ÉRTEM A CÉGEM
Published in

ÉRTEM A CÉGEM

RIPORT

Jan 4, 2020

2 min read

A növekedés sokoldalúsága

Mi is történik pontosan?

A kapitalizmus életközépi válságát éli, melynek egyik markáns jele, hogy a vállalatok társadalmi nyomás hatására újrakalibrálják helyüket a világban.

A profit továbbra is fontos lesz egy vállalat hosszútávú fennmaradása szempontjából, de a klasszikus vállalati sikermutatók jelentősen megváltoznak.

Például a növekedés, mint sikermutató a klímaaggodalmak közepén valószínűleg elveszti korábbi jelentőségét. Társadalmunkban a növekedés már egyáltalán nem elfogadható minden áron.

A fenti markáns attitűd változásnak rengeteg előjele van. 2019 szeptemberében a Financial Times bemutatta az “Új Agenda-t”, melynek mottója: „A szabad vállalati kapitalizmus hosszú távú egészsége a célhoz kötött profittermeléstől függ”.

Egy hónappal később a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, a BlackRock megerősítette az Ellen MacArthur Alapítvánnyal folytatott globális partnerségét az első “körforgásos” alap létrehozásával (circular economy fund).

Az új-zélandi kormány új jóléti költségvetéssel állt elő, melynek középpontja a megélhetésen kívül nem más, mint maga a élet teremtése. És még sorolhatnánk.

Az új definiciók új üzleti modelleket, új sikermutatókat fognak szülni. Már most is megjelennek néhány vállalatnál a munkavállalókkal kapcsolatos személyes teljesítménymutatók (jellemzően tanulás és boldogság fókuszúak), vagy a csökkenetett hulladéktermeléssel kapcsolatos mérőszámok, de ezen mutatók száma és használata a jövőben még jobban elterjed majd.

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.