Svaren till Sant eller Falskt

Pierre Carlsson
Fake News News
Published in
3 min readMar 14, 2018

Hur står det egentligen till med källkritiken? Här är svaren till Sant eller Falskt!

Det falska Facebook-inlägget där någon hävdade att “Stina” blivit misshandlad. Foto: Skärmdump Facebook

Den här bilden föreställer inte “Stina, 85” utan Karin som hade trillat på ett ålderdomshem. Den här bilden spreds på sociala medier där det hävdades att personen på bilden hade blivit misshandlad av asylinvandrare i Jordbro. Detta stämde alltså inte.

Hör vårt reportage med Karins dotter här.

Citat av en präst i SVTs studio efter terrordådet på Drottninggatan. Är det sant? Foto: Skärmdump

Den här bilden spreds i sociala medier av bland annat Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Men domprosten Hans Ulvebrand hade aldrig sagt de här orden vilket gör att den här bilden är falsk.

Läs vårt reportage med domprosten Hans Ulvebrand här.

Är det här den personen som var den sista överlevande som fötts under 1800-talet? Foto: TT

Den italienska kvinnan Emma Morano var den sista överlevande personen född på 1800-talet. Hon föddes den 29 november 1899 i staden Civiasco i norra Italien. Hon dog i april förra året och denna nyheten är sann.

Metoo präglade stora delar av hösten. Foto: Claudio Bresciani/TT

#Metoo präglade nyheterflödet under hösten 2017. Innan #Metoo kom till Sverige hade den först blivit nyheter i USA där flera manliga personer i Hollywoods blev uthängda för sexuella trakasserier. Det stämde alltså inte att det började med en svensk programledare.

Är det här en riktig älg? Och fick den leva vidare? Foto: Tommy Pedersen / TT

Denna vita älgen existerar faktiskt och efter att den hade blivit fotograferad många gånger blev den också mer oskygg mot människor. Det gjorde att den började närma sig männsikor och när den sprang in i en kvinna och slog hennes axel ur led bestämde polisen att det skulle bedrivas skyddsjakt på älgen. Men efter protster backade polisen och älgen fick leva vidare. Denna nyheten stämde alltså.

Ahmad från Malmö hävdade att han tog ut 600 000 kronor ur bankomaten. Foto: Skärmdump Aftonbladet

En man skapade rubriker då han under pågående kaos med bankomater lyckades förvärva ett uttag på 600 000 kr. Eller det var åtminstone vad Aftonbladet trodde. Mannen hade nämnligen själv photoshoppat bilden på bankkontot och ljugit ihop hela historien. Denna nyheten var falsk.

Pierre Carlsson, Caroline Gyllenkrok

--

--