KATAPARA 1.

Kérdőíveztünk a 2021-es kata változások kapcsán

RIPORT
RIPORT
Sep 3, 2020 · 3 min read

Első rész: nyers adatok

Rengeteg elemzés, cikk, sajnos egyre több nyerészkedő és fals tanácsadói “megoldás”, kezdeményezés, petíció, kérdőívezés, Facebook poszt jelenik meg a 2021-es kata változások kapcsán.

A kata egy ideje szívügyünk, de megpróbálunk egy objektív cikksorozatot összehozni szeptember során, annak érdekében, hogy a már megszületett és ismert döntés gazdasági hatásait megbecsüljük, vagy akár kedvet adjunk, nálunk sokkal okosabb szakértőknek ahhoz, hogy elemezzék ők azokat, ha idejük engedi.

A kérdőív módszertani korlátaiba, a sokaság jellegére, az adagyűjtés körülményeire a legutolsó cikkben fogunk utalni, de elöljáróban jelezzük, hogy a kérdőív válaszait jelenleg nem tartjuk reprezentatívnak a katás sokaságra. Viszont megfelelő elemszámmal (eddig 2.500 kitöltő) dolgoztunk és úgy gondoljuk, hogy aki komolyabban elmerülne az eredményekben, annak minden eszköze meg lesz ahhoz, hogy a megfelelő konzekvenciákat levonja.

A hipotézisek

Kérdőívünk 5 hipotézis tesztelésére született.

  1. A katás adózást választó, -nem adóelkerülési sémában (v.ö:bújtatott munkaviszony)- működő vállalkozások száma viszonylag nagy, jóval nagyobb, mint amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslései tartalmaznak.
  2. A negatívan érintettek közül a külfödről bevételt szerző katások aránya relatív magas, és ezen vállalkozók jövedelemtermelő képessége masszív.
  3. A jövőben negatívan érintett vállalkozások nagyrésze alanyi adómentes adózást választott ÁFA szempontjából, hazai beszerzései jelentősek, ezért az intézkedés ÁFA bevételekre lévő hatása nem elhanyagolható.
  4. Az intézkedés hatására jelentősen csökken a tiszteségessen vállalkozók száma.
  5. Az intézkedéssel még azok a katások sem értenek egyet, akiket nem érint.

Nyers eredmények (2020.09.03 21:40)

A cikksorozat első részében a nyers eredményeket közöljük, kommentár nélkül.

Folyt.köv

A következő részben mélyebb elemzéseket és kereszttáblákat mutatunk majd be, melyek a cikk elején található hipotézisekkel lesznek kapcsolatosak.

Fontos kiemelni, hogy ennek a cikknek a megjelenésekor a kérdőívezés bizonyos helyeken még folyik, de annak a hatását, hogy az eredmények folyamatos közlése bármilyen befolyással bírna a kérdőív végső eredményére a mostani elemszám miatt elenyészőnek gondoljuk. Ennek ellenére a cikksorozat különböző bejegyzéseiben az eredeti kérdőív linkjét már nem közöljük, viszont annak “live” eredményei és a szabadszavas válaszok elérhetőek itt.

Érdekel a folytatás? Kövess minket itt, vagy iratkozz fel hírlevelelünkre.

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az…

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.

RIPORT

Written by

RIPORT

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.