AUTOKATA Product-Market fit

Utolsó product/market fit kérdőív az autokata termék kapcsán

RIPORT
RIPORT
Sep 18, 2020 · 5 min read

A kérdőív célja

Célunk az volt, hogy a közel kétéves működés alapján visszacsatolást kapjunk arról, hogy a felhasználók mennyire tartják relevánsnak a szolgáltatást és további információkat szerezzünk arról, hogyan tehetjük az autokatát még relevánsabbá.

Hasonló elemzést korábban egyszer, — az autokata szolgálatás indulása után négy hónappal- végeztünk el. (ez itt található) Kíváncsiak voltunk arra is, azóta mi változott. (Hasonló kérdőívet későbbiekben nem tervezünk, az ügyfél-elégedettséggel kapcsolatos módszertanunkat a jövőben megváltoztatjuk.)

Módszertan

A kérdőív alapjául az alábbi két irodalom szolgált. Sean Ellis: Product/market fit benchmark, Rahul Vohra: How Superhuman Built an Engine to Find Product/Market Fit

A kérdőívet SurveyMonkey-val készítettük. A kérdőívet egy autokata speciális tranzakciós emailben, facebook csoportunkban, illetve a termékben is elhelyeztük.

Kérdőív ribbon az autokatában. Már egyáltalán nem konvertált olyan jól, mint 2019 áprilisában, mikor először raktuk ki a termékbe.

Kitöltők

A kérdőívet 141 autokata felhasználó töltötte ki, ami a jelenlegi aktív felhasználók kicsit több mint 3 %-a. Ez sokkal rosszabb arány egyébként, mint az első kérdőívezéskor, amikor a kitöltés arány 9% volt, 117 válaszadóval.

1. Market fit — “Nagyon kiábrándult lennék”

A kérdőív első kérdése így szólt:

A Sean Ellis által alkotott benchmark alapján, az első kérdésre adott “Nagyon kiábrándult lennék, ha nem lenne autokata” opció választásának 40% feletti értéke “product/market fit”-et jelent.

A közel 65%-ot, kivételesen jó eredménynek értékeltük házon belül, hiszen nominálisan is egy magas érték, de jelentős pozitív elmozdulás is történt az első kérdőív óta. Akkor 51% válaszolt úgy, hogy nagyon kiábrándult lenne autokata nélkül. Azok aránya, akik nem lennének kiábrándultak, gyakorlatilag nem változott 2019 eleje óta, ami azt is jelenti, hogy a múltkori kérdőív utáni fejlesztési- és marketingstratégia a “valamennyire kiábrándultak”, kiábrándult felé konvertálásában sikeresnek mondható.

2. Szegmentáció a nagyobb market fit elérése érdekében

Bizonyos “katás” attribútumok alapján szegmentáltuk az első kérdés eredményeit, hogy megértsük, mely csoportokban lehet esetleg magasabb market fit mutató.Mindezt azért, hogy azokhoz jutassuk el elsősorban a szolgáltatást, akiknek a legrelevánsabb az autokata, azaz feléjük kommunikáljunk.

Katás attribútumok

A fenti táblázat adataiból — még a szegmentáció előtt — kiemelendő, hogy az autokatások

 • 26%-a úgy használja a terméket, hogy van könyvelője. Ez ráadásul egy csöppet magasabb arány, mint korábban.
 • 66%-nak kevés számlája van. Ez egyébként kisebb érték, mint tavaly.
 • 57%-a több online eszközt is használ munkája során, ami jelentős csökkenés a korább 70%-os arányhoz képest.
 • 60% tudja használni az ÁNYK-t, ami közel azonos a korábbi kutatás eredményeihez.
 • Tavalyihoz képest, kicsit csökkent a külföldi számlakapcsolatokkal rendelkező autokatások száma és megjelentek az áfás katások is, igaz még mindig nagyon kicsi 2%-ot képviselnek a válaszadók közül.

Milyen katás attribútumokkal jellemezhetőek a “nagyon kiábrádult lennék” autokatások?

A szegmentációhoz egy kereszttáblát csináltunk, azaz megszűrtük a katás jellemzőket, aszerint, hogy csak a “nagyon kiábrándult lennék” csoport eloszlását vizsgáltuk.

Kereszttábla: Nagyon kiábrándultak + katás jellemzők

Egy autokata nélküli világban nagy kiábrándultság lenne a kevés számlás és egyszerűbb ügyletekkel (nincs külföld ügylet, nincs munkavállaló, alanyi adómentességi határ alatti műkdődés) rendelkező vállalkozók körében. Ez nem meglepő, hiszen nekik szánjuk a szolgáltatást.

Az eredmény azonban jól illusztrálja azt a helyzetet, hogy az első kérdőívezés óta, már nem feltétlenül az early adopterek, hanem sokkal inkább az ideális célcsoport használja a terméket, és az ő számukra az autokata egy megfelelő megoldás katás adminisztrációjukhoz.

Szintén magas arányú az elégedettség a digitálisan érett ügyfelekkel, akik munkájuk során eleve online eszközöket használnak.

3. Szegmentáció egy jobb autokata érdekében.

Mi a legjobb az autokatában?

Ezt a kérdést arra használtuk, hogy ismét csak a legelégedettebb kör válaszai alapján megtudjuk, melyek az egyértelmű termékelőnyök.

még szegmentáció előtti szófelhő a kérdéssel kapcsolatban az összes válaszadóra

A szabadszavas válaszokat, melyre 131-en válaszoltak, címkéztük.

A kérdést valójában arra használtuk, hogy ismét csak a legelégedettebb kör válaszai alapján megtudjuk, melyek az egyértelmű termékelőnyök.

Felcímkézett “Nagyon kiábrándult lennék” válaszok

A győztes kategória a figyelmeztetések (35%) lett, ahogy az első kérdőívezéskor is. Néhány szabadszavas válasz ebből a csoportból:

Mindenre figyelmeztet, ha teendőm van szájba rágósan leírja, magyaráz. Egyszerűen szuper!

Figyel a vállalkozásomra helyettem

Összeszedett, egy helyen minden információ a vállalkozásommal kapcsolatban és mindig emlékeztet a fontos határidőkre

A következő kategória, az, akik valamilyen funkcióra hivatkoztak. Itt a legtöbbet megjelenő dicséret az “automatikusság”, a bevételi nyilvántartás, illetve a automatikus bevallás készítés kapta. Szintén magas az “egyszerűen jó” csoport (26%), és a megjelenik egyre erősebben a magasszintű emberi támogatás kiemelése a termékelőnyők között. (17%)

Néhány szabadszavas válasz innen is:

Olyan, mint egy elektronikus könyvelő, aki mindig ráér :)

Az autokatában az a jó, hogy egyszerűbbé teszi az életem

Végre ki lehet használni az algoritmusok és a botok nyújtotta előnyt és nem kell a könyvelővel alkudozni hosszú órákon keresztül

Megkönnyíti KATA-sként az életem

Nem kell kotorászni a neten, másoktól bizonytalan tanácsokat csipegetni mert itt készen kapom a teendőket és határidőket.

Ügyfélszolgálat ahol választ vagy megerősítést kapok.

Megcsinál szinte mindent helyettem, és megtanít arra, ami az én feladatom marad.

Mindent egy helyen látok, és ez megnyugtató, hogy kézben tartom a dolgokat, de ami még ennél is szuperebb, hogy tegnap elküldtem egy kérdést és valódi választ, törődést kaptam.

Hogyan tehetnénk számodra jobbá az autokatát?

A következő kérdéssel azokat szűrtük, akik “csak valamennyire lennének kiábrándultak”, ha nem lenne autokata. A szegmentált eredményekből azt szerettük volna megtudni, milyen irányba haladjunk tovább a fejlesztésekkel. Hiszen így őket az elégedettebb csoportba konvertálhatnánk majd, idővel.

A címkék közül az autokata funkciókra fókuszáltunk. Érdekes tény azonban, hogy még a valamelyest kiábrándult lennék kategóriában is az “nincs ötletem, illetve a “jó ez így” kategóriába soroltuk a válaszok 42 %-át!!

A funkciók, amivel a “valamelyest kiábrándult” felhasználók szerint jobbá tehetnénk a terméket pedig az alábbiak.

 • automatikus befizetések (NAV-nak utalás egyenesen az autokatából)
 • Banki összekötések
 • Mobil app
 • Több adat, adatvizualizáció

5. Szegmentáció nélkül

A kérdőív végén általános kérdéseket tettünk fel, melyket értékelni kellett a szolgáltatással kapcsolatban. A tavalyi kérdőívhez képest itt két új kérdést is feltettünk:

 • az egyiket azzal kapcsolatban, hogy a jogszabályi változások hatására megtartja-e a szolgálatatást valaki, vagy felmondja azt?
 • Illetve az ügyfélszolgálati munka minőségéről is érdeklődtünk.

A válaszok alapján a súlyozott átlagok nagyon hasonlóan alakultak a tavalyi évhez.

A szűrések nélküli kérdőív válaszai itt érhetőek el.

Szeretnél hasonló cikkeket olvasni Tőlünk? Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre.

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az…

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.

RIPORT

Written by

RIPORT

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.