Natt

- öppna upp för det rena drömflödet

Boken har du lagt på nattduksbordet. Välkommen, drömland.

Ibland låter vi vår sömn bli störd. Och vanligare bli det. Jag vill dela med mig på en gång av en enkel sömnmedicin som funkar för mig. Två bananer! På något konstigt sätt så ger det mig sömn, om så inte annars skulle komma utan ansträngning. Bananer innehåller tryptofan, som är ett utgångsämne för kroppens tillverkning av serotonin och melatonin. Ja, hormoner — igen! De är viktiga för att få oss att komma till ro. Tryptofan är inte kroppseget, och måste tillföras med kosten. Och, förresten, ett glas mjölk kan ni skölja ner bananerna med. Innehåller detsamma!

Grunden för natten läggs på morgonen, dagen och kvällen

Men, såklart. Den viktigaste grunden att lägga är ju hur resten av dagen har varit. Låt oss därför sammanfatta. Börja med goda energier på morgonen, med den glädjefyllda tacksamheten, yogan och meditationen. Och en daglig genomgång som landade i de viktigaste topp tre att gå i mål med över dagen — med 25 minuter i stöten. En kväll, bortom arbetsglädjen, med kortisolrensande träning, god mat, TV för nöje och utveckling, god läsning, kulturupplevelser. Att lägga ner allt vad “arbete” heter helst innan hemgång, men max med någon komplettering mellan åtta och nio på kvällen, med någon 25-minutare där i det intervallet. Och. Chill från 21! Och inga gadgets alls som flimrar efter 23, för att låta synapserna vila helt. Och att göra klokt i en sak, med ett och annat kapitel läst av något skönlitterärt innan boken läggs ifrån dig — att försöka bjuda in sömnen innan tolvslaget!

Vad händer när du sover?

Det är alldeles nyligen som det visat sig att sömnen ger en vital städning av nervbanorna och hjärnan, som rensas på skräp och giftämnen. Utrymmet mellan nervcellerna ökar nämligen med 60 procent för att så skall kunna ske, nattetid.

Drömfångaren?

Vidare så ger oss natten de väldigt viktiga drömmarna. Vi sorterar intryck, och lägger grund för att skapa “långa minnen”. Och, uttrycket — “sov på saken”? Jag brukar säga att för viktiga beslut, ge dig en natts dröm, och för livsavgörande beslut, ge dig minst sju nätters drömmar. Den inre värld i stort fri från yttre intryck vi bjuder in oss själva till nattetid ger det fria intuitiva flödet rum och tid. Och med det kanske den renaste formen av “problemlösning”. Det är ofta jag funnit insiktsgenombrott komma i just det där tillståndet mellan ytlig drömsömn och på gränsen till vakenhet på morgonen — ett transtillstånd där det bara kommer till en! Därav — ha en anteckningsbok liggandes på nattduksbordet. Ínsikten kan vara flyktig vid den stunden.

Sömncykler nattetid — och cykler på dagen

Som bekant kommer ju sömnen i cykler, om 90 till 110 minuter — där cyklernas olika stadier förskjuts över natten. I början av natten är de första stadierna av djupsömn som längst, och i slutet av natten när det närmar sig gryning så är det tvärt om, cyklernas avslutande drömsömnstadier blir längre och djupsömnen i början blir kortare.

Det intressanta är att dessa cykler egentligen pågår dygnet om, just med avseende på “energinivåer”. Cykler där energier stegras och sjunker i samma takt som på natten. Detta är värt att ta vara på! Det motiverar just de stunder av fokus i pass om en och en halv till två timmar i stöten vi pratade om i andra kapitelavsnittet, det om dagen. Två timmar innan lunch, två timmar efter — för de viktigaste uppgifterna. Och någon timme före och efter dessa två vitalaste passen. Men däremellan, de längre pauserna? Ja — det är inte bara natten som kan ge oss hälsobringande sömn!

Powernap — det vitala djupbreaket

Nej, jag nämnde att energiminimum verkar nås vid 14.55 i snitt på eftermiddagen. Varför inte göra slag i saken och ta en vitaliserande tupplur? Det är inte för inte det heter powernap! Det kan räcka med just 20 minuter, sådär, mitt på eftermiddagen. Och ofta blir denna sömn något annat — jag upplever att den blir någon form av djupmeditation, av en annan kvalitet och natur än nattsömnen. Om jag upplever att det är närmast kört med energierna, så är denna tupplur långt effektivare än vad så en hel kaffetermos skulle ge, även om vi skulle halsa den!

Sömnstörningar — att inte somna in och att vakna för tidigt

Men åter till nattsömnen. Om den inte skulle komma? Du har något som håller dig tvärvaken, och du kan inte komma till ro. Du har försökt alla tricks, men tankarna går som en evig torktumlare av något problem du inte kan släppa. Men — vet du vad? Låt det vara så då! Du dör inte av en natt med knackig sömn. Det går att ta en längre powernap dagen efter. Och nästa kväll kanske du däckar redan i andra reklampausen av kriminalfilmen på TV:n. Låt det så vara!

Nattmara?

Ibland är det tvärtom. Du somnar av ren utmattning av en väldigt stressfylld dag — men du har kanske inte gett utrymme för kortisolet att lämna blodbanorna. Vad händer? Du somnar med stresshormoner i kroppen, och det kickar dig klarvaken kanske redan vid tre eller fyra på natten. Omvänd sömnlöshet — “reverse insomnia”. Och där kan du inte somna om! Vad göra? Om de omnämnda bananerna inte funkar, så brukar jag faktiskt ta vara på denna tid av total stillhet i nattmörkret — reflektera, filosofera, läsa. Jag, i fåtöljen, med ett anteckningsblock, eller en bok. Eller så lägger jag mig på akupressurmattan, och låter sista slatten stresshormoner rinna ut från de fiktiva små hålen jag meditativt föreställer mig skapas av mattans piggar. Om mattan ger energi på morgonen, så verkar det som att den också underlättar att somna om vid dessa stunder.

Adjö struktursamhälle — hej flödessamhälle!

Vad allt pekar på är att de föreställningar om de strikta tidssatta blocken av Arbete — Fritid — Nattvila om åtta (prick 8) timmar per block i industrins treskiftskonstruerade ekorrhjul är en konstruktion som inte är skapad för oss människor. Om vi skulle följa naturliga rytmer, så borde arbetet vara styrt av mål och syften att uppnå, med arbete vid den tid och det rum som krävs — och framförallt med respekt för våra naturliga energicykler! Att jobba hårt och långt är inte detsamma som att jobba smart. Det är inte längre antal tillverkade och sålda enheter per minut som är intressant — det är snarare antalet briljanta skapade idéer och innovationer per dag som är den viktigaste produktiva kraften! Finurlighet före flit. Luther är död. Låt skaparkraften leva! Och då får sömnen komma när den passar, och arbetscyklerna anpassas till våra energiflödens variationer. Som i sig gynnar kreativiteten! Men det är nog klokt att fortfarande ge den där sömnen mellan sju och åtta timmar nattetid, i alla fall!

Under Earth Hour 2013 — en sagostund med min dotter, enbart med stöd av det levande ljuset. Med ett ljus som kom i hjärtform. Dagen slutar i harmoni och kärlek — för oss själva och varandra. Den bästa huvudkudden, för att gå vidare varje dag med samma kärlekskraft.

Med det är en dag till ända. Och detta kapitel.


Detta är det fjärde och sista avsnittet i första kapitlet i boken “En liv i flow — Hur överleva, leva och berika sig i flödessamhället?” — kapitlet “En dag”. Publicerat 18 januari 2014. Läs mer om detta bokprojekt på http://ettliviflow.se och följ #ettliviflow på sociala webben (Twitter / Facebook). Kommentera gärna — det görs genom att klicka det grå plustecknet i pratbubblan när du ställer dig vid sidan av texten vid höger textkant i laptopversionen.

--

--

Anders Abrahamsson
Ett liv i flow — Hur överleva, leva och berika sig i flödessamhället?

RE:LOVE THE WORLD. Messaging For Improvement. Family, Aikido, DJ, Writer. Love is the hero! // Here on Medium: First draft of a book done. Check Publication!