Equilibrium’in Temelleri

Equilibrium Turkey
Equilibrium
Published in
6 min readJul 28, 2021

Equilibrium Nedir?

DeFi, kripto varlıklarınızın sizin için çalışmasını sağlamak için anlamlı bir çözümdür. Düzinelerce Ethereum DeFi ilkelleri tam olarak bunu yapmak için tasarlanmıştır. Öyleyse soru şu: hangi platformu seçmelisiniz?

Ethereum DeFi ilkelleriyle aynı şeyleri yapabilen bir platform isteyeceksinizdir. Ancak bu platformun aynı zamanda gerçek bir zincirler arası işlevselliği eklemesi ve riski minimuma indirmesi, onu göz ardı edilemez yapacaktır.

Bu öldürücü özellikler Equilibrium’i tanımlamak için yeterli olmamakla birlikte kabul edilebilir. Polkadot’ta toplanmış kredileri sentetik varlıklar üretme ve ticaret yapma yeteneğiyle birleştiren ilk birlikte çalışabilir zincirlerarası para piyasasıyız.

Bunun ne anlama geldiğini ve nasıl çalıştığını açıklayıcı bir dizi makale ile iyice kavrayacağız. Platformumuzun avantajlarını, EQ tokenimizin nasıl çalıştığını ve kurtarma mekanizmamızın borcun tasfiyesi için sıradan açık artırmadan neden daha iyi olduğunu ele alacağız.

İlk olarak, platformumuzun nasıl çalıştığına ve neden diğer çözümlere göre bir yenilik olduğuna dair bu büyük resmi açıklayalım.

DeFi’nin parlak, birlikte çalışabilir geleceğini hayata geçirmek

Kriptoya dikkat edenler, DeFi’nin veya merkezi olmayan finansın, alanın büyük çıkış noktası olduğunu zaten biliyorlar. DeFi, bir finansal işlemdeki aracı sayısını azaltmak ve kullanıcı fonlarının kontrolünü tekrar kullanıcıya kaydırmak için kripto metodolojilerini ve blok zincir teknolojisini kullanmakla ilgilidir.

Bu heyecan verici bir öncül ve biz bunun finansın geleceği olduğuna inanıyoruz.

Bu nedenle, DeFi pazarının şimdiye kadar Bitcoin, EOS ve daha fazlası gibi 14 milyar doların üzerinde farklı kripto para birimini ele geçirmesi sürpriz olmamalı. (ETH, genel kripto pazarının sadece %12'sini temsil etmesine rağmen, DeFi pazarının yaklaşık %80'ini oluşturuyor.) Bu silolanmış varlıklar, çoğunlukla birbirleriyle iletişim kurma veya işlem yapma yeteneğinden yoksun özel blok zincirlere bağlıdır.

Bir DeFi projesinin gerektirdiği belirli bir varlığa sahipseniz bu sorun değil. Ancak o, 14 milyar dolarlık birlikte çalışmayı bilmeyen birkaç küçük uyumsuz kripto yığınından oluşan etkileyici toplam yeniden şekillendiriliyor.

Hemen şu soruyu soruyor: Ya birlikte çalışırlarsa? Bu nedenle DeFi konuşmalarında “birlikte çalışabilirlik” kelimesi oldukça sık karşımıza çıkıyor. Birlikte çalışabilirlik, bir blok zincirinden tamamen farklı bir blok zincirindeki bir cüzdan adresine bir token göndermeyi mümkün kılan uyarlanabilir kripto altyapısını ifade eder. Birlikte çalışabilir bir fintech platformu, uyumsuz blok zincirleri arasında karşıdan karşıya işlem yapabilir.

Birlikte çalışabilirlik, parçalanmış DeFi pazarını 14 milyar dolarlık uyumlu bir ekonomik güçte birleştirir. Karşı tarafın hangi para birimini aldığına bakmadan insanların istedikleri para birimlerinde işlem yapmalarını sağlar. Ayrıca bir blok zincir ağında kredi almak için teminatı başka bir blok zincir ağında kilitleyebilirler.

Bunlar Equilibrium’nin çözdüğü problemlerdir. Polkdadot tarafından desteklenen Equilibrium, DeFi likidite havuzları için birlikte çalışabilirliği sağlamak için alt tabaka tabanlı motor ve zincirlerarası köprüler kullanır. Bu havuzları, gelişmiş fiyat keşfi ve kurtarma mekanizmalarıyla tamamlanmış, merkezi olmayan bir borç verme platformunda birleştirir. Hangi blok zincirinde yapmanız gereken işlem ne olursa olsun, Equilibrium’un teknolojisi bunu gerçekleştirebilir.

EQ: Equilibrium’ in esas varlığı

Equilibrium girişiminin figüratif yıldızı, kurtarma likiditesi ve krediler için teminat olarak çalışan EQ tokenidir. Teminat olarak, EQ, Equilibrium’un yerel USD sabitli sabitcoini de dahil olmak üzere, kullanıcının tercih ettiği varlıklarda likiditeyi artırmaya izin verir. Kurtarma likiditesi olarak, sahipleri bundan tatmin edici bir getiri elde edebilirler.

EQ tokenleri ayrıca ücret ödemek için bir platform para birimi olarak veya Equilibrium’un merkezi olmayan yönetişim sistemine erişim sağlama aracı olarak da kullanılabilir. Bu token aynı zamanda Equilibrium Parachain için yerel bir varlıktır, bu da blok üreticilerine oy verme ve işlem ücretlerini ödeme gibi diğer kullanım durumlarını ifade eder.

Bu işlevler (likidite farming fırsatlarından bahsetmiyorum bile), EQ’yu oradaki en popüler DeFi tokenlerinden biri olan Synthetix’in SNX’i ile karşılaştırılabilir hale getiriyor. EQ zincirler arası uyumludur ve önce Ethereum’a taşınacaktır — potansiyel olarak orada bir Uniswap havuzu başlatabiliriz.

Equilibrium’de kullanıcı rolleri

Equilibrium kullanıcıları, platformun işleyişini sağlamak için ekosistem içindeki rolleri benimser. Bu rollerin çoğu geleneksel finanstan isimlere sahiptir: tüccarlar, borç verenler ve borç alanlar. Ama aynı zamanda, garantör adı verilen DeFi alanında tamamen yeni bir rol sunuyoruz.

İşte her biri hakkında bilmeniz gerekenler;

Garantörler (Bailsmen)

Bu kullanıcı rolü Equilibrium’e özeldir. Garantörler, kredileri güvence altına almak için kendi varlıklarını kullanarak sistemin riskini taşırlar ve bunu yaparken rolleri için pasif gelir elde ederler. Garantörlerin varlıkları, genel sistem risklerini ve kayıplarını paylaştıkları tek bir likidite havuzunda birleştirilir. Bu özellikle, çeşitlendirilmiş kripto varlık portföylerini yönetmeye alışmış ve borç verme faizinin ötesinde ek getiri elde etmek isteyen kurumsal likidite sağlayıcıları için geçerlidir.

Borç Verenler (Lenders)

Borç verenler, kripto varlıklarını Polkadot’a bağlı çeşitli blok zincirlerinden stake ederek ve havuz sistemi borç vermeye katılarak pasif gelir elde eder. Hisse senetlerinin bir kısmını açığa satmak veya üçüncü bir tarafla olan yükümlülüklerini yerine getirmek için ödünç almak isteyen diğer kullanıcılara ödünç verebilirler. Borç verenler herhangi bir tasfiye riski taşımazlar. Bunun yerine bu risk garantörlere gider ve borç verenler her zaman ödünç verilen varlıklarını geri alırlar. Garantör havuzunun likidite koşullarına bağlı olarak, ödünç verilen varlıklarının değerini sabitcoin olarak da geri alabilirler.

Borç Alanlar (Borrowers)

Borçlular, tümü otomatik olarak belirlenen bir yıllık faiz oranı ile majör kripto varlıklarını ödünç alabilir ve sentetikler veya merkezi olmayan sabit paralar üretebilir. Borçlarını temerrüde düşürdüklerinde, bu teminat garantörler arasında havuzdaki nispi likiditelerine göre orantılı olarak yeniden dağıtılır. Borçlular, zincirler arası sarma (wrapping) yoluyla teminat olarak çeşitli kripto varlıkları tedarik edebilir ve her biri teminatlandırma oranlarına, belirli portföylerine ve ilgili oynaklık riskine göre değişken oranlı bir ücret öder.

Tüccarlar (Traders)

Marj ticareti, platformun ana özelliğidir. Tüccarlar, 100 kata kadar kaldıraçlı pozisyonlar açabilir ve uygun gördükleri şekilde blok zincirler arası ticaret yapabilirler.

İşlevsellik

Likidite Farming

Equilibrium, kripto kullanıcılarını varlıkları DeFi para piyasamıza getirmeye teşvik etmek için 12 milyon EQ tokeni (toplam arzın %10'u) ayırdı. Likidite farmingi havuzu, göreceli likidite büyüklüklerine göre hem borçlulara hem de garantörlere EQ tokenlerini dağıtacak. Amaç, 12 milyon EQ tokenin tamamını üç yıllık bir süre boyunca eşit olarak dağıtmaktır.

Staking

Kullanıcılar, tokenlerini diğer blok zincirlerine “köprü” olarak çalışan akıllı sözleşmelere kilitleyebilir. Bu akıllı sözleşmeler daha sonra, hisse ispatı sistemlerinde (PoS: Proof of Stake) yaygın olan enflasyona dayalı ekonomilerden ek ödüller üretmek için stake edilmiş varlıkları kullanabilir.

Borç Verme (Lending)

Kullanıcılar, varlıklarının bir kısmını ödünç almak isteyenlere ödünç verebilirler. Burada üstesinden gelinmesi gereken başlıca zorluklar, ödünç verilebilir varlığın tükenmesi ve bu gerçekleştiğinde borç verenin kendi iradesiyle ayrılamamasıdır. Varlıkları havuza geri getirmek için yeterli sayıda borçlunun beklemesi veya yeni borç verenlerin borç verme için havuza teminat eklemesi gerekir. Aksi takdirde, ihtiyatlara karşı konumlarını anında açabilirler.

Equilibrium’un borç verme işlevi, kullanıcılara zincirler arası likidite sağlarken karşılık gelen bir işaret ayarlayarak garantör olma seçeneği sunar.

Borçlanma (Borrowing)

Borçlular, teminatlandırma oranlarına, belirli portföylerine ve ilgili oynaklık riskine dayalı olarak değişken oranlı bir ücret ödeyeceklerdir. Kripto varlıklar bir oynaklık riski taşır, bu nedenle borçlular bunları teminat olarak kullandıklarında ek teminat ve ücret gerekir.

Borçluların zincirler arası sarma yoluyla teminat olarak çeşitli kripto varlıkları tedarik etmelerini bekliyoruz ve her bir teminat tokenlerini ayrı ayrı ele almak yerine genel teminat portföylerini dikkate alacağız. Bu, MakerDAO ve Compound gibi DeFi devlerinde yaygın bir eksikliktir.

Sentetik varlıklar ve merkezi olmayan sabitcoinler

Pratik anlamda, sentetik bir varlık, başka bir varlıkla aynı değeri koruyabilen bir kripto para birimi koleksiyonudur. Merkezi olmayan sabitcoinler (genellikle USD gibi büyük fiat para birimlerine sabitlenir), bir kullanıcı dijital varlıklarını teminat altına aldığında dolaşıma giren, sabit fiyatlı kripto para birimleridir. Equilibrium, kullanıcıların bu alanların her ikisinde de oynamasına izin verir.

Kullanıcılar, gerçek kripto varlık havuzlarından borç almanın dışında, diğer varlıkların ve emtiaların fiyatlarını takip eden yerli USD sabitcoinlerin ve varlıkların sözde “sanal havuzlarından” da yararlanabilirler. Bu ürünler aynı zamanda zincir üstü risk yönetimi, programatik faiz ve kurtarma mekanizmaları gibi temel sistem bileşenlerinden de yararlanır.

Kurtarma Mekanizmaları (Bailouts)

Kurtarma mekanizmaları, likidite sağlayıcılarının Equilibrium ekosistemine katılımları karşılığında ek gelir elde etmeleri için ek bir fırsattır. Diğer platformlarda, yalnızca varlıkları ödünç vererek kazanabilirler.

Daha fazlası bilgi istermisiniz?

Bir sonraki makalemiz, Equilibrium’un alanda daha yerleşik oyunculara göre sunduğu avantajları açıklayacak. Oradan, EQ tokenimizin nasıl çalıştığına ve kurtarma mekanizmamızın borcun tasfiyesi için sıradan açık artırmadan neden daha iyi olduğuna bakacağız. EQ tokeninin, Equilibrium’un yönetim sisteminin ve risk modelinin ayrıntılarına gireceğiz.

Serimizin ana hatlarına göz atın:

  1. Equilibrium’un Temelleri
  2. Equilibrium’un Avantajları
  3. Equilibrium’un Stabil coini Nasıl Çalışır?
  4. EQ Tokenin En Önemli İşlevselliği
  5. Kurtarma Mekanizması: DeFi’de Borç Yönetiminin Yeni Normali
  6. Equilibrium’un Risk Modeli
  7. Likidite Farming
  8. Yönetim
  9. Equilibrium’un DEX’i

Bizi izlemeye devam edin!

*Cross-chain (zincirlerarası, çapraz zincir): İki farklı coin’in eşler arası alışverişine imkan tanıyan bir teknolojidir.

* Wrapped token (sarılmış token), başka bir kriptonun değerine endekslenmiş bir kripto para tokenıdır. Sarılmış token adını alır çünkü orijinal varlık, sarılmış versiyonların başka bir blockchain üzerinde yaratılmasına imkan tanıyan bir tür dijital kasanın içine konur (sarılır).

--

--

Equilibrium Turkey
Equilibrium

Birleştirilmiş kredileri sentetik varlık üretimi ve ticareti ile birleştiren ilk zincirler arası para piyasası.