Når den beste resepten er motivasjon

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
3 min readJan 31, 2020

De første ukene i januar er for mange tida for de hårete, personlige målene. Vi vet at mange flere er røykfrie de første dagene i januar, de sloss mot sukkersuget jula har etterlatt og treningssentrene er like fulle som kjøpesentrene på Black Friday. Men like sikkert som at folk ønsker å lykkes i januar, kommer motgangen i februar. Vi i helsetjenesten kan bli bedre på å støtte folk i krevende veivalg – hele året.

Folk vil – men undervurderer kanskje hvor krevende det er å stumpe røyken og begynne med regelmessig trim – eller andre ting. Også vi som jobber med helse har nok undervurdert hvor krevende det er for hver enkelt å lykkes med varige endringer i levevaner. Vi har ikke på langt nær hentet ut det formidable potensialet som ligger i forebygging.

‹‹Nå sikter vi mot 30 prosent reduksjon innen 2030››

Hvis vi for eksempel får hele befolkningen til å redusere saltinntaket med 3g vil det forhindre om lag 1000 dødsfall i året. Hver eneste som stumper røyken, mosjonerer jevnlig, reduserer alkoholinntaket, og følger kostrådene, vil ha litt bedre odds for å leve lenger uten kols, hjerte- og karsykdom, diabetes eller kreft. De relativt hårete målene i NCD-strategien – om 25 prosent reduksjon i dødelighet fra ikke-smittsomme sykdommer innen 2025 – nådde vi i 2019 her til lands. Suksessen skyldes både bedre forebygging og bedre behandling. Nå sikter vi mot 30 prosent reduksjon innen 2030. Da må vi som arbeider i helsetjenesten bidra der vi kan, og kanskje kan vi oftere snakke med pasientene om de store fordelene ved forebygging og komme med råd og samtaler som hjelper dem å lykkes.

‹‹Dette er gode verktøy som hjelper folk››

I en hektisk hverdag kan det være nyttig å ha noe konkret å henvise til. Mange i helsetjenesten anbefaler allerede i dag ulike digitale verktøy og apper til sine pasienter. Flere vi har snakket med sier at de savner trygge, myndighetsgodkjente verktøy for å støtte pasientene i livsstilsendring. Dette har vi lyttet til og tilbyr nå en rekke apper og digitale tjenester til befolkningen via Helsenorge.no. Dette er gode verktøy som vi vet hjelper folk å stumpe røyken, begynne å trimme, sjekke alkoholforbruket, og se på saltinntaket – uten at man loppes for hverken penger eller personlige data. Verktøyene som nå er tilgjengelige på Helsenorge.no skal helsepersonell trygt kunne henvise til – og kanskje noen også kan benytte disse i pasientoppfølgingen?

For nå som folk har jobbet en stund med nyttårsforsettene har jeg en oppfordring til alle i helsetjenesten: Husk at det er folk trenger at vi er der, med litt ekstra støtte og motivasjon. Etter januar er det fortsatt 335 dager igjen av 2020. En samtale med eksempelvis legen eller fysioterapeuten om livsstilsendringer og noen konkrete anbefalinger og verktøy kan være nok til at flere finner motivasjonen de trenger for å lykkes.

Og noen ganger er det å lykkes med å nå målene sine den beste resepten.

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.