TomThisIsIt
Idena
Published in
15 min readApr 12, 2023

--

Τα Χρονικά της Αϊντίνας
Περίοδοι 103–105

Αγγλική (lingua franca) εκδοχή

Μετρήσεις δικτύου
Περίοδος #0105

Ταυτότητες ενεργής εξόρυξης (Active miners) — συνολικός αριθμός ενεργών ταυτοτήτων εξόρυξης που λειτουργούν τους δικούς τους κόμβους εξόρυξης ή έχουν ανατεθεί σε ομάδες εξόρυξης.

Κόμβοι εξόρυξης (Mining nodes) — συνολικός αριθμός πλήρων κόμβων εξόρυξης που λειτουργούν από μεμονωμένες ταυτότητες ή ιδιοκτήτες ομάδων που ενεργοποίησαν το διακόπτη εξόρυξης.

Νεοφερμένοι (Newcomers) — αριθμός διευθύνσεων που εγκρίθηκαν για πρώτη φορά

Ποσοστό επιτυχίας (Success ratio) — η μερίδα των χρηστών (νεοφερμένων και μη) που συμμετείχαν στην τελετή έγκρισης και εγκρίθηκαν επιτυχώς

Ενεργά πορτοφόλια (Active wallets) — μοναδικές διευθύνσεις που πραγματοποίησαν συναλλαγές κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου

Ανταγωνιστές

Στατιστικά δικτύου

Αριθμός έγκυρων ταυτοτήτων με βάση το ρόλο
Αριθμός ταυτοτήτων σε ομάδες & ανεξάρτητων ταυτοτήτων
Αριθμός επαληθευτικών κόμβων
Μέσος καθημερινός αριθμός επαληθευτών κατά το ποσοστό του μεγέθους δικτύου

Τιμή αγοράς

Στατιστικά τύπου κόμβου για την τελευταία τελετή έγκρισης

Κόμβοι σε σέρβερ (Nodes on VPS) — χρήστες που τρέχουν τους κόμβους τους σε απομακρυσμένο ιδιωτικό σέρβερ

Ενσωματωμένοι κόμβοι(Built-in nodes) — χρήστες της επίσημης εφαρμογής της Idena για υπολογιστή με προ-εγκατεστημένο, ενσωματωμένο κόμβο

Κοινόχρηστοι κόμβοι (Shared nodes) — χρήστες της εφαρμογής στον browser που νοικιάζουν κοινόχρηστους κόμβους μέσω της σελίδας αγοράς

Δ/Υ (N/A) — χρήστες που συνεχίζουν να εκτελούν ξεπερασμένες εκδόσεις κόμβων (είτε VPS είτε ενσωματωμένοι κόμβοι)

Άγνωστοι κοινόχρηστοι κόμβοι (Unknown shared nodes) — χρήστες της εφαρμογής για browser που συνδέονται σε κοινόχρηστους κόμβους που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της αγοράς κοινόχρηστων κόμβων Idena

Για να έχετε μια ομαλή και αξιόπιστη εμπειρία τελετής εγκρίσεως, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε VPS ή και τον ενσωματωμένο κόμβο, αν έχετε γρήγορη σύνδεση στο Internet και καλό ρούτερ, διαφορετικά προτιμήστε τους κόμβους που παρατίθενται στην αγορά κόμβων στην επίσημη εφαρμογή για τον περιηγητή.

Ενημέρωση από τη Βασική Ομάδα Idena

  1. Αντοχή των φλιπ της Αϊντίνας κατά της ΤΝ
  2. Χακ-αθώνας “Κορέα”
  3. Ένδειξη σήματος προστασίας πονταρίσματος
  4. Αποκατάσταση ψήφου Μαντείου στην εφαρμογή για περιηγητή
  5. Ενημέρωση του εξερευνητή blockchain
  6. Ενημέρωση κόμβου Idena
  7. Ενημέρωση της εφαρμογής Idena για υπολογιστή
  8. Ερωταπαντήσεις από την ομάδα ανάπτυξης της IDENA

Αντοχή των φλιπ της Αϊντίνας κατά της ΤΝ

Με την πρόσφατη κυκλοφορία του ChatGPT, εκφράστηκαν πολλές ανησυχίες σχετικά με την ανθεκτικότητα των flips στην τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τις υποκειμενικές αξιολογήσεις μας, η ποιότητα των flips έχει βελτιωθεί σημαντικά με τη μείωση του αριθμού των λογαριασμών μεγάλων ομάδων. Βλέπουμε μεγαλύτερη ποικιλομορφία και λιγότερη ομοιομορφία στα flips. Πολλά καλά flips δεν επιλύονται από το ChatGPT ακόμη και αν δοθεί λεπτομερής κειμενική οδηγία. Ωστόσο, βέβαια, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολύ απλών flips που μπορούν να λυθούν ακόμη και με αντικρουόμενα παράσιτα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να καταστήσετε τα flips σας ανθεκτικά στην ΤΝ:

  1. Χρησιμοποιήστε αντιφατικό ανακάτεμα - ανακατέψτε μόνο τον ελάχιστο αριθμό εικόνων που είναι απαραίτητος για να κάνετε την ανακατεμένη πλευρά λιγότερο ουσιώδη. Μην διακόπτετε την προφανή λογική σύνδεση μεταξύ όλων των εικόνων. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι η ανακατεμένη πλευρά του flip σας εξακολουθεί να είναι λιγότερο λογική.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Αυτά τα flips θα μπορούσαν να ανακατευτούν πιο πολύ, δημιουργώντας σαφείς λογικές ασυνέπειες στην ιστορία, τότε όμως θα είναι ευκολότερο για την τεχνητή νοημοσύνη να τις επιλύσει.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον παράδειγμα:

Για να λύσει κανείς αυτό το flip, πρέπει να δει και να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ δύο ανακατεμένων εικόνων. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν βλέπει την κόκκινη μύτη που έχει σχεδιαστεί.

2. Προσθέστε μερικά σχέδια και κολάζ για να κάνετε την εικόνα σας μοναδική. Συνήθως μετασχηματίζονται ελάχιστα σε κείμενο. Για παράδειγμα, να πώς βλέπει η τεχνητή νοημοσύνη τις εικόνες από το τελευταίο παράδειγμα:

3. Χρησιμοποιήστε μη λογικές εικόνες. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να διακρίνει τις εικόνες χωρίς νόημα από τις εικόνες με νόημα, και αυτό δημιουργεί πρόσθετες παρεμβολές για τη σωστή επίλυση του flip.

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ένα ολοένα και πιο ισχυρό εργαλείο. Ωστόσο, η κατανόηση των περιορισμών της τεχνητής νοημοσύνης μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις δοκιμές. Μακροπρόθεσμα, για να παραμείνουν δύσκολα τα flips για τη τεχνητή νοημοσύνη, απαιτείται ένα ανταγωνιστικό πρωτόκολλο μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης. Θα ήταν αναποτελεσματικό να προσθέτουμε νέους κανόνες για την αναφορά εύκολων flips (προσθέτοντας συνεχώς περισσότερα κριτήρια όπως thumbs up, 1234, κ.λπ.). Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να νικήσουν την ΤΝ, δημιουργώντας flips που εξακολουθούν να είναι επιλύσιμα για τους ανθρώπους. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η αναφορά με βάση το κριτήριο "το flip δεν είναι δύσκολο για τη ΤΝ". Η επαλήθευση αυτού του κριτηρίου μπορεί να είναι αρκετά επίπονη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο με βολικά εργαλεία για τον προσδιορισμό των flips που θα μετατρέπουν τις εικόνες σε κείμενο και θα υποβάλλουν το κείμενο για επαλήθευση στο ChatGPT. Θα χαρούμε να υποστηρίξουμε τους προγραμματιστές της κοινότητας που θέλουν να δημιουργήσουν εργαλεία ανοιχτού κώδικα για την επίλυση flips χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε δημόσια διαθέσιμη τεχνητή νοημοσύνη.

Χακ-αθώνας “Κορέα”

Ξεκινήσαμε τον χακ-αθώνα “COREA”, ο οποίος συνοδεύεται από έπαθλο 250.000 iDNA, για να φέρουμε νέες dApps που θα εμπλουτίσουν το οικοσύστημα της Idena.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: https://medium.com/idena/corea-hackathon-2c7bfbbba0bb

Στις 31 Μαρτίου, ο hackathon έφτασε στο τέλος του, με τρεις υποβολές που περιγράφει ο Syd στην ενότητα Κοινοτικές ενημερώσεις παρακάτω. Οι νικητές θα επιλεγούν από τα Μαντεία Idena.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους!

Ένδειξη σήματος προστασίας πονταρίσματος
Έχετε παρατηρήσει την πρόσφατη αναβάθμιση του γραφικού μας περιβάλλοντος με τα σήματα προστασίας πονταρίσματος; Αυτά τα σήματα περιλαμβάνονται για να παρέχουν στους χρήστες μια σαφέστερη κατανόηση της κατάστασης προστασίας του πονταρίσματός τους και των πιθανών συνεπειών της απουσίας ή της αποτυχίας σε μια τελετή έγκρισης.

Ενημέρωση του ΓΠ: σήματα 100% προστασίας για το ρόλο του Ανθρώπου

Για τους νέους χρήστες, οι υποδείξεις παρέχουν οδηγίες σχετικά με το πότε μπορούν να αποκτήσουν πλήρη προστασία διακυβεύματος, παρακινώντας τους χρήστες να διατηρήσουν την ταυτότητά τους μέχρι να αποκτήσουν το ρόλο του Ανθρώπου.

Ενημέρωση του ΓΠ: σήματα 0% προστασίας για το ρόλο του Αρχαρίου

Αποκατάσταση ψήφου Μαντείου στην εφαρμογή για περιηγητή
Όταν οι χρήστες ψηφίζουν στην εφαρμογή ιστού, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι οι ψήφοι τους μπορεί να χαθούν αν αλλάξουν συσκευή ή αν σβήσουν την τοπική προσωρινή μνήμη στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο εάν η ψηφοφορία Μαντείου απαιτεί από τους χρήστες να καταθέσουν νομίσματα, καθώς θα μπορούσαν δυνητικά να χάσουν τόσο τις ψήφους τους όσο και τα νομίσματά τους.

Ωστόσο, μια πρόσφατη ενημέρωση της εφαρμογής ιστού έχει αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Η ενημέρωση επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν τη μυστική τους ψήφο από ένα πρόγραμμα περιήγησης και τη δημόσια ψήφο τους από ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης κατά τη διάρκεια της περιόδου καταμέτρησης. Η εφαρμογή για περιηγητή διαθέτει πλέον μια αυτόματη αναδυόμενη φόρμα που εμφανίζεται όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στην ψηφοφορία Μαντείου.

Ένα παράδειγμα της αναδυόμενης φόρμας

Ενημέρωση του εξερευνητή blockchain
Λόγω του hard fork, κάναμε αρκετές αλλαγές στον εξερευνητή blockchain:

  • στη σελίδα flip στην ενότητα Επιτροπή Αξιολόγησης, τώρα οι χρήστες μπορούν να δουν ποιες ψήφοι αγνοούνται. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο αγνοούνται είναι ότι η ταυτότητα από την οποία αποστέλλεται η ψήφος αυτή δεν ενέκρινε κανένα flip (δείτε περισσότερα σχετικά με τις αγνοημένες ψήφους).
Ένα παράδειγμα επιτροπής αξιολόγησης με αγνοημένες ψήφους
  • εμφάνιση του συντεταγμένου κώδικα συμβολαίου στη σελίδα wasm του συμβολαίου
  • στη σελίδα της συναλλαγής, προστίθεται η επιλογή “Call contract information" με πληροφορίες σχετικά με τη συναλλαγή συμβολαίου
  • διορθώσεις σφαλμάτων για εσφαλμένη εμφάνιση των χαμένων επιβραβεύσεων flip και των επιβραβεύσεων πρόσκλησης

Ενημέρωση κόμβου Idena
Μετά το hard fork ορισμένοι χρήστες ανέφεραν προβλήματα με τις ρυθμίσεις εξόρυξης. Ωστόσο, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και κυκλοφορήσαμε μια beta έκδοση του κόμβου Idena για να τη δοκιμάσει η κοινότητα. Καθώς δεν υπήρξε αρνητική ανταπόκριση, κυκλοφορήσαμε δημόσια τη νέα έκδοση του Idena node v.1.0.2 η οποία υποστηρίζει πλέον:

  • Αρχιτεκτονική AArch64
  • Επεξεργαστές Apple M1
  • Επεξεργαστές SSE4.2

Ενημέρωση της εφαρμογής Idena για υπολογιστή
Κυκλοφορήσαμε τη νέα έκδοση του προγράμματος Idena για υπολογιστή v.0.39.0. Έχουν γίνει οι ακόλουθες αλλαγές:

  • εισαγωγή σημάτων προστασίας διακυβεύματος
  • προσθήκη κουμπιού παράλειψης για λέξεις-κλειδιά που λείπουν κατά τη διάρκεια της τελετής έγκρισης
  • διόρθωση σφάλματος υποβολής flip με λανθασμένες λέξεις κλειδιά
  • άλλες βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων.

Ερωταπαντήσεις από την ομάδα ανάπτυξης της IDENA
Ερ: "Θα ήταν δυνατόν να ενσωματωθεί μια λειτουργία στις εφαρμογές υπολογιστή και περιηγητή που θα επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα δεδομένα `pendingVote` από την IndexedDB (αρχείο `txs` στο φάκελο `./deferred-txs`) και να τα εισάγουν κατά τη διάρκεια της περιόδου καταμέτρησης των ψήφων; Επί του παρόντος, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να ψηφίζουν στα Μαντεία πιστοποίησης πραγματικότητας, όπου η κατάθεση ψήφου είναι αρκετά υψηλή, αυτό το χαρακτηριστικό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του idna.bet, ορισμένοι χρήστες δεν αποκαλύπτουν τις μυστικές ψήφους τους λόγω μιας χαμένης τιμής `pendingVote`" (από
Idena World)

Έχουμε υλοποιήσει τη λειτουργία στην εφαρμογή ιστού που επιτρέπει την αποκατάσταση της μυστικής ψήφου ακόμη και αν λείπει η προγραμματισμένη συναλλαγή. Για να αποκαλύψετε την ψήφο σας, πρέπει να μεταβείτε στην ψηφοφορία στο Μαντείο κατά τη διάρκεια της περιόδου καταμέτρησης. Εάν η ψήφος σας δεν αποκαλυφθεί, θα εμφανιστεί αυτόματα μια φόρμα.

Συνιστούμε επίσης να χρησιμοποιήσετε το bot στο Telegram https://t.me/MyIdenaBot, το οποίο στέλνει υπενθυμίσεις για να αποκαλύψετε την ψήφο σας, αν δεν το έχετε κάνει αυτόματα.

Ερ: "Ένα μη κρυπτογραφημένο κλειδί κόμβου είναι ένας αρκετά σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας κατά τη γνώμη μου, ειδικά όταν ο κόμβος είναι εγκατεστημένος σε έναν σέρβερ. Υπάρχουν σχέδια να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κρυπτογραφημένα nodekeys; Όπως καταλαβαίνω, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα σχεδίασης εμπειρίας χρήστη στην ύπαρξη ενός κρυπτογραφημένου ιδιωτικού κλειδιού, αλλά πιστεύω ότι η ασφάλεια των κεφαλαίων του χρήστη είναι πολύ πιο σημαντική από κάποιες μικρές ενοχλήσεις." (από EDM)

Αυτή η εργασία βρίσκεται στη λίστα των μελημάτων μας, ωστόσο, δεν την ιεραρχούμε κατά προτεραιότητα. Το έργο απαιτεί σημαντικές αλλαγές τόσο στην πλευρά του κόμβου όσο και στην πλευρά του προγράμματος και δεν περιορίζεται μόνο στην κρυπτογράφηση του ιδιωτικού κλειδιού.

Ερ: "Το Μαντείο Πιστοποίησης Πραγματικότητας γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, χάρη στην πλατφόρμα idna.bet. Ωστόσο, αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα, καθώς ορισμένες εκδηλώσεις ενδέχεται να ακυρωθούν ενδεχομένως. Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τροποποιήσετε τα τρέχοντα προκαθορισμένα συμβόλαια και να προσθέσετε μια τρίτη επιλογή ακύρωσης του συμβολαίου και επιστροφής όλων των κεφαλαίων με πλειοψηφία των ψήφων σε περίπτωση ακύρωσης της εκδήλωσης ή εμφάνισης περιστάσεων ανωτέρας βίας. Ή θα προτείνατε την ανάπτυξη μιας προσαρμοσμένης έξυπνης σύμβασης για τέτοιες περιπτώσεις;" (by Idena World)

Ναι, με προσαρμοσμένες έξυπνες συμβάσεις είστε σε θέση να καλύψετε όλες τις περιπτώσεις.

Ερ: "Επί του παρόντος, η τελετή έγκρισης απενεργοποιεί τις συναλλαγές κατά τη διάρκεια της κλήρωσης flip και της σύντομης συνεδρίας. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίοδο υπάρχουν περίπου 7 λεπτά κατά τα οποία οι επικλήσεις συμβολαίων δεν είναι δυνατές. Πώς θα επηρεάσει αυτό τις dApps που έχουν χτιστεί στην idena, ειδικά τα DEXs όπου ο "χρόνος διακοπής λειτουργίας" μπορεί να έχει πραγματικά αντίκτυπο; Υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να επιτρέπονται οι επικλήσεις συμβολαίων κατά τη διάρκεια των κρίσιμων τμημάτων της τελετής;" (από Zen)

Ο χρόνος διακοπής είναι αρκετά προβλέψιμος και συμβαίνει μία φορά ανά εποχή για μόνο 7 λεπτά (flip lottery 5 λεπτά + short session 2 λεπτά). Αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί ενοχλήσεις ή κινδύνους.

Ερ: "Πώς αισθάνεστε για το πρώιμο όραμά σας για την idena; Είναι ακόμα εφικτό το προηγούμενο πλάνο για το 2025;" (από τον UbiUbi)

Το όραμά μας παραμένει το ίδιο. Για να λύσουμε το πρόβλημα της επεκτασιμότητας των blockchains, χρειαζόμαστε έναν πλεονάζοντα αριθμό κόμβων που δεν συνωμοτούν μεταξύ τους. Αυτό απαιτεί οργανική ανάπτυξη του δικτύου που δεν τροφοδοτείται με την κακοήθη ανάπτυξη των pools. Θεωρούμε ότι το πείραμα διακυβεύματος είναι επιτυχές και βλέπουμε μείωση του μεγέθους των pools. Για την οργανική ανάπτυξη του δικτύου, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη ρεαλιστικών εφαρμογών στο chain. Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες για την εφαρμογή της πρωτογενούς κρυπτογραφικής ταυτότητας μπροστά στους αυξανόμενους κινδύνους για τις δημοκρατίες που συνδέονται με τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Ερ: "Πώς αισθάνεστε για την τελευταία οικονομική κρίση; Δεν θα ήταν καιρός να εκδημοκρατίσουμε το χρήμα και τις συναλλαγές, αντί να διασώσουμε τους συγκεντρωτικούς παράγοντες;" (από τον UbiUbi)

Η κρίση αποκάλυψε τον αρνητικό αντίκτυπο των stablecoins στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Από τη μία πλευρά, τα stablecoins, ως απαραίτητο στοιχείο της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων, λειτουργούν ως δούρειος ίππος, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα και συγκεντρωτικά. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι τα κρυπτονομίσματα, ακόμη και θεωρητικά, δεν μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στο υπάρχον νομισματικό σύστημα, παραμένοντας τα ίδια συγκεντρωτικά και υποκείμενα σε προβλήματα του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ερ: "Πώς υπολογίζεται η τιμή της προμήθειας συναλλαγής; Λαμβάνει υπόψη πόσο κοντά έφτασε το τελευταίο μπλοκ στη μέγιστη του κατανάλωση gas; Θα εμφανίζει ο εξερευνητής blockchain τις μονάδες gas που χρησιμοποιούνται από μια συναλλαγή και την τιμή του gas;" (από τον Zen)

Ο υπολογισμός της τιμής gas του τελευταίου μπλοκ (μπορείτε να βρείτε την τιμή gas στη σελίδα οποιουδήποτε μπλοκ στον εξερευνητή blockchain). Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: https://docs.idena.io/docs/wp/economics#transaction-fees

Η ποσότητα gas που χρησιμοποιείται από τη συναλλαγή υπολογίζεται αυτόματα από τη Wasmer. Προσθέσαμε το πεδίο “GasUsed” στις λεπτομέρειες της συναλλαγής επίκλησης συμβολαίου στον εξερευνητή

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις, γράψτε τις στα σχόλια παρακάτω. Θα διαλέξουμε τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για να τις απαντήσουμε στα επόμενα Χρονικά.

Κοινότητα
Δίαυλοι παγκόσμιας κοινότητας

Νέα απ’ τη κοινότητα
Επιμέλεια: Syd
Γεια σας Ανθρώποι! Καθώς μεταβήκαμε στο Idena Mainnet, οι δημιουργοί της κοινότητάς μας συνέχισαν δυνατά. Μαζί με το Χακ-αθώνα “COREA” που βρίσκεται σε εξέλιξη, μια νέα εποχή για την Idena έχει σίγουρα ξεκινήσει. Σήμερα, λοιπόν, ας δούμε τι ετοιμάζεται και ας ρίξουμε μια κρυφή ματιά σε μερικά νέα έργα που έχουν κατασκευαστεί πάνω στην Idena!

Σημειώστε ότι όλα αυτά τα έργα βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, οπότε η χρήση τους γίνεται με δική σας ευθύνη. Επιπλέον, αν κατασκευάζετε κι εσείς στην Idena και θα θέλατε να παρουσιαστείτε στα Χρονικά, ενημερώστε με στο Discord (@Syd#9907).

BNA, το 1ο token που κατασκευάστηκε στην Idena, από Bus
Ξεκινάμε τα Χρονικά αναφέροντας το πρώτο token που κατασκευάστηκε στην Idena, το BNA!

Αν και είναι περισσότερο μια απόδειξη της ιδέας, δηλαδή για μπούγιο παρά οτιδήποτε άλλο (όπως το έθεσε ο ίδιος ο Bus: "Θα αξίζουν τα tokens τίποτα; Όχι! Θα έχουν τα tokens κάποια χρησιμότητα; Όχι!"), ήταν μια σπουδαία πρωτοβουλία για να "εγκαινιαστεί" η ενεργοποίηση του Idena Mainnet με το πρώτο συμβόλαιο IRC20 που έκανε χρήση του Idena wasm. Θα γράψει Ιστορία; Ίσως!

Μπορείτε να βρείτε τον πηγαίο κώδικα του BNA σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://github.com/busimus/bna/tree/main/bna/contracts/bna_token

Πορτοφόλι Phaos και Phaos Token από τους @Fireshift, @Zen και @ToniDev.idna

Τα μέλη της κοινότητας @Fireshift, @Zen και @ToniDev.idna έχουν αναπτύξει ένα νέο πορτοφόλι που είναι συμβατό με τα τελευταία IRC20 tokens, αλλά και με προσαρμοσμένα.

Μπορείτε να δείτε την εφαρμογή εδώ: https://www.phaos.app/

Ο πηγαίος κώδικας είναι προσβάσιμος στη διεύθυνση https://github.com/ltraveler/phaos-wallet, ενώ ένα βίντεο με οδηγίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://vimeo.com/813456635.

Ταυτόχρονα, η ομάδα κυκλοφόρησε το Phaos Token (https://github.com/ltraveler/phaos-wallet/tree/main/Phaos%20-%20IRC20) προκειμένου να υποστηρίξει το πρότυπο IRC20.

Μη διστάσετε να παρακολουθήσετε την ανάπτυξη και να υποστηρίξετε την ομάδα!

iNFT, ένα NFT που παίρνεις επειδή είσαι εγκεκριμένος! από @bus

Το επόμενο έργο αναδεικνύει τις ταυτότητες της Idena χάρη στη δημιουργία NFT.

Το iNFT είναι πράγματι ένα συμβατό με το ERC721 NFT που μπορεί να δημιουργηθεί από εγκεκριμένες ταυτότητες στην Idena. Σύμφωνα με την περιγραφή "μια ταυτότητα μπορεί να δημιουργήσει μόνο ένα iNFT και μπορεί να ανανεωθεί για να ενημερώσει την εμφάνιση και τα στατιστικά του (η εμφάνιση αλλάζει μία φορά ανά περίοδο)".

Σημειώστε επίσης ότι, όπως δήλωσε ο Bus, "η παραγωγή τέχνης γίνεται σε ξεχωριστό συμβόλαιο, ώστε να μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Μπορείτε να στείλετε το iNFT σας σε κάποιον άλλον και θα μπορεί και αυτός να το ανανεώσει εφόσον είστε εγκεκριμένος. Ή μπορείτε να το κάψετε, οπότε θα χαθεί για πάντα. Ίσως κάποια μέρα μπορέσεις να το ανταλλάξεις κάπου"

Τσεκάρετέ το τώρα: https://inft.bus.bz/

Μπορείτε να βρείτε εδώ ένα βίντεο με οδηγίες: https://vimeo.com/813611454

Πηγαίος κώδικας: https://github.com/busimus/inft

Δοκιμάστε το και διαδώστε το!

Idexchange, μια νέα αποκεντρωμένη πολυ-chain λύση από την Chainpioneer

Άλλο ένα έργο που μαγειρεύεται, εδώ έχουμε μια πλήρως αποκεντρωμένη λύση σε πολλαπλά blockchains για την ανταλλαγή iDNA <-> XDAI, βασισμένη σε ανταλλαγές μέσω Atomic.

Μπορείτε να το τσεκάρετε στο https://idexchange.tech/.

Οδηγίες σε βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=GH5ebK6g3TI

Πηγαίος κώδικας: https://github.com/DyuldinKS/idena-atomic-dex-dapp
https://github.com/chainpioneer/idena-atomic-dex-contracts
https://github.com/chainpioneer/idena-atomic-dex-gnosis
https://github.com/chainpioneer/idena-atomic-exchange-bot
Idena (WebApp) διατίθεται στο Google Play Store
Το μέλος της κοινότητας @Morienzo δημιούργησε ένα WebView του app.idena.io με περισσότερα χαρακτηριστικά που θα προστεθούν αργότερα. Είναι ήδη διαθέσιμο στο Play Store και η γαλλική κοινότητα Blockside το ανέδειξε:

Πηγαίος κώδικας: https://github.com/morienzo/Idena-WebViewApp
Οι νικητές του Idena Flip Wars — Corea Edition από τον EDM
Τα Flip Wars Corea έφτασαν στο τέλος τους και δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τους τακτικούς αναγνώστες των Κοινωτικών Χρονικών να μάθουν ότι ο νικητής είναι ο @Cryptogeek! Συγχαρητήρια στον νέο πρωταθλητή των Flip Wars, ο οποίος κέρδισε ως έπαθλο 2400 iDNA!

Αποτελέσματα Flip Wars

Αυτή η γύρα του Flip War ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς ήταν επίσης δυνατό να στοιχηματίσετε για την εκδήλωση στο iDNA.bet!

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και τον EDM για τη διοργάνωση της εκδήλωσης!

Αξιοσημείωτα tweets

  • Η Idena παρουσιάστηκε στο Web3earner.com
  • Λίγα λόγια από τον crypto OG Adli για την Idena:
  • Ένα thread για την Idena, στα γαλλικά, από το μέλος της κοινότητας @Morienzo

Κοινοτικό πορτοφόλι και κοινοτικές προτάσεις
Διεύθυνση: https://idenawallet.community/wallets

Προηγούμενες και τρέχουσες προτάσεις: https://idenawallet.community/proposals

Οι νέοι εκπρόσωποι επιλέχθηκαν τον Μάρτιο: @nudesushi, @Egyptian Pharaoh, @Ubiubi2018 και @Fireshift, συγχαρητήρια σε αυτούς.

Κοινοτικές προτάσεις

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην υποστήριξη των έργων μέσω των Μαντείων Idena:

- Ανάπτυξη Idena Sibling https://scan.idena.io/contract/0x36dae7d35f442eb789d90e57a959cbb1acc5df4f

- Μεταφράσεις Χρονικών https://scan.idena.io/contract/0xb5f795b2bbe4d249714210bc81d9832b925d9e4b

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ σχετικά με τις κοινοτικές προτάσεις:

Προς δική σας ενημέρωση, το Κοινοτικό Πορτοφόλι ελέγχεται πλέον από 5 εκπροσώπους που εκτελούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα Μαντεία μέσω πορτοφολιών multi-sig. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στα Χρονικά #89.

Καθώς η Κοινότητα έχει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργεί και να χρηματοδοτείται/επιβραβεύεται μέσω μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης που αξιοποιείται από τα Μαντεία Idena, παρακαλούμε να θυμάστε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει μια πρόταση χρηματοδότησης.

Για το σκοπό αυτό, παρακαλείστε να συμμετάσχετε στο Discord της Κοινότητας https://discord.gg/UrsDEHMs, να απευθυνθείτε στο #community-proposals-and-discussion και να ακολουθήσετε τις οδηγίες στο μήνυμα που έχει καρφιτσωθεί.

Οι κανόνες διακυβέρνησης είναι οι εξής:

- https://ubiubi2018.medium.com/proposal-for-governance-mechanism-for-idena-community-wallet-1d3f42819a50

- Τροποποίηση: https://medium.com/@Zen-44/community-wallet-governance-protocol-23a0e331b5eb

Κορυφαία ενεργοί χρήστες
Πίνακας κατάταξης της Κοινότητας Discord:

Πίνακας κατάταξης παγκόσμιας κοινότητας Telegram:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στα Βαλκάνια”:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στην Ιταλία”:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στη Γαλλία”:

Αν θέλετε να παρουσιάσετε τον πίνακα κατάταξης της δικής σας κοινότητας telegram στα Χρονικά της Αϊντίνας, προσθέστε το ComBot στην ομάδα telegram, καθώς και να προσθέσετε τον @AndrewIdena στη λίστα των διαχειριστών της ομάδας για να δώσετε στην βασική ομάδα Idena πρόσβαση στα στατιστικά της ομάδας σας.

Μεταφράσεις ιστοσελίδας Idena

Μεταφράσεις εφαρμογής Idena για περιηγητή

Ευχαριστίες για τη συνεισφορά (σε παρένθεση ο αριθμός των ενημερωμένων συμβολοσειρών):

  • Τουρκικά: Firat Komurcu (315)

Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της μεταφραστικής κοινότητας Idena και να συμβάλλετε στη μετάφραση του ιστότοπου της Idena στη γλώσσα σας!

Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση της μετάφρασης, επικοινωνήστε με τον Syd ή τον Rioda για να ενταχτείτε στην ομάδα εργασίας για τη διαχείριση της μετάφρασης.

Γίνετε μέλος της κοινότητας Idena:

Αναφορά μεταφραστικής κατάχρησης

Οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά ενός μεταφραστή θα πρέπει να αναφέρεται στην κοινότητα. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως το πείραγμα της ιστορίας κατά τη μετάφραση ή την αλλαγή των διευθύνσεων πορτοφολιών/των hashes των συναλλαγών από την αρχική έκδοση.

Προτείνουμε απλά να ενημερώσετε την κοινότητα στον επίσημο διακομιστή discord της Idena για την ανησυχία σας αν υποψιάζεστε ότι μια μετάφραση έχει προβλήματα.

Ανάλογα με το πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα (απλό λάθος ή κακή πρόθεση;) η κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ο συγκεκριμένος μεταφραστής να συνεχίσει να πληρώνεται.

--

--

TomThisIsIt
Idena
Writer for

Writer of the Greek version of Idena Chronicles, contributing into raising awareness for the Idena Network to Greek speakers and learners alike!