Sentral rolle for kommunen i pakkeforløp gravide og rusmidler

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
7 min readOct 3, 2019
Illustrasjonsfoto av Liv Bruce (unsplash.com)

Hvert år fødes over 500 barn med skader eller abstinenser som er direkte tilknyttet mors rusmiddelbruk. Innføringen av pakkeforløp gravide og rusmidler skal bidra til at flere gravide som sliter med rusmiddelbruk får hjelp, og her spiller kommunen en ekstra viktig rolle.

Kommunene har en viktig rolle i alle pakkeforløp, men i pakkeforløp gravide og rusmidler har de en enda mer sentral rolle enn tidligere. Lena Gulbrandsen i Asker kommune har deltatt i arbeidet med pakkeforløpet og er tydelig på hva denne utvidede rollen betyr for dem.

Lena Gulbrandsen, Asker kommune

– Vi ser at vi ikke når ut til nok kvinner i målgruppen med tiltakene som finnes i dag. Dette gjelder kanskje spesielt de som sliter med alkoholbruk under svangerskapet. Pakkeforløpet skal hjelpe oss med å gjøre det enda mer naturlig for de i kommunen som møter den gravide tidlig i svangerskapet å prate om rusmiddelbruk; både alkohol, illegale rusmidler og vanedannende legemidler. Forhåpentligvis bidrar dette til at barrieren for å oppsøke hjelp blir lavere.

I pakkeforløpet anbefales blant annet å møte gravide med rusproblemer med en støttende holdning, og sette av nok tid til å prate om ulike tilbud og hjelpetiltak som finnes både i kommunen og spesialisthelsetjenesten. I tillegg anbefales det at fastlege eller jordmor gjennomfører en strukturert samtale om nåværende og tidligere levevaner og at man bruker kartleggingsverktøy som TWEAK, DUDIT eller AUDIT-C.

Jeg skulle ønske noen hadde turt å spørre. Jeg husker jordmoren spurte om mine vaner i forhold til alkohol, og i og med at jeg hadde sluttet å drikke sa jeg at jeg var avholds. Det var eneste gangen det ble nevnt noe om rus.

— En mamma

Kan hjelpe 500 barn i året

– Her i kommunen håper vi at pakkeforløpet bidrar til større åpenhet rundt rus og rusproblematikk. Vi håper at pakkeforløpet kan bidra til en holdningsendring hvor kvinnen ikke ses på som en rusmisbruker som har blitt gravid — men en gravid som har rusutfordringer, sier Lena.

Kommunen har med dette en sentral rolle i det å identifisere gravide som bruker rusmidler. Det er mange barn som fødes med tilstander som er et resultat av mors bruk av rusmidler i svangerskapet, men i dag er det en stor andel gravide som bruker rusmidler som ikke blir fanget opp.

– En av målsetningene med pakkeforløp gravide og rusmidler er å gjøre denne andelen mindre, sier seniorrådgiver Stian Haugen i Helsedirektoratet, som har ledet arbeidet med å ferdigstille pakkeforløp gravide og rusmidler.

Hvert år fødes rundt 500 barn med skader eller abstinenser som er direkte tilknyttet mors alkoholbruk. I tillegg kommer gruppen barn som er påvirket av annen rusmiddelbruk og de som utvikler problemer i småbarnsalder eller senere.

Illustrasjonsfoto fra Alex Hockett (unsplash.com)

Andre tiltak og prinsipper som anbefales i pakkeforløpet for å kunne nå ut til flere, er blant annet muligheten for at den gravide kan kontakte helsetjenesten anonymt, at man gjør informasjon om bruk av rusmidler under graviditet med informasjon om hvor man kan henvende seg tilgjengelig, og økning av kompetansen hos helsepersonell.

Samarbeid er viktig

Hovedansvaret for oppfølgingen i pakkeforløpet ligger hos kommunen, men samarbeid mellom de ulike tjenestene er sentralt for at pakkeforløpet skal gjennomføres på best mulig måte og gi mor og barn god oppfølging og behandling. Både helsestasjonene og fastleger vil kunne ha viktige roller i det koordinerende arbeidet, og er avgjørende samarbeidspartnere for at den gravide skal få den beste behandlingen for seg og fosteret underveis i svangerskapet.

– Kommunene spiller en enda større rolle her enn i de andre pakkeforløpene, både gjennom den kommunale svangerskapsomsorgen og koordinatorrollen, sier Stian Haugen i Helsedirektoratet.

En illustrasjon av gangen i et pakkeforløp. Bruker- og pårørendeinvolvering vises med personsymbolet.

Kommunen skal blant annet sikre at den gravide får oppfølging også i etterkant av fødsel eller ved eventuelt avbrutt svangerskap, og det anbefales at alle gravide i pakkeforløpet får en individuell plan. Helsestasjonene har en viktig rolle i å forberede den gravide på å bli mor, mens både fastlege og jordmor kan ha ansvaret for at man sikrer et tverrfaglig samarbeid.

– Vi håper og tror at det nye pakkeforløpet gjør hjelpetiltak for gravide som bruker rusmidler enda mer tilgjengelig, uavhengig av hvor i landet du bor. Vi vet at tilbud og ressurser varierer fra sted til sted, men med pakkeforløpet håper vi at det blir enklere å sette i gang samarbeid mellom tilbudene som eksisterer, slik at disse kvinnene får et godt og helhetlig tilbud, sier Lena.

Pakkeforløpet skal bidra til at det blir tydeligere for målgruppen at det finnes et godt og helhetlig tilbud og bidra til at fastleger, helsesykepleiere og jordmødre blir oppmerksomme på problemstillingen.

Jeg ønsker at de skal jobbe tettere med brukerorganisasjonene på rusfeltet, slik at både den gravide kan komme i kontakt med andre med lignende erfaringer og at de som skal hjelpe har erfaringer de kan ta med seg i møte med den gravide.

— En mamma

– Akkurat hvordan ansvaret fordeles vil variere fra kommune til kommune. Det viktige er at man har et tett samarbeid mellom de ulike partene og at man vurderer tiltakene ut fra hva som er best for både foster og barn samlet sett, sier Stian.

Brukeren i sentrum

Alle pakkeforløp har brukerperspektivet som grunnprinsipp. Også i dette pakkeforløpet er det hver enkelt kvinnes situasjon, ønsker og behov som skal ligge til grunn for behandlingen. Pakkeforløpet skal sikre en trygg og forutsigbar oppfølging og behandling, både for mor, barn, barnefar og andre pårørende. Dette er et pakkeforløp for to, der både den gravide og fosteret er inkludert og skal hensyntas.

Illustrasjonsfoto fra Kelly Sikkema (unsplash.com)

Behandlingen bør ha et familieperspektiv som sikrer at mindreårige søsken blir tatt godt vare på. Partner, barnefar og andre pårørende skal også inkluderes dersom mor ønsker det. I tillegg skal barnefar få tilbud om behandling dersom det er behov for det.

– Vi synes det er flott at pakkeforløpet inkluderer et fokus på barnefar. I Asker har vi hatt gode resultater fra bruk av erfaringskonsulenter i møte med fedre i denne situasjonen og vi har sett viktigheten av at også far vurderes for behandling. Pakkeforløpet ivaretar dette behovet, sier Lena.

Attraktivt for den gravide

I utviklingen av pakkeforløpet har man tatt i bruk flere tiltak for å få innspill fra brukerne. I tillegg til den faste eksterne høringsrunden der flere brukerorganisasjoner har gitt sine innspill, har to brukerrepresentanter som begge har egen erfaring med temaet sittet i arbeidsgruppa som har utarbeidet pakkeforløpet.

Arbeidet har i tillegg inkludert et rådslag med flere hundre deltakere, der et panel med fire mødre delte sine historier fra tiden som gravid med rusmiddelbruk. De delte erfaringer fra behandlingsapparatet og gav innspill til hva som er viktig for brukeren når man er i en slik situasjon, som har blitt tatt med videre inn i utviklingen av pakkeforløpet.

Jeg ønsker mer kunnskap til de som skal hjelpe den gravide. At hjelpeapparatet vet hva de skal se etter, at de skal tørre å spørre og at de skal være på den gravides parti.

— En mamma

En av tingene som har blitt trukket fram som viktig blant brukerrepresentantene er at tilbudet skal være attraktivt for den gravide.

– En tydelig tilbakemelding vi fikk fra brukerrepresentantene er viktigheten av at tilbudet er så godt som mulig. Dette vil bidra til at flere faktisk ønsker å stå fram og benytte seg av oppfølging og behandling. I tillegg til å fokusere på at brukeren selv er med på å utvikle og skrive plan for forløpet, har vi blant annet lagt til rette for et utvidet standardtilbud slik at den gravide får god og tett oppfølging hele veien gjennom graviditet og barselperiode, sier Stian.

Et utvidet standardtilbud innebærer blant annet hyppigere og lengre kontroller, flere ultralyder, tilbud om annen hensiktsmessig behandling slik som psykologtimer og røykeslutt, i tillegg til grundig forberedelse på hva som kommer etter fødsel og utvidet barselopphold.

Gjennom god brukerinvolvering, samarbeid på tvers av de ulike tjenestene og fagområdene og tilpasning av behandlingsløp etter hver enkelt pasient, skal vi med pakkeforløpet sikre tett oppfølging av mor og barn og forberede kvinnen og eventuelle pårørende på foreldrerollen.

Et pakkeforløp er født og nå er det opp til tjenesten å gi det den oppveksten det fortjener – for både den gravide og fosterets skyld.

Du finner hele pakkeforløpet på Helsedirektoratets nettsider

Les helsedirektørens kommentar: Et pakkeforløp for to
Samarbeid mellom ulike tilbud er sentralt i pakkeforløpet: Møt Brobyggerne i Bergen

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.