Eve servis hizmetiniz var mı?

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Published in
4 min readMar 12, 2021

Eskisine kıyasla çok daha fazla internet alışverişi yaptığımız yadsınamaz bir gerçek. Öyle ki bazı günler market alışverişi yapmaya çıkamadığımız bile oluyor. Böyle durumlarda en büyük kurtarıcımız en hızlı teslimat yapan ve en kârlı (promosyonlu) alışveriş deneyimi sunan uygulamalar oluyor. Peki bu durum neye işaret ediyor ve beraberinde hangi trendleri getiriyor gelin beraberce inceleyelim.

Türkiye E-Ticaret Pazarı

Türkiye’de e-ticaretin tüm ticaret içindeki payı gün geçtikçe artmakta ve pandemi de bunu iyice hızlandırdı. E-ticaret, tüm Türkiye perakende pazarının yalnızca yüzde 5,3'ünü temsil ediyor. Bununla birlikte 2018'de tek başına yüzde 42, ardından 2019'da yüzde 31 arttı. Şu anda ise Türk nüfusunun yüzde 67'si internetten alışveriş yapıyor.

Öte yandan Türkiye’de genel ticaret 2019 yılından 2020 yılına 1 milyar TL küçülerek gerilerken, e-ticaret iki katına çıkmış. Bu da Türkiye’de tüketicilerin yeni bir tüketim alışkanlığına yöneldiğine işaret ediyor.

Yeni Bir Milat Olarak: COVID-19 Pandemisi

Pandemi sebebiyle alışkanlıklarımızın değiştiği oldukça farkında olduğumuz bir gerçek. Değişen alışkanlıklarımızın başında ise evden çalışma ve evden alışveriş geliyor. Geçtiğimiz aylarda katıldığımız Webrazzi Dijital 2020 etkinliğinde McKinsey & Company’de Associate Principal olarak yer alan Togay Özen’in paylaştığı bilgilere göre:

  • Karantina sürecinde ilk defa online alışveriş davranışı gösteren %15'lik bir Türk tüketici kitlesi mevcut.
  • Türk tüketicilerinin %28'i Corona döneminde ortaya çıkan promosyon ve indirimlere bağlı olarak yeni (daha önce denemediği) markalardan ürün ya da hizmet aldı.

Bu istatistikler pandeminin alışveriş konusunda yaşamış olduğumuz alışkanlık değişimini açıkça ortaya koymakta.

Hızlı Teslimatlar Memnun Müşteriler

İşin hizmet veren tarafında müşterilerin siparişlerinin en hızlı şekilde gönderilmesi için türlü yollar denenmekte. Buna bağlı olarak yeni girişimler, çözümler, ortaklıklar ortaya çıkmakta ve sevindirici yatırımlar yapılmakta. Geçtiğimiz sene ve içinde bulunduğumuz 2021 yılının ilk çeyreğinde:

  • İhracat, ithalat yapanlara ve yurt dışına Amazon, Etsy gibi pazar yerlerinde ürün satanlara lojistik teklifi bulma, satın alma ve yönetme hizmeti veren Navlungo aldığı 250 bin dolar yatırım
  • İşletmelere parsiyel taşıma hizmeti sunan ve lojistik operasyon süreçlerini dijitalleştiren Yolda, kuruluş sürecine takiben aldığı ilk yatırım turunu 830 bin dolar ile tamamlaması
  • Aygaz’ın kurumiçi girişimcilik ve inovasyon faaliyetleri kapsamında çalışanların fikir önderliğinde kurulan Aykargo’ya McKinsey & Company tarafından ilk 5 yılda toplam 75 milyon ABD Doları’na kadar yatırım yapılacağının planlanması
  • Aynı gün teslimat girişimi PackUpp’ın 2020 yılında 2 yatırıma imza atması ve aldığı yatırımlar sonrasında şirketin değerlemesinin 100 milyon TL seviyelerine ulaşması
  • 2015 yılı Şubat ayında kurulan ULAK App’in 2020 yılında tohum yatırım alması ve bu yatırımla şirket değerini 10 milyon TL’ye taşıması
  • Keiretsu Forum Türkiye ve KT Portföy Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun akıllı teslimat hizmeti sunan İletmen’e yatırım yapması
  • 128 milyon dolar yatırım alan Getir’in değerlemesinin yaklaşık 850 milyon dolara ulaşması ve Londra’da hizmet vermeye başlaması
  • Bireysel ve kurumsal eşya taşıma platformu Octovan girişiminin 44 milyon TL değerleme ile yatırım alması
  • Depo alanı arayan şirketler ile depolama hizmeti veren şirketleri bir araya getiren online pazar yeri girişimi ParkPalet’in Innovate21st programı kapsamında Akiş GYO ve Akkök Holding’ten yatırım alması

lojistik ve eve teslimat hizmetlerinin gelişimi için atılan önemli adımlar.

Dark Store Konseptinin Yükselişi

Dark Store (gölge mağaza), dışarıdan bakılınca bir mağaza gibi görünen ancak müşterilerin kullanımına kapalı ve yalnızca online kanallar üzerinden verilen siparişlerin tedarik edildiği, teslimata hazırlandığı mağazalardır.

Online alışveriş platformları, siparişleri doğrudan depolardan tedarik edip tüketiciye ulaştırdığı için tedarik yönetimi, teslimat gibi konuları kolaylıkla çözülebiliyor. Ama ürün kalitesinin korunabilmesi için teslimatın çok kısa sürede gerçekleşmesi gereken gıda teslimatlarının yani bu hizmeti sunan süpermarket ve restoranlar için durum farklı.

Daha önce kaleme aldığımız Dark Kitchen konseptinde olduğu gibi Dark Store’lar iyi yol bağlantılarının mevcut olduğu çetin bölgelerde bulunurlar. Bunun elbette sebebi teslimatı müşteriye en hızlı şekilde ulaştırmaktır.

Ürünlerin stok seviyelerinin müşteriler tarafından da görülebiliyor olmasıyla, bu hizmeti sunan kurumlar için depo verimliliğini artırmasıyla ve tabii pandeminin beraberinde getirdiği düşük temas ekonomisiyle beraber bu konsept ilerleyen senelerde daha da popüler hale gelecek.

Bonus: Euromonitor International podcastinin yeni bölümünde Ghost Kitchen konusu ele alınmış. Dinlemek için 👇🏻

Özetlemek gerekirse; son bir yıl içerisinde evdeki müşterilere ulaşmak için yeni iş modelleri geliştirildi, çeşitli işbirlikleri yapıldı. Bu alanda yeni adımların atılacağını tahmin ediyoruz ve bunun yanı sıra pandeminin son bulduğu bir dünyada bu trendlerin gidişatının ne olacağını merak ediyoruz.

Konuyla ilgili sohbet etmek & görüş bildirmek isterseniz buradan yorum yapabilir ya da LinkedIn hesabımızdan yazabilirsiniz.

Ek olarak sosyal medya hesaplarımızdan veya info@gooinn.co mailinden bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

İnovasyon hakkında daha fazla bilgi için GOOINN web sitemize göz atmak isterseniz adresimiz https://www.gooinn.co.

--

--

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Editor for

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧