Disse helsenyhetene bør du få med deg:

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
7 min readOct 22, 2020

Denne nyhetsoversikten er på ca 1130 ord og tar omtrent 6 minutter å lese

Skal prøve ut hurtigtester i Oslo

Hurtigtestene som skal prøves ut i Oslo, vil kunne styrke testkapasiteten betydelig’. (Foto: Dmitrii Melnikov/Mostphotos)

Hurtigtester for korona skal prøves ut i Oslo i november. Deretter vil Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdere om, når og hvor de skal tas i bruk. Testene er et nytt verktøy i arbeidet med å begrense smittespredningen.

Hurtigtesten vil bli tatt ved å bruke en vattpinne i nesen — på samme måte som det tas prøver i dag. Forskjellen er at hurtigtesten gir svar automatisk i løpet av 15–20 minutter. Det er ikke nødvendig å sende prøven til et laboratorium. På denne måten kan kommunen raskt isolere dem som er smittet og starte smittesporing. Testen vil også kunne avlaste press på laboratoriene.

Hurtigtestene vil kunne styrke testkapasiteten betydelig, og i kommuner der man har lange avstander til et laboratorium, vil hurtigtester være viktige. Dette gjelder de fleste kommuner i Norge.

Norge har kjøpt tre millioner hurtigtester. I tillegg har vi opsjon på ytterligere to millioner tester. Det betyr at vi vil ha god tilgang ut året og godt inn i neste år. Til sammenlikning er om lag 1,5 millioner personer testet for covid-19 i perioden mars til oktober.

Vaksine mot covid-19 blir gratis

(Foto: L N / Unsplash)

En vaksine mot covid-19 vil bli gratis for befolkningen og del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Staten vil også dekke kommunenes og sykehusenes kostnader knyttet til vaksinasjon.

– Vi ønsker at flest mulig skal få tilbud om sikker og effektiv vaksine. Derfor vil vaksinasjon bli gratis, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding fra regjeringen.

Norge kan få tilgang til et begrenset antall vaksiner og sette i gang vaksinasjon for enkelte grupper tidlig i 2021.

Staten vil også dekke eventuelle fremtidige erstatningsutbetalinger:

– Selv om vaksinene er gjennom grundig og bred testing før godkjenning, må vi regne med at det kan oppstå sjeldne bivirkninger når veldig mange vaksineres med en ny vaksine. Dette vil overvåkes grundig i Norge og internasjonalt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Når covid-19-vaksinasjonen blir del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, betyr det at kommunene plikter å sørge for et vaksinasjonstilbud til personer som bor eller oppholder seg i kommunen.

Ingen holdepunkter for at nye virusendringer vil gi mer alvorlig sykdom

(Foto: CDC/ Unsplash)

Det har vært mye oppmerksomhet rundt virusmutasjoner etter koronautbruddet i Trondheim.

Folkehelseinstituttet avdekket i helgen at det nok er flere forskjellige undergrupper av koronaviruset i Trondheim.

– Det spekuleres i om mutasjonene vi har sett i disse virusene kan gjøre det noe mer smittsomt. Dette følges det nøye med på. Det er ingen holdepunkter for at disse endringene vil gi en mer alvorlig sykdom, sa fagdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag, melder NTB.

Cannabis kan gi lavere fødselsvekt

(Foto: Christian Bowen/ Unsplash)

Langvarig bruk av cannabis under svangerskapet kan føre til lavere fødselsvekt hos nyfødte, viser en fersk studie fra FHI.

Bruk av cannabis over lang tid under svangerskapet reduserer fødselsvekten på nyfødte med 200 gram i gjennomsnitt, viser studien som er basert på data fra Den norske mor-, far- og barnundersøkelsen (MoBa) ved FHI.

100.000 kvinner har blitt spurt om de har brukt cannabis før og under graviditet. Svarene deres har blitt brukt til å studere hvilken sammenheng det er mellom mors bruk av cannabis i svangerskapet og fødselsutfall.

Lav fødselsvekt kan ha uheldige effekter senere i livet, viser tidligere studier.

Koronaviruset kan overleve på overflater i 28 dager, under kontrollerte forhold

(Foto: Christopher Burns/Unsplash)

Koronaviruset kan overleve på overflater som pengesedler, mobilskjermer og rustfritt stål i 28 dager, det er lenger enn hittil antatt, viser forskning. Men forskningen er omstridt.

Studien fra det australske offentlige forskningsinstituttet CSIRO er gjennomført under kontrollerte forhold i laboratorium, med stabil luftfuktighet, temperatur på 20 grader og i mørke, melder NTB.

Koronaviruset overlever lenger på glatte, ikke-porøse overflater enn på porøst materiale som klær, der det viser seg at viruset ikke overlever utover 14 dager.

Studien viser også at virusets levetid er kortere når temperaturen stiger. Viruset smittet ikke lenger etter 24 timer ved en temperatur på 40 grader på visse overflater, ifølge studien som er publisert i Virology Journal.

Professor Ron Eccles, tidligere leder ved Common Cold Centre ved Cardiff University i Storbritannia, kritiserer studien. Den skaper unødvendig frykt blant folk, mener han, og viser til at viruset i de fleste tilfellene spres via luft når folk hoster, nyser eller snakker.

Gravide bør ikke arbeide mer enn ett nattskift i uken

(Foto: Irwan iwe / Unsplash)

Det anbefaler 15 ledende nattskiftforskere i Norden.

– Vi anbefaler at gravide ikke arbeider mer enn ett nattskift i uken, for å redusere risiko for spontanabort, sier professor Bjørn Bjorvatn ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin på Universitetet i Bergen, ifølge Forskning.no.

Han har deltatt i en gruppe med 15 ledende nattskiftforskere og søvnforskere i Norden som har blitt enige om en anbefaling for skiftarbeid, basert på eksisterende studier.

Slik er anbefalingene for nattskift:

  • Skiftarbeidet bør ikke være lengre enn ni timer.
  • Det bør være mer enn elleve timer mellom ulike skift.
  • Man bør ikke jobbe mer enn tre nattskift på rad.
  • Gravide bør ikke jobbe mer enn ett nattskift i uken.

Anbefalingen for nattskift er publisert i tidsskriftet Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

Omdømmepris til Helsedirektoratet

Helsedirektør Bjørn Guldvog (t.v.) mottar prisen fra Jan Behrens, fagansvarlig for omdømmeundersøkelsen i Ipsos. (Foto: Erlend Ryvold Ski/Helsedirektoratet)

Helsedirektoratet er tildelt Ipsos’ Omdømmepris for 2020. Begrunnelsen er at direktoratet har hatt en positiv utvikling av omdømmet over flere år og en spesielt sterk utvikling i 2020.

“Vi mener Helsedirektoratet ved gradvis forbedring av sitt omdømme har oppnådd et forhold til befolkningen som i år har vært av uvurderlig verdi”, heter det i juryens begrunnelse.

– Som et offentlig direktorat er vi helt avhengig av å ha et godt omdømme i befolkningen. Derfor er det ekstra stats å motta denne prisen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han sier de ansatte i Helsedirektoratet har gjort en enorm innsats, kanskje spesielt nå i 2020. Samtidig skryter han også av norsk helsetjeneste:

-Behandlende personell, personell som har jobbet med logistikk, forsyning og på lab-siden – alle har vært helt avgjørende for at vi har lykkes så godt som vi har gjort under pandemien, sier Guldvog.

Tilbudet om psykisk helsehjelp til barn og unge varierer kraftig

(Foto: Scott Webb/Unsplash)

Hvor man bor i landet avgjør hva slags behandling barn og unge med behov for psykisk helsehjelp får. Situasjonen er uholdbar, mener Barneombudet.

Ventetiden fra henvisning gis til hjelpen starter i Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) varierer mye for barn og unge rundt om i landet, viser en ny rapport fra Barneombudet. Ventetiden varierer fra 33 dager i gjennomsnitt i Helse Vest, til 52 dager i Helse Midt-Norge.

– Dette er barn som er i en veldig vanskelig livssituasjon som ofte ikke klarer å gå på skolen, eller ikke fungerer i hverdagen. At man da må vente i over 50 dager på å få hjelp er helt uholdbart, sier barneombud Inga Bejer Engh til NRK.

– Mange unge melder til oss at ventetiden er noe av det verste, og at de opplever at de blir verre mens de venter, sier Engh.

Barneombudet anslår at rundt 70.000 barn og unge mellom 3 og 18 år i Norge har en psykisk lidelse som bør behandles.

Meld deg på Pasientsikkerhetskonferansen 2020

Pasientsikkerhetskonferansen er Norges største og viktigste møteplass for alle som er opptatt av pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring. I år blir konferansen heldigital, og arrangeres over to halve dager torsdag 12. og fredag 13. november.

Her er noen av årets temaer:

  • Hvordan bidrar psykologisk trygghet til at vi blir bedre på å bli bedre?
  • Hvorfor er det viktig for pasienten at du er trygg og sikker på jobb?
  • Hva skal til for å forbedre kultur og arbeidsmiljø?
  • Hvorfor lykkes vi med endring under Covid-19 og ikke ellers?
  • Kan vi egentlig lære av historier og enkeltfeil?
  • Hvordan kan vi bli litt bedre i morgen enn det vi var i dag?
  • Hva skal til for at vi skal lykkes med læring?

Gå inn på pasientsikkerhetskonferansen.no for påmelding og mer informasjon.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nå kan du få siste utgave av Helseaktuelt rett i innboksen

👇

Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.