Algoritma ve Programlama Dünyası — Kullanıcıdan Bilgi Almak

Turhan Can Kargın
Kodcular
Published in
4 min readSep 19, 2022

Herkese merhabalar!! Algoritma ve programlama dünyası serisinde bir önceki bölümünde Kütüphane Çağırma mantığını Python, C++ ve JAVA dilleri için öğrendik. Bu yazıdan önceki bölüm olan Algoritma ve Programlama Dünyası — Kütüphane Çağırma yazısını daha okumadıysanız bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yazı da ise programlam dillerinde kullanıcıdan bilgi alıp bu bilgileri çıktısını almayı öğreneceğiz. Hadi başlayalım!!

https://media.giphy.com/media/l0HlJ7aAQyvjxM6B2/giphy.gif

Programlarda sıklıkla bilgi girişlerine ihtiyaç duyulur. Bu bilgi girişi klavyeden alınacak bir harf ya da sayı olduğu gibi, dosyadan veya USB cihazlardan alınacak bir bilgi de olabilir.

Biz bu yazıda Python, Java ve C++ dilleri için klavyeden nasıl bilgi alabileceğimizi göreceğiz.

C++ için Girdi ve Çıktı Komutları:

C++’da cin ve cout komutlarının kullanılması için iostream adlı kütüphanenin eklenmesi gereklidir. Aynı zamanda cin ve cout gibi komutların std adlı isim uzayının içerisinde tanımlanması gerekir.

C++’da birden fazla girdi komutu olmasına rağmen biz C++’da yaygın olarak kullanılan cin komutunu ele alacağız. cin komutu; C++ ve in kelimelerinin birleşiminin kısaltılmış halidir ve >> operatörüyle birlikte kullanılır. Kısacası aşağıdaki gibi kullanılır,

#include<iostream>
using namespace std;
int main() {int integer_sayi;
cin >> integer_sayi;
}

Yukarıdaki kod tamsayı olan bir değişken tanımlamış ve içine herhangi bir bilgi girişi kod tarafından yapılmamıştır. Daha sonra ise klavyeden bilgi alınıp bu bilgi değişkene aktarılacaktır.

Programlamada veri girişi olduğu gibi veri çıkışları da vardır. Klavyeden alınan bilgilerin, işlendikten sonra sonuçların ekrana yazılması tipik bir çıktı komutudur. C++ dilinde ekra çıktı komutlarının en yaygını cout komutudur. cout, C++ ve Out kelimelerinin birleşiminin kısaltılmış halidir diyebiliriz ve << operatörü ile kullanılır.

#include<iostream>
using namespace std;
int main() {int integer_sayi;
cin >> integer_sayi;
cout << integer_sayi;
}

Yukarıdaki kodda önce gerekli kütüphaneler çağırılmış ve tam sayı bir değer girdisi alınmıştır daha sonra bu değer ekrana yazdırılmıştır.

1 değeri girilmiştir ve ardından bu değer yazdırılmıştır

Cin.Get kullanımı → Bu komut klavyeden tek bir karakterlik girişler okumaya yarar. Ne kadar uzunlukta bilgi girişi olursa olsun get komutu sadece ilk haneyi dikkate alır ve bu haneyi char olarak düşünerek atama işlemini gerçekleştirir.

#include<iostream>
using namespace std;
int main() {char char_sayi;
cin.get(char_sayi);
cout << char_sayi;}

Programın çıktısını aşağıda görebilirsiniz.

t char değeri girilmiştir ve ardından bu değer yazdırılmıştır

Şimdi sizden isteğim yukarıdaki kodu çalıştırıp girdi olarak bir kelime girmeniz. Görüceksiniz ki çıktı olarak sadece kelimenin ilk harfi alınacaktır.

JAVA için Girdi ve Çıktı Komutları:

JAVA’da klavyeden ve dosyadan olmak üzere daha birçok bilgi girişinin yapılması için Scanner sınıfı kullanılır. Scanner kullanım şekli aşağıdaki gibidir.

import java.util.Scanner;
public class Sinif
{
public static void main(String[] args)
{
Scanner scn = new Scanner(System.in);
int integer_sayi;
integer_sayi = scn.nextInt();
}
}

Yukarıdaki kod bloğunda öncelikle Scanner sınıfının tanımlı olduğu kütüphane eklenmiştir. Main metodu içerisinde ise Scanner sınıfından new anahtar kelimesiyle bir örnek alınmıştır. C++’da kullanılan cin komutundan farklı olarak JAVA’da her bir veri tipi için Scanner sınıfı (Sınıf kavramı nesne yönelimli programlamada kullanılan bir kavramdır. Bu konuyu daha ilerde mutlaka işleyeceğiz) içerisinde metotlar mevcuttur.

JAVA’da çıktı almak için System sınıfının içerisindeki out alanı kullanılır. Buraya ulaşmak için System.out yolunun izlenmesi gerekir. Çıktı işlemleri için bu yolun içerisindeki metotlar kullanılır. Biz en temel metotlardan biri olan print metodunu kullanacağız.

public static void main(String[] args) 
{
int integer_sayi = 1;
System.out.print(integer_sayi);
}
Java’da çıktı üretmek

Python için Girdi ve Çıktı Komutları:

Python’da input() ve print() gibi fonksiyonları sırasıyla standart girdi ve çıktı işlemleri için yaygın olarak kullanılır. Önce girdiyi görelim. Python’da girdi komutu vermek için input() fonksiyonuna sahibiz. input() sözdizimi şöyledir:

input([prompt])

burada prompt, ekranda görüntülemek istediğimiz string veri tipindeki bir değişkendir. Kısa bir örnek yapalım:

>>> isim = input('Lütfen İsminizi giriniz: ')
Lütfen İsminizi giriniz: Turhan
>>> isim
'Turhan'

Görüldüğü gibi bizden isim girmemiz istendi ve bir Turhan yazında isim adlı değişkenin değeri ‘Turhan’ (yani string veri tipinde) oldu.

--

--