Bezoekers van Kenniscafé 2 op 9 juli: jongeren, jongerenorganisaties en ambtenaren van de gemeente (foto: Kennisland Creative Commons Naamsvermelding (CC BY))

9 juli: Kenniscafé 2

thijs van exel
Generation /D
4 min readJul 14, 2015

--

Lees hier over de voorbereidingen van het Kenniscafé.
LET OP: helemaal onderaan staan filmpjes die de jongeren maakten voor de prototypes!

Op 9 juli verschijnen Wieteke en ik om 10.15u bij Bellissimo, waar de materialen bezorgd zijn. Kort daarop gevolgd door Chantal, Anna en Hamza. We gaan meteen hard aan de slag om de immense hoeveelheid materialen aan de (godzijdank enorm lange) muur te bevestigen, maar niet voordat we er de caféklok en -kunst vanaf gehaald hebben. Om (letterlijk en figuurlijk) 5 voor 12 zijn we klaar en tevreden en hopen we alleen nog maar op een goede opkomst.

5 voor 12 in letterlijke en figuurlijke zin: bijna klaar voor het tweede Kenniscafé! (foto: Kennisland Creative Commons Naamsvermelding)

De tent loopt goed vol en met 35 deelnemers (waaronder 10 jongeren) zijn we erg tevreden. Als iedereen een broodje heeft kunnen pakken trap ik af met een korte introductie: waar komen we vandaan, wat gaan we vandaag doen en welke rol kun je spelen? Daarna kondig ik de filmpjes (horend bij prototypes In de lift en CityTrainer+) aan en geef ik het woord aan Erika. Erika informeert de groep (vooral gericht op de professionals) over de opbrengsten uit het lab in het licht van de Opgave 18–27, en voor de professionals. Dit is de tweede keer dat deze groep op deze wijze bij het lab is betrokken (eerste keer was Kenniscafé 1 in april) en men voelt zich niet geroepen om te reageren op de vraag wat het lab voor hen heeft betekend. Sommigen waren ook tussentijds nog betrokken bij de gesprekken op 11 en 12 mei maar werden toen heel specifiek betrokken vanwege hun expertise en ervaring. ‘Het lab’ heeft in algemene zin nog onvoldoende lessen voor hen opgeleverd — maar dan doorbreken Hamza en Anna de stilte met wat het lab voor hén heeft gedaan. Altijd mooi om nog eens te horen maar wellicht ook een les: heeft het veld te weinig van het lab gemerkt en is dat een punt?

De middag leidt weer tot diverse nieuwe gesprekken en reflecties. Waarbij ik de reactie van Jory (gemeente) op het prototype CityTrainer+ mooi en oprecht vind: hoe kan het nou dat dit talent niet aan de bak komt en waarom geven wij als Maatschappelijke Ontwikkeling (directie binnen de gemeente) niet het goede voorbeeld door, als leerwerkbedrijf, jongeren in dienst te nemen?

De opzet van de middag is ook onderdeel van het Social Lab-experiment en we kijken goed naar wat werkt en wat niet werkt. In de korte nazit besluiten we dat het ‘op een andere manier ontmoeten’ van partners en burgers op zichzelf al een interventie is die kan helpen een andere (betere?) dynamiek tot stand te brengen tussen praktijk en systeem — iets waar een veranderende rol van de overheid invulling aan kan ontlenen. Kennis en ervaringen uitwisselen hóeft niet in de vorm van een vergadering, met agenda en actielijst, maar kan best (beter soms) in een heel andere vorm die aantrekkelijk is, inspireert om bij te dragen en mee te doen en bovendien leuk is. Het voelde vanmiddag ook weer vooral als een feestje, ondanks de soms taaie en kwetsbare onderwerpen. Dat komt, is mijn idee, doordat de setting een gelijkwaardigheid tussen partijen tot stand brengt. Je vergeet al snel dat ‘de gemeente’ aan het woord is, want nergens is de vlag te zien. Generation/D voert z’n hele eigen huisstijl en teamleden (jong, oud, ambtenaar of KL’er) waren herkenbaar en gelijk door het shirt.

Het is op dit moment moeilijk te zeggen wat men van de eerste prototypes vond en op welke manier men betrokken wil blijven — anders dan de losse flarden die ikzelf uit gesprekken heb gehaald. Er zijn véél gesprekken gevoerd (andere teamleden zijn bij dezen aangemoedigd er óók over te bloggen) en er is tegen het einde veel opgeschreven op de reflectietafel.

Na de zomer heeft Kennisland nog een rol in het presenteren van de uitkomsten van het lab tijdens de Onderwijsweek (tijd + datum volgen, meld je alvast aan voor een update via hallo@generation-d.nl of volg dit blog) en dan is Generation/D voor Kennisland toch echt langzaam aan het eindigen.

Daar past maar één uitdrukking:

:-(

foto: Kennisland Creative Commons Naamsvermelding

--

--

thijs van exel
Generation /D

works at kennisland. brings people together in teams around complex social issues. loves to see ideas come to life and enjoys the pains that go with that.