Τα Χρονικά της Αϊντίνας

Περίοδοι 109–111

TomThisIsIt
Idena
Published in
13 min readJun 17, 2023

--

Αγγλική (lingua franca) εκδοχή

Περίοδος #0111

Μετρήσεις δικτύου

Ταυτότητες ενεργής εξόρυξης (Active miners) — συνολικός αριθμός ενεργών ταυτοτήτων εξόρυξης που λειτουργούν τους δικούς τους κόμβους εξόρυξης ή έχουν ανατεθεί σε ομάδες εξόρυξης.

Κόμβοι εξόρυξης (Mining nodes) — συνολικός αριθμός πλήρων κόμβων εξόρυξης που λειτουργούν από μεμονωμένες ταυτότητες ή ιδιοκτήτες ομάδων που ενεργοποίησαν το διακόπτη εξόρυξης.

Νεοφερμένοι (Newcomers) — αριθμός διευθύνσεων που εγκρίθηκαν για πρώτη φορά

Ποσοστό επιτυχίας (Success ratio) — η μερίδα των χρηστών (νεοφερμένων και μη) που συμμετείχαν στην τελετή έγκρισης και εγκρίθηκαν επιτυχώς

Ενεργά πορτοφόλια (Active wallets) — μοναδικές διευθύνσεις που πραγματοποίησαν συναλλαγές κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου

Ανταγωνιστές

Στατιστικά δικτύου

Αριθμός επαληθευτικών κόμβων

Στατιστικά τελευταίας τελετής έγκρισης

  • Κόμβοι σε σέρβερ (Nodes on VPS) — χρήστες που τρέχουν τους κόμβους τους σε απομακρυσμένο ιδιωτικό σέρβερ
  • Ενσωματωμένοι κόμβοι(Built-in nodes) — χρήστες της επίσημης εφαρμογής της Idena για υπολογιστή με προ-εγκατεστημένο, ενσωματωμένο κόμβο
  • Κοινόχρηστοι κόμβοι (Shared nodes) — χρήστες της εφαρμογής στον browser που νοικιάζουν κοινόχρηστους κόμβους μέσω της σελίδας αγοράς
  • Άγνωστοι κοινόχρηστοι κόμβοι (Unknown shared nodes) — χρήστες της εφαρμογής για browser που συνδέονται σε κοινόχρηστους κόμβους που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της αγοράς κοινόχρηστων κόμβων Idena

Για να έχετε μια ομαλή και αξιόπιστη εμπειρία τελετής εγκρίσεως, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε VPS ή και τον ενσωματωμένο κόμβο, αν έχετε γρήγορη σύνδεση στο Internet και καλό ρούτερ, διαφορετικά προτιμήστε τους κόμβους που παρατίθενται στην αγορά κόμβων στην επίσημη εφαρμογή για τον περιηγητή.

Τιμή αγοράς

Ενημέρωση από τη Βασική Ομάδα Idena

  1. Επικαιροποίηση IIPs και ενημέρωση hard fork
  2. Αναμόρφωση της ιστοσελίδας της Idena
  3. Ενημέρωση διακομιστή μεσολάβησης κοινόχρηστου κόμβου
  4. Τοκέν στο εξερευνητή blockchain

Έχουμε υποβάλει αρκετές προτάσεις με στόχο τη βελτίωση του πρωτοκόλλου Idena και την ενίσχυση της ασφάλειάς του. Αυτές οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στην επόμενη ενημέρωση hard fork. Η ημερομηνία έκδοσης του hardfork θα ανακοινωθεί σύντομα. Ακολουθήστε τις ανακοινώσεις μας.

IIP-9 Αλλαγή της διάρκειας περιόδου

Η αύξηση της συχνότητας των τελετών έγκρισης θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ορισμένα άτομα, καθώς θα έπρεπε να διαθέσουν περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία φλιπ και την ολοκλήρωση των τελετών. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αποχώρηση ανεξάρτητων miner παρά λογαριασμών ομάδων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αποκέντρωση του δικτύου.

Με την πρόταση αυτή, προτείνουμε να οριστεί ως ελάχιστη διάρκεια περιόδου οι 14 ημέρες, εκτός από τις περιπτώσεις όπου το μέγεθος του δικτύου είναι μικρό. Η ημέρα της τελετής θα μεταβεί σταδιακά στα Σάββατα.

Απόφαση IIP-9: https://docs.idena.io/docs/iip/iip-9

Συζήτηση: https://github.com/idena-network/idena-docs/discussions/139

Η ψηφοφορία Μαντείου ξεκίνησε σχετικά με την πρόταση αυτή. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των έγκυρων ταυτοτήτων (78%) εξέφρασε την υποστήριξή της.

Οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο επόμενο hard fork.

Απόφαση IIP-10: Προστασία του διακυβεύματος για τον ρόλο Zombie

Με το τρέχον πρωτόκολλο, τα διακυβεύματα των ταυτοτήτων με τον ρόλο Zombie καταστρέφονται πλήρως σε περίπτωση απουσίας από την τελετή έγκρισης (βλ. IIP-4). Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά άτομα προτιμούν να τερματίσουν την ταυτότητά τους με τον ρόλο Zombie για να διατηρήσουν τα διακυβεύματά τους ασφαλή. Εντούτοις, το να πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή μπορεί να τους αποθαρρύνει και ενδεχομένως να τους κάνει να εγκαταλείψουν το πρότζεκτ.

Η απόφαση IIP-10 έχει ως στόχο να διευκολύνει την κατάσταση των ταυτοτήτων με το ρόλο ζόμπι. Η απουσία από μια τελετή δεν θα έχει πλέον ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του διακυβεύματός τους. Θα εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο όπως και στην περίπτωση αποτυχίας κατά τη τελετή. Τώρα η διατήρηση της ταυτότητάς σας ως ζωντανή για 10 και παραπάνω περιόδους θα επιβραβεύεται με πλήρη προστασία διακυβεύματος.

Απόφαση IIP-10: https://docs.idena.io/docs/iip/iip-10

Συζήτηση: https://github.com/idena-network/idena-docs/discussions/141

Η ψηφοφορία Μαντείου για την απόφαση IIP-10 έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Εάν λάβατε μέρος σε αυτή την ψηφοφορία, μην ξεχάσετε να δημοσιεύσετε τη δημόσια ψήφο σας. Κάθε ψήφος μετράει.

Εάν υπάρξει πλειοψηφία των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν αυτή την πρόταση, οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο επόμενο hard fork.

Απόφαση IIP-11: Αυξανομένο κόστος της επίθεσης της τάξης του 51%

Επί του παρόντος, για να επιτεθεί κανείς στο δίκτυο ή σε οποιαδήποτε ψηφοφορία αρκεί να εγκυρώσει έναν ορισμένο αριθμό λογαριασμών (δηλαδή το 51% του μεγέθους του δικτύου) πληρώνοντας άτομα για να συμμετάσχουν στην τελετή έγκρισης και να λειτουργήσουν ξεχωριστούς κόμβους εξόρυξης αντί να συμμετέχουν σε μια “pool”.

Για να αυξήσουμε το οικονομικό κόστος μιας επίθεσης στο δίκτυο Idena προτείνουμε να μην λαμβάνονται υπόψη οι ψήφοι από ταυτότητες με ποσά διακύβευσης κάτω από ένα ορισμένο όριο. Το κατώτατο όριο καθορίζεται δυναμικά με βάση τη μέση τιμή του διακυβεύματος των κορυφαίων έγκυρων λογαριασμών, γεγονός που εμποδίζει έναν κακόβουλο δράστη που διαθέτει μεγάλο αριθμό ταυτοτήτων να χειραγωγήσει το κατώτατο όριο.

Το κατώτατο όριο επιλέγεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε, σε περίπτωση αναίρεσης συμμετοχής σε λογαριασμό pool, μια σημαντική πλειονότητα των λογαριασμών αυτών να αποκόπτεται με την εφαρμογή αυτού του κατώτατου ορίου.

Παρακαλούμε διαβάστε την πρόταση για περαιτερώ λεπτομέρειες.

Απόφαση IIP-11: https://docs.idena.io/docs/iip/iip-11

Συζήτηση: https://github.com/idena-network/idena-docs/discussions/143

Καθώς αυτή η αλλαγή επηρεάζει την ασφάλεια του πρωτοκόλλου, δεν θα υπάρξει εκ των προτέρων ψηφοφορία Μαντείου σχετικά με την IIP-11. Αυτή η αλλαγή θα ψηφιστεί από τους επαληθευτές κατά την προσεχή ενεργοποίηση της hard fork ενημέρωσης.

Αναμόρφωση της ιστοσελίδας της Idena

Αν παρακολουθείτε τον επίσημο λογαριασμό Idena στο Twitter, ίσως γνωρίζετε ήδη ότι εργαζόμαστε για το “rebranding” της ιστοσελίδας Idena.

Ο νέος σχεδιασμός είναι μοντέρνος και τραβάει τα βλέμματα, με μια καθαρή διάταξη και ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τις βασικές αξίες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Idena, διευκολύνοντας τους δυνητικούς χρήστες να κατανοήσουν την όλη ιδέα και να γίνουν μέρος του δικτύου Idena. Μείνετε συντονισμένοι!

Ενημέρωση διακομιστή μεσολάβησης κοινόχρηστου κόμβου

Έχουμε προσθέσει τη λειτουργία προσωρινής αποθήκευσης αιτημάτων για να μειώσουμε τον φόρτο στους κοινόχρηστους κόμβους. Εάν είστε διαχειριστής κόμβου, παρακαλούμε ενημερώστε τον διακομιστή μεσολάβησης για τον κοινόχρηστο κόμβο σας:

https://github.com/idena-network/idena-node-proxy/releases/tag/v1.2.0

Τοκέν στον εξερευνητή blockchain

Τώρα μπορείτε να δείτε μια λίστα με τα tokens τύπου IRC20 στη διεύθυνση πορτοφολιού σας.

Η λίστα με όλα τα τόκεν και τα υπόλοιπά σας εμφανίζεται στη σελίδα “Token Holdings”.

Μπορείτε επίσης να δείτε τη λίστα των κατόχων token για ένα συγκεκριμένο token.

Ερωταπαντήσεις από την ομάδα ανάπτυξης της IDENA

Έχουμε λάβει πολυάριθμες ερωτήσεις από την κοινότητα. Σας ευχαριστούμε για την ενεργό συμμετοχή σας! Επιλέξαμε τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντάμε σε αυτές.

“Όταν κάποιος καταγγέλλεται κατά τη διάρκεια των τελετών, οι επιβραβεύσεις του ανακατανέμονται σε άλλους ανθρώπους ή καταστρέφονται; Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές; “ (από τον Zen)

Επί του παρόντος, η υποβολή καταγγελιών οδηγεί σε ανακατανομή των επιβραβεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Αυτό έγινε πριν από την καθιέρωση επιβραβεύσεων για την υποβολή καταγγελιών. Η ανακατανομή των επιβραβεύσεων αύξησε τις ανταμοιβές για όσους δεν αναφέρθηκαν. Ωστόσο, μετά την εφαρμογή των άμεσων επιβραβεύσεων για την υποβολή καταγγελιών, η έμμεση αύξηση των επιβραβεύσεων κατέστη ασήμαντη. Εάν υπάρχουν αισθήματα υπέρ της καταστροφής τους, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε μια τέτοια αλλαγή. Ευπρόσδεκτες είναι οποιεσδήποτε νέες προτάσεις αλλαγών IIP.

“Τι ακριβώς αφορούσε αυτή η μεταφορά 150 χιλιάδων iDNA από το ιδρυματικό πορτοφόλι;

https://scan.idena.io/transaction/0xeea22b258c4f4886de7e1c53f44f6981978c50121b871f8a9660554a980ce890 Θα ήταν καλό να γνωρίζαμε τον σκοπό αυτών των συναλλαγών, για να αποφύγουμε το κακόβουλο κλίμα τύπου “Ααα, οι devs τα παρατάνε όλα, πουλήστε ό,τι μπορείτε!” (από EDM)

Ποτέ δεν πουλάμε τα νομίσματα στην αγορά και ποτέ δεν δίνουμε μεγάλες χρηματιστηριακές εντολές πώλησης που θα μείωναν την τιμή. Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές που διενεργούμε μέσω του ανταλλακτηρίου πραγματοποιούνται σε προσυμφωνημένη τιμή μέσω του βιβλίου συναλλαγών. Η μεταφορά 150 χιλιάδων νομισμάτων στο ανταλλακτήριο έγινε ως απάντηση στην απαίτηση της BitMart να διατηρήσει ελάχιστη ρευστότητα στο βιβλίο συναλλαγών.

“Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία ή κάποιο σχέδιο για να πραγματοποιηθεί διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να προσελκυθούν περισσότεροι άνθρωποι στο δίκτυο; Σε ένα κυκεώνα νέων πρότζεκτ καθημερινά, η Idena εμφανίζεται συνεχώς να παραπαίει παρά το γεγονός ότι είναι καινοτόμα κατά έναν τρόπο. (από KriptoBaggins)

Ναι, έχουμε κάποιο σχεδιασμό. Όπως έχουμε προαναφέρει σε προηγούμενα Χρονικά, το ταυτοτικό διακύβευμα είναι ένα καινοτόμο εργαλείο και το μοναδικό μέσο διατήρησης της αποκεντροποίησης για τα πρότζεκτ κρυπτονομίσματος (πολλά από τα οποία έχουν εμπλακεί σε πλουτοκρατία και χειραγώγηση). Οι ρυθμιστικές αρχές δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και αναγνωρίζουν την πλειονότητα των τόκεν ως κινητές αξίες. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Η πρωτογενής ταυτοποίηση και το υπο-γραμμικό διακύβευμα μπορεί να είναι η τελευταία ελπίδα για τη διασφάλιση της αποκέντρωσης. Αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον κορυφαίων προσωπικοτήτων και ελπίζουμε να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας στο εγγύς μέλλον.

“Τι πρόκειται να κάνετε με το ζήτημα της ρευστότητας; Υπήρχαν σχέδια για ανταλλακτήρια 1ης κατηγορίας πριν από ένα χρόνο, τα οποία μάλιστα ανακοινώθηκαν και στο κανάλι στο Telegram.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντικός τζίρος, η τιμή μετακινείται ελάχιστα και μόνο bots το συναλλάσσονται στο Bitmart. Διαγράφηκε από το Hotbit, διαγράφηκε και από το Probit, ενώ ο τζίρος στο PancakeSwap ανέρχεται μόλις και μετά βίας στα 22$ ημερησίως. Η τιμή δεν αντιδρά ούτε καν στις κινήσεις του Bitcoin πια. (από KriptoBaggins)

Η ομάδα Idena δεν παρέχει ρευστότητα στο PancakeSwap. Η τράπεζα ρευστότητας (liquidity pool) στο PancakeSwap αποτελείται από κοινοτικά κεφάλαια και ο τζίρος των συναλλαγών είναι οργανικός. Η γεφύρωση BSC δημιουργήθηκε από μέλη της κοινότητας και ο ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε τη λειτουργία της. Αναφέραμε προηγουμένως ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με άλλα κεντρικά ανταλλακτήρια σχετικά με την καταχώριση του IDNA. Ωστόσο, το κόστος καταχώρισης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα (250 χιλ. $ — 1 εκατ. $).

“Αναφέρατε τη σημασία της δημιουργίας μοναδικών ιστοριών για να γίνουν τα flips πιο ανθεκτικά στην ΤΝ. Εξετάζετε την εφαρμογή ενός μηχανισμού βαθμολόγησης που θα αποδίδει έναν βαθμό σε κάθε flip με βάση τη μοναδικότητά του; Αν όχι, ποια είναι τα εμπόδια στην εφαρμογή αυτού του είδους του μηχανισμού βαθμολόγησης;” (από Justin Miles)

Η ταξινόμηση της μοναδικότητας μιας ιστορίας είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Πιστεύουμε ότι τα μη μοναδικά flips θα πρέπει να αναφέρονται και να απορρίπτονται, όπως και τα flips που παραβιάζουν οποιουσδήποτε άλλους κανόνες. Αυτό δεν απαιτεί αλλαγή του πρωτοκόλλου, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει τροποποίηση του περιβάλλοντος εργασίας/χρήστη. Θα μας ενδιέφερε να ακούσουμε τις προτάσεις σας για τη βελτίωση της διεπαφής χρήστη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αξιολόγησης, οι οποίες δεν θα προσθέσουν πρόσθετη πολυπλοκότητα στους χρήστες (ή επιπλέον χρόνο και κλικ). Προσπαθούμε να καταστήσουμε τη συνεδρία έγκρισης όσο το δυνατόν σαφέστερη για τους νεοφερμένους και να ελαχιστοποιήσουμε τις ενέργειες που απαιτούνται από τους χρήστες. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε ένα αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, όταν ορισμένοι χρήστες δεν εγκρίνουν τα flips, έπρεπε να βελτιώσουμε το πρωτόκολλο και να αποκλείσουμε αυτούς τους χρήστες από τη διαδικασία συναίνεσης.

“Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά την εφαρμογή Idena για περιηγητή για να δημιουργήσουν τα flips τους, επειδή δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε κινητά τηλέφωνα. Σκοπεύετε να τροποποιήσετε τις εκδόσεις για κινητά και ταμπλέτες ώστε να απλοποιήσετε αυτό το εγχείρημα για τους χρήστες;” (από Morienzo)

Η έκδοση του προγράμματος επεξεργασίας flip για κινητά φαίνεται να είναι ένα στοιχείο, το οποίο ζητά ένας πολύ μικρός αριθμός χρηστών. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας ώστε το πρόγραμμα επεξεργασίας να είναι πλήρως λειτουργικό σε κινητές συσκευές απαιτεί σημαντικές προσπάθειες. Συνολικά, θα υποθέσουμε ότι οι χρήστες της Idena έχουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή. Οι χρήστες που χρησιμοποιούν μόνο κινητά προφανώς δεν αποτελούν το κοινό-στόχο της Idena. Ως εκ τούτου, παρά την επιθυμητή και πιθανή χρησιμότητα της δημιουργίας flips στο κινητό σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτι τέτοιο έχει χαμηλή προτεραιότητα.

“Οι συνδυασμοί λέξεων-κλειδιών είναι πολλές φορές πολύ δύσκολοι και αυτό καθιστά τη δημιουργία ενός flip πολύ δύσκολη. Υπάρχει σχέδιο να εισαχθεί ένας νεότερος κατάλογος λέξεων, που να περιλαμβάνει έναν μεγάλο κατάλογο με γενικότερες λέξεις, όπως χρώματα / συναισθήματα / αντιδράσεις / τόπους κ.λπ.”; (από KriptoBaggins)

Ένα ζεύγος λέξεων-κλειδιών εξασφαλίζει την εντροπία (ποικιλομορφία και μοναδικότητα) των flips. Ορισμένες κατηγορίες λέξεων δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντροπίας. Για παράδειγμα, τα χρώματα. Αν σας δοθεί ένα χρώμα (όπως το κόκκινο) ως λέξη, η ιστορία θα δημιουργηθεί με βάση τη δεύτερη λέξη και το απαιτούμενο χρώμα θα είναι εγγυημένα παρόν σε τουλάχιστον μία από τις τέσσερις εικόνες.

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις, γράψτε τις στα σχόλια παρακάτω. Θα επιλέξουμε τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για να τις απαντήσουμε στα επόμενα Χρονικά.

Κοινότητα

Δίαυλοι παγκόσμιας κοινότητας

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΊΝΤΙΝΑΣ — ΠΕΡΙΟΔΟΣ 109–111

Χαίρετε κάτοικοι της Idenia, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Με τις νέες περιόδους έρχεται η ώρα να μοιραστούμε τις τελευταίες ενημερώσεις από την κοινότητά μας, οπότε χωρίς καμία καθυστέρηση ας ξεκινήσουμε αμέσως!

Δίκτυο Idena: μια απάντηση στο δυστοπικό μέλλον που προτείνεται από το Worldcoin

Ο πρόσφατος σαματάς στο Twitter γύρω από το OpenAI με το Chat GPT ήταν δύσκολο να παραλειφθεί. Αλλά ο γενικός διευθυντής, Σαμ Άλτμαν, δημιούργησε επίσης πολλές συζητήσεις σχετικά με το δεύτερο εγχείρημά του, το Worldcoin, ένα πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων γύρω από την ψηφιακή αποκεντρωμένη ταυτότητα.

Μιλήσαμε γι’ αυτό στο παρελθόν, αλλά το εγχείρημα αυτό απέκτησε πρόσφατα αυξημένη προσοχή λόγω της νέας αύρας που εξέπεμπε ο Σαμ Άλτμαν. Επομένως, είναι μια καλή στιγμή για να υπενθυμίσουμε πόσο μπροστά βρίσκεται το δίκτυο Idena όσον αφορά τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των χρηστών. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα όπως το Worldcoin που συλλέγουν προσωπικά και ακόμη και βιομετρικά δεδομένα, η Idena παραμένει προσηλωμένη στην αποκεντρωμένη ταυτότητα και διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κεντρική εστία αποτυχίας ως προς τη συλλογή δεδομένων. Επιπλέον, αυτό που κάνει την Idena να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά της να χορηγεί ταυτότητες με διαφανή και ελεγχόμενο τρόπο, επιτρέποντας σε όλους να επαληθεύουν τη διαδικασία απευθείας και απρόσκοπτα. Όπως επεσήμανε το μέλος της κοινότητάς μας Adli, η Idena είναι αυτή τη στιγμή η μόνη δωρεάν λύση στρώματος 1 κατά της επιθέσεως Sybil, χωρίς ανάγκη παραδοσιακής ταυτοποίησης και φέρει πρωτόκολλο Αποδείξεως Ανθρωπινής Ατομικότητας.

https://twitter.com/AdliTB/status/1655564193221824512

Ενώ το Worldcoin μπορεί να παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση, είναι μεγάλη η συγκυρία για να αποκαλυφθούν τα τρομερά ελαττώματά του. Επειδή τουλάχιστον αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης ταυτοποίησης και απόδειξης ανθρωπινής ατομικότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κοινότητα της Idena μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της Idena σε αντίθεση με προγράμματα όπως το Worldcoin. Ας συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε το μήνυμά μας σε συζητήσεις και αφιερώματα σχετικά με το Worldcoin και ας τονίσουμε τις συγκεκριμένες ιδιότητες που διαφοροποιούν την Idena από τέτοια δυστοπικά εγχειρήματα.

Holismo, μια νέα dApp που δημιουργήθηκε πάνω στην Idena

Καλά τα νέα από το μέλος της κοινότητάς μας τον Morienzo, ο οποίος ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα στην Idena με το όνομα Holismo.

Το διαφημιστικό μήνυμα του Holismo περιγράφει το πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο:

“Το Holismo είναι ένα ανοικτό, συνεργατικό και αποκεντρωμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Κάθε ταυτότητα στο δίκτυο Idena μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη δημοκρατία και να κερδίσει NFTs ως επιβράβευση. Τα αποτελέσματα κάθε ψηφοφορίας θα κοινοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου (ανεξαρτήτως πολιτικού καθεστώτος) και στις αρμόδιες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τα αποτελέσματα και οι απαντήσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης και θα δημοσιοποιηθούν. Η διακυβέρνηση οργανώνεται γύρω από διάφορους ρόλους που είναι προσβάσιμοι μέσω εκλογών, εισαγωγικών εξετάσεων ή καινοτόμων προτάσεων. Ορισμένοι από αυτούς τους ρόλους θα αμείβονται σε IDNA ανάλογα με τον απαιτούμενο φόρτο εργασίας.”

Πολλά περισσότερα θα αποκαλυφθούν καθώς ο σχεδιασμός θα προχωράει. Μείνετε συντονισμένοι στο Twitter https://twitter.com/HolismoApp ή στο Discord της κοινότητας Idena (μπείτε στο κανάλι #holismo) !

Αξιοσημείωτα tweets

  • Τα συνηθισμένα διασκεδαστικά flips από τον ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ των flips cryptogeek555

· Ένα ωραίο αφιέρωμα στην Idena από την Una research

· Η Idena αναφέρεται στο έγγραφο του Paradigm Research Institute

Κοινοτικό πορτοφόλι και κοινοτικές προτάσεις

Διεύθυνση: https://idenawallet.community/wallets

Προηγούμενες και τρέχουσες προτάσεις: https://idenawallet.community/proposals

Αυτή την περίοδο, επιλέχθηκαν νέοι εκπρόσωποι, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία: @nudesushi @QuickMythril @hlolve @EDM @Fireshift είναι οι νέοι εκπρόσωποι, συγχαρητήριά τους!

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ σχετικά με τις κοινοτικές προτάσεις:

Εν τάχει, το Κοινοτικό Πορτοφόλι ελέγχεται πλέον από 5 εκπροσώπους οι οποίοι εκτελούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα Μαντεία μέσω multi-sig. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στα Χρονικά #89.

Καθώς η Κοινότητα έχει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργεί και να χρηματοδοτείται/επιβραβεύεται μέσω μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης που αξιοποιείται από τα Μαντεία Idena, παρακαλούμε να θυμάστε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει μια πρόταση χρηματοδότησης.

Για τον σκοπό αυτό, παρακαλείστε να συμμετάσχετε στο Discord της Κοινότητας https://discord.gg/UrsDEHMs, να φτάσετε στο #community-proposals-and-discussion και να ακολουθήσετε τις οδηγίες στο μήνυμα που έχει καρφιτσωθεί.

Οι κανόνες διακυβέρνησης είναι οι εξής:

· https://ubiubi2018.medium.com/proposal-for-governance-mechanism-for-idena-community-wallet-1d3f42819a50

· Τροποποίηση: https://medium.com/@Zen-44/community-wallet-governance-protocol-23a0e331b5eb

Κορυφαία ενεργοί χρήστες

Πίνακας κατάταξης της Κοινότητας Discord::

Πίνακας κατάταξης παγκόσμιας κοινότητας Telegram:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στα Βαλκάνια”:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στην Ιταλία”:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στη Γαλλία”:

Αν θέλετε να παρουσιάσετε τον πίνακα κατάταξης της δικής σας κοινότητας telegram στα Χρονικά της Αϊντίνας, προσθέστε το ComBot στην ομάδα telegram, καθώς και να προσθέσετε τον @AndrewIdena στη λίστα των διαχειριστών της ομάδας για να δώσετε στην βασική ομάδα Idena πρόσβαση στα στατιστικά της ομάδας σας.

Μεταφράσεις ιστοσελίδας Idena

Μεταφράσεις εφαρμογής Idena για περιηγητή

Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της μεταφραστικής κοινότητας Idena και να συμβάλλετε στη μετάφραση του ιστότοπου της Idena στη γλώσσα σας!

Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση της μετάφρασης, επικοινωνήστε με τον Syd ή τον Rioda για να ενταχτείτε στην ομάδα εργασίας για τη διαχείριση της μετάφρασης.

Γίνετε μέλος της κοινότητας Idena:

--

--

TomThisIsIt
Idena
Writer for

Writer of the Greek version of Idena Chronicles, contributing into raising awareness for the Idena Network to Greek speakers and learners alike!