Huawei Analytics Kit ile Kullanıcı Davranışlarını İnceleme ve Uygulama Analizi- Android Part 1

Murat Yaman
Huawei Developers - Türkiye
5 min readJun 21, 2020
Huawei Analytics Kit

Merhabalar ,

Bu yazımızda Huawei Analytics Kit’ inin entegrasyonu ve Android tarafından gönderilen eventları nasıl karşılayabilecegimizi göreceğiz. Yazının çok uzun olmaması için Analytics Kit ile ilgili diğer işlemleri sonraki yazılarımızda değineceğiz. Haydi başlayalım😎

PART 1

Huawei Analytics Kit , kullanıcı davranışlarını net bir şekilde anlamanıza ve kullanıcılar, ürünler ve içerikler hakkında derinden bilgi edinmenize yardımcı olacak çok sayıda analiz modelini önceden tanımlar. Bu nedenle, veri odaklı işlemler gerçekleştirebilir ve uygulama pazarlaması ve ürün optimizasyonu hakkında stratejik kararlar alabilirsiniz.

Örneğin, bazen hangi özelliklerin popüler ve hangilerinin nadiren kullanıldığını bilmek zordur. Analytics’i kullanarak ve temel özelliklerinin ötesine geçerek kullanıcıların uygulamanızı nasıl kullandığına dair net bir fikir edinebilir ve ona göre aksiyon alabilirsiniz.

HUAWEI Analytics Kitine Erişme

HUAWEI Analiz Kiti event analitik veri modeline dayanmaktadır.

Analiz veri modeli, verileri kaydetmek için Event-Param-User modelini kullanır, events parametreleri kullanarak açıklar ve kullanıcıların özelliklerini açıklar.

Event : _Event, bir kullanıcı tarafından aynı anda kim, ne zaman, nerede, nasıl ve ne gibi anahtar öğeleri içeren bir konumda bir yöntemle tamamlanan belirli bir görevi açıklar.

Param: __Events’te bildirilen ilişkili parametreler, örneğin, alışveriş sepetine eklenen bir ürünün __event’indeki ürün adı ve ürün fiyatı parametreleri. Bu parametreler daha sonraki derinlemesine analitik için kullanılabilir.

User attribute: Kullanıcı özelliklerinin listesi. Genel kullanıcı özellikleri arasında ODID, cihaz modeli, uygulama sürümü gibi özel kullanıcı özellikleri bulunur.

HUAWEI Analytics Kiti, HMS Örnek Kimliği tarafından cihazda yüklü her uygulama örneğine ayrılan AAID’yi toplar. AAID, HUAWEI PUSH Kit, HUAWEI Analytics Kit ve uzaktan yapılandırmalar gibi çeşitli Huawei hizmetlerini bağlamak için kullanılır.

AAID aşağıdaki senaryolarda sıfırlanır:

  • Kullanıcı uygulamayı kaldırır veya yeniden yüklerse.
  • Kullanıcı cihazı fabrika ayarlarına geri döndürürse.
  • Kullanıcı uygulama verilerini temizlerse.
  • Uygulama, clearCachedData API’sini çağırırsa.

Analytics Kit Event Çeşitleri

HUAWEI Analytics Kit sunucusu, geliştiriciler için otomatik olarak toplanan eventlar, önceden ayarlanmış eventlar ve custom(özel) eventlar dahil olmak üzere üç tür event atabilmenizi ve gözlemlemenizi sağlar.

Bu 3 çeşit event içerisinden Analitycs kit i entegre edip enable etmeniz durumunda Automatically collected events otomatik olarak atılır. Detayına linkten erişebilirsiniz.

Automatically collected events(Otomatik olarak toplanan eventlar) : events izleme noktaları olmadan otomatik olarak toplanabilir ve tek gereksinim, events sistemi toplama işlevinin etkinleştirilmesidir. (İşlev, başlatma sırasında otomatik olarak etkinleştirilir.)

Preset events (Önceden ayarlanmış eventlar): HMS Core Analytics SDK, yaygın uygulama senaryolarına göre bazı event kimliklerini önceden tanımlar. Event izleme ve analitik için önceden tanımlanmış sabitlerin kullanılması önerilir. Önceden ayarlanmış events’a göre çeşitli analiz raporlarını özelleştirebilirsiniz.

Preset events ve parametreler HUAWEI Analytics Kit için ayrılmıştır. Bir custom event kimliği, bir preset event ile aynı olamaz. Aksi takdirde, custom event bir preset event olarak tanımlanır.

Custom events (Özel eventlar): Otomatik olarak toplanan etkinlikler ve önceden ayarlanmış etkinlikler tarafından karşılanamayan kişiselleştirilmiş analiz gereksinimleri için özel etkinlikleri bildirebilirsiniz.

PresetEvents event lerine Analytics Kit depencieslerini projenize ekledikten sonra aşağıdaki sınıftan erişebilirsiniz.

presetEvents

Preset Params lara erişebilmek içinde aynı şekilde depencieslerini ekledikten sonra erişebilirsiniz.

presetParams

Analytics Kit için yapmamız gerekenleri sıralayalım.

1- Huawei Developer Console üzerinden developer olarak kayıt olmak / hesap açmak. ( Link )

2- App Gallery Connect üzerinde proje oluşturmak. (Link1, Link2)

3- Android projesi oluşturup SDK entegrasyonu yapmak.

4- Huawei Developer Console da gönderdiğimiz eventlar için almak isteğimiz parametreleri eklemek.

Konunun çok fazla uzamaması için yukarıdaki maddelerden 1. ve 2. madde için verilen linklerden kolay bir şekil istenilenleri gerçekleştirebilirsiniz.

3. Madde ile devam edelim.(buradan önce 1 ve 2. adımları atlamayalım lütfen 😊💪) Yeni bir proje oluşturarak adım adım nasıl event atabileceğimizi görelim.

Huawei Developer Console’dan projemizi oluşturduktan sonra Android Studio üzerinde olan projemize verilen agconnect-services.json dosyasını projenin app dosyası altına ekliyoruz ve ardından depenciesleri ekliyoruz.

1) agconnect-service.json configrasyon dosyasını ekleyelim.

configuration file added
configurasyon dosyasının eklenmesi

2) Gerekli olan depenciesleri ekleyelim.

a)Project-level build.gradle (<Project>/build.gradle)

b)App-level build.gradle (<Project>/app/build.gradle)

İlgili depencieslerimizi ekledikten sonra gradle dosyasının sol üst kısmında bulunan sync butonuna basıp projemizde event atmak için ufak bir uygulama yapalım.

Custom Event ve Preset Event atabilmek için 2 adet button ekleyip bunların clickListenerlarında eventları oluşturup atalım .

main_layout
main_layout
MainActivity

1. getInstance API’sını çağırarak HMS Core Analytics SDK’sını başlatın.

var instance:HiAnalyticsInstance = HiAnalytics.getInstance(context)

2. onEvent API’sini kullanarak tanımlı events kaydedin.

instance.onEvent(“keyParamType”,”ParamValueBundle”)

3. İlgili işlevleri uygulamak için HUAWEI Analytics Kit API’lerini çağırın.

instance.setUserProfile(“userKey”,”value”)

Projemizi oluşturduk ve Android tarafından 3 farklı event türünüde kullandık. Preset event, Custom event i biz Android tarafından attık geriye Automatically event lar kaldı onuda Analytics Kit ini entegre ettikten sonra otomatik olarak atılıyor.

Attığımız Custom event ve Preset Event ları karşılayabilmek için Huawei Developer Console dan bunları karşılayabiliyor olmamız gerekiyor. Aksi durumda attığımız eventlar görünür ama value olarak içlerinde değer göremeyiz.

Attığımız eventları Huawei consoldan tanımlamadan önceki hali.

event tanımlaması yapılmadan önce

Developer Console dan Giriş yaptıktan sonra ;

Uygulamalar -> üzerinde çalıştığınız uygulamanız -> Develop kısmından sol palette altta bulunun Huawei Analytics e girelim.

Proje tarafından attığımız eventları karşılayabilmek için burada Management -> Events a tıklayalım.

parametre yönetimi

Yukarıdaki ekranda Android tarafında attıgımız eventları görebiliyoruz. 1. ve 2. sıradaki event bizim tarafımızdan atılmıştı. Ekran görüntüsünden de görebileceğiniz şekilde Parameter kolonunda parametre sayıları 0 olarak görünüyor. Ekran görüntüsünde var olan diğer eventlar otomatik olarak atılan eventlardır ve onlar için herhangi bir parametre karşılaması eklemeye ihtiyaç yok parameter kolonunda onların kaç adet parametre içerdiklerini görebilir üzerine geldiğinizde değerlerini görebilirsiniz.

Burada editleyip gönderdiğimiz parametreleri aynı isimde olacak şekilde eklememiz gerekiyor.

Custom Event için parametre tanımlaması :

Yukarıdaki görselde CustomEvent1 için sol tarafta bulunan Edit ile açılan popupta ekleyebileceğim tüm parametreleri listeliyor (1) bizim için burada görmek istediğimiz parametrelerin üzerine geldikten sonra sağ tarafında add butonu çıkıyor. Add butonuna bastıktan sonra ekleyip sol tarafta listeliyor(2).

Save(3) butonu ile eklediğimiz parametreler atılan eventlar ile birlikte gözükmeye başlayacak.

Preset Event için parametre tanımlaması:

Preset Event için aynı işlemleri gerçekleştiriyoruz burada tek fark, dikkat ederseniz ViewProduct Preset Eventi için “parameter:31” 31 adet tanımlanmış parametre olduğunu görüyoruz. Biz kod tarafında sadece 3 tanesini kullandık bunlar ProductId, ProductName ve Category parametreleri onun için bu 3 adet parametre tanımlaması yapmamız yeterli. Daha sonrasında save edip artık eventları görebileceğiniz duruma geliyor.

Şimdi gönderdigimiz eventları görebilme zamanı. Huawei Analytics başlığı altından Real-time monitoring sekmesinden gönderdiğimiz eventları parametreleri ile birlikte görebiliyoruz.

parametre tanımlamasından sonra

Yakın zamanda PART2 de görüşmek üzere…😊🙂✌💪

--

--