“meh jenerasyonu”na denk gelince…

Güray Erişkin
iamyouth
Published in
2 min readJun 2, 2018
Görsel Kaynak #mehjenerasyonu

Geçtiğimiz Nisan ayında, pazarlama iletişimi alanının favori içerik platformlarından biri olan Pazarlamasyon’un düzenlediği Marketing Meetup’a adım atar atmaz, kendimi Olcayto Cengiz’in sahnede olduğu “Anlatıların Yapıtaşı: Deneyim” oturumunda bulmuştum.

Olcayto abimiz; kuşak farklılıkları, dikkat eksikliği, biten şarj endişesi, FOMO etkisi gibi yeni çağ sorunlarına kendine özgü heccav tarzı ile değinirken -sunumun bir yerinde- modern insanı da “meh jenerasyonu” olarak tanımlamış, oldukça ilgi gören bu tespitini şu yazı ile taçlandırmıştı.

Biraz düşününce tespitte benim ilgimi çeken şeyin aslında, jenerasyona takılan ismin anlatıyla ne denli örtüştüğü değil, en azından yerli bir ağızdan “yeni bir jenerasyon tanımı” türetilme girişimi olduğunu farkettim :)

Özellikle yurt dışı pazarlama literatürünü takip edenler bilirler ki buna benzer yeni kuşak tanımlamaları ile her an karşılaşmak olasıdır. Kökleri İbn-i Haldun’a dayandırılan, lâkin modellemesi batı dünyasına nasip olan “Jenerasyonel Sistemler Teorisi” ile hayatımıza giren kuşakları (X-Y-Z, Alpha vb.) tanımlamak için sadece “yaş aralığı” kriterinin yeterli olmadığı anlaşıldığından beri hibrit önermeler ve yeni tespitler gelmeye devam eder.

İşim gereği gençlik ve kuşaklar üstünde düşünen biri olarak “bir gün kendi kültürümüze ait bilimsel bir kuşak çalışması yapılıp yapılamayacağı”nı uzun süredir merak ediyorum. Japonya, Asya ve Avrupa’nın bir kesiminde kendi kültürlerine has kuşak gruplarına rastlamak mümkün. Biz de kendi coğrafyamız, kültürümüz ve tarihimizi hesaba katan, bize özgü kuşak gruplarımızı tanımlayabilsek ve pazarlama literatürümüzü biraz yerelleştirsek hoş olmaz mıydı?

Konuyla ilgili yorum ve değerlendirmelerinizi beklerim :)

--

--

Güray Erişkin
iamyouth

Marketing Professional #GenZ #youth #startups #apps Jazz-lover. 🎷