Daily Scrum Gerekli Mi?

Fatma Şenel Düzgün
LCW Digital
Published in
3 min readMar 28, 2022

Siz de bazen “Ne gerek var her gün böyle toplanmaya?” ya da “Ne faydası var ki bunun, hep aynı şeyler” diyor musunuz?

Ya da konuşma sıranız geçtikten hemen sonra “sıkılmaya” başlıyor musunuz?

Ve ya “Biz bu toplantılardan nasıl faydalanırız acaba” diye içinizden geçiriyor musunuz?

O zaman gelin önce “daily scrum” nedir ve neden önemlidir buna bakalım. Ardından da bu toplantıları nasıl daha etkin hale getirebiliriz bunu tartışalım.

Görsel Kaynak: https://hygger.io/guides/agile/scrum/scrum-standups/

Daily Scrum Nedir?

Geliştirme takımının katılımıyla her gün yapılan kısa toplantılardır. Süresi 15 dakika ile sınırlıdır. Scrum master, toplantılarının yapılmasını sağlar ancak geliştirme takımı üyesi değilse katılımı zorunlu değildir. Takım toplantılarını kendisi yönetir.

Geliştirme takımı dışındaki kişiler bu toplantıya dinleyici olarak katılabilirler.

Peki Neden Önemli?

Daily toplantılarını bir pusula gibi hayal edebilirsiniz. Bir orman yürüyüşüne çıktınız, hedef bir parkurunuz var. 5 saatin sonunda hedefinize ulaşmanız gerekiyor ve ormanın içinde yolunuzu kendiniz belirliyorsunuz. (bkz. Kendi kendini yöneten takım olmak ☺)Biraz yürüdükten sonra doğru yönde gidiyor musunuz kontrol etmeye ihtiyaç duyarsınız. Çünkü sadece yürümek sizi hedefe ulaştırmaz aynı zamanda doğru yöne yürümeniz gerekir. İşte o zaman pusulanıza bakıp nerede olduğunuzu görüp adapte olursunuz, hedefe yönelip yolunuza devam edersiniz.

Bir sprint koşarken de pusulamız daily toplantılarıdır. Bu toplantılarda amaç durup kısa bir değerlendirme yapıp, yerimizi yönümüzü anlayıp hedefe giden yolda günümüzü planlamaktır.

Çünkü daily toplantılarında geliştirme takımı sprint iş listesinin üzerinden geçer ve sprint hedefine (sprint goal) ulaşabilmek için ne durumda olduğunu gözlemler. Sprint hedefini gerçekleştirebilmek için ne yapmaları gerektiğini belirleyerek günlerini planlar.

Scrum’da amaç, sprinti başarılı bir şekilde tamamlamaktır. Takım sprint iş listesini DoD’a (definition of done) uygun olacak şekilde tamamlamayı ve sprint hedefini gerçekleştirmeyi taahhüt eder. Bunu başarabilmek için ilerlemeyi her gün izlemek, elde edilen bilgilerle adapte olmak bir gerekliliktir.

Nasıl Etkin Hale Getirebiliriz?

Daily toplantılarının amacına ulaşabilmesi için yapılabileceklerden bazıları;

  1. Toplantı yapılırken board üzerinden yapılır. Herkes sprintteki işleri ve güncel statüleri görür.
  2. Amaç takımın o günkü iş gününü planlaması olduğu için erken saatlerde yapmak faydalıdır.
  3. Herkes tam saatinde toplantıda olur.
  4. Konuşan ekip üyesinin bir diğerine söz vermesi ya da çekme yöntemi (pull) ile bir diğer kişinin sözü alacağı bir akış kullanılır. Birinin toplantıyı yönetmesi beklenmez.
  5. Geliştirme takımında yer alan üyelerden her biri bu toplantılarda mutlaka konuşur. Takım üyeleri şu sorulara yanıt verir;
  • Sprint hedefine ulaşmak için dün ne yaptım?
  • Sprint hedefine ulaşmak için bugün ne yapacağım?
  • İşlerimi yapmak için bir engelim var mı?

Engel varsa;

  • Bu engeli aşmak için neye ihtiyacım var?
  • Bu engeli aşmak için takım olarak ne yapacağız?

6. Engelleri konuşurken başka bir takımla/birimle bağımlılık varsa bu bağımlılığı çözmek için ne yapılacağı, ne zaman yapılacağı, kimin yapacağı belirlenir ve takım o gün bu aksiyonu gerçekleştirir. Aksiyona geçebilmek için çözümü değerlendirmek gerekiyorsa takım hemen daily sonrasında çözümü konuşmak için bir araya gelecek şekilde plan yapar.

7. Takımın kendi başına aşamadığı engeller varsa bunlar konuşulur ve kime delege edileceği belirlenir, ilgili kişiye o gün içerisinde delege edilir.

8. Engel yaşanan durumlarla ilgili statü her gün değerlendirilir, gelinen duruma göre takım nasıl hareket edeceğini planlar.

9. Daily esnasında detaylı konuşulması gereken bir iş olduğu anlaşılırsa, takım bunu refine etmek için ne zaman bir araya geleceğini, kimlerle çalışması gerektiğini planlar. İşin detayına planlanan çalışmada girilir.

Özetle daily scrum, takımın kendisi için, sprintini başarmak ve günü etkin planlamak için yaptığı toplantılardır. Takım hedefe olan mesafesini görerek aksiyon alır. Bu toplantılardan verim alabilmek için her bir takım üyesi, nelere ihtiyaç duyduğunu düşünür, takımdaki diğer arkadaşlarını nitelikli dinleyerek birlikte nasıl daha verimli çalışacaklarına odaklanır.

Çünkü daily toplantıları etkin bir şekilde gerçekleştirildiğinde;

  • Sprint başarısını arttırır.
  • Takım içi iletişimi kuvvetlendirir.
  • Bilginin aktarımını kolaylaştırır.
  • Toplantı ihtiyacını azaltır.
  • Birbirinden öğrenmeyi çoğaltır.
  • Karar almayı hızlandırır.
  • Otonomiyi güçlendirir.

Yazıyı Antoine de Saint-Exupéry’nin bir sözü ile bitireyim. Unutmayın “Plansız bir hedef, sadece bir dilekten ibarettir” 😊

--

--