daha doğru veriler kullanarak verebiliyoruz. Odağın artmasıyla birlikte daha verimli çalışarak ürün çıktılarının da bu şekilde evrilmesi mümkün oluyor.

Bununla birlikte teknolojiyi doğru ve verimli şekilde iletişim, dokümantasyon ve karar verme mekanizmalarına entegre etmek, uzaktan ürün yönetimi iletişimini uyumlu hale getirmek ve hızlandırmaya yardımcı oluyor.

Uzaktan ürün yönetmenin zorlukları neler?

Uzaktan çalışırken yukarıdaki adımları takip etmek ve bunu yaparken de ürünün başarılı bir şekilde ilerlediğinden ve büyüdüğünden emin olmak daha da zorlaşıyor. Bunlara bir de yöneticilerinize yapılan raporlamalar ve bu raporlamaların çıktıları da eklenince çözülmesi zor bir denklem oluşuyor.

Bu denklemde yazılı iletişimde anlaşmanın zorluğu, verimsiz ve uzun süren toplantılar işlerin hem yavaşlamasına hem de zorlaşmasına sebep oluyor.

Ürün yöneticisi ekiplere bir şekilde yön vermek durumunda olduğu için, iletişimde yaşanan zorluklar ekiplerin ürün yöneticisine olan güvenine de zarar verebiliyor. Bu da bireysel motivasyonu sürekli yüksek tutmak ve enerjiyi ürüne ve ekiplere yansıtmak göreviyle çalışan ürün yöneticisi için daha da zor bir sürece dönüşüyor.

Bununla birlikte doğası gereği dinamizmi yüksek bir alan ürün yönetimi için hızlı karar verme ve sonuç üretme oldukça önemli. Yukarıda bahsettiğim noktalar da bu hıza zarar verebiliyor.

Biz evden nasıl ürün yönetiyoruz?

Enuygun / Wingie ekibi olarak biz de pandemi dolayısıyla sürecin en başından beri evden çalışmaya devam ediyoruz. Yukarıda bahsettiğim pek çok zorlukla karşılaşsak dahi birazdan bahsedeceğim yöntemlerle süreçte minimum sorun ve maksimum verimle ürün yönetimi ekibi olarak ürünlerimizi daha da ileriye götürmek için yolumuza tam gaz devam ediyoruz.

Peki nedir bu yöntemler?

1- Araştır — Fikir Üret — Geliştir — Yayınla— Ölç

Ürün yaşam döngüsünde, ürünümüzün fikir halinden canlıya çıktığı ana kadar ürüne eklemek istediğimiz her şey için yaşayan ve gelişen bir sürecimiz mevcut. Bu süreç yalnızca çevik yazılım süreçlerini değil, ürün yönetim süreçlerini ve bunları uzaktan çalışmaya uyarlayan materyalleri de barındırıyor.

Bu süreci yukarıda başlıkta gördüğümüz adımların arasında her çizgi için ilgili ekiplerle iletişim kurarak, toplantılar yaparak yönetiyoruz. Yani aslında bireysel çalışmaları ekip çalışmalarıyla harmanlayan bir ürün geliştirme döngüsünü sürekli kendini yineleyen bir modele dönüştürerek evlerimizden de kolaylıkla yönetiyoruz.

Araştırma aşamasında müşterilerimizi dinliyor, verileri analiz edip müşterilerimizin bizden beklentilerini ve ihtiyaçlarını tanımlıyoruz. Sonrasında bu ihtiyaçları karşılayacak fikirler üretiyor ve bu fikirleri hızlı bir şekilde geliştirerek ürünümüze yansıtıyor ve müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Burada gerek hızlı olmak gerekse fikirleri risk alarak deneyebilmemiz ve test edebilmemiz sayesinde rahatlıkla ölçümleyerek kendimizi geliştiriyoruz.

Bir nevi yaptığımızın, daha önce CGO’muz Özge Beşirli’nin de yazısında bahsettiği “Dinle-Analiz Et-Risk Al” bakış açısının yansıması olan bir kurgu olduğunu görebiliriz. Yani veriye ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına dayanan çevik, risk alan ve aynı zamanda ölçümleyerek ilerleyen bir model ile çalışıyoruz.

2- İletişim ve Raporlama

Ürün yöneticisi olarak ofiste çalıştığımız dönemlerde düzenli olarak yaptığımız bazı aktiviteler evlerimizde daha verimsiz hale dönüşebildiği için doğru teknolojik araçları maksimum faydayı sağlayacak şekilde birleştiriyoruz.

Sadece yazılım geliştirme aktiviteleri değil ürün stratejilerimizi, projelerimizi, test fikirlerimizi, market ve veri analizlerimizi tekrar kullanılabilir şekilde saklıyor ve kolaylıkla raporluyoruz. Bu sayede aynı konu üzerinde çalışan ekipleri ortak raporlar üzerinde buluşturarak yukarıda bahsettiğim ürün yaşam döngüsünün paralel çalışan ekiplerini doğru iletişim ile kendi kendine verimli bir şekilde çalışabilmesini sağlıyoruz.

3- Görev Takibi

Hem ürün yöneticileri olarak yönetim ekibimize karşı sorumluluklarımızı hem de diğer birimlerde takip ettiğimiz işleri pandemi öncesinde de doğru şekilde bir iş takip sistemine dönüştürmüştük ve bu sistem ile ilerliyorduk. Uzaktan çalışmaya başlamamızla birlikte de bu sistem sayesinde ürünlerimiz ve ürünlerimizle alakalı bireysel görevlerimizin yanında ekiplerin görevlerini kolaylıkla takip ediyor ve ilgili riskleri de yine bu süreçte rahatça yönetiyoruz.

Umarım en kısa sürede, dünyanın ve ülkemizin geçtiği bu Covid-19 pandemi sürecinden hep beraber sağlıklı bir şekilde çıkarak tekrar normal hayatımıza döneriz.

Ancak bu dönemde ürünlerimizi geliştirmek, hedeflerimize koşmak için bulunduğumuz konumdan en üst seviyede verim almak için elimizdeki imkanları kullanmamız şart.

Wingie / Enuygun’un büyüyen ekibinin bir parçası olmak ister misin? Açık pozisyonlarımızı Linkedin sayfamızda bulabilirsin. Product ekibimize başvurmak için CV’ni kariyer@enuygun.com’a iletebilirsin.

--

--

Ayhan Epik
Wingie / Enuygun Growth

öğrenme meraklısı, düşünmeyi düşünme tutkunu bir garip ürün yöneticisi https://www.ayhanepik.com