Global Game Jam Online 2021 — GGJ İstanbul @BUG

Senem Aksakal
Hackathon Türkiye
Published in
3 min readFeb 2, 2021

Acısıyla tatlısıyla bir Global Game Jam’i daha geride bıraktık. Kimimiz oyunlarını yetiştiremedi, kimimiz internetin acizliğine uğrayarak oyununu sunamadı, kimimiz ise oyununu hem yetiştirdi hem de bağlantı problemi çekmeden sunumunu yapabildi. Sonuç ne olursa olsun keyifli vakit geçirdiğinizi umuyorum. 😊

GGJ bir yarışma değil, bir paylaşım ortamı. Dolayısıyla rekabet yok, beraberlik var. Geçtiğimiz 48 saatte yeni arkadaşlıklar kurduk, yeni şeyler öğrendik, bol bol muhabbet ettik ve bir yandan da oyunumuzu geliştirdik. Her yıl parçası olmaktan büyük keyif aldığım bu etkinliğe, oyuna meraklı herkesin katılmasını tavsiye ediyorum.

Bu sene, online olmasından dolayı benim için, bir parça buruk geçen bir etkinlik oldu. Yılda bir gördüğüm arkadaşları göremedim, ODTÜ KKM’nin havasını soluyamadım, yerlerde-masalarda uyumadım, gece çorbası eşliğinde muhabbet çeviremedim ve en önemlisi, eşyalarımı toplayıp da 2 günde evim gibi hissettiren o ortamdan ayrılmanın verdiği buruk yorgunluğu yaşayamadım. Hepsine rağmen, oyun geliştirme deneyimimde bir eksiklik olmadı. Bilgisayar ve internet, üretim için yeterliydi. Tek eksiği, sosyalleşme kısmında yaşadım.

Henüz hiç online game jam’e katılmamış olanlar için sistemin nasıl işlediğinden biraz bahsedeyim. Bu sene online olmanın avantajını kullanarak, yaşadığım şehrin dışındaki farklı bir merkezde katıldım; “GGJ İSTANBUL @BUG”da. BUG Game Lab’ın kendi Discord sunucusunda ve Twitch yayınları üzerinden yürütüldü etkinlik. Discord’da her ekibin kendine ait bir yazı ve ses kanalı vardı ve bu kanallar tüm katılımcılara açıktı. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü ödüllü yapılan hackathonlarda ekiplerin kanalları kapalıdır, diğer ekipler tarafından görülemez. En başta belirttiğim gibi, GGJ bir ödüle dayanmadığı ve ekipler arası iletişim teşvik edildiği için, ekip kanalları da herkes tarafından görülebiliyordu. Daha önce BUG’da yapılan GGJ atmosferini korumak için “Mavi Masa”, “Kırmızı Masa” ve “Balkon” adında ayrı ayrı ses kanalları oluşturulmuştu. Ayrıca uyumak isteyenler için ise “Uyku Odası (AFK)” adında bir ses kanalı daha vardı 😃 Galata Kampüsü’nde düzenlenen GGJ geleneğine uygun olarak; “2. Kat”, “4. Kat” ve “6. Kat” isimli gruplara ayrılmış farklı takım odaları vardı. Bu odalardan herhangi birini sahiplenmek için ise odaya gidip Discord görevlisini, ekip arkadaşlarımızın nick’leri ile birlikte etiketlememiz yeterliydi. Açılış konuşması, arada yapılan ödüllü etkinlik ve atölyeler ile kapanış sunumlarının tamamı Twitch üzerinden yayınlandı. Katılımcı olarak bizler de oyun geliştirmekten arta kalan zamanlarda Twitch’den takip etmeye çalıştık. “Milli Eğitim Bakanlığı destekli, Türkiye’nin ilk ve tek Oyunlaştırma Kulübü” olan BAU Oyunlaştırma Kulübü de bizimleydi. Aynı zamanda, GamFed Türkiye gönüllülerinden oluşan 2 ayrı ekip de yaptığı oyunları bizimle paylaştı. GamFed nedir bilmeyenler için kısa bir parantez açayım. -Uluslararası Oyunlaştırma Konfederasyonu- Tüm dünyadan sertifikalı oyunlaştırma uzmanlarının deneyimlerini paylaştıkları ve Dünyadaki Oyunlaştırma farkındalığını artırmak amacıyla içerik ürettikleri kar amacı gütmeyen bir kurumdur.

En yoğun günümüz, etkinliğin 2. günü yani Cumartesi oldu. Hem oyunumuzu geliştirmek için konsantre olmuş, ekip halinde çalıştık hem de atölyeler, ödüllü oyunlar vs. o gün gerçekleşti. Yine aynı günün akşamında da Level dergisine röportaj için geldiler. O an online olan ekip arkadaşlarımız ile kameralarımızı açarak gelen öğrencilerin etkinlik hakkındaki sorularını yanıtladık. Tüm bu koşturmacanın sonunda uykusuz kalsak da yorulsak da, ortaya çıkardığımız oyunun bizi tatmin etmesi paha biçilemez bir histi. Umarım seneyeki Global Game Jam’de yine yüz yüze, Covid-19 korkusu olmadan “jam gibi bir jam” geçiririz.

Jenny

7 kişilik ekiple, 48 saatte geliştirdiğimiz “Jenny” oyununa buradan ulaşabilir ve tarayıcınızda oynayabilirsiniz.

Jenny | Global Game Jam Online

Genel olarak “Global Game Jam nedir”, “nasıl bir etkinliktir”, “kimler katılabilir”, “ne yararı vardır” gibi sorularınız varsa, daha önce kaleme aldığım Game Jam Nedir? yazısını; “farklı merkezlerde GGJ nasıl gerçekleşiyor diye merak ediyorsanız” ise Global Game Jam ATOM Deneyimlerim yazımı okuyabilirsiniz.

--

--