Over 800 000 har lastet ned slutte-app. Hva mer kan vi hjelpe folk med?

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
7 min readJan 31, 2020

av Jakob Linhave, avdelingsdirektør, avdeling Miljø og helse

Tenk deg at du får inn en pasient med en helt vanlig forkjølelse. Han er overvektig, beveger seg lite og spiser usunt. Blodtrykket er høyt og kolesterolnivået er på et faretruende nivå. Han sliter mye med luftveiene og har kroppslige smerter i både rygg, nakke og føtter. Du tar frem reseptblokka, river av det øverste arket, gir det til pasienten og sier «Du er sykemeldt i 2 uker. Ta denne appen 2 ganger daglig. Jeg kaller deg inn til oppfølging om 10 dager.»

Det høres kanskje fjernt ut? Men sannheten er at det er langt mer realistisk og nært enn det er utopisk og fjernt. Mer enn halvparten av oss bruker allerede en eller flere av de over 300 000 helseappene som finnes på markedet. Problemet er at de som trenger f.eks. fysisk aktivitet aller mest, ikke er blant dem som laster ned helseapper. Det kommer stadig mer og bedre dokumentasjon som tyder på at ulike digitale verktøy kan bidra til å stumpe røyken, trimme mer – og til å mestre kronisk sykdom bedre. Det stadig økende tilfanget av apper og ulike selvhjelpsverktøy, er godt nytt for både brukere og for helsetjenesten.

Folk vil

Og folk vil. En undersøkelse vi gjennomførte i desember viste at rundt en million av oss hadde et nyttårsforsett. De aller fleste ønsket å trene mer, spise sunnere, være mer ute eller gå ned i vekt. Men motivasjon er en vekslende og upålitelig ressurs, og levevaner er ikke nødvendigvis lettere å endre i januar enn ellers på året.

Fra spørreundersøkelse, desember 2019

Den populære sykle- og løpeappen Strava fastslo nylig at dagen det er mest sannsynlig at folk gir opp nyttårsforsettet sitt i 2020 var 19. januar. De kaller det ‘quitter’s day’. Ved å analysere datapunkter fra 822 millioner opplastede aktiviteter på sin plattform, har de konkludert med at årets ‘quitter’s day’ var 19. januar. Dette synliggjør mer enn noe annet at å endre levevaner er vanskelig. Og hvis man er blant dem som trenger fysisk aktivitet aller mest, er Strava et dårlig sted å starte.

Digital starthjelp

I Helsedirektoratet har vi derfor jobbet en tid med egne, digitale verktøy som er bedre tilpasset de som trenger det aller mest. Vi tenker på dem som ikke helt vet hvordan man kommer i gang. Eller som ikke beveger seg noe særlig i det hele tatt. De trenger ikke å konkurrere om segmenter i Strava. De trenger starthjelp.

Mange vil tenke at det handler om kunnskap. Det er i beste fall en grov forenkling. De fleste vet godt hva de bør ta tak i – men får det ofte ikke til. Og da blir det lett å tenke at det handler om viljestyrke. Er det ikke bare å ta seg i nakken da? Forskningen er ganske tydelig og relativt nedslående: Om det er trim eller røykeslutt så faller de aller fleste tilbake i gamle spor etter noe tid, og de fleste går inn og ut av en endringsprosess.

‹‹Det betyr også at det kan bli lettere for pasienten å gjennomføre en krevende rehabiliteringsprosess, eller mestre kronisk sykdom.››

Mange år med atferdsforskning viser heldigvis at noen enkle triks kan hjelpe folk over kneika når motivasjonen svikter. Og selvsagt går det an å bygge disse triksene inn i en app. Telefonen er et perfekt verktøy til persontilpasset, daglig oppfølging. Den er åpen 24/7, den har ikke ventetid og den kan fremstå som like personlig og omsorgsfull som en terapeut. Det er åpenbart at slike verktøy kan bidra til at langt flere lykkes med endring av levevaner enn i dag. Det betyr også at det kan bli lettere for pasienten å gjennomføre en krevende rehabiliteringsprosess, eller mestre kronisk sykdom. Koblet med oppfølging fra helsetjenesten kan slike verktøy gi bruker og pasient en opplevelse av at oppfølgingen blir tettere – at det “er noen der” også mellom konsultasjonene, kontrollene og operasjonene.

‹‹Tallene forteller med all tydelighet at dette er noe folk vil ha, og det oppleves som både nyttig og relevant “helsehjelp”››

Like effektivt

I Helsedirektoratet har vi nå seks års erfaring med digital røykeslutthjelp, og med snart en million nedlastinger av Slutta må det være lov å kalle det en suksess. Tallene forteller med all tydelighet at dette er noe folk vil ha, og det oppleves som både nyttig og relevant “helsehjelp”. Tilbakemeldingene vi får fra brukerne stemmer også godt med det vi ser i nyere studier – at app eller mobiltilpasset digital sluttehjelp er minst like effektivt som tradisjonell sluttehjelp.

Når folk enklere kan mestre ting selv frigjøres tid og ressurser. Og digital selvhjelp er definitivt “pasientens helsetjeneste”. Det er mye god helsehjelp i forebygging – når folk kan spare både tid og penger på å løse mer hjemme, der det passer og når det passer. I framtida vil kanskje flere få en app “på resept” når de er hos fastlegen. Vi vet at mange i helsetjenesten allerede anbefaler ulike apper til sine pasienter. Samtidig sier de at de savner et system som gjør det lettere å finne fram til og anbefale trygge og kvalitetsvurderte verktøy.

Skjermdump av apper og digitale verktøy fra helsenorge.no/baredu

Helsenorge tester nå ut en plattform som skal bli et bibliotek hvor innbygger/pasient og helsepersonell skal kunne finne egnede og relevante verktøy. Det som mangler er nettopp et system som vurderer om appene gjør det de skal og håndterer persondata på en trygg måte. Når det er på plass kan vi snakke om “app på resept”, at pasienten kan få en digital henvisning til et mestringsverktøy, en aktivitetsapp, eller hva det skulle være. I påvente av dette har vi samlet det vi har av gode verktøy på helsenorge . Vi anbefaler at dere gjør dere kjent med innholdet og verktøyene, og etter hvert henviser de pasientene som trenger det til å bruke verktøyene for å komme i gang.

‹‹Her er verktøyene vi tilbyr og hva du kan bruke dem til.››

Gi en digital henvisning

Verktøyene vi har lansert til nå er trygge, godkjente av myndighetene og bygget på vårt kunnskapsgrunnlag om hva som må til for å ha levevaner som holder deg frisk og sunn lenger. Målet er at vi skal hjelpe brukerne til å lykkes, ikke demotivere med pekefingeren. Her er verktøyene vi tilbyr og hva du kan bruke dem til. De er helt trygge, ikke reseptbelagte, og kan hjelpe både deg og pasientene til å lykkes med forebyggingsarbeidet!

GÅ 10

Gå10 er et enkelt verktøy for dem som trenger å komme i gang med lavterskel trim og vil ha litt drahjelp.

Det hjelper å sette seg mål, og følge med på utviklingen. Er du lite aktiv fra før, er det å gå både godt nok og det som er lettest å få til. Gå10 registrerer de minuttene man går – og gir ekstrapoeng når man går i friskt tempo.

Last ned på AppStore
Last ned på Google Play

HEIA MEG

Heia meg er en app for dem som vil endre livsstil. Den gir daglige heia-rop og nyttige triks som gjør endring lettere.

Et enkelt verktøy i lomma gjør det lettere å komme i gang og holde ut lenge nok til at det går mer av seg selv. Heia meg lar folk velge hva de vil ta tak i – og minner dem hver dag på hva de har startet på, med en positiv og oppmuntrende tone.

Last ned på AppStore
Last ned på Google Play

SLUTTA

For dem som har tenkt å slutte med snus eller røyk. Slutta-appen er nylig oppgradert og klar til å hjelpe slutteren på veien.

Med Slutta-appen får man:
🔔 Daglige motivasjonsmeldinger som kan hjelpe deg
☝️Råd og tips til hvordan du kan klare det
🤑Oversikt over hvor mye du sparer på å være tobakksfri
⏱En teller som viser hvor lenge du klarer å være tobakksfri
🧫 Oversikt over giftstoffer i røyk og snus
❤️ Helsegevinster
📆 Mulighet for å planlegge din slutteprosess litt fram i tid

Last ned på AppStore
Last ned på Google Play

HVORDAN HAR DU DET-TESTEN

Hvordan har du det-testen er en enkel og rask test som gir en pekepinn på hvor man har størst utfordringer når det gjelder levevaner – og hva man kan ta tak i selv. Ta testen her

Hvordan har du det-testen tar utgangspunkt i den enkeltes livssituasjon og foreslår løsninger på den enkeltes utfordringer.

Det er ikke et mål at alle skal jogge rundt med et eple i hånda og si konsekvent nei takk til alle fristelser – men mange vil oppleve store forbedringer i helse og livskvalitet med små justeringer i hverdagen.

MER FRA DENNE UTGAVEN AV HELSEAKTUELT 👀
Les Bjørn Guldvogs kommentar: Når den beste medisin er kunnskapsbasert motivasjon 👓

Og lege Herman Egenberg får tusener til å lære seg å motivere pasienter gjennom podcast 🎧

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.