KelaLab vuosikatsaus 2019

Janne Pulkkinen
KelaLab
Published in
2 min readJan 19, 2020

Vuosikymmen vaihtui ja katse kohti tulevia vuosia

KelaLabin vuosi 2019 lukuina

Vuosi 2019 oli Kelassa muutosten vuosi uuden strategian, rakenteiden ja toimintamallien uudistamisen osalta. Innovaatiotoiminta käynnistettiin täysin uutena toimintona osana laajaa organisaatiomuutosta 1.4.2019. Toiminnan käynnistämisestä julkaisin aiemmin oman kirjoituksen. Innovaatiotoiminnan näkökulmasta vuodelle 2019 asetetut tavoitteet voi karkeasti jakaa kolmeen asiakokonaisuuteen, jotka samalla toimivat myös vuoden 2019 onnistumisen mittareina.

Innovaatiotoiminnan ja -kulttuurin jalkauttaminen, sekä toimintaedellytysten luominen. Ensimmäinen vuosi keskityttiin monelta osin toimintaedellytysten luomiseen ja toiminnan jalkauttamiseen osaksi Kelaa ja Kelan kehittämistoimintaa. Toimintakulttuurin muutosta toteutettiin design-lähtöisesti, konkreettisen tekemisen kautta, osallistamalla ja yhdessä muiden kanssa kehittämällä.

Innovaatiotoiminnan luoman arvon todentaminen. Innovaatiotoiminnan luomaa arvoa voidaan mitata monin eri keinoin. Vahvin tapa todentaa innovaatiotoiminnan luomaa arvoa pitkän historian ja vakiintuneet toimintatavat omaavassa organisaatiossa on kustannussäästöjen ja hyötyjen osoittaminen. Tästä syystä teimme toimintamme alkuvaiheessa päätöksen, että ensin keskitymme erityisesti lyhyellä aikavälillä ratkaistavissa olevien ongelmien tunnistamiseen, ja tartumme organisaatiollemme juuri nyt kriittisiin ja strategisesti tärkeisiin haasteisiin. Ensimmäisen vuoden aikana pystyimme tuottamaan ratkaisuja, joilla voidaan tuoda merkittävää parannusta prosesseihimme. Kustannussäästöjen lisäksi toimintaamme ohjasi vahvasti myös asiakasarvon sekä uusien oppien tuottaminen. Asiakasarvon tuottaminen ohjaa tekemistämme innovaatioprosessin alkuvaiheesta, ideoinnista alkaen.

Oppiminen ja sidosryhmäyhteistyö. Vuoden 2019 kantavia teemoja olivat oppiminen sekä tiivis sidosryhmäyhteistyö. Avoimen innovaatiotoiminnan pidemmän aikavälin tuloksena on niin oman organisaation kuin ulkoisten sidosryhmien yhteinen vertaisoppiminen.

Älyrahake-kokeilu oli kannaltamme äärimmäisen hyvä esimerkki usean eri sidosryhmän välisestä ideointi- ja oppimisprosessista. Sen lopputuloksena pystyimme yhdessä luomaan täysin uudenlaisen maksamisen innovaation. Älyrahake-kokeilusta ja sen tuloksista kerromme lisää helmikuun loppuun mennessä.

Toinen keskeinen vertaisoppimisen kokonaisuus oli tekoälyn etiikkaan liittyvien haasteiden ja kehityskohteiden tunnistaminen sekä niihin liittyvien konkreettisten toimenpiteiden tuottaminen.

Haluamme kiittää kaikkia osapuolia, joiden kanssa kävimme mielenkiintoisia sparrauskeskusteluita ja joiden kanssa päädyimme tekemään konkreettista yhteistyötä viime vuoden aikana.

Vuoden 2019 aikana koestimme Kelalle aiemmin täysin uusia teknologioita niin tekoälyn, koneoppimisen, lohkoketjuteknologian kuin virtuaalitodellisuuden osalta. Kokeiluiden luoma oppimisarvo organisaatiolle on lyhyellä aikavälillä voitu kääntää uudenlaisiksi kyvykkyyksiksi.

Innovaatioaihioita vuodelta 2019

Talossamme on jatkuvasti enemmän ymmärrystä innovaatiotoiminnan merkityksestä. Erityisen tärkeitä ovat olleet keskeisten sidosryhmiemme tekemät havainnot siitä, että innovaatiotoimintaan keskittyvät toiminnot eivät olekaan ainoita paikkoja, joissa saa innovoida. Innovaatiotoiminnan tavoitteena on tukea eri tahoja löytämään uusia näkökulmia ja auttaa kehittämään näistä näkökulmista uusia konkreettisia innovaatioita. Erityisen hienoa on ollut nähdä oivallukset ja innostuneisuus, kun ihmisille on vain luotu mahdollisuus ajatella asioita myös normaalin päivittäisen tekemisen ulkopuolelta. Osa näistä ajatuksista onkin kääntymässä aidoiksi innovaatioiksi, joita tuotteistetaan jo tämän vuoden alkupuolella.

--

--

Janne Pulkkinen
KelaLab
Editor for

Chief Innovation Officer @kelaFpa Member of EU Blockchain Partnership & Lead of Finland Public Sector Blockchain network