Vejetaryen Beslenme Nedir? Türleri, Faydaları ve Sakıncaları

Dyt. Sevcan Arkın
helteca
2 min readJun 2, 2022

--

Vejetaryen Beslenme

Vejetaryenlik (etyemezlik) çeşitli nedenlerden dolayı et, balık ve kümes hayvanlarını tüketmemeye verilen addır. Bu beslenme alışkanlığını benimsemiş kişiler ise vejetaryen olarak adlandırılırlar.

  • Bazı kişiler vejetaryen beslenmeyi hayvanları yemek için beslemenin ve öldürmenin yanlış olduğunu düşündükleri için tercih etmektedir.
  • Bazı kişiler ise vejetaryenliği et ve et ürünlerini tüketmemenin daha sağlıklı olduğunu düşündükleri için tercih etmektedirler.

Vejetaryen Beslenme Türleri

Vejetaryen beslenme şeklinin tüketilen besinlere göre çeşitli alt dalları bulunmaktadır.

  1. Vegan Beslenme: Bu beslenme alışkanlığına sahip kişiler sadece bitkisel kaynaklı beslenirler. Bireyler et, balık, tavuğun yanısıra hayvanlardan elde edilen süt, peynir, yoğurt, yumurta, bal gibi gıdaları da tüketmezler.
  2. Lakto Vejetaryenlik: Lakto vejetaryenler bitkisel besinlere ek olarak süt ve süt ürünlerini de tüketirler.
  3. Ovo Vejetaryenlik: Ovo vejetaryenler ise bitkisel besinlerle birlikte yumurta da tüketirler. Bunun yanında et ve süt tüketmezler.
  4. Lakto-ovo Vejetaryenlik: Bu beslenme alışkanlığını benimsemiş bireyler et, tavuk, balık tüketmezler ancak süt ve yumurtayı tüketirler.
  5. Polo Vejetaryenlik: Bireyler bitkisel besinlere ek olarak tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını da tüketirler.
  6. Pesko Vejetaryenlik: Bu diyette bitkisel kaynakların yanısıra hayvansal kaynaklardan deniz ürünleri tüketilir.
  7. Semi-Vejetaryenlik: Semi-vejetaryenler hayvansal gıda olarak sadece kırmızı et yemezler. Süt, süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık tüketilebilir.

Vejetaryen Beslenmenin Faydaları

  • Vejetaryen beslenme kalp-damar hastalıkları görülme riskini azaltmaktadır.
  • Vejetaryen beslenme kilo kaybına yardımcı olabilir.
  • Vejetaryenlerde özellikle et ve et ürünlerini tüketen bireylerle karşılaştırıldığında hipertansiyon görülme riski düşüktür.
  • Vejetaryen beslenmede taze meyve ve sebzeler, kurubaklagiller ve sert kabuklu yemişler gibi antioksidan içeriği yüksek besinler sıklıkla tüketildiğinden bireylerin kansere yakalanma ihtimali daha düşüktür.
  • Vejetaryen diyet posa bakımından zengin olduğu için bu beslenme alışkanlığını benimsemiş bireylerin diyabete yakalanma ihtimali daha düşüktür.

Vejetaryen Beslenmenin Sakıncaları

  • Vejetaryen bireylerde besin çeşitliliği iyi ayarlanmazsa demir eksikliği ile (kansızlık) karşılaşılır.
  • Vejetaryenlerde, özellikle vegan bireylerde B12 vitamini eksikliği görülür. Takviye edilmediğinde sinir sistemi ile ilgili hastalıklarla karşılaşılabilir.
  • Vejetaryen beslenme çeşitlerinin bazılarında kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve süt ürünlerinin yetersiz olması özellikle büyüme çağındaki çocuklarda ve gençlerde kemik sağlığını olumsuz etkiler.
  • Vejetaryen beslenmede hayvansal kaynakların az veya hiç tüketilmemesinden dolayı protein yetersizlikleri ile karşılaşılabilir. Bu durum büyüme çağındaki çocuklarda büyüme geriliklerine sebep olur.

--

--